Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Tony Birtley: Ne možemo porediti Buču sa Srebrenicom

Objavljeno

na datum

Srebrenica

Ratni reporter Tony Birtley je prvi strani reporter koji je ušao u Srebrenicu u martu 1993. godine. Bio je proganjan kako bi ga zaustavili u objavljivanju priča.

Birtly je uspio upozoriti svijet na strahote i zločine koji su se događali u Srebrenici. Danas je u Sarajevu povodom rođendana grada Sarajeva zajedno sa svojim kolegama iz cijelog svijeta.

Kakav je osjećaj vratiti se u Sarajevo?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam sretan jer sam upoznao mnogo dobrih ljudi i imam lijepa sjećanja na njih. Upoznao sam i one loše, i još se sjećam boli koje je preživio ovaj grad, kao sad Ukrajina.”

Da li su sjećanja na Srebrenicu intenzivnija ili blijede?

“U Srebrenici sam proveo dvije godine. Bilo je teško iskustvo, slike smrti i patnje. Na dan otvaranja muzeja u Potočarima poklonio sam svoje fotografije. Kada sam ih opet vidio bio je užasan osjećaj. Sjećanja na Srebrenicu su snažna i nisu svakodnevna, ali me ona nikada nisu napustila. Na njima su heroji grada, patnje građana koju si išli dalje sa svojim životima. Moji snimci su zaustavili samo dvije godine Srebrenice. Danas su je svi napustili.”

Kako je bilo izvještavati iz Srebrenice?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Bio je tu dug put. Čuo sam jedan izvještaj Alije Izetbegovića i krenuo sam. Putovao sam tri sedmice, preko Kladnja, pa helikopterom. Prolazilo smo zasjede, svakog dana gledao uništavanje. Bilo je pitanje kako materijal prebaciti i pokazati svijetu šta se događa. Jedan od dva helikoptera u kojem sam se vozio je srušen. Osam mojih prijatelja je poginulo na zadacima.”

Ima li ste prijetnje zbog vašeg materijala. Nisu željeli da se objavi?

“Ja se nisam plašio za život. Nisam očekivao da ću poginuti, ali sam htio ispričati snažnu priču. Evo, Ukrajina, ako ne odete tamo, nećete znati istinu o zločinima. Novinari ne dolaze do tih mjesta.”

Svijet je saznao o Srebrenici zbog vaših izvještaja

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam pričao ono što sam vidio kao izvještač. Postao sam subjektivan. To je patnja i nisam govorio o politici, već o običnim ljudima. Ne možete svakog dana vidjeti kako se ubijaju civili i djeca. Kada gledate kroz kameru, to je crno – bijelo, kada se kamera ugasi, to je samo krv i patnja. Interesantno je znati da je jedini način komunikacije bio radio u Sarajevu. Srbi su prijetili da će mu ubiti.”

“Materijal sam slao preko UN konvoja. Nekada bi s njima komunicirao na portugalskom, kako me Srbi ne bi razumjeli. Među tim materijalom je i snimak na kojem jedan dječak umire u naručju kanadskog vojnika. Ja sam tome svjedočio i to me proganja. UN nije mogao ništa uraditi, bili su bespomoćni. Nikoga nisu mogli evakusati. Sjećam se daidže tog dječaka koji ga je preuzeo. Žalosno. Ni Morion ni UN nisu mogli nikoga zaštiti. Sjećam se napada na UN konvoj, Srbi su mogli raditi šta god žele.”

Danas imamo užasne scene Buče u Ukrajini. Porede je sa Srebrenicom?

“Bosna je imala embargo na oružje. Srbi su imali oružje, Bosanci nisu imali ništa. Osam hiljada mrtvih muškaraca, neke od njih sam lično poznavao. Ne može se Buča porediti sa Srebrenicom. Buča pokazuje da je Bosna ostavljena i da nije diobila pomoć. Ukrajina je ima za sada. Kraj rata u BiH je bio politički čin Bila Klintona, a nikako moralni.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Marlboro kao poklon

“Tri puta sam bio ranjavan ali sam se opet vraćao. Doktor u Srebrenici, Nedžad Mujkanović, bio je heroj. Meni je dao prednost nad ranjenim Bosancima. Spasio mi je nogu i obećao sam pokloniti šteku Marlbora. Kasnije sam mu i donio.”

Da li ste imali dilemu kada ste bili svjedok u Hagu?

“Ne, Tribunal je pokuša da bude pravedan i da obuhvati obje startne u procesu. Nisu imali pravu sliku i često su mi postavljali čudna pitanja. Kao u slučaju Nasera Orića, koji je na kraju i oslobođen. Na kraju su neki i kažnjeni i mislim da je na kraju Tribunal uradio dobar posao.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

U utorak kiša, u srijedu nas očekuje snijeg, a za vikend stabilizacija

Objavljeno

na datum

Administator

Decembar sa sobom donosi promjenjive vremenske prilike pa će tako do kraja ove sedmice biti izvršena smjena kiše, snijega, ali i sunca.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da nas u decembru ne očekuju iznenađenja u vidu temperatura koje su proteklih dana išle i preko 15 stepeni celzija.

Pored osjetno nižih temperatura očekuje se i snijeg u Bosni, a kiša u Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Od posljepodnevnih sati u utorak, kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje.

U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Minimalne temperature zraka varirat će od -3 stepena celzija do tri stepena celzija u Bosni, na području Hercegovine od tri stepena celzija do osam stepeni celzija.

Najviše dnevne temperature kretat će se između nula i pet stepeni celzija, na jugu zemlje do osam stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda i početkom naredne sedmice.

Prema rasploživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka, 14. decembra, kada će se jutarnje temperature kretati između nula i pet stepeni celzija do devet na jugu zemlje.

Maksimalne očekivane temperature varirat će između šest stepeni celzija i 12 stepeni celzija, a u Hercegovini do 14 stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Delić: Kriterije javnog poziva ispunilo 152.448 domaćinstava, najviše penzionera

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je konferenciju za medije na kojoj je kazao da je 152.488 domaćinstava ispunilo kriterije Javnog poziva za dodjelu novčane pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima.

Objasnio je da je napravljena preliminarna lista korisnika koji su ispunili uslove Javnog poziva, ali da će konačna lista biti poznata nakon što završi žalbeni rok.

Delić je naveo da je svaka aplikacija koja je zaprimljena unesena u namjenski digitalni alat i da su rađene provjere nakon zatvaranja Javnog poziva sa svim relevantnim spiskovima kako bi se kreirala privremena lista domaćinstava koja ispunjavaju uslove poziva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Imali smo više od mjesec dana da uradimo ovako zahtjevan proces koji je prvi put urađen na području FBiH”, rekao je Delić.

Najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete čini kategorija penzionera gdje je zabilježeno 115.945 prihvaćenih prijava.

U kategoriji domaćinstava koja primaju dječiji dodatak broj prihvaćenih prijava iznosi 29.945, a u kategoriji domaćinstava koju čine osobe koje primaju stalnu novčanu pomoć prihvaćeno je 5.558 prijava.

U kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelji ukupno 1.040 prihvaćenih prijava.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o kantonima, najveći broj domaćinstava koja ispunjavaju uslove poziva dolazi iz Tuzlanskog kantona, zatim slijede Zeničko-dobojski kanton i Kanton Sarajevo.

“Prema trenutnim podacima pravo je ostvarilo je 152.488 domaćinstava po ove četiri kategorije i za njih je potvrđeno da ispunjavaju sve uslove. Moram da kažem da je čitav proces rađen automatski čime smo miimizirali bilo kakav spoljni utjecaj”, objasnio je Delić.

U periodu od 6. do. 12 decembra svi građani će biti u mogućnosti da provjere status svoje prijave online putem. Građani koji utvrde da se ne nalaze na privremenoj listi kvalificiranih prijava moći će se žaliti tamo gdje su podnijeli prijavu (npr. u općini).

“Prihvaćenih žalbi će biti malo ili nimalo obzirom da imamo podatke o svim odbijenim koji niu ispunili uslove poziva. Bitno je naglasiti da se uz žalbu mora dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija za ostvarivanje pomoći”, istakao je Delić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon isteka roka za prigovor kreirat će se finalna lista koja će biti poslana na Vladu FBiH te će nakon usvajanja konačne liste biti urađen transfer novca prema lokalnim jedinicama.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu