Connect with us

REGIJA

Kurti: Rusija može pokušati proširiti sukob putem svojih “proxyja” na Balkanu – Srbije i RS-a

Objavljeno

na datum

Albin Kurti

Kosovski premijer Albin Kurti u razgovoru za CNN rekao je da Srbija želi evropski novac, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju te da nije neutralna kako se predstavlja.

“Ali Srbija nije neutralna. Srbija je na strani Ruske Federacije i zato moramo da budemo oprezni”, upozorio je Kurti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ponovo je govorio o srpskim bazama, navodeći da su ukupno 42 stacionirane u blizini Kosova.

Podcrtao je da Kosovo mora da bude veoma oprezno jer bi Srbija “mogla da odigra ulogu proxyja Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu”.

“Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru Ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski ‘blic krig’ u Ukrajini propada, mi smo zabrinuti da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da Zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište putem njihovih proxyja (posrednika) – Srbije ili Republike Srpske”, rekao je Kurti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kurti je poručio da se Priština ne plaši i da je Kosovo povećalo budžet za odbranu za 52 posto. Također je naveo da se u regionu vodi tzv. hibridni rat te ponovio da je u Nišu stacioniran Ruski humanitarni centar koji je prilično blizu Prištine.

“Hibridni rat nije zamjena za rat, već samo njegova pripremna faza“, dodao je kosovski premijer navodeći ponovo da je Priština zabrinuta i na oprezu, ali ne i uplašena, a ujedno zbog toga što su partneri Kosova SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Kurti je kazao da je svjestan da NATO znači sigurnost za sve članice Alijanse.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Kosovo još uvijek nije u NATO-u, ali je NATO na Kosovu“, poručio je.

On je naveo da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini i da bi se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prije ili kasnije trebalo suditi pred Međunarodnim sudom pravde

Intervju za CNN Kurti je ujedno iskoristio kako bi ponovo kazao da su srpske snage – policija, vojska i paramilitarne formacije prije 23 godine “počinile genocid nad Albancima”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Tada je 860.000 Albanaca protjerano sa Kosova, više od 80 posto populacije je protjerano iz svojih kuća, imamo 20.000 žena i djevojčica koje su silovane, više od 12.000 nenaoružanih civila je ubijeno i 120.000 kuća je uništeno ili zapaljeno“, tvrdi kosovski premijer.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

REGIJA

Umjesto novcem, kiriju plaćao drogom

Objavljeno

na datum

Administator

Hrvatskapolicija je otkrila da je muškarac (44) više puta tokom 2020. godine svom stanodavcu u Rovinju umjesto mjesečne stanarine kiriju plaćao drogom, odnosno amfetaminima.

Potom je, kako navode iz policije, stanodavac, koji također ima 44 godine, u istom periodu omogućio konzumiranje droge trećim licima u stanu u kojem boravi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Policija je na osnovu naloga nadležnog suda obavila pretres stana na području Rovinja kojeg koriste dvojica muškaraca te su pronašli dvije PVC vrećice s ukupno 10.8 grama marihuane i dvije PVC vrećice s ukupno 113 grama amfetamina te dvije digitalne vage, prenosi Dnevni Avaz

Službenici Policijske stanice Rovinj završili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 44-godišnjih hrvatskih državljana i utvrdili kako su muškarci počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama te omogućavanje trošenja droga. Protiv osumnjičenih se podnose krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu u redovnom postupku – saopštila je Policijska uprava istarska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

REGIJA

Manji avion prinudno sletio na autocestu u Sloveniji

Objavljeno

na datum

Administator

Manji avion prinudno je sletio na autocestu kod Brezja u smjeru Jesenica u Sloveniji.

U avionu su bile dvije osobe koje su, prema prvim informacijama, neozlijeđene.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na mjestu događaja nalazi se nekoliko vatrogasnih i policijskih vozila. Promet se odvija jednim trakom, a zastoji su prema Jesenicama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

REGIJA

VIDEO – Mate Rimac isporučio Nici Rosbergu prvu produkcijsku Rimac Neveru

Objavljeno

na datum

Administator

Prvi produkcijski primjerak električnog superautomobila Rimac Nevera stigao je do svog vlasnika, a to je bivši svjetski šampion Formule 1 Nico Rosberg.

Rosberg je preuzeo svoju Neveru u sjedištu kompanije Rimac Automobili u Zagrebu u Hrvatskoj, gdje ga je ugostio prvi čovjek kompanije Mate Rimac.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rimac je pokazao Rosbergu objekt u kojem se čuvaju prototipi, a tu je bio i Bugatti Chiron. Poznati dvojac je razgovarao o sljedećem modelu koji stiže iz Bugattija.

Hrvatski poduzetnik i vizionar je kazao da je Chiron jedan od posljednjih modela s W16 motorom te da kompanija sada ide u suprotnom smjeru od onoga što vjerovatno svi očekuju. Rosberg je nagovijestio da kupuje i AMG One s V6 motorom.

Već je poznato da će nasljednik Chirona imati značajno elektrificiran pogon, a mogao bi koristiti manje cilindara nego pomenuti W16.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rimac je objasnio i zašto Nevera ima plastični ključ, a razlog su antene u njemu čiji signal bi blokirali materijali poput metala i karbona.

Bivši F1 šampion je ušao u automobil, navukao je bijele rukavice i skinuo obuću, a bez sumnje je bio impresioniran automobilom. Ekran infotainment sistema kontroliše gotovo sve, uključujući prilagođavanje sjedišta i upravljača.

Nevera ima 14 kamera, a Rimac je objasno da će biti korisne onima koji automobil budu vozili na stazi. Vozači će moći snimiti i preuzeti snimak te s njim kombinovati telemetriju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rosberg je obećao da će snimiti video s Rimcem u kojem će voziti Nevere. Podsjetimo, riječ je o najbržem produkcijskom automobilu na svijetu koji razvija 1.914 KS i koji od 0 do 100 km/h ubrzava za 1,85 sekundi prije nego dostigne maksimalnih 412 km/h. Nevera košta 2 miliona eura.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu