Connect with us

BIHAĆ

Obavijest za poljoprivredne proizvođače sa područja Grada Bihaća

Objavljeno

na datum

poljoprivreda bihać

U cilju pomoći pri prevazilaženju situacije u kojoj su se našli poljoprivredni proizvođači na području Grada Bihaća, ali i svi građani koji na svojim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima obavljaju proljetnu sjetvu/sadnju poljoprivrednih kultura, a koja je prouzrokovana enormnim povećanjem cijena repromaterijala i goriva za obavljanje proljetne sjetve, te cijena osnovnih životnih namirnica, ove godine iz Budžeta Grada Bihaća izdvojiće se sredstva za poljoprivredu u ukupnom iznosu od 595.010,00 KM.

Sredstva su planirana za slijedeće namjene :

  • sufinansiranje kupovine repromaterijala (sjemenskog i sadnog materijala i mineralnog đubriva NPK i KAN) za proljetnu sjetvu /sadnju 120.000,00 KM
  • sufinansiranje kupovine repromaterijala za jesenju sjetvu (u prvom redu sjemena pšenice i drugih žita) 150.000,00 KM
  • sufinansiranje kupovine presadnica za sadnju plastenicima/staklenicima 30.000,00 KM

Ulaganje u kupovinu novih poljoprivrednih mašina i priključaka za poljoprivrednu mehanizaciju kao i poljoprivrednih mašina i priključaka iz uvoza starosti do pet godina, ulaganje u kupovinu rasplodnih junica, pakirnica, sušara, opreme za pčelarstvo 50.000,00 KM

Pored ovih sredstava planirana su i sredstva za:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  • pomoć Udruženju pčelara Grada Bihaća za kupovinu pčelinjih pogača 15.000,00 KM
  • za sufinansiranje projekata proizvodnje jagode u visokim tunelima sa Turskom razvojnom agencijom TIKA 30.000,00 KM i 20.000,00KM za sufinansiranje nabavke plastenika sa IFAD-om

Učešće Grada u realizaciji infrastrukturnih projekata u ruralnim područjima grada Bihaća u saradnji sa IFADOM iznosi 140.000,00 KM za rekonstrukciju ceste „Donji Srbljani – Gornji Srbljani“ i 35.010,00 KM za sanaciju pristupnog puta do poljoprivrednih parcela na području k.o.Sokolac i k.o.Golubić. Grad Bihać u realizaciji ovih projekata učestvuje sa 70% a IFAD sa 30%.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Grad Bihać proteklih godina imao veliki broj prijava štete na poljoprivrednim parcelama koje su prouzrokovale divlje svinje, i druge divlje životinje planirano je da se ove štete u koliko ih bude u 2022. godini na neki način dijelom saniraju iz Budžeta Grada Bihaća u saradnji sa Lovačkim društvom Bihać i za tu namjenu planirana su sredstva u iznosu od 5.000,00 KM

Kako bi financijska sredstva što prije bila na računima onih kojima je to sad najpotrebnije, ovim putem obavještavamo građane da će već ove sedmice biti raspisan javni poziv za sufinansiranje kupovine repromaterijala za proljetnu sjetvu /sadnju poljoprivrednih kultura i javni poziv za sufinansiranje kupovine presadnica za proizvodnju u zaštićenom prostoru tako da će oni koji su već kupili potreban repromaterijal ali i oni koji to planiraju uraditi u optimalnim rokovima sjetve /sadnje moći podnositi svoje zahtjeve (obrazac zahtjeva sa potrebnom dokumentacijom biće dostupan na web stranici Grada i u šalter sali) od 11.04. 2022. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

KAKO SE OBJAŠNJAVA POSKUPLJENJE VODE U BIHAĆU NAKON 12 GODINA

Objavljeno

na datum

Administator

Na posljednjoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Bihać donesena je odluka o povećanju cijene pitke vode, odnosno uvođenju naknade za prečišćavanje otpadnih voda. Građani će umjesto dosadašnjih 0, 94, plaćati 1, 20 KM za kubni metar potrošene pitke vode, dok će se novouvedena naknada za prečišćavanje otpadnih voda u iznosu 0, 40 KM odnositi na one koji su priključeni na ovaj sistem.

Predstavnici aktuelnog rukovodstva Javnog preduzeća Vodovod odluku o povećanju cijena njihovih usluga smatraju neophodnom, ili nužnom mjerom u ovom momentu.

“To je zaista bila neminovna potreba. Reći ću to ovako, ako ima i jedan proizvod ili roba da joj 12 godina nije promijenjena cijena, onda nije trebalo doći ni do povećanja cijena naših usluga. Od 2011. godine imamo vjerovatno najnižu cijenu usluga u okruženju, a mislim da vam ne moram govoriti koliko su poskupjele sve naše ulazne stavke – oprema, nabavni dijelovi, rezervni dijelovi, energenti i električna energija. Zato, svakome ko je realan – jasno je da je moralo doći do promjene cijene, ukoliko želimo kvalitetno i kontinuirano vodosnabdijevanje, te preduzeće koje može odgovoriti svom zadatku”, riječi su direktora Javnog preduzeća Vodovod Bihać Mirsada Merdanića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovom prilikom rečeno je i kako će financijska sredstva dobijena na osnovu povećanja cijene, biti namjenski usmjerena.

“Poskupljenja u ovom slučaju se odnose samo na fizička lica, dok cijena za pravna lica ostaje u iznosu 1, 70 KM po kubnom metru potrošene vode. Dakle, djelimično je primijenjena metodologija za obračun cijena, tako da je ovaj dio poskupljenja za fizička lica (sa 0, 94 – na 1, 20 KM) takozvani varijabilni dio cijene kojim pokrivamo operativne troškove. Sada dodatno uvodimo trošak rekonstrukcije održavanja mreže, kako bi ta sredstva usmjerili u rekonstrukciju vodovodne mreže i što kvalitetnije vodosnabdijevanje građana”, izjavio je Amel Muslić, izvršni direktor za zajedničke poslove.

Trenutnom rukovodstvu JP Vodovod Bihać zamjeraju se gubici i neprihodovana voda od 53 posto, što je prema riječima izvršnog direktora za tehničke poslove Amira Malkoča neopravdano, ako se, kako kaže, uzme u obzir starost vodovodne mreže.

“Nažalost, u nekim dijelovima grada vodovodna mreža je iz 60 – tih godina prošlog stoljeća. Građane uvijek brinu azbest – cementni cjevovodi kojih još uvijek ima upravo zbog starosti naše mreže. E sada, ovo poskupljenje cijene vode omogućava nam da u dogledno vrijeme planiramo i realiziramo rekonstrukciju i zanavljanje određenih dijelova mreže i na taj način dodatno poboljšamo vodosnabdijevanje. Bez obzira na dosta teške uvjete, već smo u prethodnom periodu uspjeli modernizirati neke segmente, poput pumpi na rezervoarima i dijela terensko – voznog parka. Uz pomoć Grada Bihaća nedavno smo realizirali i postavljanje nove cjevovodne mreže u dijelu ulice “Dr. Irfana Ljubijankića”, što je izuzetno vrijedan projekat”, dodao je Malkoč.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici na kojoj je na kraju i usvojen prijedlog o povećanju cijena usluga gradskog vodovodnog preduzeća, bilo je dosta podijeljenih mišljenja, baš kao i kod svih građana. U nekim slučajevima izražena je sumnja u budući način raspolaganja tim novcem, trenutnu visinu plata rukovodilaca, broju uposlenih… Zato smo upravo direktora Merdanića pitali da li je sve to razlog usvajanja zaključka kojim se traži smjena upravljačkih struktura Preduzeća na spomenutoj sjednici Gradskog vijeća.

“Ne bih se mnogo osvrtao na taj zaključak, s obzirom da znamo da je tome prethodila rasprava o kreditnom zaduženju. Ne mogu i ne želim govoriti o politici, jedino ću naglasiti da se ne slažem sa nekim konstatacijama iz Zaključka, prvenstveno mislim na tvrdnje da je ova Uprava neodgovorno upravljala, te da nije uspjela osgurati uvjete za funkcionisanje Preduzeća. Mi se u posljednjih nekoliko godina suočavamo sa brojnim otežavajućim okolnostima, što se do sada nije odrazilo na funkcioniranje preduzeća, odnosno usluge koje pružamo građanima. Reći ću i to da je Javno preduzeće Vodovod u 2020. godini imalo 134, a sada ima 125 uposlenika, konto priče o pretjeranom i neopravdanom zapošljavanju”, naveo je direktor bihaćkog Vodovoda Merdanić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Potvrđena optužnica protiv Žerić Irmana iz Bihaća zbog ubistva Elvisa Bajramovića

Objavljeno

na datum

Administator

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignuta protiv Žerić Irmana (26) iz Bihaća zbog krivičnog djela Ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka d) Krivičnog zakona Federacije BiH potvrđena je rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću 25.09.2023.godine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 30.06.2023.godine u Ulici Hasan bega Bišćevića u Bihaću,upravljajući vozilom marke Fiat Stilo i krećući se iz pravca grada u pravcu mjesta Sokolac,a pri tom znajući da u tom dijelu grada živi Elvis Bajramović u namjeri da mu se osveti zbog ranijih nesuglasica koje su imali oštećenog udario prednjim dijelom automobila nakon čega je oštećeni pao na haubu i prednje vjetrobransko staklo te na aflaltni kolovoz i pri tome zadobio teške teške tjelesne povrede nakon kojih je preminuo 01.07.2023.godine.

Nakon toga optuženi je putem društvene mreže Instagram slao poruke da je automobilom udario oštećenog i da mu se osvetio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osnovanost predmetne optužnice Kantonalno tužilaštvo je potvrdilo provedenom istragom i prikupljanjem brojnih dokaza,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Nastavi čitati

BIHAĆ

Radio kao instruktor letenja: Poznat identitet stradalog pilota u nesreći kod Bihaća

Objavljeno

na datum

Administator

Jučer u poslijepodnevnim satima na padinama Plješevice, u mjestu Zavalje kod Bihaća, dogodio se pad jedrilice u kojem je tragično preminuo Jusuf Midžić, poznat kao “Midža”.

Rođen 1948. godine u Bihaću, Midžić je bio dobro poznat u tom gradu. Bio je profesor fizike i istaknuti instruktor letenja u Aero Klubu Bihać, gdje je bio najstariji i najaktivniji član.

Midžić je bio iskusan pilot s dugom karijerom koja je počela 1964. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nesreća se dogodila oko 18:45 sati i prijavljena je od strane očevidaca.

Uzroci pada letjelice bit će poznati nakon provedenih istražnih radnji i vještačenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu