Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Saobraćajna nekultura, nesreće, blage kazne – kako djelovati preventivno?

Objavljeno

na datum

Sigurnosna situacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine godinama je zabrinjavajuća. Nepoštovanje saobraćajnih znakova, pješaka i drugih vozača uzrok su mnogih saobraćajnih nesreća, a preblage kazne podstrek su za neodgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju. Društvena svijest o cestovnom saobraćaju i rizicima koji se javljaju su na niskoj razini. Unapređenje rada policije, autoškola i nadležnih tijela za saobraćajnu infrastukturu izgradilo bi sigurniji cestovni saobraćaj. Svaka stepenica više u poboljšanju sigurnosti na cestama znatno će doprinijeti zaštiti zdravlja i života ljudi, te njihove imovine.

Prelazeći jednu sarajevsku raskrsnicu, studentice Selma Agić i Edita Malkoč tragično su stradale u saobraćajnoj nesreći prije više od pet godina. Ubio ih je Sanjin Sefić, vozeći 105 kilometara na sat. Podsjećamo, Sefić je osuđen na 17 i po godina zatvora. Pet godina poslije sigurnosnu situaciju u saobraćaju u glavnom gradu BiH i dalje ugrožavaju nesavjesni vozači.

MUP Kantona Sarajevo do sada je u nekoliko navrata uputio Skupštini Kantona Sarajevo inicijative u vezi s rješavanjem pitanja obijesne vožnje. Stav Ministarstva je da to treba biti poseban i kvalifikovan oblik krivičnog djela iz oblasti ugrožavanja sigurnosti saobraćaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nismo dosad imali adekvatnu reakciju i očekujem da imamo promjenu zakona, da imamo veće kazne propisane zakonom, a onda i da imamo oštriju kaznenu politiku od strane nadležnih sudova”, kaže ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica.

Podsjećamo, nakon saobraćajne nesreće u kojoj je prije nešto više od mjesec teže povrijeđen 17-godišnji Orhan Tanović, na društvenim mrežama se pojavio novi uznemirujući snimak. K. M. je upravljao vozilom brzinom od 140 kilometara na sat ulicama centra grada. Nevjerovatno, upravo pored mjesta gdje je nastradao 17-godišnjak. Brzom intervencijom policijskih službenika MUP-a KS-a vozač je uhapšen, a vozilo oduzeto.

“Poduzimajući intezivne mjere i radnje na identifikaciji vozača koji se dovodi u vezu s predmetnim prekršajem identifikovali smo istog i pozvali u službene prostorije radi uzimanja izjave. Radi se o licu koji je rođen 2000. godine, iz Sarajeva, i protiv istog će biti poduzete zakonom propisane mjere i radnje”, navodi glasnogovornik MUP-a KS-a Mirza Hadžiabdić.

Očigledno je da ove nesreće nemaju dovoljno jak utjecaj na savjest pojedinih vozača. Zato je zabrinjavajuće što se nemile scene u Sarajevu često ponavljaju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sigurnost na cestama je ugrožena, a kazne trebaju biti drakonske, smatraju građani.

Policija bi trebala to da odrađuje bolje nego što sad odrađuje, a one huligane koje nenormalnom brzinom voze najprometnijim ulicama, kao recimo Titovom i ostalim ulicama ugrožavaju građane.

Treba pročitati novine, pa vidjeti šta se dešava po ostalim gradovima, metropolama, ipak je ovo veliki grad i normalno je da se dešava da bude ekscesa, a da treba poraditi na tome da bude što manje, normalno da treba.

To je užas! To nije barem teško suzbiti oštrijim kaznama, češćim kontrolama, jer ginu nam djeca, mladi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Preblage kazne, nedovoljan broj ležećih policajaca i kamera na cestama grada samo su neki od razloga koji pojedinim vozačima omogućavaju divljanje na ulicama. Stoga već godinama svjedočimo mnogobrojnim saobraćajnim nesrećama, koje, nažalost, često završavaju smrtnim ishodom. Krivično djelo iz oblasti ugrožavanja sigurnosti i saobraćaja treba nositi tešku kaznu, poručuju iz MUP-a KS-a.

“Prema mojim informacijama, samo u regionu su i po 10-15 puta veće kazne u odnosu na prekršioce saobraćajnih propisa jer očigledno te države smatraju da ova vrsta prekršaja itekako ugrožava sigurnost građana i da se oni osjećaju nesigurnije kada imamo ovakve pojave. Ja očekujem da se na nivou države uradi nešto takvo”, kaže Katica.

Svijest svih učesnika u saobraćaju o značaju cestovne sigurnosti i poznavanje saobraćajne kulture je na veoma niskom nivou. Strože i novčane kazne, oduzimanje vozila i vozačke dozvole na duži period jedan je od efikasnih načina rješavanja problema. Također, stručnjaci navode da bi jedna od mjera trebala biti i ponavljanje vozačkog ispita, pa čak i trajna zabrana upravljanja vozilom. To bi značajno spriječilo bahato ponašanje učesnika u saobraćaju i bila bi dobra preventivna i kaznena mjera.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i predstavnici Federalnog zavoda penzijsko – invalidskog osiguranja sastali su se s kantonalnim predstavnicima saveza penzionera iz Mostara, Sarajeva, Zenice, Tuzle i Srednjebosanskog kantona.

U fokusu ovog sastanka bilo je predstavljanje ranije najavljenih analiza penzijsko – invalidskih sistema zemalja regije i Evrope, kao i predstavljanje analize Zavoda o različitim varijantama, formulama, načinima i troškovima usklađivanja penzija, saopćeno je iz federalnog resornog ministarstva.

Ministar Delić je predstavncima penzionera predstavio i Strategiju demografskog oporavka i razvoja koja je, kako je zajednički stav svih prisutnih, od izuzetnog značaja za opstojnost i samog penzionog sistema, posebno uzevši u obzir da je omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen, te da projekcije pokazuju da će trendovi i dalje ići negativnim tokom u svim segmentima, kako u segmentu prirodnog priraštaja, tako i u segmentu održivosti tržišta rada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Razgovarano je i o zahtjevima penzionera koje su iznijeli na posljednoj održanoj Skupštini, te je rečeno da će se o tim zahtjevima diskutovati na predstojećem sastanku sa kolegijem Vlade FBiH.

-Zajednički je stav svih prisutnih na sastanku da je problema mnogo i da ih se treba i mora zajednički rješavati, te da je otvoren dijalog, kakav se dosad praktikovao, način da se dođe do rješenja koja će s jedne strane utjecati na popravljanje kvaliteta života jedne od najbrojnijih kategorija društva, a s druge strane omogućiti održivost penzijskog sistema – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nešić ismijavao žrtve genocida: “Rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici, živi u Njemačkoj”

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je gostujući na srbijanskoj televiziji Happy sramotno ismijavao žrtve genocida u Srebrenici.

Pored uobičajene retorike koje se mogu čuti kada se govori o agresiji na BiH; poput negiranja opsade Sarajeva i pseudo historije o nastanku Bošnjaka, ministar Nešić je ovaj put otišao korak dalje i sramotno uvrijedio sve žrtve genocida u Srebrenici.

“Samo da kažem jednu šalu koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju, rođen u Sarajevu, sahrannjen u Srebrenici živi u Njemačkoj”, neukusno se našalio Nešić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju voditelja Marića da su zbog slične izjave njega tužila majke Srebrenice, Nešić odgovara “vjerojatno će sada da tuže i mene”

Ova i ovakvoj slične izjave su pravi pokazatelj zašto je svijetu potrebna rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Iako su poruke rezolucije univerzalne i ona je u interesu cijelog svijeta njenim usvajanjem bit će zacementirana poruka da je negiranje genocida u Srebrenici anticivilizacijski čin.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodikovi simpatizeri stigli pred Sud BiH, među njima i predstavnici SNSD-a

Objavljeno

na datum

Administator

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas će se nastaviti ročište u slučaju protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Tim povodom pred Sudom Bosne i Hercegovine i ovaj put su se okupili simpatizeri politike Milorada Dodika, ali i zvaničnici SNSD-a među kojima se mogao vidjeti i Nedeljko Elek te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Tužilaštvo BiH je kao dio dokaza na prethodnom ročištu iznijelo i Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je odbrana istaknula kako se radi o dijelu dokumenta koji je Tužilaštvo BiH skinulo s internet stranice UN-a i prevelo na bosanski jezik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument na engleskom jeziku te prevodom na srpski jezik.

Inače, nakon prethodnog ročišta Dodikov advokatski tim održao je press konferenciju i Istočnom Sarajevu gdje su poručili kako su zadovoljni ročištem.

“Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas ugodno iznenadile. Pokazale su da pokušava održati neku ravnopravnost i da pokušava uvažiti pravne razloge. Vidjet ćemo kud će nas to odvesti. Za sada se to čini ohrabrujuće. Ključni dokument će biti sljedeći, a to je koje naše dokaze će uvažiti. Po tome ćemo vidjeti koje su nam šanse i šta ćemo biti u prilici prikazati”, kazao je tada Nobilo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu