Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Saobraćajna nekultura, nesreće, blage kazne – kako djelovati preventivno?

Objavljeno

na datum

Sigurnosna situacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine godinama je zabrinjavajuća. Nepoštovanje saobraćajnih znakova, pješaka i drugih vozača uzrok su mnogih saobraćajnih nesreća, a preblage kazne podstrek su za neodgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju. Društvena svijest o cestovnom saobraćaju i rizicima koji se javljaju su na niskoj razini. Unapređenje rada policije, autoškola i nadležnih tijela za saobraćajnu infrastukturu izgradilo bi sigurniji cestovni saobraćaj. Svaka stepenica više u poboljšanju sigurnosti na cestama znatno će doprinijeti zaštiti zdravlja i života ljudi, te njihove imovine.

Prelazeći jednu sarajevsku raskrsnicu, studentice Selma Agić i Edita Malkoč tragično su stradale u saobraćajnoj nesreći prije više od pet godina. Ubio ih je Sanjin Sefić, vozeći 105 kilometara na sat. Podsjećamo, Sefić je osuđen na 17 i po godina zatvora. Pet godina poslije sigurnosnu situaciju u saobraćaju u glavnom gradu BiH i dalje ugrožavaju nesavjesni vozači.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

MUP Kantona Sarajevo do sada je u nekoliko navrata uputio Skupštini Kantona Sarajevo inicijative u vezi s rješavanjem pitanja obijesne vožnje. Stav Ministarstva je da to treba biti poseban i kvalifikovan oblik krivičnog djela iz oblasti ugrožavanja sigurnosti saobraćaja.

“Nismo dosad imali adekvatnu reakciju i očekujem da imamo promjenu zakona, da imamo veće kazne propisane zakonom, a onda i da imamo oštriju kaznenu politiku od strane nadležnih sudova”, kaže ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica.

Podsjećamo, nakon saobraćajne nesreće u kojoj je prije nešto više od mjesec teže povrijeđen 17-godišnji Orhan Tanović, na društvenim mrežama se pojavio novi uznemirujući snimak. K. M. je upravljao vozilom brzinom od 140 kilometara na sat ulicama centra grada. Nevjerovatno, upravo pored mjesta gdje je nastradao 17-godišnjak. Brzom intervencijom policijskih službenika MUP-a KS-a vozač je uhapšen, a vozilo oduzeto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Poduzimajući intezivne mjere i radnje na identifikaciji vozača koji se dovodi u vezu s predmetnim prekršajem identifikovali smo istog i pozvali u službene prostorije radi uzimanja izjave. Radi se o licu koji je rođen 2000. godine, iz Sarajeva, i protiv istog će biti poduzete zakonom propisane mjere i radnje”, navodi glasnogovornik MUP-a KS-a Mirza Hadžiabdić.

Očigledno je da ove nesreće nemaju dovoljno jak utjecaj na savjest pojedinih vozača. Zato je zabrinjavajuće što se nemile scene u Sarajevu često ponavljaju.

Sigurnost na cestama je ugrožena, a kazne trebaju biti drakonske, smatraju građani.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Policija bi trebala to da odrađuje bolje nego što sad odrađuje, a one huligane koje nenormalnom brzinom voze najprometnijim ulicama, kao recimo Titovom i ostalim ulicama ugrožavaju građane.

Treba pročitati novine, pa vidjeti šta se dešava po ostalim gradovima, metropolama, ipak je ovo veliki grad i normalno je da se dešava da bude ekscesa, a da treba poraditi na tome da bude što manje, normalno da treba.

To je užas! To nije barem teško suzbiti oštrijim kaznama, češćim kontrolama, jer ginu nam djeca, mladi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Preblage kazne, nedovoljan broj ležećih policajaca i kamera na cestama grada samo su neki od razloga koji pojedinim vozačima omogućavaju divljanje na ulicama. Stoga već godinama svjedočimo mnogobrojnim saobraćajnim nesrećama, koje, nažalost, često završavaju smrtnim ishodom. Krivično djelo iz oblasti ugrožavanja sigurnosti i saobraćaja treba nositi tešku kaznu, poručuju iz MUP-a KS-a.

“Prema mojim informacijama, samo u regionu su i po 10-15 puta veće kazne u odnosu na prekršioce saobraćajnih propisa jer očigledno te države smatraju da ova vrsta prekršaja itekako ugrožava sigurnost građana i da se oni osjećaju nesigurnije kada imamo ovakve pojave. Ja očekujem da se na nivou države uradi nešto takvo”, kaže Katica.

Svijest svih učesnika u saobraćaju o značaju cestovne sigurnosti i poznavanje saobraćajne kulture je na veoma niskom nivou. Strože i novčane kazne, oduzimanje vozila i vozačke dozvole na duži period jedan je od efikasnih načina rješavanja problema. Također, stručnjaci navode da bi jedna od mjera trebala biti i ponavljanje vozačkog ispita, pa čak i trajna zabrana upravljanja vozilom. To bi značajno spriječilo bahato ponašanje učesnika u saobraćaju i bila bi dobra preventivna i kaznena mjera.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sprema li se bunt građana? Sve više poziva na masovne proteste zbog ekonomske situacije

Objavljeno

na datum

Administator

Ekonomska kriza u Bosni i Hercegovini sve teže pogađa građane. Sa stopom inflacije od 14,4 posto i rastom cijena prije svega goriva, mnogi građani se nalaze pred izazovom kako spojiti “kraj sa krajem”. Vlasti na svim nivoima ostaju poslovično slijepe i gluhe na probleme građana.
Protestna vožnja koja je večeras održana u Sarajevu, a kojom je iskazan bunt zbog rasta cijena goriva, mogla bi biti samo uvod u mnogo šire proteste u narednim danima, barem prema najavama na društvenim mrežama.

Građani Bosne i Hercegovine su u ranijem periodu pokazali veliku indolentnost te ih na ulice nisu mogle izvesti ni najveće afere u kojima su svoje prste imali vršitelji zakonodavnih i izvršnih funkcija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ipak, čini se da bi sve veća ekonomska kriza i posljedice koje ona ostavlja po džepove građana mogli istjerati građane na ulice da zahtijevaju od vlasti odgovornost i reakciju.

Facebook grupa “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH”, osnovana 28. juna je za samo četiri dana skupila više od 18.000 lajkova podrška. Iz ove grupe su pozvali građane da 6. juna izađu na proteste u Sarajevu, Banja Luci i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Također, podržali su i protestnu vožnju zbog poskupljenja goriva koja je danas održana u Sarajevu.

Inflacija u Bosni i Hercegovini je dostigla najveći nivo u historiji i prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iznosi 14,4 posto na godišnjem nivou, osim toga cijene osnovnih namirnica zabilježile su znatan rast tako da su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 22,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Građanima najviše muka zadaje rast cijena goriva, tako je u odnosu na prošlu godinu cijena jednog putovanja na relaciji Tuzla- Sarajevo-Tuzla sa 34,49 KM porasla na čak 61,81 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Reakcija domaćih vlasti na svim nivoima na ova poskupljenja ostala je minimalna i osim praznih obećanja zaustavljenih u nekom od birokratskih labirinata države, građani nisu u vrijeme jedne od najvećih ekonomskih kriza vidjeli pomoć od vlasti. Ono što povećava ironiju svega je da budžeti na raznim nivoima profitiraju zahvaljujući rastu cijena, a vlastodršci se hvale tim iznosima koji su izašli iz džepova građana Bosne i Hercegovine.

Ukidanje akciza na gorivo o kojem se u javnosti govori već više mjeseci i koje je upućeno u parlamentarnu proceduru, blokirano je već u prvim koracima od strane zastupnika SNSD. Tragikomično je zvučala konstatacija Snježane Novaković-Bursać koja je rekla kako su za ukidanje akciza ali da ih niko nije uvjerio da će gorivo zato biti jeftinije.

Socijalna politika koja se vodi na nižim nivoima se također svodi na čekanje i nerazumijevanje za probleme građana. Tako je premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao da vlasti u ovom entitetu neće sufinansirati cijene hljeba jer hljeb nije teško svakome kupiti, ali da će povećati penzije. Sa druge strane u Republici Srpskoj će se mladima podijeliti po 100 KM, što je teško drugačije protumačiti osim početkom izborne kampanje za Opće izbore.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je koliko će još dugo rasti pritisak u “pretis loncu” nezadovoljstva građana u Bosni i Hercegovini prije nego protestima od vlastodršaca počnu zahtijevati odgovornost i mjere za poboljšanje svoga standarda. Facebook pozivi možda nisu najefikasniji način ali su i prvi koraci u organizovanju pri pokazivanju nezadovoljstva ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nastavlja se veoma toplo vrijeme: Sutra temperature do 39 stepeni

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini danas je bilo sunčano vrijeme. Tokom poslijepodneva lokalni pljuskovi praćeni grmjavinom se očekuju u istočnim, jugoistočnim, jugozapadnim područjima Bosne i na istoku Hercegovine.

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 16 stepeni; Bihać 26; Gradačac, Tuzla 27; Sanski Most 28; Bugojno, Sarajevo, Zenica 31; Livno 32; Neum 33; Grude 37; Mostar 40 stepeni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Temperatura mora u Neumu u 14 sati iznosila je 26 stepeni.

Sutra se u BiH očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne i u večernjim satima lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom se očekuju u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 39 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 35 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić: Mi smo za ukidanje akciza na gorivo, ali to nije naša nadležnost

Objavljeno

na datum

Administator

ukidanje akciza

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je da Federalna vlada podržava ukidanje akciza na gorivo, ali da to nije pitanje na čije konačno rješavanje može da utiče Vlada već isključivo Vijeće ministara BiH.

“Vlada FBiH je još prije mjesec uputila zaključak da bude pokrenuta aktivnost na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za ukidanje akciza odnosno putarina (iz člana 17. Zakona o akcizama) i apsolutno smo mi na toj strani; jedino što to nije nešto što može riješiti Federacija, po Zakonu”, kazao je premijer.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Iako bi, dakle, Federacija BiH pristala na manje prihoda od ubiranja poreza na gorivo, isključivo je to pitanje u nadležnosti Vijeće ministara BiH, a mi podržavamo ukidanje akciza”, rekao je to premijer Novalić danas tokom posjete Doboj Istoku, komentirajući protestnu vožnju u Sarajevu zbog nekontroliranog rasta cijena goriva, koja je najavljena za večeras u organizaciji neformalne grupe građana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu