Connect with us

REGIJA

Državljani BiH više ne trebaju “razlog” za putovanje u Hrvatsku, ali covid-potvrde ostaju

Objavljeno

na datum

granica hrvatska

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o ukidanju brojnih mjera koje su uvedene zbog koronavirusa, a izmjene se odnose i na putovanja odnosno ulaske u zemlju.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović saopćio je da za državljane trećih zemalja (među kojima je BiH) ostaje na snazi privremeno ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske, ali uz određenu relaksaciju.

U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena u novoj je da više nema zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Državljani trećih zemalja (među kojima je BiH) koji će dolaziti u Hrvatsku, moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, tj. bit će dovoljno da ispunjavaju epidemiološke uslove odnosno dovoljno je da posjeduju covid potvrdu.

Podsjetimo, uz dokaz o vakcinaciji ili prebolovanom covidu ili negativan test, državljani BiH do sada su morali imati i opravdan razlog zbog koje ulaze u Hrvatsku. Tako su, u slučaju turističkog putovanja, morali imati potvrdu o rezervaciji ili uplaćenom smještaju u hotelu, kampu ili kod privatnog iznajmljivača koje su trebali pokazati na graničnom prijelazu.

Dakle, to više neće biti potrebno, dok potvrde o vakcinaciji, prebolovanom covidu ili negativan test do daljnjeg ostaju na snazi.

Što se tiče osoba koje će u Hrvatsku dolaziti iz EU, njima više neće biti potrebne ni covid potvrde. Također, ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza ne odnosi se i na raseljene osobe iz Ukrajine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također, od subote 9. aprila EU digitalne covid potvrde više neće biti uslov za održavanje događanja ili okupljanja, odnosno odlazak na neka mjesta na području Republike Hrvatske, ali niti za prelazak granice RH za osobe koje dolaze s područja EU. EU digitalne covid potvrde ostaju uslov samo za ulazak u Hrvatsku iz trećih zemalja.

Iz Stožera poručuju da će se bez obzira na ukidanja i ublažavanja uvedenih mjera, epidemiološka situacija i dalje kontinuirano pratiti te će se pravovremeno reagirati ako bude potrebno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

REGIJA

VIDEO – Napeto u Leposaviću: Srbi podigli barikade na ulazu u grad, ne daju policiji da priđe

Objavljeno

na datum

Administator

Prema informacijama iz kosovskih medija Srbi iz Leposavića na sjeveru Kosova su blokirali putne pravce na ulazu i izlazu iz grada, kako bi spriječili ulazak policije Kosova.

KosovaPress saznaje da se ispred ove općine okupilo više desetaka Srba koji se protive dolasku novog načelnika Ljuljzima Hetemija u zgradu općine.

Slična situacija je i u Zubinom Potoku. Danas oko 11 sati novi albanski gradonačelnik ove općine Izmir Zećiri pokušao je uz asistenciju policije, kako su sami policajci nakon incidenta potvrdili, pristupiti zgradi općine. Oglasila se sirena za uzbunu, okupile su se skupine građana, posebice oni koji su već bili na radnim mjestima u institucijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zećiri je potvrdio da se vratio iz Zubinog Potoka, jer nije mogao pristupiti zgradi blokade građana. Zbog toga je sada ispred općine stigla i specijalna policija.

Nastavi čitati

REGIJA

VIDEO – Vučić poslao vojsku prema granici s Kosovom nakon sukoba policije i građana na sjeveru

Objavljeno

na datum

Administator

Na sjeveru Kosova je došlo do incidenta između Policije Kosova i građana kada su sigurnosne snage pokušale asistirati novim načelnicima Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka da preuzmu lokalnu vlast. Kao odgovor, Aleksandar Vučić šalje vojsku prema Kosovu.

Novi načelnici Izmir Zećiri (Zubin Potok), Iljir Peci (Zvečan) i Ljuljzim Hetemi (Leposavić) su u četvrtak preuzeli dužnost u javnim objektima jer se u zgradama općine nalaze privremeni općinski organi koji rade u sistemu Srbije. Naime, njih građani ne priznaju s obzirom na to da su bojkotovali izbore.

Zbog toga im je danas policija asistirala kako bi ostvarili svoje pravo na rad u općinama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ispred zgrade općine Zvečan se okupio veliki broj ljudi pokušavajući da pruže otpor, ali je policija odgovorila suzavcima i šok bombama. Na videosnimku koji je objavljen na društvenim mrežama, čuju se i rafali, a RTS piše i da je zapaljeno policijsko vozilo.

Incidenti su počeli još jutros, a prije podne su se oglasile i prve sirene za uzbunu.

Zbog svega je Aleksandar Vućić podignuo borbenu gotovost jedinica Vojske RS-a na najviši nivo i naredio hitan pokret u pravcu granice s Kosovom.

Iz Kosovske policije se pozivaju na pravna i ustavna ovlašćenja, da preduzimaju policijske akcije kako bi obezbjedili bezbjednost, održali red i javnu bezbjednost, kao i to da preduzimaju policijske mjere kako bi spriječili sve kriminalne aktivnosti koje se dešavaju u zemlji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jedino je u Sjevernoj Mitrovici zgrada općine koja radi po kosovskom sistemu i u njoj je Erden Atiq iz Samoopredeljenja 19. maja stupio na dužnost.

Nastavi čitati

REGIJA

U Istri se prevrnula prikolica sa maturantima koju je vukao traktor, desetak povrijeđenih

Objavljeno

na datum

Administator

Danas prijepodne u Labinu u Istri došlo je do nesreće kada se prevrnula prikolica koju je vukao traktor, a u kojoj su se nalazili maturanti koji su proslavljali kraj školovanja.

Traktor s prikolicom punom maturanata prevrnuo na cesti. Na prikolici su se nalazili maturanti Srednje škole Mate Blažina iz Labina koji su slavili posljednji dan škole.

Prema prvim informacijama, srećom, niko nije ozbiljno povrijeđen, ali ima lakše povrijeđenih, prenosi Glas Istre.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Negdje na cesti za Dugu Luku, na nizbrdici, došlo je do prevrtanja prikolice. Nesreća se dogodila oko 10.40 sati. Na mjesto događaja odmah je poslana hitna pomoć i utvrđeno je da je povrijeđeno 10-ak maturanata.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu