Connect with us

BIHAĆ

Zavod PIO FBiH od velikih objekata planira još prodati Dom penzionera u Bihaću

Objavljeno

na datum

Bihać

Nakon Doma penzionera Nedžarići u Sarajevu koji je prodat za 20,1 milion KM, nedovršeni Dom penzionera u Bihaću jedini je preostali objekat kojeg Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje namjerava prodati, potvrđeno je za Faktor iz Zavoda PIO.

Dom penzionera u Zenici radi

Dom u Bihaću jedini je preostali veliki objekat kojeg Zavod PIO planira prodati, a postupak prodaje još nije započeo jer još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Pored Bihaća, Zavod u vlasništvu ima i Dom penzionera u Zenici, ali on je u funkciji te, za sada, nemamo u planu prodavati taj objekt – rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dom penzionera u Bihaću počeo se graditi prije rata i nikada nije dovršen. Posljednjih godina kao okupljalište narkomana, beskućnika, migranata, predstavljao je veliki problem, prije svega stanovnicima mjesne zajednice Jezero-Privilica.

Sada nemamo problema sa migrantima u objektu Doma penzionera. Jesenas je stavljena zaštitna žica koja je prilično visoka i nemoguće je ući u objekat. Migranti su doduše dva puta provalili, ali građani su me blagovremeno obavijestili pa sam ja alarmirao policiju i sada hvala Bogu nemamo problema. Tu ogradu je finansirala Gradska uprava sa civilnom zaštitom. Dok nije postavljena, imali smo ogromnih problema.

Migranti su se okupljali u objektu, bilo je i droge, prostitucije…, ma užas. Znali su i zapaliti objekat. Zgrada se nalazi na obali Une, pet minuta od centra Bihaća. Mi koji živimo u blizini smo najviše bili na udaru – priča nam Asim Begatović, predsjednik Mjesne zajednice Jezero-Privilica.

Kaže kako jedva čekaju da se objekat proda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Odahnut ćemo”

Ta zgrada nikako da se proda. Odahnut ćemo kada to bude urađeno, bukvalno jedva čekamo taj dan. Svaki put kada pitamo zašto se ne rješava, dobijemo odgovor da su problem neriješeni imovinsko-pravni odnosi – govori Begatović.

Federalni zavod PIO ne može uknjižiti objekat u zemljišne knjige jer se poslije rata ispostavilo kako na dijelu gdje se gradio dom ima nešto privatnog zemljišta. Vlasnik je potraživao zemljište, ali i tražio mnogo novca za prodaju.

Dom penzionera Bihać je ranijih godina procijenjen na 7,5 miliona KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

VIDEO – Bihaćke srednje škole na praksu đake šalju i u javna preduzeća

Objavljeno

na datum

Administator

Iskustvo je pokazalo da je učenje kroz praktični rad učenicima srednjih škola najinteresantniji način učenja.

Ponukane ovakvim iskustvom, srednje škole u Bihaću sporazume o obavljanju prakse potpisuju i s javnim preduzećima, a jedno od njih je i JKP „Komrad“ Bihać. U ovo poduzeće svake sedmice dolaze učenici iz Mašinsko-saobraćajne mješovite srednje škole u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

FOTO – Bihać: U pretresima kod pet osoba pronađena marihuana

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i Naredbe Općinskog suda u Bihaću pripadnici Sektora kriminalističke policije su uz asistenciju Jedinice za specijalističku podršku MUP-a USK, dana 20.02.2024 godine, izvršili pretrese na više lokacija u gradu Bihaću i to:

Ulica ZAVNOBIH-a, gdje je izvršen pretres stana i pomoćnih objekata koje koristi četrdesettrogodišnjak iz Bihaća te je tom prilikom pronađeno i izuzeto 49 paketića sa sadržajem suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu, jedna vaga za precizno mjerenje, jedna drobilica za duhan, mobilni telefon nepoznate marke i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od prodaje narkotika;

Ulice Alekse Šantića, Hasana Kjafije Prušćaka i Ulica Bakašaiškog Odreda gdje su izvršeni pretresi kuće, pomoćnih objekata kao i putničkog automobila marke BMW koje koristi dvadesetdevetogodišnjak iz Bihaća te je tom prilikom pronađena i izuzeta određena količina suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu, jedna puška ručne izrade, municija za istu i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od prodaje narkotika;

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ulice Ešrefa Kovačevića i Bosanskih Šehida gdje su izvršeni pretresi stana i pomoćnih objekata koje koristi dvadesetsedmogodišnjak iz Bihaća te su tom prilikom pronađena i izuzeta dva paketa sačinjena od aluminijske folije sa sadržajem suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od prodaje narkotika;

Ulica Bihaćkih Branilaca gdje je izvršen pretres porodične kuće i pomoćnih objekata koje koristi dvadesetčetvorogodišnjak iz Bihaća te je tom prilikom pronađena i izuzeta određena količina suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od prodaje narkotika;

Ulica Bihaćkih Branilaca gdje je izvršen pretres radnog mjesta u sportskoj kladionici i putničkog motornog vozila marke VW golf vlasništvo tridesettrogodišnjakinje iz Bihaća te je tom prilikom pronađena i izuzeta određena količina suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu i jedna nagorjela ručno spravljena cigareta sa sadržajem neutvrđene materije;

Pronađene tvari i predmeti su oduzeti dok je nakon obavještenja dežurne tužiteljice Tužilaštva USK-a ista naredila dalju kriminalističku istragu zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ za prva četiri navedena lica dok je za peto lice naređeno provođenje kriminalističke istrage zbog sumnje da je izvršila krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Završen projekat rekonstrukcije puta Donji Srbljani – Gornji Srbljani

Objavljeno

na datum

Administator

Rekonstrukcija i završetak putne dionice Donji Srbljani – Gornji Srbljani realizirani su u okviru IFAD „Projekta razvoja poduzeća i poljoprivrede“ – rekonstrukcija lokalnih cesta u Bihaću.

„Dakle, u okviru IFAD projekta iskoristili smo dio sredstava, iako je Grad Bihać većinski financijer vlastitim sredstvima. Ukupna vrijednost projekta, zajedno sa lokalnim putem u Golubiću je 158. 000 KM, a Grad Bihać je učestvovao sa 110. 000 maraka.

Prvobitna namjena ovih puteva je pospješiti poljoprivrednu proizvodnju, ali svakako i olakšanje komunikacije za lokalno stanovništvo“, izjavio je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Halil Omanović, direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potvrdio je kako je za ovu namjenu izdvojeno 48. 000 KM – sredstava iz IFAD projekta,piše Radio Bihać.

„IFAD je odobrio kredit za financiranje „Projekta razvoja poduzeća i poljoprivrede“, koji je efektivan od 2022. godine. U toku Projekta realiziran je i ovaj mikroprojekat sanacije puta u naselju Srbljani, odnosno završetak dijela koji nije bio asfaltno spojen“, naveo je Omanović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu