Connect with us

BIHAĆ

Obavijest za poljoprivredne proizvođače sa područja Grada Bihaća

Objavljeno

na datum

poljoprivreda bihać

U cilju pomoći pri prevazilaženju situacije u kojoj su se našli poljoprivredni proizvođači na području Grada Bihaća, ali i svi građani koji na svojim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima obavljaju proljetnu sjetvu/sadnju poljoprivrednih kultura, a koja je prouzrokovana enormnim povećanjem cijena repromaterijala i goriva za obavljanje proljetne sjetve, te cijena osnovnih životnih namirnica, ove godine iz Budžeta Grada Bihaća izdvojiće se sredstva za poljoprivredu u ukupnom iznosu od 595.010,00 KM.

Sredstva su planirana za slijedeće namjene :

  • sufinansiranje kupovine repromaterijala (sjemenskog i sadnog materijala i mineralnog đubriva NPK i KAN) za proljetnu sjetvu /sadnju 120.000,00 KM
  • sufinansiranje kupovine repromaterijala za jesenju sjetvu (u prvom redu sjemena pšenice i drugih žita) 150.000,00 KM
  • sufinansiranje kupovine presadnica za sadnju plastenicima/staklenicima 30.000,00 KM

Ulaganje u kupovinu novih poljoprivrednih mašina i priključaka za poljoprivrednu mehanizaciju kao i poljoprivrednih mašina i priključaka iz uvoza starosti do pet godina, ulaganje u kupovinu rasplodnih junica, pakirnica, sušara, opreme za pčelarstvo 50.000,00 KM

Pored ovih sredstava planirana su i sredstva za:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  • pomoć Udruženju pčelara Grada Bihaća za kupovinu pčelinjih pogača 15.000,00 KM
  • za sufinansiranje projekata proizvodnje jagode u visokim tunelima sa Turskom razvojnom agencijom TIKA 30.000,00 KM i 20.000,00KM za sufinansiranje nabavke plastenika sa IFAD-om

Učešće Grada u realizaciji infrastrukturnih projekata u ruralnim područjima grada Bihaća u saradnji sa IFADOM iznosi 140.000,00 KM za rekonstrukciju ceste „Donji Srbljani – Gornji Srbljani“ i 35.010,00 KM za sanaciju pristupnog puta do poljoprivrednih parcela na području k.o.Sokolac i k.o.Golubić. Grad Bihać u realizaciji ovih projekata učestvuje sa 70% a IFAD sa 30%.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Grad Bihać proteklih godina imao veliki broj prijava štete na poljoprivrednim parcelama koje su prouzrokovale divlje svinje, i druge divlje životinje planirano je da se ove štete u koliko ih bude u 2022. godini na neki način dijelom saniraju iz Budžeta Grada Bihaća u saradnji sa Lovačkim društvom Bihać i za tu namjenu planirana su sredstva u iznosu od 5.000,00 KM

Kako bi financijska sredstva što prije bila na računima onih kojima je to sad najpotrebnije, ovim putem obavještavamo građane da će već ove sedmice biti raspisan javni poziv za sufinansiranje kupovine repromaterijala za proljetnu sjetvu /sadnju poljoprivrednih kultura i javni poziv za sufinansiranje kupovine presadnica za proizvodnju u zaštićenom prostoru tako da će oni koji su već kupili potreban repromaterijal ali i oni koji to planiraju uraditi u optimalnim rokovima sjetve /sadnje moći podnositi svoje zahtjeve (obrazac zahtjeva sa potrebnom dokumentacijom biće dostupan na web stranici Grada i u šalter sali) od 11.04. 2022. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Helez u radnoj posjeti kasarni OS BiH ‘Adil Bešić’ u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je jučer 2. pješadijski bataljon 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, koja je smještena u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću.

Domaćin posjete bio je komandant bataljona major Said Velić, koji je Heleza izvjestio o trenutnim aktivnostima, planovima i izazovima ovog bataljona.

Također ministar odbrane BiH upoznat je sa završetkom brojnih infrastrukturnih projekata, odnosno aktivnostima na obnovi dijela ove vojne lokacije. Ministar Helez konstatovao je da je navedena lokacija jedna od najbolje organizovanih i uređenih vojnih lokacija koje je do sada posjetio. Helez je obišao i novootvoreno Odjeljenje muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH smještenog u kasarni „Adil Bešić“.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Helez je istakao da će „stavljanjem u upotrebu Odjeljenja muzeja 2. puka naša mlada pokoljenja gajiti kulturu sjećanja na postignuća Armije RBiH, te učiti kako Bosna i Hercegovina treba ići naprijed“, te na kraju obećao da će pružiti punu podršku u njegovom daljnjem razvoju i unapređenju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Nastavi čitati

BIHAĆ

U nedjelju 3. bihaćki polumaraton

Objavljeno

na datum

Administator

Iz Atletskog kluba Bihać obavještavaju da će u nedjelju 21. aprila ove godine, u vremenskom periodu od 11h do 14h, a zbog održavnja 3. bihaćkog polumaratona i utrke na 5km, doći do potpune ili djelimične obustave saobraćaja na sljedećim dionicama:

Ul. Bosanska – Aleja Alije Izetbegovića – Trg maršala Tita – Dr. Irfana Ljubijankića – Murat-bega Ibrahimpašića – Sarajevska – Ešrefa Kovačevića – 501. slavne brigade – 502. viteške brdske brigade – Petog korpusa – Bedem – Trg maršala Tita – Gradski most – Bihaćkih branilaca – Put Armije RBiH (M5) – do Ripačkog mosta i nazad – Put ARBiH – Bihaćkih branilaca – Gradski most – Trg maršala Tita – Bedem – Gradski trg (centar).

Organizatori mole sve učesnike u saobraćaju da svoja putovanja pokušaju uskladiti sa navedenim režimom, a ako naiđu na redare ili policiju da poštuju upute koje dobiju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Porezni ured u Bihaću prodao zaplijenjenu imovinu za 107.080 KM

Objavljeno

na datum

Administator

U postupku prinudne naplate na prvoj javnoj aukciji, Kantonalni porezni ured Bihać izvršio je javnu prodaju zaplijenjene imovine poreznog obveznika-dužnika “As Gradnja” d.o.o Velika Kladuša, zbog naplate dužnih javnih prihoda.

Prodata su tri teretna motorna vozila i jedna radna mašina za ukupno 107.080 KM, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

U toku javne aukcije ponuđači su se nadmetali u više krugova, pa je za ponuđenu imovinu koja je bila predmet prodaje, postignuta veća cijena od početne. Kupci su taj iznos u zakonski ostavljenom roku u cijelosti uplatili na račune dužnih javnih prihoda poreznog obveznika – dužnika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istog dana, 3. aprila, bila je zakazana i direktna prodaja zaplijenjene imovine poreznog obveznika – dužnika “Rad putevi” d.o.o Bihać, za koju nije bilo zainteresiranih ponuđača.

Porezna uprava Federacije BiH poziva sve porezne obveznike da blagovremeno izmiruju svoje porezne obaveze, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima. U suprotnom, Porezna uprava Federacije BiH u svim slučajevima neplaćanja dužnih obaveza vrši obračun zateznih kamata po stopi od 0,04 posto dnevno ili 14,6 posto godišnje i troškova prisilne naplate od pet posto, te zapljenu i prodaju zaplijenjene imovine, navodi se u saopćenju Porezne uprave Federacije BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu