Connect with us

CRNA HRONIKA

KC Niš: Djevojčicu izujedao čopor pasa, u teškom je stanju

Objavljeno

na datum

Napad na djevojčicu

Djevojčica iz Preševa koju je izujedao čopor pasa najviše u predjelu glave, u teškom je stanju ali je trenutno stabilno, kažu u Kliničkom centru u Nišu gdje je dijete primljeno u nedjelju uvečer sa izuzetno teškim povredama.

Prema riječima rukovodioca Klinike za dječiju hirurgiju Živojina Spasića, pacijentkinja je primljena sa teškim povredama poglavine u vidu skalpa na blizu 60 odsto površine, teškim oštećenjem obje ušne školjke i gornje i donje usne, navode iz tog kliničkog centra.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Čopor pasa je djevojčicu oborio na zemlju i izujedao, te ima i brojne razderotine i ugrize na ekstremitetima i trupu. CT endokranijuma ne pokazuje povrede mozga i mekih struktura“, naveo je direktor Klinike u saopštenju pres službe niškog Kliničkog centra.

Povrede je, dodaje se, zbrinula dežurna ekipa dječjih hirurga. Kompletno su je imunizovali.

“Primila je i vakcinu protiv bjesnila, na trostrukoj antibiotskoj terapiji je. Aktuelno stanje je stabilno uz oprez zbog moguće infekcije i odumiranja dijelova hirurški saniranih”, kažu ljekari.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Potresna priča Sarajlije: Dok se neko igrao Boga i odlučivao ko zaslužuje da živi, a ko ne, moj otac je umro

Objavljeno

na datum

Administator

Sarajevski snimatelj Emir Džanan oglasio se na Facebooku gdje je podijelio šokantnu priču o svom ocu Mirsadu koji nije dočekao da dobije odobrenje za lijek koji mu je bio neophodan.

Njegovom ocu je u februaru ove godine bio dijagnosticiran hepatocelularni karcinom G1 i tada mu je indicirana terapija lijekom “Sorafenib”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Cijeli život radio

  • Procedura da pacijent dobije lijek je, pazite sad ovo, da s Onkologije KCUS pošalju dokumentaciju u Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, tj. na Fond solidarnosti koji je kao osnovan za ovakve pacijente i onda se početkom svakog mjeseca sastane jedna komisija i odlučuje ko će dobiti neki lijek, a ko neće.

S Onkologije su odmah poslali dokumentaciju i već početkom marta je komisija zasjedala i odlučila da moj tata neće dobiti lijek. Zasjedala je i u aprilu i u maju i u junu i u julu i avgustu, ali lijek nikada nije dobio. I tako, dok se neko igrao Boga i odlučivao ko zaslužuje da živi, a ko ne, moj tata je umro – napisao je Džanan.

On je naveo kako je porodica u međuvremenu odlučila da nabavi lijek, da ga kupi. Našli su jednu kutiju u apoteci Dina, koja je koštala 5.700 KM. Zahvaljujući prijateljima, Džanan i porodica su pronašli isti lijek u Turskoj za 2.000 KM. Nažalost, njegov otac je tada već bio preslab i doktor je rekao da ne bi podnio terapiju.

Nakon toga, naš zdravstveni sistem jednostavno pušta čovjeka da umre. Tako je i bilo, umro je kući u 62. godini okružen porodicom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ono s čime ne mogu da se pomirim je da čovjek koji je cijeli život radio i pošteno zaradio penziju nije dobio priliku da se bar pokuša liječiti.

Sve odrađeno “po zakonu”
Ako neko želi da se bavi ratnim zaslugama, odradio je i to, od prvog do zadnjeg dana. U septembru 1992. je ranjen dok je izvlačio tijela svojih mrtvih saboraca u Azićima. Nakon toga, Igman, Nišići, itd. itd., mada nikad to nije ni spomenuo negdje gdje bi imao pravo na bilo kakvu prednost ili povlasticu. Nije uopšte volio pričati o ratu.

Boli me najviše što je sve ovo odrađeno “po zakonu”, bez ikakve i bilo čije odgovornosti. Od doktora koji hladno propiše terapiju, gleda te u oči, a zna da je nećeš ni dočekati, ljudi koji sjede u toj komisiji i biraju čiji život je manje ili više vrijedan do kompletnog sistema i mafije koji ne da ne liječe nego profitiraju na bolesti i na kraju ubijaju svoje sugrađane.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Što se mog tate tiče, ostaje sjećanje na dobrog i hrabrog čovjeka koji je do zadnjeg trenutka u sebi imao onu dječiju razigranost kao na ovoj slici dok je 70-ih skakao po krovovima zgrada Koševskog Brda glumeći Supermana. Nažalost, ovdje bi i Supermana ubili – napisao je Džanan.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Za pripadnika OSA-e, koji je odavao tajne narkomafiji, predložen kućni pritvor

Objavljeno

na datum

Administator

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da se uhapšenom Robertu Radonjiću, pripadniku OSA-e i pripadniku Granične policije Milošu Lukajiću odredi kućni pritvor.

Kako je portal “Avaza” ranije objavio, Robert Radonjić, je pripadnik OSA-e BiH i šef kancelaracije tajne službe u Banja Luci. Za uhapšene Srđana Rađevića i Davorina Popovića zatražen je pritvor do mjesec dana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Oni su uhapšeni zbog odavanja tajnih podataka pripadnicima narkomafije. Također, oni se dovode u sumnju da su pripadnici grupe Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika Dragana Mektića, koji je u pritvoru sedam mjeseci.

Podsjećamo nakon hapšenja Cvijetića kod njega su pronađeni povjerljivi dokumenti OSA-e, prenosi Dnevni Avaz.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Da je živ, Dženan Memić bi danas napunio 28 godina: “Živiš u našim srcima”

Objavljeno

na datum

Administator

Da je živ, danas bi Dženan Memić zajedno sa svojom porodicom i prijateljima proslavio svoj 28. rođendan. Dženan je tog kobnog 8. februara 2016. godine napadnut u Velikoj aleji na Ilidži, a sedam dana kasnije podlegao je povredama u bolnici.

I ovaj rođendan će njegovi najbliži proslaviti dok krivci za njegovu smrt i to što više nije s njima još slobodno šetaju i nisu procesuirani.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Njegov otac Muriz i sestra Arijana zajedno sa advokatom Ifetom Feragetom vode bitku za pravdu i neće odustati sve dok ne otkriju istinu i kazne krivce za smrt Dženana, za kojeg komšije, prijatelji i svi koji su ga poznavali imaju samo riječi hvale.

Povodom njegovog rođendana, oglasili su se na stranici “Pravda za Dženana Memića”.

  • Čisto srce može nebo dotaći. Čisti život, primjer može postati…

I ruke od svile, što najdraže su bile… čekaju, da me zagrle, kad’ i mene, voljeni pozove. Živiš u našim srcima – napisano je na stranici.

Podsjetimo, u Sudu BiH se zbog njegovog ubistva sudi se bivšoj djevojci stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Kristal”, prenosi Dnevni Avaz.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu