SVIJET

Prvi evropski zvaničnik sastao se s Putinom od početka invazije, odbio rukovanje

Objavljeno

na datum

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da je održao “teški” i neprijateljski sastanak danas sa Vladimirom Putinom — prvog sastanka nekog evropskog zvaničnika sa ruskim predsjednikom otkako je započeo svoju invaziju u februaru.

Sastanak austrijskog kancelara i ruskog predsjednika završio je nakon 75 minuta, a, na zahtjev Beča prošao je bez kamera, zajedničke fotografije te protokolarnog rukovanja.

“Ovo nije prijateljska posjeta. Upravo sam došao iz Ukrajine i vidio sam svojim očima neizmjernu patnju koju je izazvao ruski agresorski rat”, rekao je Nehammer u izjavi koju je izdao njegov ured nakon sastanka s Putinom, prenosi CNN.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nehamer je prvi evropski lider koji se sastao sa Putinom licem u lice od njegove invazije na Ukrajinu. Njegova posjeta podijelila je mišljenje među liderima EU, a neki su izrazili skepticizam u vezi sa angažmanom s ruskim liderom.

Njih dvojica su razgovarali oko 75 minuta u Putinovoj rezidenciji Novo-Ogarjovo u blizini Moskve, rekao je Nehammerov portparol, u razgovorima koji je austrijski lider opisao kao “veoma direktne, otvorene i čvrste”.

Prije posjete Rusiji, Nehammer se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i posjetio grad Buču, gdje su tijela nenaoružanih civila pronađena razbacana po javnim ulicama nakon mjesec dana ruske okupacije.

“Govorio sam o teškim ratnim zločinima u Buči i drugim mjestima i naglasio da svi oni koji su odgovorni za njih moraju odgovarati”, rekao je Nehammer, navodi se u saopćenju. “Također sam rekao predsjedniku Putinu bez sumnje da će sankcije Rusiji ostati i nastavit će se pooštravati sve dok ljudi umiru u Ukrajini.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Austrija je vojno neutralna, ali njena vlada se pridružila svojim susjedima u osudi Putinove invazije.

Kancelar je rekao da je pokrenuo pitanje koridora za evakuaciju s Putinom, nakon više slučajeva u kojima su pokušaji evakuacije oko Ukrajine bili probijeni ruskim napadima. Ukrajinski zvaničnici rekli su da su u ruskom napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku u petak poginule desetine ljudi, uključujući nekoliko djece.

“Također sam jasno stavio do znanja ruskom predsjedniku da postoji hitna potreba za humanitarnim hodnicima kako bi se voda za piće i hrana dovozili u opkoljene gradove i da bi se izvukle žene, djeca i ranjeni”, rekao je Nehammer u svojoj izjavi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version