Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Saobraćajna nekultura, nesreće, blage kazne – kako djelovati preventivno?

Objavljeno

na datum

Sigurnosna situacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine godinama je zabrinjavajuća. Nepoštovanje saobraćajnih znakova, pješaka i drugih vozača uzrok su mnogih saobraćajnih nesreća, a preblage kazne podstrek su za neodgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju. Društvena svijest o cestovnom saobraćaju i rizicima koji se javljaju su na niskoj razini. Unapređenje rada policije, autoškola i nadležnih tijela za saobraćajnu infrastukturu izgradilo bi sigurniji cestovni saobraćaj. Svaka stepenica više u poboljšanju sigurnosti na cestama znatno će doprinijeti zaštiti zdravlja i života ljudi, te njihove imovine.

Prelazeći jednu sarajevsku raskrsnicu, studentice Selma Agić i Edita Malkoč tragično su stradale u saobraćajnoj nesreći prije više od pet godina. Ubio ih je Sanjin Sefić, vozeći 105 kilometara na sat. Podsjećamo, Sefić je osuđen na 17 i po godina zatvora. Pet godina poslije sigurnosnu situaciju u saobraćaju u glavnom gradu BiH i dalje ugrožavaju nesavjesni vozači.

MUP Kantona Sarajevo do sada je u nekoliko navrata uputio Skupštini Kantona Sarajevo inicijative u vezi s rješavanjem pitanja obijesne vožnje. Stav Ministarstva je da to treba biti poseban i kvalifikovan oblik krivičnog djela iz oblasti ugrožavanja sigurnosti saobraćaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nismo dosad imali adekvatnu reakciju i očekujem da imamo promjenu zakona, da imamo veće kazne propisane zakonom, a onda i da imamo oštriju kaznenu politiku od strane nadležnih sudova”, kaže ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica.

Podsjećamo, nakon saobraćajne nesreće u kojoj je prije nešto više od mjesec teže povrijeđen 17-godišnji Orhan Tanović, na društvenim mrežama se pojavio novi uznemirujući snimak. K. M. je upravljao vozilom brzinom od 140 kilometara na sat ulicama centra grada. Nevjerovatno, upravo pored mjesta gdje je nastradao 17-godišnjak. Brzom intervencijom policijskih službenika MUP-a KS-a vozač je uhapšen, a vozilo oduzeto.

“Poduzimajući intezivne mjere i radnje na identifikaciji vozača koji se dovodi u vezu s predmetnim prekršajem identifikovali smo istog i pozvali u službene prostorije radi uzimanja izjave. Radi se o licu koji je rođen 2000. godine, iz Sarajeva, i protiv istog će biti poduzete zakonom propisane mjere i radnje”, navodi glasnogovornik MUP-a KS-a Mirza Hadžiabdić.

Očigledno je da ove nesreće nemaju dovoljno jak utjecaj na savjest pojedinih vozača. Zato je zabrinjavajuće što se nemile scene u Sarajevu često ponavljaju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sigurnost na cestama je ugrožena, a kazne trebaju biti drakonske, smatraju građani.

Policija bi trebala to da odrađuje bolje nego što sad odrađuje, a one huligane koje nenormalnom brzinom voze najprometnijim ulicama, kao recimo Titovom i ostalim ulicama ugrožavaju građane.

Treba pročitati novine, pa vidjeti šta se dešava po ostalim gradovima, metropolama, ipak je ovo veliki grad i normalno je da se dešava da bude ekscesa, a da treba poraditi na tome da bude što manje, normalno da treba.

To je užas! To nije barem teško suzbiti oštrijim kaznama, češćim kontrolama, jer ginu nam djeca, mladi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Preblage kazne, nedovoljan broj ležećih policajaca i kamera na cestama grada samo su neki od razloga koji pojedinim vozačima omogućavaju divljanje na ulicama. Stoga već godinama svjedočimo mnogobrojnim saobraćajnim nesrećama, koje, nažalost, često završavaju smrtnim ishodom. Krivično djelo iz oblasti ugrožavanja sigurnosti i saobraćaja treba nositi tešku kaznu, poručuju iz MUP-a KS-a.

“Prema mojim informacijama, samo u regionu su i po 10-15 puta veće kazne u odnosu na prekršioce saobraćajnih propisa jer očigledno te države smatraju da ova vrsta prekršaja itekako ugrožava sigurnost građana i da se oni osjećaju nesigurnije kada imamo ovakve pojave. Ja očekujem da se na nivou države uradi nešto takvo”, kaže Katica.

Svijest svih učesnika u saobraćaju o značaju cestovne sigurnosti i poznavanje saobraćajne kulture je na veoma niskom nivou. Strože i novčane kazne, oduzimanje vozila i vozačke dozvole na duži period jedan je od efikasnih načina rješavanja problema. Također, stručnjaci navode da bi jedna od mjera trebala biti i ponavljanje vozačkog ispita, pa čak i trajna zabrana upravljanja vozilom. To bi značajno spriječilo bahato ponašanje učesnika u saobraćaju i bila bi dobra preventivna i kaznena mjera.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

“Apsolutno je normalno da Srbi iz RS i Srbije postanu jedna teritorija”

Objavljeno

na datum

Administator

Ruski igrač

Republika Srpska je ponosna na svoje dobre odnose, naročito sa Srbijom, što je logično, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za “Russia Today” naglasio da je Republika Srpska ponosna i na odnose sa Mađarskom, koji su dobri prije svega zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kao i sa Rusijom, koja je decenijama pokazivala veliko razumijevanje za region. “Jedna mala republika, sa milion stanovnika, zadovoljna je razumijevanjem koje ima od naših prijatelja. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je potpisala okvirni sporazum i odgovorna je za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad pokušava da odvuče Srbiju od njenih odgovornosti, ali da Republika Srpska pokušava da u prvi plan vrati odredbe Dejtona na najbolji mogući način. Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u Republici Srpskoj i Srbiji živi jedan narod.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je podsjetio da su Nijemci, kada su ukinuli Njemačku Demokratsku Republiku, poznatiju kao Istočna Njemačka, smatrali normalnim da ujedine jedan narod, što se na kraju i dogodilo, ali da takvu priliku ne nude manjim narodima kao što je srpski narod. “Apsolutno je normalno da će Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije jednog dana postati jedna teritorija, jedna politička zajednica. To je logično i zakonito. Svi drugi narodi imaju pravo na jedinstvo”, napomenuo je Dodik.

“Mi Srbi iz Republike Srpske navijamo za Srbiju u svim međunarodnim takmičenjima, kao i za Rusiju. Mi nemamo svoju reprezentaciju, jer nam to nije dozvoljeno. Stoga je naš domaći tim u svim sportovima tim Srbije. Srpski je naš maternji jezik, naši ljudi se liječe u Srbiji, tamo se obrazuju. Naša ekonomska saradnja je na najvišem nivou”, napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da ima potpuno razumijevanje i saglasnost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije je ranije poznavanje o pitanju Kosova i svemu što Zapad želi da uradi opsežno, izrazivši uvjerenje da Vučić, osim toga, razumije i šta je Republika Srpska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović ponovo u Zagrebu kod Plenkovića, glavna tema Izborni zakon BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Lider HDZ-a Dragan Čović ponovo je otišao u Zagreb razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je napisao na mreži X, s Plenkovićem je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim i evropskom putu BiH.

“Izborni zakon i preostali reformski preduslovi žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ključno je za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednji susret Čović i Plenković su imali u Sarajevu, a u delegaciji s Čovićem tada su bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kazbnu od 6.000 KM zbog toga što su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Osim pomenutih 6.000 koje je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavla video u kojem pozivaju na kraj uplaćivanja.

Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i profesor Sanin Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gurda i Jašarević su u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu