Connect with us

SVIJET

Prvi evropski zvaničnik sastao se s Putinom od početka invazije, odbio rukovanje

Objavljeno

na datum

Austrijski kancelar

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da je održao “teški” i neprijateljski sastanak danas sa Vladimirom Putinom — prvog sastanka nekog evropskog zvaničnika sa ruskim predsjednikom otkako je započeo svoju invaziju u februaru.

Sastanak austrijskog kancelara i ruskog predsjednika završio je nakon 75 minuta, a, na zahtjev Beča prošao je bez kamera, zajedničke fotografije te protokolarnog rukovanja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ovo nije prijateljska posjeta. Upravo sam došao iz Ukrajine i vidio sam svojim očima neizmjernu patnju koju je izazvao ruski agresorski rat”, rekao je Nehammer u izjavi koju je izdao njegov ured nakon sastanka s Putinom, prenosi CNN.

Nehamer je prvi evropski lider koji se sastao sa Putinom licem u lice od njegove invazije na Ukrajinu. Njegova posjeta podijelila je mišljenje među liderima EU, a neki su izrazili skepticizam u vezi sa angažmanom s ruskim liderom.

Njih dvojica su razgovarali oko 75 minuta u Putinovoj rezidenciji Novo-Ogarjovo u blizini Moskve, rekao je Nehammerov portparol, u razgovorima koji je austrijski lider opisao kao “veoma direktne, otvorene i čvrste”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prije posjete Rusiji, Nehammer se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i posjetio grad Buču, gdje su tijela nenaoružanih civila pronađena razbacana po javnim ulicama nakon mjesec dana ruske okupacije.

“Govorio sam o teškim ratnim zločinima u Buči i drugim mjestima i naglasio da svi oni koji su odgovorni za njih moraju odgovarati”, rekao je Nehammer, navodi se u saopćenju. “Također sam rekao predsjedniku Putinu bez sumnje da će sankcije Rusiji ostati i nastavit će se pooštravati sve dok ljudi umiru u Ukrajini.”

Austrija je vojno neutralna, ali njena vlada se pridružila svojim susjedima u osudi Putinove invazije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kancelar je rekao da je pokrenuo pitanje koridora za evakuaciju s Putinom, nakon više slučajeva u kojima su pokušaji evakuacije oko Ukrajine bili probijeni ruskim napadima. Ukrajinski zvaničnici rekli su da su u ruskom napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku u petak poginule desetine ljudi, uključujući nekoliko djece.

“Također sam jasno stavio do znanja ruskom predsjedniku da postoji hitna potreba za humanitarnim hodnicima kako bi se voda za piće i hrana dovozili u opkoljene gradove i da bi se izvukle žene, djeca i ranjeni”, rekao je Nehammer u svojoj izjavi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

VIDEO – Paraglajder u posljednjoj sekundi izbjegao pad i smrt, dramatičan video obišao svijet

Objavljeno

na datum

Administator

Amerikanac Kevin Philipp izbjegao je smrt u posljednjoj sekundi nakon što se tokom paraglajding treninga zapleo u vlastiti padobran.

“Nema vremena za umiranje!”, napisao je na društvenim mrežama nakon što je objavio video koji je šokirao mnoge njegove prijatelje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Philippa je tokom njegovog posljednjeg leta zadesio jak nalet vjetra i dok je bio u slobodnom padu, očajnički je pokušavao aktivirati sigurnoni padobran koji se nalazi oko pojasa.

Drama se odvijala gotovo do samog tla, a onda se praktično u posljednjoj sekundi sigurnoni padobran otvorio i na svu sreću izbjegnuta je tragedija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog širenja pandemije majmunskih boginja

Objavljeno

na datum

Administator

Američka vlada proglasila je izbijanje majmunskih boginja hitnim stanjem u javnom zdravstvu nakon porasta broja slučajeva, čime je proglašeno vanredna situacija.

Ova odluka donijeta je kako bi se ubrzala distribucija vakcina, proces hospitalizacije i federalnih sredstava za suzbijanje širenja virusa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovakva mjera američkih vlasti stupila je na snagu nakon nešto manje od dvije sedmice kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala najvišu uzbunu za hitne slučajeve nakon porasta broja slučajeva u svijetu.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, broj slučajeva u SAD premašio je 6.600. Četvrtina ovih slučajeva pojavila se u državi New York, koja je prošle sedmice proglasila vlastito vanredno stanje zbog ove bolesti.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je više od 26.000 slučajeva potvrđeno je širom svijeta ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki stručnjaci za javno zdravlje izrazili su zabrinutost da bi proglašenje vanrednog stanja moglo dodatno stigmatizirati bolest. Iako svako može dobiti majmunske boginje, epidemija je uglavnom bila koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima.

Ipak, to nije samo spolno prenosiva infekcija jer se može prenijeti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Nizozemska proglasila nestašicu vode zbog suše

Objavljeno

na datum

Administator

Nizozemska je u srijedu proglasila službenu nestašicu vode jer su ovu nizinsku zemlju pogodile visoke temperature i neuobičajeno suho ljeto.

Nizozemska vlada rekla je da razmatra daljnje mjere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osjetljiva na klimatske promjene.

“Nizozemska je zemlja vode, ali i ovdje je naša voda dragocjena”, rekao je ministar infrastrukture i komunalne privrede Mark Harbers u izjavi.

Dijelovi Nizozemske već su zabranili poljoprivrednicima zalijevanje svojih usjeva površinskom vodom, što je udarac za drugog najvećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki kanali za plovidbu također su obustavljeni, a slana voda iz mora se vraća u neke rijeke jer su njihovi vodostaji tako niski, dodao je Harbers.

Prioritet će sada biti dat osiguranju da vitalni nasipi ostanu sigurni, a zatim opskrbi pitkom vodom i energijom, rekao je.

Suša je “postajala sve vidljivija u prirodi” i bilo je “zamislivo da će suša uticati na više društvenih interesa”, dodao je Harbers.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zato molim sve Nizozemce da dobro razmisle trebaju li oprati auto ili potpuno napuniti svoj bazen na napuhavanje”, poručio je on, piše AFP.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu