Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

VIDEO – Ne stišavaju se reakcije nakon ubistva migranta u središtu Bihaća

Objavljeno

na datum

U Bihaću je održan sastanak Operativne grupe za koordinaciju i upravljanje migrantskom krizom. Iako ovo tijelo nije zasjedalo nekoliko mjeseci jer je situacija bila mirna, najnovija dešavanja i obračuni migranata vatrenim oružjem u kojima je i jedna osoba smrtno stradala izazvala je reakciju vlasti Unsko-sanskog kantona.

Zaključak Operativne grupe je da traži zatvaranje centara Miral u Velikoj Kladuši i Borići u Bihaću, prebacivanje migranata koji borave u gradu u centar Lipa u kojem je samo jedna petina kapaciteta popunjena. Na sastanku je i rekonstruiran događaj od petka, odnosno pucnjava sa smrtnim ishodom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavka je da su migranti vatreno oružje nabavili ilegalnom trgovinom ili ukrali prilikom provale u kuće, kaže ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić. Nakon pucnjave, ubistva i teškog ranjavanja, pobjegli su u Sarajevo gdje su i uhapšeni.

„Jedan taksist ih je dovezao do Donjeg Vakufa, gdje ih je preuzeo drugi i odvezao u Sarajevo. Saradnjom tih taksista došlo se do počinitelja djela“, kaže Kljajić.

U Bihaću su se u manje od mjesec dogodile tri pucnjave između migranata u kojima je jedna osoba ubijena, jedna teško i tri lakše ranjene. S uhapšenim migrantima pronađeno je i oružje za koje se tek mora utvrditi da li je korišteno u svim obračunima. Neslužbeno, kalibar je isti. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je ogorčen:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Ne želim da raspravljam šta je čija nadležnost. Ne želim da raspravljam o međusobnim optuživanjima policijskih agencija. Ne želim da raspravljam da li je trebalo izvršiti deportaciju nekih ljudi, kad dobro znamo iz protekle četiri godine da je nemoguće izvršiti deportaciju.“

Ovakav stav gradonačelnika Fazlića na sastanku Operativne grupe je oštro kritikovan. Smatraju da je u cijelom obraćanju, čiji je ovo samo dio, prozvao policiju i one koji su jedini radili na ublažavanju migrantske krize.

„I najveća izloženost i najveći angažman bio je od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i naše policije. Krajnje je nekorektno od gradonačelnika upirati prstom u policiju Unsko-sanskog kantona“, rekao je Mustafa Ružnić, premijer USK-a (NES).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz Fazlićevog kabineta tvrde da su samo tražili da se poduzmu mjere da bi se građani osjećali sigurnima, te da se uspostavi komunikacija između policijskih agencija, koja je u ovom slučaju očito izostala.

„Danas su spomenuti i Borići, ne znam kome oni smetaju i ne znam da li smo ikakav smislen zaključak na današnjoj Operativnoj grupi dali u smislu poboljšanja sigurnosti građana, koja je očigledno narušena“, kaže Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Ono oko čega se saglasni svi učesnici sastanka je da je policija uradila dobar posao i u rekordnom roku uhapsila osumnjičene za posljednji događaj u Bihaću. Ono oko čega se ne slažu, a toga je mnogo više, je način djelovanja u ovakvim situacijama. Na gradskom i kantonalnom nivou je različita vlast, izborna je godina, a tenzije i politička prepucavanja ne mogu se ostaviti po strani ni u ovakvim situacijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

UNSKO-SANSKI KANTON

Objavljeni rezultati testiranja u protekla 24 sata u Unsko-sanskom kantonu

Objavljeno

na datum

Administator

Korona virus

Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona upravo je objavio rezultate testiranja na korona virus u protekla 24 sata.

Objavu prenosimo u cjelosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U protekla 24 sata ZU Zavodu za javno zdravstvo USK-a prijavljeno je 334 testirana uzorka.

Novozaražene su 144 osobe.

U protekla 24 sata izliječeno je 55 osoba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Novozaraženi slučajevi po Općinama:

Bihać 37

Bosanska Krupa 14

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bosanski Petrovac 6

Bužim 4

Cazin 26

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ključ 23

Sanski Most 20

Velika Kladuša 14

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Tužilaštvo USK: Zajednički plan proaktivnog djelovanja i aktivnosti oko predstojećih izbora

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 16.08.2022. godine Glavna kantonalna tužiteljica Tužilaštva Unsko sanskog Kantona Fadila Amidžić, skupa sa zamjenicom glavne kantonalne tužiteljice Alidom Kadić, tužiteljicama Damirkom Mulabdić i Sanitom Čaušević je u prostorijama Tužilaštva održala radni sastanak sa komesarom MUP-a USK Koričić Mujom, policijskim službenicima Alić Samirom i Mešić Jusufom s ciljem zajedničkog i adekvatnog odgovora na eventualne zloupotrebe u toku predstojećeg izbornog procesa.

Na ovom sastanku je dogovoreno da se napravi zajednički plan proaktivnog djelovanja i aktivnosti koje će se provoditi kako bi se obezbijedio adekvatan odgovor na eventualne zloupotrebe u toku izborne godine i samog izbornog procesa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naime, u periodu od 23-25.06. 2022. godine je uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeća Evrope u BiH u Sarajevu održana konferencija “Odgovor sektora kaznenog pravosuđa na prijetnje ispravnosti i integriteta izbora” na kojoj su prisustvovali predstavnici tužilaštava i agencije za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini te Centralne izborne komisije BiH .

Jedan od glavnih zaključaka sa ove konferencije je da će Misija OSCE-a u BiH u suradnji sa Uredom Vijeća Europe u Sarajevu, Centralnom izbornom komisijom BiH i Centrima za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH i Republici Srpskoj organizirati edukaciju tužilaca i predstavnika policijskih agencija na temu „Efikasno istraživanje i procesuiranje krivičnih djela koja ugrožavaju ispravnost i integritet izbora“

Nakon toga je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BIH u cilju blagovremene reakcije pravosudnih institucija u situacijama kada se dese nepravilnosti u izbornom procesu a koje predstavljaju krivično djelo na svojoj sjednici održanoj dana 06.07.2022. godine usvojilo određene mjere i aktivnosti koje su dostavljene svim pravosudnim institucijama u cilju provođenja istih..

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tužilaštvo USK-a Bihać provodeći usvojene mjere i aktivnosti od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je imenovalo tužioce kontakt osobe odnosno oficire za vezu za suradnju sa Centralnom izbornom komisijom i policijskim agencijama a KMUP je imenovao svoje kontakt osobe, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

MUP USK: Povlačenje međunarodne potjernice za Kovačević Džemalom iz Velike Kladuše

Objavljeno

na datum

Administator

MUP USK

Sektoru kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a Bihać od strane Općinskog suda Velika Kladuša

dostavljena je Naredba kojom se povlači Naredba za raspisivanje međunarodne potjernice za licem KOVAČEVIĆ DŽEMAL, sin Mehe,rođen 20.01.1985.godine u mjestu Kudići, općina Velika Kladuša.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naredba se povlači jer je osuđeni Kovačević (Meho) Džemal, dana 15.07.2022.g. isporučen Bosni i Hercegovini po raspisanoj međunarodnoj potjernici

i od tada se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu