Connect with us

SVIJET

VIDEO – Ukrajinski vojnik iz Azovstala za BBC: U fabrici imamo ranjenih i mrtvih civila

Objavljeno

na datum

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio potpunu blokadu fabrike Azovstal u kojoj se nalaze posljednji branitelji Mariupolja, ispod zemlje u kompleksu čeličane ostalo je dvije hiljade vojnika i civila. Jedan od njih za BBC je govorio o situaciji u tom gradu.

Svjatoslav Palamar je jedan od posljednjih gradskih branitelja iz kontroverzne pukovnije Azov. U prethodnim danima, ističe, da su odbili brojne ruske napade na ovo posljednje sigurno uporište grada. On navodi da je čeličana u kojoj se sada skrivaju opkoljena i uništena iznad zemlje, a da su civili zarobljeni ispod ruševina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Uvijek govorim da sve dok smo mi ovdje, Mariupolj ostaje pod kontrolom Ukrajine”, rekao je.

Kapetan Palamar rekao je da su Rusi pucali na čeličanu s ratnih brodova i da su bacili na nju bombe za “razbijanje bunkera”. BBC nije uspio provjeriti njegove riječi, ali one jesu u skladu sa onim što je prethodnih dana moglo doći iz Mariupolja.

“Sve zgrade na području Azovstala su praktički uništene. Bacaju teške bombe, bombe za razbijanje bunkera koje uzrokuju ogromna razaranja. U bunkerima imamo ranjenih i mrtvih. Neki civili ostaju zarobljeni ispod srušenih zgrada”, rekao je Palamar.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko je ukrajinskih branitelja ostalo u Mariupolju, Palamar je odgovorio jednostavno “dovoljno za odbijanje napada”. Ističe i da su civili na odvojenim mjestima, daleko od boraca, ali ističe kako ne zna koliko ih je s obzirom na to da su raspoređeni u više bunkera.

“Održavamo kontakt s onim civilima koji ostaju na mjestima do kojih možemo doći. Znamo da tamo ima male djece od tri mjeseca”, rekao je.

Apelovao je da se civilima omogući siguran prolaz iz čeličane i pozvao je treće države ili međunarodno tijelo da garantuje njihovu sigurnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ti ljudi su već prošli puno toga, kroz ratne zločine. Ne vjeruju Rusima i boje se”, rekao je, dodajući da se boje mučenja i ubojstava od strane ruskih vojnika ili deportacije u Rusiju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

VIDEO – Paraglajder u posljednjoj sekundi izbjegao pad i smrt, dramatičan video obišao svijet

Objavljeno

na datum

Administator

Amerikanac Kevin Philipp izbjegao je smrt u posljednjoj sekundi nakon što se tokom paraglajding treninga zapleo u vlastiti padobran.

“Nema vremena za umiranje!”, napisao je na društvenim mrežama nakon što je objavio video koji je šokirao mnoge njegove prijatelje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Philippa je tokom njegovog posljednjeg leta zadesio jak nalet vjetra i dok je bio u slobodnom padu, očajnički je pokušavao aktivirati sigurnoni padobran koji se nalazi oko pojasa.

Drama se odvijala gotovo do samog tla, a onda se praktično u posljednjoj sekundi sigurnoni padobran otvorio i na svu sreću izbjegnuta je tragedija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog širenja pandemije majmunskih boginja

Objavljeno

na datum

Administator

Američka vlada proglasila je izbijanje majmunskih boginja hitnim stanjem u javnom zdravstvu nakon porasta broja slučajeva, čime je proglašeno vanredna situacija.

Ova odluka donijeta je kako bi se ubrzala distribucija vakcina, proces hospitalizacije i federalnih sredstava za suzbijanje širenja virusa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovakva mjera američkih vlasti stupila je na snagu nakon nešto manje od dvije sedmice kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala najvišu uzbunu za hitne slučajeve nakon porasta broja slučajeva u svijetu.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, broj slučajeva u SAD premašio je 6.600. Četvrtina ovih slučajeva pojavila se u državi New York, koja je prošle sedmice proglasila vlastito vanredno stanje zbog ove bolesti.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je više od 26.000 slučajeva potvrđeno je širom svijeta ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki stručnjaci za javno zdravlje izrazili su zabrinutost da bi proglašenje vanrednog stanja moglo dodatno stigmatizirati bolest. Iako svako može dobiti majmunske boginje, epidemija je uglavnom bila koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima.

Ipak, to nije samo spolno prenosiva infekcija jer se može prenijeti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Nizozemska proglasila nestašicu vode zbog suše

Objavljeno

na datum

Administator

Nizozemska je u srijedu proglasila službenu nestašicu vode jer su ovu nizinsku zemlju pogodile visoke temperature i neuobičajeno suho ljeto.

Nizozemska vlada rekla je da razmatra daljnje mjere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osjetljiva na klimatske promjene.

“Nizozemska je zemlja vode, ali i ovdje je naša voda dragocjena”, rekao je ministar infrastrukture i komunalne privrede Mark Harbers u izjavi.

Dijelovi Nizozemske već su zabranili poljoprivrednicima zalijevanje svojih usjeva površinskom vodom, što je udarac za drugog najvećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki kanali za plovidbu također su obustavljeni, a slana voda iz mora se vraća u neke rijeke jer su njihovi vodostaji tako niski, dodao je Harbers.

Prioritet će sada biti dat osiguranju da vitalni nasipi ostanu sigurni, a zatim opskrbi pitkom vodom i energijom, rekao je.

Suša je “postajala sve vidljivija u prirodi” i bilo je “zamislivo da će suša uticati na više društvenih interesa”, dodao je Harbers.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zato molim sve Nizozemce da dobro razmisle trebaju li oprati auto ili potpuno napuniti svoj bazen na napuhavanje”, poručio je on, piše AFP.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu