Connect with us

SVIJET

VIDEO – Ukrajinski vojnik iz Azovstala za BBC: U fabrici imamo ranjenih i mrtvih civila

Objavljeno

na datum

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio potpunu blokadu fabrike Azovstal u kojoj se nalaze posljednji branitelji Mariupolja, ispod zemlje u kompleksu čeličane ostalo je dvije hiljade vojnika i civila. Jedan od njih za BBC je govorio o situaciji u tom gradu.

Svjatoslav Palamar je jedan od posljednjih gradskih branitelja iz kontroverzne pukovnije Azov. U prethodnim danima, ističe, da su odbili brojne ruske napade na ovo posljednje sigurno uporište grada. On navodi da je čeličana u kojoj se sada skrivaju opkoljena i uništena iznad zemlje, a da su civili zarobljeni ispod ruševina.

“Uvijek govorim da sve dok smo mi ovdje, Mariupolj ostaje pod kontrolom Ukrajine”, rekao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Kapetan Palamar rekao je da su Rusi pucali na čeličanu s ratnih brodova i da su bacili na nju bombe za “razbijanje bunkera”. BBC nije uspio provjeriti njegove riječi, ali one jesu u skladu sa onim što je prethodnih dana moglo doći iz Mariupolja.

“Sve zgrade na području Azovstala su praktički uništene. Bacaju teške bombe, bombe za razbijanje bunkera koje uzrokuju ogromna razaranja. U bunkerima imamo ranjenih i mrtvih. Neki civili ostaju zarobljeni ispod srušenih zgrada”, rekao je Palamar.

Na pitanje koliko je ukrajinskih branitelja ostalo u Mariupolju, Palamar je odgovorio jednostavno “dovoljno za odbijanje napada”. Ističe i da su civili na odvojenim mjestima, daleko od boraca, ali ističe kako ne zna koliko ih je s obzirom na to da su raspoređeni u više bunkera.

“Održavamo kontakt s onim civilima koji ostaju na mjestima do kojih možemo doći. Znamo da tamo ima male djece od tri mjeseca”, rekao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Apelovao je da se civilima omogući siguran prolaz iz čeličane i pozvao je treće države ili međunarodno tijelo da garantuje njihovu sigurnost.

“Ti ljudi su već prošli puno toga, kroz ratne zločine. Ne vjeruju Rusima i boje se”, rekao je, dodajući da se boje mučenja i ubojstava od strane ruskih vojnika ili deportacije u Rusiju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
MarketingHamdija Abdić

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

Krimski Tatari na udaru: “Rusi ih mobilišu, ako odbiju – pucaće im u leđa”

Objavljeno

na datum

Administator

Aktivisti za ljudska prava na Krimu kažu da je ruska mobilizacija na tom okupiranom poluostrvu nesrazmjerno usmjerena na krimske Tatare, etničku grupu koja se protivi ruskoj vlasti otkako je to područje pripojeno Rusiji 2014. godine. “Svugdje, u svakom gradu, čujem da su većina mobilisanih krimski Tatari, a znamo da posebno ciljaju naselja s pretežno krimsko-tatarskim stanovništvom”, rekao je u telefonskom intervjuu aktivista iz te etničke zajednice, čiji mnogi pripadnici još uvijek žive na tom poluostrvu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u srijedu „djelimičnu mobilizaciju“ u pokušaju da ojača vojne snage za nastavak ruske invazije na Ukrajinu novim vojnicima. Širom zemlje porodice se opraštaju od muškaraca koji su pozvani u borbu. Pritom ima izveštaja o nesrazmjerno velikom broju mobilizovanih u siromašnim regijama naseljenim etničkim manjinskim skupinama, poput Buratije i republika na Sjevernom Kavkazu.

Krimski Tatari, koji su velikom većinom muslimanske vjeroispovijesti, čine otprilike 13 posto stanovništva Krima. Ne postoji službena dokumentacija ko je sve mobilizovan, odnosno po kojim kriterijima, ali rašireni ‘dokazi‘ koji proizlaze iz razmjene informacija među pripadnicima etničke grupe, sugerišu da su krimski Tatari nesrazmjerno obuhvaćeni tim procesom. U Krim SOS, ukrajinskoj organizaciji za ljudska prava, procjenjuju da je 90 posto obavještenja o mobilizaciji uručeno krimskim Tatarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Pucnjava u školi u Rusiji, najmanje šestero mrtvih

Objavljeno

na datum

Administator

Naoružani muškarac pucao je u školi u središnjoj Rusiji i ubio najmanje šest osoba, a ranio dvadeset, javlja BBC pozivajući se na ruske dužnosnike.

Hitna pomoć i službe sigurnosti stigle su na mjesto događaja u gradu Iževsk.

Pucnjava se dogodila u školi s gotovo 1000 učenika i 80 nastavnika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Napadač se navodno ubio, a motiv pucnjave zasad nije jasan, piše BBC.

Nastavi čitati

SVIJET

Evropska komisija: Odnosi Srbije s Rusijom otvaraju ozbiljna pitanja

Objavljeno

na datum

Administator

Sporazum o redovitim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Srbije i Rusije, zemlje koja je nelegalno napala suverenu zemlju i čija vojska svakodnevno čini zločine, otvara ozbiljna pitanja i suprotna je deklariranom cilju Beograda o priključivanju EU-u, istaknula je u ponedjeljak Europska komisija.

“Ako vidimo da ministarstvo vanjskih poslova Srbije dogovara redovite konzulacije s ministarstvom zemlje koja na dnevno bazi krši Povelju UN-a, čija vojska čini zločine i zvjerstva, onda je to vrlo jasan znak njihove namjere da pojačaju svoje veze s Rusijom i to otvara ozbiljna pitanja”, izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku EK-a Peter Stano.

Stano je na novinarsko pitanje komentirao potpisivanje sporazuma između ministara vanjskih poslova Rusije i Srbije Sergeja Lavrova i Nikole Selakovića o redovitim konzultacijama i koordinaciji u sljedeće dvije godine. Taj dokument je potpisan prošli petak na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

“Europska unija je bila vrlo jasna sa zemljama partnerima, a posebice s onima u procesu pristupanja, da odnosi ne mogu biti uobičajeni s takvom zemljom i režimom, koji čini toliko zločina i zvjerstava. Mi to uzimamo vrlo ozbiljno”, rekao je Stano dodajući da je Srbija svojom vlastitom odlukom proglasila pristupanje EU-u svojim prioritetom.

“Ta odluka povlači za sobom i usklađivanje s EU-om u pitanjima vanjske politike”, istaknuo je Stano.

Srbija je jedina zemlja kandidatkinja koja odbija slijediti odluke EU-a u području vanjske politike, uključujući i sankcije koje je Unija uvela protiv Ruske Federacije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu