Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

VIDEO – Ne stišavaju se reakcije nakon ubistva migranta u središtu Bihaća

Objavljeno

na datum

U Bihaću je održan sastanak Operativne grupe za koordinaciju i upravljanje migrantskom krizom. Iako ovo tijelo nije zasjedalo nekoliko mjeseci jer je situacija bila mirna, najnovija dešavanja i obračuni migranata vatrenim oružjem u kojima je i jedna osoba smrtno stradala izazvala je reakciju vlasti Unsko-sanskog kantona.

Zaključak Operativne grupe je da traži zatvaranje centara Miral u Velikoj Kladuši i Borići u Bihaću, prebacivanje migranata koji borave u gradu u centar Lipa u kojem je samo jedna petina kapaciteta popunjena. Na sastanku je i rekonstruiran događaj od petka, odnosno pucnjava sa smrtnim ishodom.

Pretpostavka je da su migranti vatreno oružje nabavili ilegalnom trgovinom ili ukrali prilikom provale u kuće, kaže ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić. Nakon pucnjave, ubistva i teškog ranjavanja, pobjegli su u Sarajevo gdje su i uhapšeni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Jedan taksist ih je dovezao do Donjeg Vakufa, gdje ih je preuzeo drugi i odvezao u Sarajevo. Saradnjom tih taksista došlo se do počinitelja djela“, kaže Kljajić.

U Bihaću su se u manje od mjesec dogodile tri pucnjave između migranata u kojima je jedna osoba ubijena, jedna teško i tri lakše ranjene. S uhapšenim migrantima pronađeno je i oružje za koje se tek mora utvrditi da li je korišteno u svim obračunima. Neslužbeno, kalibar je isti. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je ogorčen:

„Ne želim da raspravljam šta je čija nadležnost. Ne želim da raspravljam o međusobnim optuživanjima policijskih agencija. Ne želim da raspravljam da li je trebalo izvršiti deportaciju nekih ljudi, kad dobro znamo iz protekle četiri godine da je nemoguće izvršiti deportaciju.“

Ovakav stav gradonačelnika Fazlića na sastanku Operativne grupe je oštro kritikovan. Smatraju da je u cijelom obraćanju, čiji je ovo samo dio, prozvao policiju i one koji su jedini radili na ublažavanju migrantske krize.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„I najveća izloženost i najveći angažman bio je od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i naše policije. Krajnje je nekorektno od gradonačelnika upirati prstom u policiju Unsko-sanskog kantona“, rekao je Mustafa Ružnić, premijer USK-a (NES).

Iz Fazlićevog kabineta tvrde da su samo tražili da se poduzmu mjere da bi se građani osjećali sigurnima, te da se uspostavi komunikacija između policijskih agencija, koja je u ovom slučaju očito izostala.

„Danas su spomenuti i Borići, ne znam kome oni smetaju i ne znam da li smo ikakav smislen zaključak na današnjoj Operativnoj grupi dali u smislu poboljšanja sigurnosti građana, koja je očigledno narušena“, kaže Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Ono oko čega se saglasni svi učesnici sastanka je da je policija uradila dobar posao i u rekordnom roku uhapsila osumnjičene za posljednji događaj u Bihaću. Ono oko čega se ne slažu, a toga je mnogo više, je način djelovanja u ovakvim situacijama. Na gradskom i kantonalnom nivou je različita vlast, izborna je godina, a tenzije i politička prepucavanja ne mogu se ostaviti po strani ni u ovakvim situacijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

VELIKA KLADUŠA

Velika Kladuša: Instaliran prvi inovativni uređaj za dezinfekciju vode u BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Inovativni uređaj za dezinfekciju vode, prvi takav u Bosni i Hercegovini, instaliran je na pumpnoj stanici Slapnica, odakle se građani Velike Kladuše snabdijevaju pitkom vodom.

Prema riječima Esada Čovića, direktora preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, koje upravlja pomenutim vodovodom, uređaj predstavlja novu tehnologiju koja radi na principu proizvodnje tečnog hlora putem elektrolize iz soli, bez štetnih posljedica po okoliš.

“Vodovod će na ovakav način imati vlastitu proizvodnju hlora i neće zavisiti od isporuke i cijene, a što je najvažnije, posjedovaćemo da je ovo ekološki način proizvodnje koji nije opasan kao gasni hlor. To nam donosi i ekonomske olakšice, jer je so koja se koristi za proizvodnju hlora mnogo jeftinija od industrijskog hlora, a sve će nam to osigurati bolji kvalitet vode”, istakao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, ovakav način tretmana pitke vode prisutan je u razvijenim evropskim zemljama, a u narednom periodu planirana je ugradnja ovog uređaja i na preostale četiri pumpne stanice u Velikoj Kladuši kako bi se svim korisnicima osigurala kvalitetnija i zdravstveno ispravna voda za piće.

Projekat instaliranja pomenutog uređaja koštao je 55.000 maraka, od čega je 40.000 osigurano od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša USK, a ostatak od strane pomenutog velikokladuškog preduzeća.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Novi detalji o akciji “Piramida” usmjerene na krijumčare migranata: Oduzeto preko 30.000 eura

Objavljeno

na datum

Administator

Postupajuća tužiteljica iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH, provodi aktivnosti sa policijskim službenicima Granične policije BiH na terenu a u okviru operativne akcije u borbi protiv međunarodnih organizovanih ilegalnih migracija.

Meta akcije kodnog naziva “Piramida” je više osoba, osumnjičenih da su kao pripadnici međunarodne organizovane kriminalne grupe, duži vremenski period, vršili krijumčarenje ili pokušali prokrijumčariti više od 600 osoba, među kojima više od 100 maloljetnih osoba, a sve radi sticanja lične materijalne koristi u velikim iznosima.

Aktivnosti se provode na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo, osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela-Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, a u vezi sa krivičnim djelom-Krijumčarenje osoba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U istrazi i radu na predmetu ostvarena je značajna saradnja sa MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružaju Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima BiH.

Postupajuća tužiteljica donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

O najnovijim detaljima akcije oglasila se Granična policija BiH.

“Pretresi su obavljeni na više lokacija na području Unsko-sanske, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo, na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši. Slobode je lišeno 14 osoba prilikom pretresa i privremeno oduzeto oko 30 hiljada eura i 3.200 KM, praškaste materije oko 28 grama koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu amfetamin i određena količina opojne droge speed, pištolj, određena količina streljiva, kao i drugi predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenih djela. Rad na predmetu se nastavlja”, saopćili su iz Granične policije BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Helez u radnoj posjeti kasarni OS BiH ‘Adil Bešić’ u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je jučer 2. pješadijski bataljon 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, koja je smještena u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću.

Domaćin posjete bio je komandant bataljona major Said Velić, koji je Heleza izvjestio o trenutnim aktivnostima, planovima i izazovima ovog bataljona.

Također ministar odbrane BiH upoznat je sa završetkom brojnih infrastrukturnih projekata, odnosno aktivnostima na obnovi dijela ove vojne lokacije. Ministar Helez konstatovao je da je navedena lokacija jedna od najbolje organizovanih i uređenih vojnih lokacija koje je do sada posjetio. Helez je obišao i novootvoreno Odjeljenje muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH smještenog u kasarni „Adil Bešić“.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Helez je istakao da će „stavljanjem u upotrebu Odjeljenja muzeja 2. puka naša mlada pokoljenja gajiti kulturu sjećanja na postignuća Armije RBiH, te učiti kako Bosna i Hercegovina treba ići naprijed“, te na kraju obećao da će pružiti punu podršku u njegovom daljnjem razvoju i unapređenju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu