Connect with us

SVIJET

Orban nazvao Zelenskog “protivnikom”

Objavljeno

na datum

Viktor Orban

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban osvojio je četvrti mandat ubjedljivom pobjedom na općim izborima, pokazuju preliminarni rezultati.

Njegova desničarska stranka Fides je imala 53,1 posto uz 98 posto prebrojanih glasova, javlja BBC.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Opozicioni savez koji predvodi Peter Marki-Zay bio je daleko iza sa 35 posto.

Orban je u svom pobjedničkom govoru kritikovao briselske birokrate i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nazivajući ih “protivnicima”.

“Ovo je bila ogromna pobjeda. To se može vidjeti s Mjeseca, ali i iz Brisela”, rekao je Orban pristalicama u glavnom gradu Budimpešti u nedjelju navečer.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Mađarska dijeli granicu s Ukrajinom i do sada je primila više od pola miliona izbjeglica. Orban insistira na tome da pomažući ljudima, ali odbijajući da isporuči oružje Ukrajini, on drži Mađarsku podalje od rata.

Zelenski je više puta kritikovao Orbanovu politiku.

Kada bude zvanično potvrđena od strane mađarske izborne komisije, pobjeda će biti četvrta uzastopna pobjeda Fidesza od 2010. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni ured za izbore saopćio je da će Fides imati 135 mjesta, dvotrećinsku većinu, a opoziciona alijansa 56 mjesta, na osnovu preliminarnih rezultata.

Orban, 58, imao je zatgenute odnose sa EU, koja smatra da Fides potkopava mađarske demokratske institucije.

U svojih 12 godina na vlasti, Orban je promijenio ustav, imenovao svoje ljude na najviše pozicije u sudovima i promijenio izborni sistem u svoju korist.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tokom kampanje, slogan opozicije bio je “Orban ili Evropa”.

Njihov kandidat Peter Marki-Zay tvrdio je da bi se Mađarska trebala pridružiti Poljskoj, Velikoj Britaniji i drugima u isporuci oružja Ukrajini. I ako bude pozvana, i to samo u okviru NATO-a, trebalo bi čak razmisliti o slanju vojnika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

VIDEO – Paraglajder u posljednjoj sekundi izbjegao pad i smrt, dramatičan video obišao svijet

Objavljeno

na datum

Administator

Amerikanac Kevin Philipp izbjegao je smrt u posljednjoj sekundi nakon što se tokom paraglajding treninga zapleo u vlastiti padobran.

“Nema vremena za umiranje!”, napisao je na društvenim mrežama nakon što je objavio video koji je šokirao mnoge njegove prijatelje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Philippa je tokom njegovog posljednjeg leta zadesio jak nalet vjetra i dok je bio u slobodnom padu, očajnički je pokušavao aktivirati sigurnoni padobran koji se nalazi oko pojasa.

Drama se odvijala gotovo do samog tla, a onda se praktično u posljednjoj sekundi sigurnoni padobran otvorio i na svu sreću izbjegnuta je tragedija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog širenja pandemije majmunskih boginja

Objavljeno

na datum

Administator

Američka vlada proglasila je izbijanje majmunskih boginja hitnim stanjem u javnom zdravstvu nakon porasta broja slučajeva, čime je proglašeno vanredna situacija.

Ova odluka donijeta je kako bi se ubrzala distribucija vakcina, proces hospitalizacije i federalnih sredstava za suzbijanje širenja virusa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovakva mjera američkih vlasti stupila je na snagu nakon nešto manje od dvije sedmice kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala najvišu uzbunu za hitne slučajeve nakon porasta broja slučajeva u svijetu.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, broj slučajeva u SAD premašio je 6.600. Četvrtina ovih slučajeva pojavila se u državi New York, koja je prošle sedmice proglasila vlastito vanredno stanje zbog ove bolesti.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je više od 26.000 slučajeva potvrđeno je širom svijeta ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki stručnjaci za javno zdravlje izrazili su zabrinutost da bi proglašenje vanrednog stanja moglo dodatno stigmatizirati bolest. Iako svako može dobiti majmunske boginje, epidemija je uglavnom bila koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima.

Ipak, to nije samo spolno prenosiva infekcija jer se može prenijeti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Nizozemska proglasila nestašicu vode zbog suše

Objavljeno

na datum

Administator

Nizozemska je u srijedu proglasila službenu nestašicu vode jer su ovu nizinsku zemlju pogodile visoke temperature i neuobičajeno suho ljeto.

Nizozemska vlada rekla je da razmatra daljnje mjere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osjetljiva na klimatske promjene.

“Nizozemska je zemlja vode, ali i ovdje je naša voda dragocjena”, rekao je ministar infrastrukture i komunalne privrede Mark Harbers u izjavi.

Dijelovi Nizozemske već su zabranili poljoprivrednicima zalijevanje svojih usjeva površinskom vodom, što je udarac za drugog najvećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki kanali za plovidbu također su obustavljeni, a slana voda iz mora se vraća u neke rijeke jer su njihovi vodostaji tako niski, dodao je Harbers.

Prioritet će sada biti dat osiguranju da vitalni nasipi ostanu sigurni, a zatim opskrbi pitkom vodom i energijom, rekao je.

Suša je “postajala sve vidljivija u prirodi” i bilo je “zamislivo da će suša uticati na više društvenih interesa”, dodao je Harbers.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zato molim sve Nizozemce da dobro razmisle trebaju li oprati auto ili potpuno napuniti svoj bazen na napuhavanje”, poručio je on, piše AFP.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu