Connect with us

SVIJET

Prvi evropski zvaničnik sastao se s Putinom od početka invazije, odbio rukovanje

Objavljeno

na datum

Austrijski kancelar

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da je održao “teški” i neprijateljski sastanak danas sa Vladimirom Putinom — prvog sastanka nekog evropskog zvaničnika sa ruskim predsjednikom otkako je započeo svoju invaziju u februaru.

Sastanak austrijskog kancelara i ruskog predsjednika završio je nakon 75 minuta, a, na zahtjev Beča prošao je bez kamera, zajedničke fotografije te protokolarnog rukovanja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ovo nije prijateljska posjeta. Upravo sam došao iz Ukrajine i vidio sam svojim očima neizmjernu patnju koju je izazvao ruski agresorski rat”, rekao je Nehammer u izjavi koju je izdao njegov ured nakon sastanka s Putinom, prenosi CNN.

Nehamer je prvi evropski lider koji se sastao sa Putinom licem u lice od njegove invazije na Ukrajinu. Njegova posjeta podijelila je mišljenje među liderima EU, a neki su izrazili skepticizam u vezi sa angažmanom s ruskim liderom.

Njih dvojica su razgovarali oko 75 minuta u Putinovoj rezidenciji Novo-Ogarjovo u blizini Moskve, rekao je Nehammerov portparol, u razgovorima koji je austrijski lider opisao kao “veoma direktne, otvorene i čvrste”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prije posjete Rusiji, Nehammer se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i posjetio grad Buču, gdje su tijela nenaoružanih civila pronađena razbacana po javnim ulicama nakon mjesec dana ruske okupacije.

“Govorio sam o teškim ratnim zločinima u Buči i drugim mjestima i naglasio da svi oni koji su odgovorni za njih moraju odgovarati”, rekao je Nehammer, navodi se u saopćenju. “Također sam rekao predsjedniku Putinu bez sumnje da će sankcije Rusiji ostati i nastavit će se pooštravati sve dok ljudi umiru u Ukrajini.”

Austrija je vojno neutralna, ali njena vlada se pridružila svojim susjedima u osudi Putinove invazije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kancelar je rekao da je pokrenuo pitanje koridora za evakuaciju s Putinom, nakon više slučajeva u kojima su pokušaji evakuacije oko Ukrajine bili probijeni ruskim napadima. Ukrajinski zvaničnici rekli su da su u ruskom napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku u petak poginule desetine ljudi, uključujući nekoliko djece.

“Također sam jasno stavio do znanja ruskom predsjedniku da postoji hitna potreba za humanitarnim hodnicima kako bi se voda za piće i hrana dovozili u opkoljene gradove i da bi se izvukle žene, djeca i ranjeni”, rekao je Nehammer u svojoj izjavi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

Maršom mira u Dortmundu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Objavljeno

na datum

Administator

U njemačkom gradu Dortmundu danas je održan Marš mira kojim je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici.

Ove godine je iz Dortmunda poslat apel njemačkim političarima da izrade i usvoje rezolucije o Srebrenici i da više rade na stabilnosti BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Molimo vas učinite sve da genocid u Srebrenici napokon uđe u udžbenike i da se Srebrenica nikada više ne ponovi, posebno sada u Ukrajini“, poruka je koja je danas poslata iz Dortmunda na adresu njemačkih političara.

“Sada je prilika da se postigne društveni i politički koncenzus o tome da se ne poriču historijske činjenice da je u Srebrenici izvršen genocid“, kaže Amir Aletić iz udruženja Amanet e.V.NRW.

Sabine Poschmann, zastupnica SPD-a u njemačkom parlamentu je ponovila zahtjev da Srbija prizna genocid u Srebrenici i istakla da se trenutno vidi da Rusija pokušava utjecati na situaciju u BiH što ne donosi stabilnosti zemlje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Radit ćemo na tome da BiH dobije kandidatski status i da što prije postane punopravna članica EU. Dio naše rezolucije je da Bundestag jasno kaže da se mora prihvatiti da je u Srebrenici izvršen genocid”, izjavila je Poschmannova

Maršu mira je prisustvovao i veoma dirljiv govor održao Hasan Hasanovic koji je preživio genocid u Srebrenici i mrtvog brata nosio više od 20 kilometara jer nije želio da njegovo tijelo ostane, kako kaže, na okupiranij teritoriji.

“Imam osjećaj da se Srebrenica ubrzano zaboravlja. Moje lično mišljenje je, ako zaboravimo, da će se, ne daj Bože, ponoviti i da bi moglo biti mnogo gore”, kaže Hasan.

U Dortmundu se okupilo oko 1.500 onih koji žele da se genocid u Srebrenici ne zaboravi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Današnji skup u Dortmundu je također jedna vrsta skretanja pažnje na BiH i poruka njemačkim parlamentarcima pred kojim je rezolucija o BiH, koja bi trebala biti usvojena još prije ljetne pauze, ali i EU da Bosni i Hercegovina što prije dodijeli kandidatski status i omogući da zemlja konačno bude država koju neće napuštati građani, posebno mladi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Prepolovio se teretni brod sa 30 članova posade u Južnom kineskom moru, potraga za nestalim

Objavljeno

na datum

Administator

Nastavljaju se spasilački napori u subotu nakon što se teretni brod sa 30 članova posade prepolovio u Južnom kineskom moru usred tajfuna Chabe, pišu kineski mediji.

Spasilačke ekipe do sada su spasile tri člana posade sa broda koji je tonuo 300 kilometara zapadno od područja Hong Konga, koje Kina naziva svojom posebnom administrativnom regijom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Brod “Fujing001”, koji je plovio pod kineskom zastavom, zatražio je pomoć rano ujutro u subotu kad se tajfun spustio.

Na videosnimku spašavanja vidi se kako je jedan član posade izvučen pomoću konopca na helikopter dok je brod tonuo pod njim.

Operacije spašavanja bile su otežane zbog valova do 10 metara i vidljivosti manjoj od 500 metara.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Vlasti u Hong Kongu podigle su upozorenje na tajfun u četvrtak baš kad je kineski predsjednik Xi Jinping stigao u grad na obilježavanje 25. godišnjice primopredaje iz Britanije Kini.

Muzej palače, koji je trebao biti otvoren u subotu u sklopu proslave 25. godišnjice predaje Hong Konga kineskoj vlasti, ostao je zatvoren, prenosi Reuters.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Austrijanka preminula nakon napada ajkule u Egiptu (UZNEMIRUJUĆE)

Objavljeno

na datum

Administator

Šezdesteosmogodišnja Austrijanka preminula je nakon što je napala ajkula u vodama Crvenog mora u Egiptu.

Strašni incident zabilježili su turisti koji nisu smjeli uću u vodu da joj pomognu, ali su pokušali na razne načine da privuku pažnju ajkule.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Žena je plivala i odjednom je počela ispuštati zvuke, a voda oko nje je postala crvena. Uspjela je doći do obale bez ruke, a noga joj je, prema navodima svjedoka, također bila povrijeđena.

Nažalost, prema navodima Al Arabiya, preminula je u bolnici od šoka.

Tragedija se dogodila na plaži Sahl Hasheesh, blizu Sharm El Sheikha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Austrijanka je bila udata za Egipćanina i živjela je s njim u tom mjestu.

Tužilaštvo je preuzelo istragu, a kupanje, pecanje i ronjenje u ovom dijelu je zabranjeno naredna tri dana.

Ovo nije prvi napad ajkule na ovoj lokaciji. Tri osobe su napadnute dok su vježbale površinsko plivanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Upozoravamo da je video uznemirujući.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu