Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – “Njemačka ozbiljno shvatila prijetnje ruskog ambadsadora u BiH “

Objavljeno

na datum

Adis Ahmetović, član Bundestaga i glavni izvjestilac za Zapadni Balkan, u Pressingu na N1 kazao je kako je Njemačka ozbiljno shvatila prijetnje ruskog ambadsadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova. Naveo je kako se zalaže za zajednički ulazak svih šest zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, te je istakao da je primjer Hrvatske i Slovenije pokazao zašto nisu dobri pojedinačni ulasci susjeda.

Kad će takvi poput vas, uspješan i mlad politčar, s kojim se ponose Bosanci i Hercegovci, doći na scenu u BiH?

Ne mogu se sjetiti kada je jedna nova vlada, i svi ministri, i sve partije u Bundestagu jasno pokazale zajednički stav i stale iza BiH. To je jak osjećaj ne samo što sam porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nego što je BiH bitna za Zapadni Balkan i Evropu. Ako nismo u stanju riješiti probleme u BiH ili je voditi u budućnost kako ćemo onda riješavati problem npr. sa Kinom. Balkanska dijaspora u Bundestagu je vrlo jaka i znam da u BiH ima vrlo dobrih mladih politčara. Problem je što su na vlasti 30 godina političari koji pričaj iste priče. Bitno je da ti mladi političari dobiju mogućnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kazali ste da je vrijeme da Dodike ide sa političke scene?

Nije moj zadatak da odlučujem ko treba ići. Svi ti političari su demokratski izabrani i imaju politički legitimitet. Ali zašto sam spominjao Dodika? Jer je on član Predsjedništva, a radi na tome da se podijeli država, i ta je država u fokusu Njemačke. Svi smo to danas u Bundestagu mogli vidjeti, svi su rekli da političari poput Dodika, koji ruše demokratiju, moraju ići sa političke scene. Nisam to ja rekao, to su svi ostali rekli.

Dodikov savjetnik Milan Tegeltija kazao je kako Berlin dovodi u pitanje objektivnost vašim imenovanjem za izvjestioca za Zapadni Balkan?

Ja se takvim osobama ne bavim. Znam koji status imam i koji su moji principi. Ja sam Nijemac, tu sam se rodio. Dobio sam šansu od te države. I da uđem u Bundestag nije odlučilo to koje sam religije, ili ko mi je otac i majka, nego da li sam kompetentan. Mene je narod birao da ih predstavljam u Bundestagu. Ako to nije maksimalno objektivno onda ne znam šta je? Ovakve izjave pokazuju da (Tegeltija) ne razumije kako funkcioniše demokratija. Ne slušam šta mi govor antidemokrate.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Koliko smo mi ovdje daleko od ukrajinskog scenarija?

Dobit šansu i pričati za BiH je velika stvar. Evropa se ogriješila prema BiH jer nismo dozvolili da se zaustavi rat. I sada se vraćamo u jedno vrijeme gdje je rat ponov u Evropi. Posljednjih godina Njemačka, ali i EU, nije imala Zapadni Balkan na agendi. Taj vakum koji se kreirao popunile su ga nedemokratske države poput Kine i Rusije. To što Putin i Lavrov rade u Ukrajini, i da ruski ambasador prijeti Bosni i Hercegovini kao suverenoj državi – to je nešto što smo shvatili vrlo ozbiljno. Ne smije se dopustiti da jedan ambasador prijeti suverenoj državi samo što želi ući u NATO. Moramo raditi da sve zemlje Zapadnog Balkana budu nezavisne od Rusije.

Escobar je jučer rekao da se o građanskoj Bosni i Hercegovini može pričati tek kada uđe u Uniju?

Ne slažem se. Mora se on pitati šta je mislio time reći? Treba se pitati i da li je to pozicija američke administracije ili samo njegova? Njemačka ima jasnu poziciju prema Bosni i Hercegovini i ta vizija je da BiH bude članica Evropske unije i da bude građanska država gdje će se svako osjećati kao dio te države, bez da neko bude diskriminisan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ja bih volio za svoga mandata da cijeli Zapadni Balkan bude dio EU ili barem da BiH dobije status kandidata. Volio bih da mogu tačno reći kad će se to dogoditi, ali je problem što mi kao Njemačka ne odlučujemo sami. Kancelar Scholz je i sam rekao moramo vidjeti kako možemo Zapadni Balkan uvesti u Uniju, ali i građani Bosne i Hercegovine moraju birati osobe koje će vas vodit u EU. Znači, na vlasti ne smiju biti nacionalističke snage. Dakle imamo i vi i mi zadaću.

Vučić je bio ljubimac Merkel. Kako će se prema njemu odnositi nova njemačka vlast?

Ne znam. Ne mogu odgovoriti za Scholza, ali mogu reći da smo pratili izbore u Srbiji, i sad imamo nekoliko tačaka koje želim raspraviti sa Srbijom. Želimo da se Srbija jasno priključi sankcijama Putinu.

Mađarska je rekla kako će podržati da Srbija sa Zapadnog Balkana prva uđe u EU?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Svih šest država Zapadnog Balkana moraju zajedno ući, nije dobro da Srbija prva uđe. Historija nam je pokazala to na primjeru Hrvatske i Slovenije, da je pogrešno jer su igrale ping pong i Slovenija je stalno blokirala ulazak Hrvatske. Zato da ne bi bilo ponovo blokada najbolje je da zajedno uđe svih šest država. To je moja pozicija u Bundestagu.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bišćanin Rejhan Raković zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora!

Objavljeno

na datum

Administator

Sud BiH osudio je Rejhana Rakovića, policijskog službenika Granične policije, na kaznu zatvora od četiri godine zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi, dok je Kenit Čakić osuđen na godinu dana za ista djela.

Državni sud je presudu donio nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje koje su Raković i Čakić sa svojim braniocima sklopili s Tužilaštvom BiH, piše Detektor.ba.

Sutkinja Sena Uzunović je tokom izricanja presude navela da se osuđenima u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to Rakoviću od septembra 2021. do februara 2022., a Čakiću od septembra 2021. do marta 2022. Čakić je i novčano kažnjen sa hiljadu konvertibilnih maraka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rakoviću je izrečena i mjera sigurnosti “zabrana vršenja djelatnosti” u trajanju od pet godina, u koju se ne ubraja vrijeme provedeno u zatvoru.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda, ovo je lista

Objavljeno

na datum

Administator

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela novu Odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade donesenu krajem augusta ove godine današnjom odlukom je povećan broj proizvoda sa devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se do 31. decembra ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma (veleprodajna marža šest posto, a maloprodajna osam posto), hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama (veleprodajna marža pet posto, a maloprodajna šest posto), zatim jestivo suncokretovo ulje od litar (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), so od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), šećer kristal bijeli od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), makaroni 400 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), riža dugo zrno 800 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto).

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa konzumna jaja M klase 30 komada (veleprodajna marža šest, maloprodajna marža osam posto), zatim svježe cijelo pile u kesi kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa juneća rebra s kostima kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), te deterdžent za veš u prahu tri kilograma (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna marža 12 posto) i deterdžent za suđe tečni litar (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo trgovine održalo je dva sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH na kojim su razmatrane pojedine odredbe ranije Odluke i njena primjena u praksi. Na tim sastancima je bilo zaključeno da je potrebno revidirati postojeću Odluku s ciljem proširenja broja proizvoda na koje se odnose mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže u trgovini.

Također je obrazloženo da je u dijalogu sa predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će dosljednom primjenom Odluke pokazati svoje opredjeljenje da prihvataju dio tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Šemsudin Mehmedović potvrdio kandidaturu za predsjednika SDA

Objavljeno

na datum

Administator

Šemsudin Mehmedović saopćio je da je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA, koji će biti biran na 8. kongresu SDA, a o tome je danas zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke.

Na osnovu člana 57. stav (2) Statuta Stranke demokratske akcije, člana 5.1 stav 2. tačka 2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije, a u skladu sa Uputstvom za izbor delegata 8. Kongresa i predlaganje kandidata za izbor centralnih organa SDA, podnio sam prijavu kandidature za predsjednika SDA koji će se birati na 8. Kongresu SDA.

Prijavu moje kandidature, u skladu sa navedenim članovima Statuta i Pravila izbornog postupka, podržava 19 (devetnaest) općinskih organizacija SDA. U dozvoljenom roku nije bilo žalbi na nominacije, koje su dostavljene regionalnim i kantonalnim odborima stranke, kao i Centrali SDA – navodi Mehmedović u saopćenju za javnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, s obzirom na to da je ispunio neophodne uslove da u skladu sa aktima SDA bude kandidat za predsjednika SDA ‘danas sam, na osnovu člana 5.2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije zvanično uputio Izbornoj komisiji SDA BiH prijavu moje kandidature očekujući da me uvrste na kandidatsku listu za izbor predsjednika SDA’.

Na osnovu ovlasti iz člana 148. Statuta i člana 3.7. Pravila izbornog postupka očekujem da Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate u prezentaciji svojih programa delegatima Kongresa, kao i jednak broj članova biračkih odbora i posmatrača.

Moju kandidaturu su podržale OO SDA Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bos.Kobaš, Vukosavlje, B.Brod, Derventa, Modriča, Bos.Šamac, Foča, Rogatica, B.Novi, i Gornji Vakuf – saopćio je Mehmedović.

Osim Mehmedovića, za lidersku poziciju se bori i aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu