Connect with us

SANSKI MOST

VIDEO – Sanski Most: Vodopad Blihe u plavom povodom Svjetskog dana svijesti o autizmu

Objavljeno

na datum

Fondacija AWO iz Sanskog Mosta, povodom Svjetskog dana svijesti o autizmu organizirala je inspirativan performans gdje je vodopad Blihe osvijetljen plavom bojom, kako bi se izrazila podrška roditeljima i djeci iz spektra autizma.

Prve znakove autizma kod dječaka Envera njegovi roditelji su prepoznali prilikom polaska u vrtić, kad je imao tri godine.

„On je još nosio pelene, nije htio jesti. Ono zbog čega smo mi njega upisali u vrtić je bilo što je on samo jeo kruh, ništa više. Međutim, kad je krenuo u svoju vrtićku grupu, tek smo onda primijetili koliko se on, ustvari, razlikuje od druge djece“, govori Merdžana Muharemović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji karakteriše nedostatak socijalne interakcije, komunikacije i imaginacije. Uz svu stručnu podršku koju djeca dobiju tokom odrastanja, veoma važna je pravovremena reakcija roditelja.

„Danas je treći razred OŠ Gornje Prekounje-Ripač. Ide po planu i programu kao i sva druga djeca, s tim da ima asistenta u nastavi i uspije savladati skoro sav taj plan i program“, dodaje Envera mama.

Fondacija AWO iz Sanskog Mosta u okviru projekta „Nada“ godinama vodi brigu o mališanima koji imaju poteškoće u razvoju. Svjetski dan svijesti o autizmu obilježili su posjetom vodopadu Blihe, gdje su igrom, pjesmom i na taj način podsjetili na značaj ovog datuma. A tom prilikom organiziran je neobičan i inspirativan performans. Naime, vodopad Blihe osvijetljen je plavom bojom.

„Čak pet puta više autizam pogađa dječake“, ističe Amela Omić, direktorica Fondacije AWO iz Sanskog Mosta i dodaje da je zato plava boja. Nema trebamo da osuđujemo ni roditelje ni djecu – već im trebamo biti podrška, poručuje ona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prvi put u Unsko-sanskom kantonu da se na ovakav način daje podrška i obilježava Dan svijesti o autizmu. Iz Fondacije AWO iz Sanskog Mosta i naredne godine najavljuju sličan performans, ali ovog puta na Štrbačkom buku.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SANSKI MOST

Sanski Most: Psi napali i ugrizli muškarca na biciklu

Objavljeno

na datum

Administator

O tome da problem s psima lutalicama ponovo postaje urgentan u Sanskom Mostu, svjedoči i napad na starijeg muškarca na biciklu, koji je tom prilikom zadobio povrede noge.

Ovome događaju svjedočio je veliki broj građana koji se u tom trenutku našao na mjestu događaja, a među njima je bio i reporter “Nezavisnih” koji je fotografisao pse.

“Vozio sam bicikl i sve je bilo normalno, kada su mi u susret naišla dva psa, jedan veći i drugi nešto manji. U jednom trenutku, kada sam ih već prošao oni su se zaletili na mene i dok sam se snašao, ovaj crni me ugrizao za list na desnoj nozi. Zaustavio sam bicikl i u tom trenutku oni su se udaljili. Vidio sam da su hlače razderane, a kada sam ih zavrnuo ukazale su se dvije rane od očnjaka”, kaže napadnuti muškarac.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako se odmah potom zaputio u Dom zdravlja Sanski Most, gdje mu je pružena pomoć. Zanimljivo je kako su isti psi, samo stotinak metara dalje, ponovili napad, a starijeg muškarca na biciklu uspjeli su spasiti prolaznici koji su se našli na licu mjesta, te su otjerali pse.

Već dugo godina psi lutalice predstavljaju problem na području Općine Sanski Most, a čini se kako se njihov broj u poslednje vrijeme ponovo povećao, pa se veliki se broj građana žali na njihovo prisustvo, a bilježe se i česti napadi na ljude.

Pored velikih problema s kojima se suočavaju građani zbog ovoga problema, u posljednje vrijeme sve su veće štete koje ove životinje pričinjavaju u sanskom lovištu.

U zadnjih nekoliko mjeseci bilježi se veliki broj napada čopora pasa lutalica na sitnu divljač, a posebno su ugrožene srne, zečevi i fazani. U protekle dvije godine lokalne vlasti su ovaj problem pokušale riješiti sarađujući sa azilima za smještaj napuštenih životinja, ali kako saznajemo ta saradnja je prekinuta ove godine zbog prekapacitiranosti pomenutih azila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također, čini se da značajnije rezultate nisu dali niti projekti sterilizacije napuštenih pasa koji su ranije provođeni, jer je njihov broj na ulicama ponovo postao kritičan, pa javnost očekuje reakciju i djelovanje nadležnih institucija.

Nastavi čitati

SANSKI MOST

Proljeće je 18. u januaru: U Sanskom Mostu zabilježena jutarnja temperatura od 17 stepeni

Objavljeno

na datum

Administator

Jutros je u Bosni i Hercegovini zabilježeno pretežno oblačno vrijeme, a jutarnje temperature koje su zabilježene u pojedinim gradovima mnogo više priliče aprilu ili maju nego januaru.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša će uglavnom padati na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne.

U većem dijelu Bosne lokalno može pasti malo kiše. Vjetar umjeren do jak južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 19 stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o jutarnji temperaturama, najniža dnevna temperatura zabilježena je na Bjelašnici gdje je registrovano 0 stepeni celzija.

S druge strane, najviša jutarnja temperatura zabilježena je u Sanskom Mostu, za januar nevjerovatnih 17 stepeni celzija.

Od ostalih mjerenja izdvajaju se sljedeće temperature i mjesta.

Livno 9; Ivan Sedlo i Sokolac 10; Široki Brijeg 11; Bugojno, Drvar, Sarajevo i Trebinje 13; Gradačac, Mostar i Zenica 14; Bijeljina i Neum 15; Bihać, Doboj, Prijedor, Stolac i Tuzla 16 celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SANSKI MOST

Potraga za muškarcem iz Sanskog Mosta i dalje u toku: Otišao po ovce i nije se vratio

Objavljeno

na datum

Administator

Potraga za Dursumom Bešićem, mještaninom sela Kijevo, koji je nestao u protekli četvrtak odvijala se u proteklim danima i nije dala nikakvog rezultata.

Kako je rekao Edin Seferović, predsjednik Kluba ekstremnih sportova “Condor”, čiji su članovi sudjelovali u potrazi, pretražen je široki teren pomenutog sanskog sela, kao i područja susjednih Kruhara i Tomine, ali Bešić nije pronađen.

“Na osnovu dojave o tome da je navodno viđen na području kuda protiče rječica Kijevuša pretražili smo i taj dio terena, međutim bez uspjeha iako je u akitvnostima korišten dron i pas tragač. U ovome trenutku potpuno je nepoznato u kom pravcu se mogao uputiti”, istakao je Seferović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U potrazi su u proteklim danima još sudjelovali pripadnici policije, brojni članovi porodice Bešić, mještani Kijeva te ostali građani.

Podsjetimo, nestanak Bešića prijavljen je policiji u protekli četvrtak, a gdje je mogao otići nije poznato. Kako nezvanično saznajemo, Bešić je supruzi rekao da ide dovesti ovce i poslije se nije vratio.

U narednim danima, kako su nas informisali, potragu će organizovati policija i to na osnovu informacija koje se mogu pojaviti o nestalom Bešiću,prenosi Radio Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu