Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

BH Telecom i pravosuđe moraju odgovoriti javnosti nakon američkih sankcija Sarajliću i Tadić

Objavljeno

na datum

Americke sankcije

Obrazloženjem sankcija bosanskohercegovačkih zvaničnika, američko Ministarstvo finansija jasno ukazuje i na odgovornost javne kompanije BH Telecom i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Kao razlog zašto su sankcionisali visokog dužnosnika SDA Asima Sarajlića istakli su i to da je zloupotrijebio svoj položaj za utjecaj u BH Telecomu.

“Sarajlić je lično prihvatao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta i inače je neumjereno utjecao na proces zapošljavanja. U sklopu ove aktivnosti je preporučio kandidate koji su navodno bili vrlo nedovoljno kvalifikovani, što narušava integritet kompanije”, poručili su iz Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo je prvi put da su domaćoj javnosti obznanjeni navodi o ovakvim nezakonitostima u BH Telecomu. S obzirom na težinu američkih optužbi i značaj ove kompanije, bilo bi nužno da se oglasi po ovom pitanju. Osim toga, bilo bi nužno da se oglase i nadležne institucije, prije svega pravosudne, o ovim navodima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Javnost mora dobiti odgovor na pitanje da li su ovi navodi tačni i, ako jesu, ko su još akteri nezakonitih radnji i na koji način su one vršene.

Podsjećamo da se već protiv jednog bivšeg visokopozicioniranog funkcionera SDA Amira Zukića vodi proces pred Kantonalnim sudom u Sarajevu zbog optužbe da je koristio svoj utjecaj za zapošljavanje u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (EP BiH).

Ništa manje nisu teške američke optužbe na račun bivše glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić. Sankcionisana je zbog saznanja SAD-a da je promovisala lične i porodične interese, da je navodno fiktivnim ugovorom naplatila državnu stambenu naknadu te da je direktno ili indirektno učestvovala u aktivnostima kojima su se potkopavali demokratski procesi ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mora reagovati na ove navode – odgovoriti na sva pitanja koja građani očekuju. Izostanak odgovora i odgovarajuće reakcije će dodatno produbiti nepovjerenje u vlast, pravosuđe i javne kompanije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, danas su sankcionisani i predsjednik Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marović i bivši premijer Sjeverne Makedonije Nikola Gruevski.

Na američkoj listi sankcija od ranije su predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, funkcioner SNSD-a Nikola Špirić, banjalučka Alternativna televizija (ATV) i bivši predsjednik PDA Mirsad Kukić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Upaljen žuti meteoalarm za neke dijelove BiH, očekuje se olujno nevrijeme praćeno grmljavinom

Objavljeno

na datum

Administator

Stranica BH Meteo izdala je upozorenje da će u nastavku dana brojne dijelove naše zemlje zahvatiti olujno nevrijeme praćeno grmljavinom.

Kako su naveli, od jutros u većem dijelu Krajine kiša neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padavina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj dana i večeras talas lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana. Eventualno krajnji jug Hercegovine da se provuče bez nekih većih padavina.

U noći na petak očekuje se postepeno slabljenje i prestanak padavina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tokom dana.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm za veće dijelove BiH. Alarm se odnosi na regije Livno (od 8 do 18 sati), Mostar (od 9 do 20), Sarajevo (od 11 do 20 sati), Tuzla (od 11 do 20), Banja Luka (od 11 do 19), Foča (od 12 do 20), Prijedor (od 12 do 19), Trebinje (od 15 do 22) i Višegrad (od 12 do 20).

Inače, u BiH se danas najviše temperature očekuju između 16 i 24 stepena, na jugu do 30.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Odbor za vanjske poslove Slovenije u posjeti BiH: “Bit ćemo još aktivniji po pitanju bh. puta ka EU”

Objavljeno

na datum

Administator

U Sarajevu je danas održan sastanak Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije, nakon čega je upriličena i konferencija za medije.

Nakon sastanka se obratila zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Sabina Ćudić koja je kazala da je jako zadovoljna današnjim sastankom. Ujedno, izrazila žal zbog činjenice da bh. parlamentarci više od 20 godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

“Imali smo zajednički sastanak naše komisije i odbora za vanjske poslove Slovenije izuzetna nam je čast ugostiti prije svega prijatelje BiH. Zahvalili smo se za napore Slovenije na bh. putu ka Evropskoj uniji. Posljednja posjeta bh. parlamentaraca bila je prije više od 20 godina, želimo to promijeniti a ne biti samo domaćini”, poručila je Ćudić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ime Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije obratio se Predrag Baković koji je, također, istakao prijateljske odnose Slovenije i BiH. Također, podsjetio je na pomoć koju je BiH slala kada su u augustu 2023. godine Sloveniju zadesile razorne poplave.

“Drago mi je da smo poslije toliko godina okrijepili odnose odbora za vanjske poslove. Stvarno je bilo vrijeme da se sretnemo i da ojačamo odnose ovih radnih tijela”, kazao je Baković te dodao:

“Posebno se zahvaljujemo na pomoći u poplavama u augustu prošle godine. Nemamo nekih otvorenih pitanja, a radimo na tome da se BiH nađe na putu ka EU. Bili smo aktivni i bit ćemo još aktivniji po tom pitanju”, poručio je on.

Za kraj, zaključio je kako je: “Klima prava – odnosi odlični.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu