BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Saobraćajna nekultura, nesreće, blage kazne – kako djelovati preventivno?

Objavljeno

na datum

Sigurnosna situacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine godinama je zabrinjavajuća. Nepoštovanje saobraćajnih znakova, pješaka i drugih vozača uzrok su mnogih saobraćajnih nesreća, a preblage kazne podstrek su za neodgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju. Društvena svijest o cestovnom saobraćaju i rizicima koji se javljaju su na niskoj razini. Unapređenje rada policije, autoškola i nadležnih tijela za saobraćajnu infrastukturu izgradilo bi sigurniji cestovni saobraćaj. Svaka stepenica više u poboljšanju sigurnosti na cestama znatno će doprinijeti zaštiti zdravlja i života ljudi, te njihove imovine.

Prelazeći jednu sarajevsku raskrsnicu, studentice Selma Agić i Edita Malkoč tragično su stradale u saobraćajnoj nesreći prije više od pet godina. Ubio ih je Sanjin Sefić, vozeći 105 kilometara na sat. Podsjećamo, Sefić je osuđen na 17 i po godina zatvora. Pet godina poslije sigurnosnu situaciju u saobraćaju u glavnom gradu BiH i dalje ugrožavaju nesavjesni vozači.

MUP Kantona Sarajevo do sada je u nekoliko navrata uputio Skupštini Kantona Sarajevo inicijative u vezi s rješavanjem pitanja obijesne vožnje. Stav Ministarstva je da to treba biti poseban i kvalifikovan oblik krivičnog djela iz oblasti ugrožavanja sigurnosti saobraćaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nismo dosad imali adekvatnu reakciju i očekujem da imamo promjenu zakona, da imamo veće kazne propisane zakonom, a onda i da imamo oštriju kaznenu politiku od strane nadležnih sudova”, kaže ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica.

Podsjećamo, nakon saobraćajne nesreće u kojoj je prije nešto više od mjesec teže povrijeđen 17-godišnji Orhan Tanović, na društvenim mrežama se pojavio novi uznemirujući snimak. K. M. je upravljao vozilom brzinom od 140 kilometara na sat ulicama centra grada. Nevjerovatno, upravo pored mjesta gdje je nastradao 17-godišnjak. Brzom intervencijom policijskih službenika MUP-a KS-a vozač je uhapšen, a vozilo oduzeto.

“Poduzimajući intezivne mjere i radnje na identifikaciji vozača koji se dovodi u vezu s predmetnim prekršajem identifikovali smo istog i pozvali u službene prostorije radi uzimanja izjave. Radi se o licu koji je rođen 2000. godine, iz Sarajeva, i protiv istog će biti poduzete zakonom propisane mjere i radnje”, navodi glasnogovornik MUP-a KS-a Mirza Hadžiabdić.

Očigledno je da ove nesreće nemaju dovoljno jak utjecaj na savjest pojedinih vozača. Zato je zabrinjavajuće što se nemile scene u Sarajevu često ponavljaju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sigurnost na cestama je ugrožena, a kazne trebaju biti drakonske, smatraju građani.

Policija bi trebala to da odrađuje bolje nego što sad odrađuje, a one huligane koje nenormalnom brzinom voze najprometnijim ulicama, kao recimo Titovom i ostalim ulicama ugrožavaju građane.

Treba pročitati novine, pa vidjeti šta se dešava po ostalim gradovima, metropolama, ipak je ovo veliki grad i normalno je da se dešava da bude ekscesa, a da treba poraditi na tome da bude što manje, normalno da treba.

To je užas! To nije barem teško suzbiti oštrijim kaznama, češćim kontrolama, jer ginu nam djeca, mladi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Preblage kazne, nedovoljan broj ležećih policajaca i kamera na cestama grada samo su neki od razloga koji pojedinim vozačima omogućavaju divljanje na ulicama. Stoga već godinama svjedočimo mnogobrojnim saobraćajnim nesrećama, koje, nažalost, često završavaju smrtnim ishodom. Krivično djelo iz oblasti ugrožavanja sigurnosti i saobraćaja treba nositi tešku kaznu, poručuju iz MUP-a KS-a.

“Prema mojim informacijama, samo u regionu su i po 10-15 puta veće kazne u odnosu na prekršioce saobraćajnih propisa jer očigledno te države smatraju da ova vrsta prekršaja itekako ugrožava sigurnost građana i da se oni osjećaju nesigurnije kada imamo ovakve pojave. Ja očekujem da se na nivou države uradi nešto takvo”, kaže Katica.

Svijest svih učesnika u saobraćaju o značaju cestovne sigurnosti i poznavanje saobraćajne kulture je na veoma niskom nivou. Strože i novčane kazne, oduzimanje vozila i vozačke dozvole na duži period jedan je od efikasnih načina rješavanja problema. Također, stručnjaci navode da bi jedna od mjera trebala biti i ponavljanje vozačkog ispita, pa čak i trajna zabrana upravljanja vozilom. To bi značajno spriječilo bahato ponašanje učesnika u saobraćaju i bila bi dobra preventivna i kaznena mjera.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version