Connect with us

CRNA HRONIKA

Pripadnici GP BiH spriječili krijumčarenje 24 strana državljana

Objavljeno

na datum

granična policija BiH

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Orašje, 4. aprila 2022. godine, spriječili su krijumčarenje 20 stranih državljana na izlasku iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Strani državljani su otkriveni u unutrašnjosti tovarnog prostora prilikom pregleda teretnog motornog vozila, bh. nacionalnih oznaka, koje je prevozilo dijelove za građevinske mašine. Radi se o 17 državljana Republike Turske i tri osobe koje ne posjeduju identifikacione dokumente. Vozilom je upravljao državljanin BiH, T.M. (1957.), koji je lišen slobode. O događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH, prema čijim naredbama pripadnici Granične policije BiH nastavljaju daljnji rad.

Dan ranije, 3. aprila 2022., pripadnici Jedinice GPBiH Zvornik su lišili slobode državljanina Republike Srbije i BiH, D.M. (1976.), nakon što je na području Bratunca spriječen u krijumčarenju četiri maloljetne osobe sa područja Kosova. Strane državljane je krijumčario u vozilu Fiat, nacionalnih oznaka R. Srbije. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, protiv D.M. Tužilaštvu BiH bit će dostavljen Izvještaj zbog krivičnog djela „krijumčarenje osoba“ te zbog krivičnog djela „sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje“ budući da se više puta oglušio na naredbe policijskih službenika da zaustavi vozilo. Maloljetne osobe sa područja Kosova su, u prisustvu ovlaštenog prevodioca i socijalnog radnika saslušane u svojstvu svjedoka i predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Otkriveni prema potragama sudova i policije

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod, 3. aprila 2022., lišili su slobode M.G. (1943.). Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Derventi zbog krivičnog djela „ugrožavanje sigurnosti“. Dan ranije, 2. aprila 2022., službenici ove jedinice su lišili slobode D.C. (1978.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Derventi zbog krivičnog djela „polno uznemiravanje“. Državljani BiH su kontrolirani na ulasku u BiH na prijelazu Brod i predati službenicima Okružnog centra sudske policije Doboj.

Službenici Jedinice GPBiH Orašje, 3. aprila 2022., predali su M.G. (1980.) službenicima Policijske uprave Orašje, nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da je za njim Policijska uprava Orašje raspisala potragu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Orašje.

Službenici Jedinice GPBiH Gradiška, 1. aprila 2022., lišili su slobode dvojicu državljana BiH na prijelazu Gradiška. Na ulasku u BiH lišen je slobode M.V. (1985.) jer ga potražuje Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnog djela „izbjegavanje davanja izdržavanja“, dok je na izlasku iz BiH lišen slobode B.B. (1995.) jer ga potražuje Općinski sud u Širokom Brijegu zbog krivičnog djela „prevara“. M.V. je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka, a B.B. službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu,saopćeno je iz GP BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Uz pomoć Europola i MUP-a Hrvatske SIPA stala ukraj krijumčarima migranata, uhapšena još jedna osoba

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u nastavku operativne akcije “Zip” na području Kladnja slobode lišili jednu osobu koje je sprovedeno u prostorije SIPA-e.

Nad uhapšenim je u prostorijama SIPA-e izvršena kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenog. O daljem statusu navedenog će se u zakonskom roku odrediti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju SIPA-e, hapšenje je izvršeno po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i uz nadzor Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “Krijumčarenje lica”, “Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjećanja radi, policijski službenici SIPA-e su šestog februara ove godine realizovali operativnu akciju “Zip”, kojom prilikom je slobode lišeno devet osoba koja je rezultat višemjesečne provedene istrage u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola.

Tada je zadokumentovano krijumčarenje oko 70 osoba, državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku te dalje u zemlje Evropske unije.

Krijumčarenje je vršeno na način da su lica prevožena skrivena u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

Objavljeno

na datum

Administator

Na graničnom prijelazu Klobuk, između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, oduzeta je neprijavljena tekstilna roba, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Ovlašteni službenici UIO na graničnom prijelazu Klobok, između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog tekstila, čija je vrijednost procijenjena na iznos od 233.000 KM.

Prilikom detaljnog pregleda uvozne pošiljke tekstilne robe pristigle na granični prijelaz Klobuk otkrivena je veća količina tekstila koji nije prijavljena carinskim organima BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Radilo se o 2.690 komada razne tekstine robe (majice, košulje, šorcevi, trenerke, jakne), čija je ukupna tržišna vrijednost procijenjena na iznos od 233.000 KM.

Predmetna roba je privremeno oduzeta uz izdavanje Potvrde o privremenom oduzimanju predmeta te će protiv uvoznika biti pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, korištena je specijalizovana oprema, koju je donirala Ambasada SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Potresno svjedočenje majki stradalih doktorica Azre Spahić i Alme Suljić

Objavljeno

na datum

Administator

Iskazima svjedoka, danas je u Kantonalnim sudom Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Arminu Berberoviću, optuženom za tešku saobraćajnu nesreću u sarajevskom naselju Marindvor, u kojoj su krajem maja 2023. godine smrtno stradale mlade doktorice – Azra Spahić i Alma Suljić.

Nastavak dokaznog postupka u ovom predmetu protekao je u znaku potresnog svjedočenja majki stradalih – Adele Suljić i Aide Spahić.

Prisjećajući se kobne noći, 26. maja 2023. godine, Adela Suljić je kazala kako ju je o tragičnim dešavanjima na mjestu događaja obavijestila mlađa kćerka Edina koja je, također, zadobila povrede, nakon čega je ona pozvala Alminog supruga, te su otišli u Urgentni centar.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Detaljno je opisala hronologiju i dinamiku dešavanja u vezi s medicinskim tretmanom njene kćeri, navodeći kako je usljed izuzetno teških povreda, a nakon dijagnostike prebačena na Odjel za anesteziju i reanimaciju gdje je intubirana, te da je medicinsko osoblje onda konstatiralo kako odavno nisu imali težeg pacijenta.

Majka je u direktnom ispitivanju ispričala kako je kći Alma sve vrijeme bila u komi i kako je podvrgnuta operativnim zahvatima, ali da je stanje, nažalost, bivalo sve gore i da je nakon otkazivanja pluća priključena na aparat, te da od momenta stradanja nikada nije došla svijesti, a da je nakon četiri sedmice preminula.

Vidno potresena Adela Suljić zamolila je Sudsko vijeće da uzme u obzir sve okolnosti i optuženoga najstrožije osudi.

Aida Spahić, majka stradale Azre Spahić, potvrdila je kako je o tragičnom događaju obavještena tokom noći s 26. na 27. maj 2023., te da je ranije u vezi s tim davala izjavu u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona. Dodala je kako nije u stanju bilo šta dodatno kazati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Svjedok Damir Trbović bio je očevidac stradanja mladih doktorica, te je podsjetio kako je kobne noći vozio prema Marindvoru, a da ga je kod Higijenskog zavoda, tačnije na dijelu Titove ulice kod Stomatološke ordinacije ‘Bičakčić’ pretekao crveni ‘mercedes’.

Odgovarajući na upite zastupnice optužbe, tužiteljice Ive Kurilić, svjedok je naveo je kako je te noći padala kiša i da se on kretao brzinom od 50 kilometara na sat, te da pretpostavlja kako se vozilo koje ga je zaobišlo kretalo od 70 do 80 kilometara na sat.

U ostatku svjedočenja ispričao je kako je optuženi vozilom pravio ‘slalom’ i da je prije kontakta sa stradalim na pješačkom prijelazu na spoju sa Dolinom ulicom, najvjerovatnije izgubio kontrolu, te da se vozilo zanijelo, proklizalo i po inerciji zarotiralo i nakon što je srušilo znak zabrane završilo pribijeno uz zid pekare ‘Bonjour’.

Svjedok je, prema vlastitom kazivanju, izašao da pomogne stradalima, te da su u međuvremenu stigli policijska patrola i vozilo hitne pomoći, a da je optuženi izašao iz autmobila i izgledao izgubljeno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optužnica Berberovića, tereti za krivično djelo – teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa u vezi s ugrožavanjem sigurnosti javnog prometa.

Optuženom se stavlja na teret da, kao učesnik u prometu, ne pridržavajući se prometnih propisa, ugrozio javni saobraćaj dovodeći u opasnost živote ljudi, a što je rezultiralo smrću dvije osobe, dok je jedna osoba zadobila lake tjelesne povrede.

Istragom je utvrđeno da je Berberović vozio bez vozačke dozvole, uz prisustvo alkohola i amfetamina u krvi, te da je od ranije poznat po brojnim prekršajima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu