Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

BH Telecom i pravosuđe moraju odgovoriti javnosti nakon američkih sankcija Sarajliću i Tadić

Objavljeno

na datum

Americke sankcije

Obrazloženjem sankcija bosanskohercegovačkih zvaničnika, američko Ministarstvo finansija jasno ukazuje i na odgovornost javne kompanije BH Telecom i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Kao razlog zašto su sankcionisali visokog dužnosnika SDA Asima Sarajlića istakli su i to da je zloupotrijebio svoj položaj za utjecaj u BH Telecomu.

“Sarajlić je lično prihvatao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta i inače je neumjereno utjecao na proces zapošljavanja. U sklopu ove aktivnosti je preporučio kandidate koji su navodno bili vrlo nedovoljno kvalifikovani, što narušava integritet kompanije”, poručili su iz Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prvi put da su domaćoj javnosti obznanjeni navodi o ovakvim nezakonitostima u BH Telecomu. S obzirom na težinu američkih optužbi i značaj ove kompanije, bilo bi nužno da se oglasi po ovom pitanju. Osim toga, bilo bi nužno da se oglase i nadležne institucije, prije svega pravosudne, o ovim navodima.

Javnost mora dobiti odgovor na pitanje da li su ovi navodi tačni i, ako jesu, ko su još akteri nezakonitih radnji i na koji način su one vršene.

Podsjećamo da se već protiv jednog bivšeg visokopozicioniranog funkcionera SDA Amira Zukića vodi proces pred Kantonalnim sudom u Sarajevu zbog optužbe da je koristio svoj utjecaj za zapošljavanje u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (EP BiH).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ništa manje nisu teške američke optužbe na račun bivše glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić. Sankcionisana je zbog saznanja SAD-a da je promovisala lične i porodične interese, da je navodno fiktivnim ugovorom naplatila državnu stambenu naknadu te da je direktno ili indirektno učestvovala u aktivnostima kojima su se potkopavali demokratski procesi ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mora reagovati na ove navode – odgovoriti na sva pitanja koja građani očekuju. Izostanak odgovora i odgovarajuće reakcije će dodatno produbiti nepovjerenje u vlast, pravosuđe i javne kompanije.

Podsjećamo, danas su sankcionisani i predsjednik Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marović i bivši premijer Sjeverne Makedonije Nikola Gruevski.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na američkoj listi sankcija od ranije su predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, funkcioner SNSD-a Nikola Špirić, banjalučka Alternativna televizija (ATV) i bivši predsjednik PDA Mirsad Kukić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Predložen jednomjesečni pritvor za inspektora MUP-a RS Nedeljka Luburu

Objavljeno

na datum

Administator

Tužilaštvo BiH predložilo je produženje mjere pritvore na mjesec dana dvojici uhapšenima u jučerašnjoj operativnoj akciji MUP-a RS, među kojima i visokorangiranom inspektoru Nedeljku Lubari.

Nakon što je u prisustvu advokata, ispitao osumnjičene, postupajući tužilac Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvojicu osumnjičenih koji su lišeni slobode u jučerašnjoj akciji MUP-a RS, na području Banje Luke.
Tužitelj Tužilaštva BiH podnio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Bojana Roguljića i Nedeljka Lubare.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetit ćemo, Lubura je policijski službeniki, načelnik Jedinice za profesionalne standarde u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Njih dvojica, koji su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičeni su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje lica, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, te zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ-a BiH, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se, osumnjičeni organizovali radi krijumčarenja sigurnosno interesantne osobe i potraživane međunarodnim potjernicama radi teških krivičnih djela organizirang kriminala u regionu, uključujući i ubistvo. Navedena osoba je prokrijumčarena sa područja EU na područje BiH, nakon čega su joj osumnjičeni nastavili pužati pomoć u skrivanju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

U USK-u se najavljuje brza cesta koja bi spajala Bihać, Cazin i V.Kladušu

Objavljeno

na datum

Administator

Kao pred svake, i pred ovogodišnje izbore se iznova pokreću priče o važnim i prioritetnim projektima. U Unsko-sanskom kantonu se najavljuje brza cesta koja bi spajala Bihać, Cazin i Veliku Kladušu i koja bi bila spojena sa cestama Republike Hrvatske. Krajišnici nisu optimistični da bi se ovom cestom mogli voziti u skorije vrijeme – s obzirom na to da radovi na pojedinim, već započetim projektima, traju i više od 20 godina.

Video možete pogledati: OVDJE

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Košarkaši BiH uprkos finansijskim problemima ipak otputovali na turnir u Estoniju

Objavljeno

na datum

Administator

Muška košarkaška reprezentacija je, uprkos lošoj finansijskoj situaciji u savezu, uspjela otputovati u Estoniju na turnir gdje će odigrati duele protiv Belgije i domaće selekcije.

Na spisku selektora Adisa Bećiragića koji će igrati u Tartuu se nalaze: Miralem Halilović, Jusuf Nurkić, Džanan Musa, Amar Gegić, Edin Atić, Sani Čampara, Kenan Kamenjaš, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Emir Sulejmanović, John Roberson, Rijad Avdić, Ajdin Penava i Đorđe Topolović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zmajevi će sutra odigrati meč protiv Belgije (17 sati po našem vremenu), a u nedjelju protiv domaće selekcije (16 sati).

“Ove utakmice poslužit će nam da vidimo šta smo to uradili u protekle dvije sedmice na Vlašiću. To će biti zaista kvalitetne provjere, jer ćemo igrati protiv dobrih reprezentacija, koje su, poput nas, učesnice predstojećeg Eurobasketu”, kaže selektor Bećiragić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu