Connect with us

CRNA HRONIKA

Pripadnici GP BiH spriječili krijumčarenje 24 strana državljana

Objavljeno

na datum

granična policija BiH

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Orašje, 4. aprila 2022. godine, spriječili su krijumčarenje 20 stranih državljana na izlasku iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Strani državljani su otkriveni u unutrašnjosti tovarnog prostora prilikom pregleda teretnog motornog vozila, bh. nacionalnih oznaka, koje je prevozilo dijelove za građevinske mašine. Radi se o 17 državljana Republike Turske i tri osobe koje ne posjeduju identifikacione dokumente. Vozilom je upravljao državljanin BiH, T.M. (1957.), koji je lišen slobode. O događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH, prema čijim naredbama pripadnici Granične policije BiH nastavljaju daljnji rad.

Dan ranije, 3. aprila 2022., pripadnici Jedinice GPBiH Zvornik su lišili slobode državljanina Republike Srbije i BiH, D.M. (1976.), nakon što je na području Bratunca spriječen u krijumčarenju četiri maloljetne osobe sa područja Kosova. Strane državljane je krijumčario u vozilu Fiat, nacionalnih oznaka R. Srbije. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, protiv D.M. Tužilaštvu BiH bit će dostavljen Izvještaj zbog krivičnog djela „krijumčarenje osoba“ te zbog krivičnog djela „sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje“ budući da se više puta oglušio na naredbe policijskih službenika da zaustavi vozilo. Maloljetne osobe sa područja Kosova su, u prisustvu ovlaštenog prevodioca i socijalnog radnika saslušane u svojstvu svjedoka i predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Otkriveni prema potragama sudova i policije

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod, 3. aprila 2022., lišili su slobode M.G. (1943.). Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Derventi zbog krivičnog djela „ugrožavanje sigurnosti“. Dan ranije, 2. aprila 2022., službenici ove jedinice su lišili slobode D.C. (1978.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Derventi zbog krivičnog djela „polno uznemiravanje“. Državljani BiH su kontrolirani na ulasku u BiH na prijelazu Brod i predati službenicima Okružnog centra sudske policije Doboj.

Službenici Jedinice GPBiH Orašje, 3. aprila 2022., predali su M.G. (1980.) službenicima Policijske uprave Orašje, nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da je za njim Policijska uprava Orašje raspisala potragu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Orašje.

Službenici Jedinice GPBiH Gradiška, 1. aprila 2022., lišili su slobode dvojicu državljana BiH na prijelazu Gradiška. Na ulasku u BiH lišen je slobode M.V. (1985.) jer ga potražuje Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnog djela „izbjegavanje davanja izdržavanja“, dok je na izlasku iz BiH lišen slobode B.B. (1995.) jer ga potražuje Općinski sud u Širokom Brijegu zbog krivičnog djela „prevara“. M.V. je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka, a B.B. službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu,saopćeno je iz GP BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

GP BiH: Lišeni slobode prema potragama

Objavljeno

na datum

Administator

granična policija bih

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Zvornik, 14. juna 2024. godine, lišili su slobode S.A. (1981.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Neovlašteni promet opojnim drogama. Kontroliran je na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj i predat službenicima MUP-a Republike Srpske.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brčko, 13. juna 2024., lišili su slobode S.S. (1992.), nakon što je ustanovljeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njom zbog krivičnog djela Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Bh. državljanka je kontrolirana na izlasku iz BiH na prijelazu Brčko i predata službenicima Policije Brčko distrikta BiH.

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, 10. juna 2024., lišili su slobode D.A. (1996.) jer je utvrđeno da ga Općinski sud u Travniku potražuje zbog krivičnog djela Spolni odnošaj s djetetom. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška. Istoga dana, pripadnici ove jedinice su na prijelazu Gradiška na izlasku iz BiH, lišili slobode bh. državljanina, M.M. (1997.), jer ga Općinski sud u Travniku potražuje zbog krivičnog djela Šumska krađa. Obojica su predata službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Velika akcija SIPA-e: Otkrivena plantaža marihuane u Mokrom, zaplijenjene 1.152 stabljike

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Mokrog, općina Pale, otkrili plantažu opojne droge marihuana. Plantaža marihuane je bila skrivena u prostorijama nekadašnje pilane u Mokrom.

“Otkriveno je i privremeno oduzeto preko 1.152 zasada stabljike koje izgledom asociraju na stabljike opojne droge marihuana, kao i oprema za uzgoj opojne droge, velika količina rasada sjemenki marihuane koja je uzgajana u posebnoj improvizovanoj labaratoriji, 13 kilograma biljne zeljaste materije koja izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, koja je bila spremna za prodaju”, saopćeno je iz SIPA-e.

Realizovani su pretresi na dvije lokacije i dvije osobe su uhapšene, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i promet opojnim drogama” propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih biti predata u dalju nadležnost postupajućeg tužioca.

Navedene aktivnosti su provodene po usmenom nalogu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Policija upozorava na prevaru: Građanima stižu lažni emailovi uime SIPA-e, ne otvarajte ih

Objavljeno

na datum

Administator

Hapšenje

Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obavještava građane da je u posljednjem periodu evidentirano da na email adrese fizičkih i pravnih lica pristižu poruke, čiji je cilj prevara.

Nepoznati počinitelji se putem elektronske komunikacije predstavljaju kao pripadnici SIPA-e, služeći se službenim podacima koji su javno dostupni i lažnim memorandumom institucije. Kako navode iz SIPA-e, u porukama se navodi da postoji informacija da se određena lica bave nezakonitim aktivnostima vezenim za pornografiju i zlostavljanje.

U konačnici cilj je ucjena u smislu iznuđivanja novca, a potencijalno je moguće da takvi emailovi sadrže i kompjuterske viruse. Zbog toga SIPA savjetuje građane da ukoliko dobiju ovakve email poruke, iste ne otvaraju i ne odgovaraju na njih, te da ukoliko su na bio koji način oštećeni da to prijave nadležnom policijskom tijelu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“U navedenim porukama izvršioci često zloupotrebljavaju imena pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te je u posljednje vrijeme uočeno da zloupotrebljavaju i ime zamjenika direktora Zorana Galića. Upozoravamo građane da su navodi iz predmetnih email poruka lažni, te da su nazivi institucija i imena zloupotrijebljeni”, naveli su iz SIPA-e.

Email poruke su inače upućene s više email adresa, koje pripadaju nacionalnoj domeni Republike Njemačke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu