Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Zalaskom sunca večeras počinje ramazan, mjesec posta za muslimane

Objavljeno

na datum

Ramazan

Sa zalaskom Sunca večeras nastupa ramazan 1443. god. po H. Tu noć se klanja prva teravija a prvi dan posta je u subotu, 2. aprila 2022. godine.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara. U njemu je sadržano drevno bogoštovlje posta koje odgaja dušu i tijelo. Post traje čitav mjesec dana. Kao i većina islamskih propisa post je naređen poslije Hidžre, u Medini. U Mekki je propisan samo namaz, zbog posebne važnosti koju ima. Namaz je propisan u noći isra’a desete godine poslanstva – po pretežnom mišljenju. Pet ili više godina poslije propisan je post, tj. druge godine po Hidžri. Vjerovjesnik, s.a.v.s., postio je devet ramazana.

Muslimani u Bosni i Hercegovini su ramazan oduvijek doživljavali kao poseban mjesec vršeći temeljite pripreme za njegov dolazak. Dva mjeseca prije početka mjeseca ramazana, obično starije osobe, obavljale su dobrovoljni post za koji se kaže da poste učajluke. Islamski učenjak Muhamed Hamidullah u vezi sa suptilnim odgojnim aspektima posta lucidno primjećuje: ,,Da bi se tijelo podvrglo duhu, treba lomiti snagu tijela, a povećavati snagu duha… U tom cilju ništa nije efikasnije od gladi, žeđi, odricanja od tjelesnih užitaka i kontrole jezika (govora), srca (misli) i drugih organa.“

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U tradiciji Bošnjaka, prije ramazana obilježavaju se tri mubarek noći: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi'radž, i Lejletu-l-berat. U tim se noćima najčešće organiziraju mevludi u džamijama i drugi prigodni programi.

S obzirom da se muslimani u obredima pridržavaju Mjesečeve godine, ramazan pada u svako godišnje doba: jesen, zimu, proljeće, ljeto. Bošnjaci pridaju veliki značaj čistoći, pa se prije dolaska ramazana čiste džamije i mesdžidi, peru ćilimi, uređuje džamijsko dvorište, popravljaju prilazni putevi džamijama. Posebne pripreme se obavljaju u kućama i dvorištima. Kuća se temeljito očistiti, a ako je potrebno i okreči.

Dugo se zadržala i tradicija pucanja topova s gradskih zidina koji su oglašavali vrijeme sehura i iftara. Tradicija pucanja topova u većini mjesta utihla je krajem Drugog svjetskog rata. Devedesetih godina prošlog stoljeća topovi su ponovo oživjeli, najavljujući sehure i iftare u više gradova Bosne i Hercegovine.

Svevišnji je odabrao i istakao mjesec ramazan među ostalim mjesecima i po tome što je u njemu počelo objavljivanje Kur’ana. Bošnjaci u toku ramazana uče mukabele. Mukabela najčešće počinje dan uoči ramazana kako bi bila završena, a sevapi od učenja poklanjaju se pred dušu vakifima džamije i džemata, uoči bajrama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iftar je više od večere poslije posta. To je prilika za poziv rodbini, prijateljima ili komšijama u kuću, opušten razgovor i sijelo. Iftar počinje nakon što se oglasi ezan ili nakon pucnja topa, učenjem iftarske dove i prekidanjem posta čašom šerbeta ili jedenjem hurme.

Uz ramazan se pripremaju jela specifična za ovaj mjesec, a somuni su sastavni dio običaja vezanih za mjesec posta. Nakon obavljenog iftara popije se kahva i džematlije odlaze na teravih-namaz u najbližu džamiju. Čak i oni koji rjeđe posjećuju džamije, tokom ramazana redovno idu na teravije.

Sačuvana je tradicija da se studenti Fakulteta islamskih nauka i učenici medresa za vrijeme mjeseca ramazana upućuju na praksu u džemate ili zaseoke u kojima nema stalnog imama.

Za ramazan se na poseban način obilježavaju mubarek noći Lejletu Bedr i Lejletu-l-kadr.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U prigodnim programima za Lejletu Bedr uči se posebna dova u kojoj se spominju imena svih 313 učesnika Bitke na Bedru. 27. noć ramazana, Lejletu-l-kadr, obilježava se na svečan način. Ove noći bosanski muslimani nastoje provesti s pojačanim ibadetima, dovama, naklanjavanjem propuštenih namaza ili klanjanjem dobrovoljnih namaza. U džematima se organizira učenje mevluda koje izvode polaznici mektebske pouke ili džematlije.

U posljednjih deset dana ramazana, neki muslimani u Bosni i Hercegovini praktikuju itikaf – povlačenje u osamu u džamiji ili kući i posvećuju se intenzivnom ibadetu. Većina džamija posjeduje posebnu prostoriju za te namjene ili se pak iza minbera odredi mjesto za itikaf.

U toku ramazana muslimani praktikuju davanje sadekatu-l-fitra, ili popularno „vitre“, tako što novac uplaćuju u Bejtu-l-mal iz kojeg se pomažu potrebni.

Kraj ramazana obilježava se proslavom ramazanskog bajrama. Kuće i avlije ponovo se temeljito čiste. Za ukućane, a posebno djecu, nabavlja se nova odjeća. Nastupanjem bajramske zore domaćice ustaju ranije kako bi muške ukućane otpremile u džamiju na bajram-namaz. Prije polaska u džamiju obavezno se uzima nešto od hrane, da se zna da se taj dan ne posti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon bajram-namaza, izlazeći iz džamije, ljudi jedni drugima prilaze i čestitaju bajram riječima: “Bajram šerif mubarek olsun“. U narodu je čestitka skraćena na „Bajram barećola“. Odgovara se riječima: „Allah razi olsun“ ili opet skraćeno „Allah razola“. Mladi, a posebno djeca, prilaze starijima i čestitajući im bajram, ljube ih u desnu ruku, a oni im uzvraćaju bajramlukom u novcu i hairli dovom.

Ramazan je najsvetiji i najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

Riječ ramazan spominje se samo jedanput u Kur’anu, u suri El-Bekare, 185 ajet: Ramazan je onaj mjesec u kojem je spušten Kur'an, kao uputa ljudima s jasnim oznakama Pravoga puta i istinskoga razlučivanja…

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litvanije

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.

Podaci o proizvodu:

Naziv proizvoda: Whole wheat rye flour (organic) / Integralno raženo brašno (organsko)

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kategorija proizvoda: Žitarice i pekarski proizvodi

Proizvođač/izvoznik: ORGANICAGRO UAB, Subaciaus str. 23/2, LT-01300 Vilnius, Lithuania

Lot: LT240014; LT240413

Pakiranje: 25 kg

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Uvoznik/distributer u BiH: FAN-Commerce d.o.o. Visoko, Branilaca Bosne 49, 71300 Visoko

Utjecaj: Na ljudsko zdravlje

Opasnost: prisutnost mikotoksina

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani (“Službeni glasnik BiH”, br.: 68/14, 79/16 i 84/18).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sve raspoložive informacije o proizvodu, sukladno važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Dok prijete secesijom, privreda propada: 300 radnika u RS ostalo bez posla

Objavljeno

na datum

Administator

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve to dovelo je do otpuštanja radnika. Iz Vlade RS-a najavljuju pomoć, ali kakvu konkretno – nisu željeli da otkriju.

Posljedice globalne ekonomske krize najviše su se odrazile na industriju tekstila, kože i obuće u RS-u. Proizvodnja je u prva dva mjeseca smanjena za oko 14 posto. Otpušteno je blizu 300 radnika. Vlasnici preduzeća kažu da ovako lošu situaciju ne pamte.

„Ako pogledate procente, koliko je smanjen izvoz, a koliko je smanjen broj zaposlenih, veliki broj radnika privrednici još drže u firmi a nisu dovoljno zaposleni. To breme odgovornosti, uglavnom, nose privredni subjekti. Imam mnogo godina. Dugo sam u ovoj branši, ovako tešku situaciju nismo nikada imali“, ističe Radovan Pazurević, direktor firme Sanino Derventa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nije ugrožena samo ova oblast. Kriza u Evropi dovela je domaću privredu u gotovo bezizlaznu situaciju. Ne ohrabruju ni trenutni trendovi na tržištu – naznaka za oporavak nema.

„Prioritetne mjere u ovom trenutku moraju biti mjere koje će sačuvati ekonomiju RS-a u ovako teškim vremenima: smanjenje negativnih uticaja ekonoske krize, tehnološki razvoj, obrazovanje i tehnološki razvoj radnika. To će biti nešto na čemu ćemo raditi u bdućem periodu“, kaže Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS-a.

S problemima su upoznali i nadležne. Iz Vlade RS-a obećavaju pomoć, ali o konkretnim mjerama ne govore.

„Ako pokrenemo priču šta je to konkretno – ove tri grane imaju trenutno određene povlastice kod plaćanja poreza i doprinosa, pa će to izazvati određene probleme. Ne želim to, zaista, i zbog njih i zbog vlade da uradim, ali sam rekao da će to biti na zadovoljstvo svih, i radnika i vlasnika, ali i budžeta Vlade RS-a“, poručuje Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva RS-a (SNSD).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U najvećem problemu su izvozno orijentisane firme, jer su narudžbe iz inostranstva značajno smanjene. Podsjećamo i da je u RS-u već došlo do zatvaranja firmi iz oblasti tekstilne industrije. Primjer je „Mila tekstil“ iz Prijedora.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Delegacije RS odale počast ubijenim pripadnicima JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj: “Bolje je stotinu godina pregovarati nego jednu godinu ratovati”

Objavljeno

na datum

Administator

U 11 časova u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, danas Ulici Hamdije Kresevljakovica, odata je počast stradalim pripadnicima bivše Jugoslovenske narodne armije koji su ubijeni u koloni koja je napuštala grad 3. maja 1992. godine. Ove godine, godišnjica se obilježava nekoliko dana ranije, zbog pravoslavnog praznika.

Uz prisustvo specijalne policije, porodice žrtava, predstavnici političkog života i boračke organizacije Republike Srpske položili su cvijeće i pomolili se za stradale. Prvobitno je u Istočnom Novom Sarajevu, u Crkvi Svetog velikomučenika služen parastos stradalima.

Prije 32 godine, 3.maja 1992. godine trebala je biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik, a u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića. Izetbegović je dan ranije JNA zarobila na aerodromu. Ubrzo nakon polaska, kolona su presjekli i zaustavili u Dobrovoljačkoj ulici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek su različite informacije kada je riječ o tačnom broju ubijenih. No, prema podacima Tužilaštva BiH, poginulo je osam, dok su ranjene 24 osobe.

Okupljeni su istakli da pravosudni procesi teku u nedogled.

“Zato što ne gajimo nadu da će pravosudne institucije obaviti posao onako kako bi trebalo, Republički centar će ove godine promoivisati publikaciju koja se odnosi na cjelokupne događaje koji se dešavali nad pripadnicima JNA u aprilu i maju 1992. godine u Sarajevu”, rekao je Viktor Nuždić, direktor Republičkog centra za istraživanje zločina RS.

Branimir Kojić predsjednik Organizacije porodica zarolbjenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica kazao je kako za stradanje pripadnike JNA niko nije odgovarao te je poručio da će dolaziti dok budu živi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja živim i radim s Bošnjacima, oni su bezbjedni nikada im nije falila dlaka s glave i nikada im neće. Ono što nosimo kao strašan utisak je činjenica da je ovoliki broj policije u Sarajevu što govori da nismo bezbjedni”, rekao je Kojić.

Vukota Govedarica naveo je kako su došli da ne zaborave taj događaj i “s razumom da je bolje stotinu godina pregovarati nego jednu godinu ratovati”.

“U ratu se zla dešavaju. Ono što ostaje posebna vrsta žali za porodice i sve razumne ljude, bez obzira kojoj vjeri i nacionalnosti pripadaju, jeste da za ovaj zločin nikada niko nije odgovarao. Da li se još uvijek nadati – da”, rekao je Govedarica.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Sarajeva poručio je kako je “žrtva žrtva” i da “ne smije bošnjački grob biti vredniji od srpskog i obratno”. Izrazio je nadu da će se sva mjesta stradanja svih naroda biti adekvanto obilježena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Haški sud ranije je ustanovio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj bila “legitimna vojna meta”.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu