Connect with us

SVIJET

Prvi evropski zvaničnik sastao se s Putinom od početka invazije, odbio rukovanje

Objavljeno

na datum

Austrijski kancelar

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da je održao “teški” i neprijateljski sastanak danas sa Vladimirom Putinom — prvog sastanka nekog evropskog zvaničnika sa ruskim predsjednikom otkako je započeo svoju invaziju u februaru.

Sastanak austrijskog kancelara i ruskog predsjednika završio je nakon 75 minuta, a, na zahtjev Beča prošao je bez kamera, zajedničke fotografije te protokolarnog rukovanja.

“Ovo nije prijateljska posjeta. Upravo sam došao iz Ukrajine i vidio sam svojim očima neizmjernu patnju koju je izazvao ruski agresorski rat”, rekao je Nehammer u izjavi koju je izdao njegov ured nakon sastanka s Putinom, prenosi CNN.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nehamer je prvi evropski lider koji se sastao sa Putinom licem u lice od njegove invazije na Ukrajinu. Njegova posjeta podijelila je mišljenje među liderima EU, a neki su izrazili skepticizam u vezi sa angažmanom s ruskim liderom.

Njih dvojica su razgovarali oko 75 minuta u Putinovoj rezidenciji Novo-Ogarjovo u blizini Moskve, rekao je Nehammerov portparol, u razgovorima koji je austrijski lider opisao kao “veoma direktne, otvorene i čvrste”.

Prije posjete Rusiji, Nehammer se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i posjetio grad Buču, gdje su tijela nenaoružanih civila pronađena razbacana po javnim ulicama nakon mjesec dana ruske okupacije.

“Govorio sam o teškim ratnim zločinima u Buči i drugim mjestima i naglasio da svi oni koji su odgovorni za njih moraju odgovarati”, rekao je Nehammer, navodi se u saopćenju. “Također sam rekao predsjedniku Putinu bez sumnje da će sankcije Rusiji ostati i nastavit će se pooštravati sve dok ljudi umiru u Ukrajini.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Austrija je vojno neutralna, ali njena vlada se pridružila svojim susjedima u osudi Putinove invazije.

Kancelar je rekao da je pokrenuo pitanje koridora za evakuaciju s Putinom, nakon više slučajeva u kojima su pokušaji evakuacije oko Ukrajine bili probijeni ruskim napadima. Ukrajinski zvaničnici rekli su da su u ruskom napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku u petak poginule desetine ljudi, uključujući nekoliko djece.

“Također sam jasno stavio do znanja ruskom predsjedniku da postoji hitna potreba za humanitarnim hodnicima kako bi se voda za piće i hrana dovozili u opkoljene gradove i da bi se izvukle žene, djeca i ranjeni”, rekao je Nehammer u svojoj izjavi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Dodikov izaslanik uručio orden časti osnivaču Noćnih vukova, kojem je zabranjen ulazak u BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Poslanik NPS-a u NSRS-u Darko Banjac uručio je u Moskvi Orden časti sa zlatnim zracima, odlikovanje predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, osnivaču i predsjedniku moto-kluba “Noćni vukovi” iz Ruske Federacije Aleksandru Zaldastanovu.

Institucije BiH su, podsjetimo, Zaldastanovu 2018. godine zabranile ulazak zbog čega je bio spriječen da lično primi Orden.

Članovi “Noćnih vukova” planirali su 19. marta 2018. godine posjetiti BiH i Srbiju kako bi istražili “kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu”, a odlukom OSA-e tada je zabranjen ulazak u BiH Aleksandru Zaldastanovu i Saši Saviću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Velika mi je čast da u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predam odlikovanje Zaldastanovu. Čin predaje ordena učinio nas je srećnim i ponosnim jer nagrada, kao i pravda, uvijek dođe u ruke onog koji je zaslužuje. Veze i prijateljstvo srpskog i ruskog naroda nemoguće je ignorisati ili prekinuti”, rekao je Banjac Srni.

Dodik je odlikovao Zaldastanova Orednom časti sa zlatnim zracima 9. januara 2018. godine povodom proslave neustavnog dana Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Medvedev poručio da Velika Britanija vodi neobjavljeni rat protiv Rusije

Objavljeno

na datum

Administator

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik, poručio je da Velika Britanija vodi neobjavljeni rat protiv Rusije.

Objava Medvedeva na Twitteru uslijedila je nakon izjave britanskog ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja da Ukrajina “ima legitimno pravo da … projektuje silu izvan svojih granica kako bi potkopala sposobnost Rusije da projektuje silu u samu Ukrajinu”.

Bivši ruski lider je dalje rekao da bi “glupi zvaničnici UK, našeg vječnog neprijatelja, trebali zapamtiti da u okviru univerzalno prihvaćenog međunarodnog prava koje reguliše moderno ratovanje, uključujući Hašku i Ženevsku konvenciju sa njihovim dodatnim protokolima, njihove država se takođe može kvalifikovati kao u ratu.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Medvedev je dodao da Velika Britanija vodi de facto neobjavljeni rat protiv Rusije.

“Danas Velika Britanija djeluje kao saveznik Ukrajine koji joj pruža vojnu pomoć u obliku opreme i stručnjaka, odnosno de facto vodi neobjavljeni rat protiv Rusije. U tom slučaju, bilo koji njen javni službenik (bilo vojni ili civilni, koji vodi rat) može se smatrati legitimnom vojnom metom”, napisao je Medvedev u objavi.

Britanija je bila prva zemlja koja je javno opskrbila Kijev krstarećim raketama dugog dometa, što će omogućiti ukrajinskim snagama da pogode ruske trupe i skladišta snabdijevanja daleko iza linija fronta dok priprema veliku kontraofanzivu.

Cleverlyjeva odbrana Ukrajine u utorak došla je istog dana kada je Moskva bila meta bespilotnih letjelica, ofanzivni potez Ukrajine kao odgovor na višesedmične intenzivne napade na Kijev ruskih dronova. U ovim napadima, Rusija je koristila više od 300 bespilotnih letjelica Shahed iranskog dizajna.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

Erdogan o navodima da je diktator: Jesu li takvi primorani da se takmiče u drugom krugu?

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan još jednom se osvrnuo na svoju pobjedu na izborima te je pozdravio ulazak Turske u novu eru.

Obraćajući se na skupu u Ankari, Erdogan je rekao kako su posljednji izbori, na kojima je izašao kao pobjednik, stavili tačku na debatu o starom sistemu.

“Era koalicija se nikada neće vratiti nakon ovih izbora. Dok obilježavamo stogodišnjicu Republike, plovimo prema novim horizontima. Pred nama je ‘Vijek Turske’ i to je znak odlučnosti da ostvarimo veće ciljeve postizanjem vjekovnih ciljeva. Turska demokratija je najveći pobjednik ovih izbora”, rekao je Erdogan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tokom govora Erdogan se osvrnuo i na tvrdnje zapadnih analitičara i političara da je uspostavio autokratski sistem vladavine.

“Da li su diktatori primorani da se takmiče u drugom krugu?”, pitao je Erdogan.

Podsjetimo, u drugom krugu predsjedničkih izbora koji je održan 28. maja Recep Tayyip Erdogan osvojio je 52,18 posto glasova čime je dobio novi petogodišnji mandat na čelu Turske.

S druge strane, njegov protivkandidat Kemal Kilicdaroglu, predstavnik ujedinjene opozicije, osvojio je 47,82 posto glasova.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu