Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – U Banjoj Luci održana vježba policije RS-a, predstavljeno i novo oklopno vozilo “Vihor”

Objavljeno

na datum

SAJ Mup RS

Pokaznom vježbom i predstavljanjem novog prototipa oklopnog vozila Vihor u Banjoj Luci je obilježena 30. godišnjica od osnivanja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Današnji program povodom tri decenije od osnivanja Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a počeo je služenjem parastosa i polaganjem vijenaca, a nastavljen je u Centru za obuku u Zalužanima gdje je održana smotra, pokazna vježba Specijalne antiterorističke jedinice i Žandamerije s helikopterima te prezentacija multifunkcionalnog vozila Vihor koji je proizvod kompanije Tehnički remont Bratunac.

Današnjoj svečanosti u Centru za obuku MUP-a RS prisustvovali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predstavnici Vlade RS-a, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i drugi.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač obratio se prisutnima te svima čestitao Dan policije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ne možemo zaboraviti na one koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku koji su se sa svima nama borili za svoj narod i zemlju, za ono što danas imamo. Danas je MUP organizovana snaga. Nakon ratnog i poratnog vremena, reformi, pokušaja da nam oduzmu nadležnosti i da ne postoji MUP RS-a, nakon 30 godina ovdje stojimo i vjerujem da ćemo proslaviti i značajnije jubileje. To znači da će postojati Republika Srpska”, izjavio je Lukač te dodao da su svjesni značaja MUP-a.

Dodao je da je za osam godina odškolovano 2.000 mladih policajaca.

“Danas je MUP velika snaga bez obzira što postoje oni koji hoće da nas ubijaju i da nas nema. Mi čvrsto stojimo, i dalje ćemo čuvati naše građane i svi u Republici Srpskoj se mogu osjećati sigurno.”

Premijer RS-a Radovan Višković je poručio da je ovo veliki dan za srpski narod u BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vlada RS-a i do sada je bila podrška da se modernizacijom prilagodimo bezbjedonosnim izazovima s kojima se suočavamo. U samo nekoliko godina uložili smo 137 miliona KM u opremu naše policije”, izjavio je Višković te dodao da moraju ulagati u policiju jer nemaju svoju vojsku.

Dodik je u obraćanju okupljenima u Zakužanima izjavio da je RS institucija sa prostorom i narodom te da ima sva obilježja “državne organizacije”.

“Republika Srpska je pokazala da može sačuvati policiju u veoma nestabilnim vremenima. Ponosan sam što vidim vas, pripadnike MUP-a RS-a, ali i ljude koji su sa mnom radili na razvoju Republike Srpske. Šta nam god rekli, RS sa institucijama i prostorom, narodom koji želi ovu republiku, ima sva obilježja državne organizacija koja se za sada još uvijek nalazi u BiH koja pokazuje svoju krhkost da riješi probleme 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Traže politike koje su usmjerene protiv nas, nećemo sami sebe ukinuti i prirodno je da u autonomiji tražimo više”, kazao je Dodik te dodao:

“BiH je za nas moranje, opstaje jer međunarodni unutarizam pokušava silom zadržati nešto što je nespojivo. Ni muslimanima, ni Hrvatima ni Srbima ovo ne odgovara. Ovakva BiH se mora resetovati na zadovoljstvo svih koji u njoj žive. Ako ne, neminovno je očekivati da se put BiH završava”, rekao je u svom maniru član Predsjedništva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bišćanin Rejhan Raković zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora!

Objavljeno

na datum

Administator

Sud BiH osudio je Rejhana Rakovića, policijskog službenika Granične policije, na kaznu zatvora od četiri godine zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi, dok je Kenit Čakić osuđen na godinu dana za ista djela.

Državni sud je presudu donio nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje koje su Raković i Čakić sa svojim braniocima sklopili s Tužilaštvom BiH, piše Detektor.ba.

Sutkinja Sena Uzunović je tokom izricanja presude navela da se osuđenima u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to Rakoviću od septembra 2021. do februara 2022., a Čakiću od septembra 2021. do marta 2022. Čakić je i novčano kažnjen sa hiljadu konvertibilnih maraka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rakoviću je izrečena i mjera sigurnosti “zabrana vršenja djelatnosti” u trajanju od pet godina, u koju se ne ubraja vrijeme provedeno u zatvoru.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda, ovo je lista

Objavljeno

na datum

Administator

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela novu Odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade donesenu krajem augusta ove godine današnjom odlukom je povećan broj proizvoda sa devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se do 31. decembra ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma (veleprodajna marža šest posto, a maloprodajna osam posto), hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama (veleprodajna marža pet posto, a maloprodajna šest posto), zatim jestivo suncokretovo ulje od litar (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), so od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), šećer kristal bijeli od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), makaroni 400 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), riža dugo zrno 800 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto).

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa konzumna jaja M klase 30 komada (veleprodajna marža šest, maloprodajna marža osam posto), zatim svježe cijelo pile u kesi kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa juneća rebra s kostima kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), te deterdžent za veš u prahu tri kilograma (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna marža 12 posto) i deterdžent za suđe tečni litar (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo trgovine održalo je dva sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH na kojim su razmatrane pojedine odredbe ranije Odluke i njena primjena u praksi. Na tim sastancima je bilo zaključeno da je potrebno revidirati postojeću Odluku s ciljem proširenja broja proizvoda na koje se odnose mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže u trgovini.

Također je obrazloženo da je u dijalogu sa predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će dosljednom primjenom Odluke pokazati svoje opredjeljenje da prihvataju dio tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Šemsudin Mehmedović potvrdio kandidaturu za predsjednika SDA

Objavljeno

na datum

Administator

Šemsudin Mehmedović saopćio je da je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA, koji će biti biran na 8. kongresu SDA, a o tome je danas zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke.

Na osnovu člana 57. stav (2) Statuta Stranke demokratske akcije, člana 5.1 stav 2. tačka 2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije, a u skladu sa Uputstvom za izbor delegata 8. Kongresa i predlaganje kandidata za izbor centralnih organa SDA, podnio sam prijavu kandidature za predsjednika SDA koji će se birati na 8. Kongresu SDA.

Prijavu moje kandidature, u skladu sa navedenim članovima Statuta i Pravila izbornog postupka, podržava 19 (devetnaest) općinskih organizacija SDA. U dozvoljenom roku nije bilo žalbi na nominacije, koje su dostavljene regionalnim i kantonalnim odborima stranke, kao i Centrali SDA – navodi Mehmedović u saopćenju za javnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, s obzirom na to da je ispunio neophodne uslove da u skladu sa aktima SDA bude kandidat za predsjednika SDA ‘danas sam, na osnovu člana 5.2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije zvanično uputio Izbornoj komisiji SDA BiH prijavu moje kandidature očekujući da me uvrste na kandidatsku listu za izbor predsjednika SDA’.

Na osnovu ovlasti iz člana 148. Statuta i člana 3.7. Pravila izbornog postupka očekujem da Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate u prezentaciji svojih programa delegatima Kongresa, kao i jednak broj članova biračkih odbora i posmatrača.

Moju kandidaturu su podržale OO SDA Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bos.Kobaš, Vukosavlje, B.Brod, Derventa, Modriča, Bos.Šamac, Foča, Rogatica, B.Novi, i Gornji Vakuf – saopćio je Mehmedović.

Osim Mehmedovića, za lidersku poziciju se bori i aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu