Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Tegeltija: Njemačka rizikuje sa Ahmetovićem koji je jasno deklarisan kao Bošnjak

Objavljeno

na datum

milan tegeltija adis ahmetović

Milan Tegeltija, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, komentarisao je na Twitteru izaslanika njemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan Adisa Ahmetovića koji je u njemačkom Bundestagu inicirao razgovor o Bosni i Hercegovini.

Tegeltija ne krije svoje očito nezadovoljstvo sa izborom Ahmetovića jer, prema njegovim riječima i Njemačka s njim “rizikuje”.

Njemačka rizikuje da sa Adisom Ahmetovićem kao specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan, koji je jasno deklarisan kao Bošnjak dovede u pitanje percepciju objektivnosti ukupne Njemačke vanjske politike u BIH kod svih drugih naroda na zapadnom Balkanu – napisao je Tegeltija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u Bundestagu će se u srijedu, 6. aprila 2022. godine održati dogovorena rasprava o 30. godišnjici početka rata u Bosni i Hercegovini na inicijativu Ahmetovića koji je poručio da se “stabilnost i budućnost Evrope mogu osigurati samo jakom, demokratskom jugoistočnom Evropom”.U vrijeme kada Rusija, zajedno s dijelovima političke elite u Bosni i Hercegovini, također pokušava potkopati Dejtonski mirovni sporazum na ovim prostorima, posebno mi u Njemačkoj moramo ispuniti svoju odgovornost i spriječiti dalje pokušaje destabilizacije- kazao je Ahmetović.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Mijatović: Vlada FBiH želi suzbiti odlazak radne snage iz BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Tokom ove godine definitivno ćemo smanjiti opterećenje na plate, a ono što je svima nama u Vladi Federacije BiH važno je suzbijanje odlaska radne snage iz naše zemlje, kazao je u četvrtak u Mostaru zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Navodi kako je strateški okvir, odnosno smjernice za ekonomske i fiskalne politike FBiH za period od 2024. do 2026. godine jedna od bitnijih tačaka koje su do sada usvojene na četvrtoj sjednici Vlade Federacije BiH.

Pored onih ekonomskih agregata koji predstavljaju analizu stanja u prethodnoj godini i s projekcijom onog što nas čeka u ovom periodu, kao ključni prioriteti Vlade FBiH među ostalim ističu se kreiranje poslovnog ambijenta i poticanje rada i investicija, a isto tako, radna grupa završava i brzo ćemo imati program rada za ovaj mandatni period – kazao je Mijatović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će se opterećenje na plate definitivno smanjiti tokom ove godine.

Intenzivno radimo s Unijom poslodavaca i sindikatima na onome što je projekcija nedostajućeg dijela koji će biti sigurno u budžetu u onom segmentu vanbudžetskih fondova onog trenutka kada smanjimo opterećenje na platu što će se definitivno dogoditi tokom ove godine – naveo je Mijatović.

Istakao je kako je svima u Vladi FBiH bitno suzbijanje odlaska radne snage iz Bosne i Hercegovine.

Pored ostalih stvari, prvi i osnovni uslov, molba, zahtjev poslodavaca Bosne i Hercegovine je da smanjimo opterećenje na platu čime ćemo njima osloboditi dio sredstava da mogu povećati plate i s time ostaviti radnike u FBiH. To je jedan od ključnih prioriteta Vlade bez ikakve dileme – kazao je Mijatović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navodi kako Vlada FBiH smatra da poduzeće “Zrak” ima itekakvu šansu opstati na tržištu.

Vlada FBiH prihvatila je informaciju resornog ministarstva za energetiku, rudarstvo i industriju u povodu Sindikata metalaca FBiH za hitno uključivanje federalne Vlade po izjavljenoj žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu otvaranje stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva “Zrak”. Pretpostavka resornog ministarstva i Vlade je da nisu ispunjene pretpostavke ili dovoljni zakonski uslovi za otvaranje stečajnog postupka te ćemo putem zakonskog zastupnika uraditi sve da zaustavimo proces stečaja i vratimo proces u pred stečajni postupak jer Vlada Federacije smatra da ovo poduzeće ima itekakvu šansu opstati na tržištu, a da u procesu pred stečajnom postupka možemo uraditi sve da “ozdravimo” ovo poduzeće i da ono nastavi funkcionirati na tržištu s obzirom na sve kapacitete koje ono ima – kazao je Mijatović.

Na sjednici se raspravljalo i o podršci obnovi Memorijalnog centra Potočari.

U ovom trenutku to još uvijek nije usvojeno, ali vjerujem da će biti. Ta priča oko obnove fasade i upravne zgrade u Memorijalnom centru Potočari dugo se vukla tako da je resorno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe u Vladi FBiH osiguralo sredstva, Vlada će dati saglasnost za izvođenje radova i time bi završili još jedan u nizu projekata u navedenom centru – kazao je zamjenik premijera.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je dogovoreno da se povuku svi zakoni na revidiranje.

Znate da smo dogovorili povući sve zakone na, uslovno rečeno ‘refresh’, na revidiranje. To ne znači da će ona kvalitetna zakonska rješenja, posebno ona koja se odnose na dio borbe protiv korupcije, biti izmijenjena ili zaustavljena. Razumijem bojazan nevladinog sektora i dogovoreno je da je već šest ili sedam zakonskih rješenja upućeno. Sljedeći petak je sjednica Vlade koja će biti isključivo za zakonska rješenja i onda možemo očekivati bez dileme, shodno jučerašnjem dogovoru, da ćemo u drugom dijelu juna imati redovnu sjednicu Parlamenta FBiH na kojoj će biti niz zakonskih rješenja – kazao je Mijatović.

Navodi da postoje neke odluke Ustavnog suda koje se također trebaju naći na dnevnom redu.

Poštovat ću ono što je zakonodavna i izvršna vlast. Mislim da je u redu da zakonodavna apelira na nas da damo materijale i da preuzmemo, uslovnoo rečeno, dio odgovornosti u tom dijelu jer smo zaista smatrali da novi sastav vlade uz nove politike treba napraviti reviziju. Tamo se nalaze zakoni koji stoje u proceduri duže od pet godina, a stvari su se značajno promijenile u određenim sektorima. Mijenjaju se na godišnjoj bazi, a kamoli u pet godina. Mislim da nismo puno izgubili s ovim “bypassom” kojim smo malo unazad vratili nekih 15-ak dana jer ćemo dobiti kvalitetnije rješenje i onda će Parlament sigurno imati dovoljno materijala da radi u punom kapacitetu – kazao je Mijatović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako će danas na sjednici Vlade FBiH biti dana suglasnost za razrješenje rukovodstva Rudnika mrkog uglja Banovići.

Vlada FBiH nijednoj političkoj stranci, ni fizičkoj osobi ne daje nikakve pozicije. Informacija vezana za stanje u Rudniku mrkog uglja Banovići danas je na Vladi i bit će dana suglasnost za razrješenje rukovodstva rudnika, shodno zakonskom rješenju i Nadzornog odbora u 2. fazi – kazao je Mijatović.

Dodaje kako radna grupa kontinuirano radi na procesu koji se odnosi na paket energetske podrške koji je dostavila Europska unija.

Sredstva su doznačena resornim ministarstvima, Vlada je usvojila informaciju i za sljedeću sjednicu biti će spremne odluke. S tim odlukama onda krećemo u implementaciju tih sredstava. Bez dileme vrlo korisna stvar za građane FBiH i gospodarstvo u FBiH, ali smo i tu napravili jedan dio malog revidiranja kako bi u punom kapacitetu implementirali ono što je Akcijski plan, koji je usvojilo Vijeće ministara, i uz smjernice Europske komisije i uz potrebe onoga što su u ovom trenutku, obuhvaćena tri sektora koja se odnose na ublažavanje negativnih efekata energetske krize kroz donatorska sredstva u ovom trenutku, što nam sigurno treba biti poticaj da u ovoj i sljedećoj godini, kada ispucamo ta donatorska sredstva, razmišljamo o stalnoj stavci u budžetu Vlade FBiH kada je u pitanju energetska efikasnost, ne samo negativnih efekata, nego šire – kazao je Mijatović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Isplata uvećanih penzija u ponedjeljak, 5. juna

Objavljeno

na datum

Administator

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, penzije za mjesec maj bit će isplaćene preko jedinstvenog računa trezora Federacije BiH, u ponedjeljak, 5. juna, izvijestili su iz Federalnog zavoda MIO/PIO.

Prema odluci Vlade Federacije BiH o vanrednom usklađivanju, penzije za maj uvećane su za 3,9 posto. U skladu s time, najniža penzija iznosi 538,27 KM, zajamčena 642,40, dok najviša penzija iznosi 2.626,42 KM.

Prosječna, korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za maj 358.471, iznosi 674,68 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Penziju za maj primit će 436.337 korisnika, a ukupno potrebna sredstva za isplatu iznose oko 250 miliona maraka.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Pomozi.ba pokrenulo apel za malenu Edinu kojoj je potrebna operacija u Istanbulu

Objavljeno

na datum

Administator

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za malenu Edinu Imamović iz Zenice kojoj je sa samo sedamnaest mjeseci potrebna pomoć svih nas.

Za nju je u funkciju stavljen humanitarni broj 17043 pozivom se doniraju dvije konvertibilne marke, a broj je jedinstven za sve bh. operatere.

“Edina ima jednu vrstu spine bifide, meningocelu, kada se bebina kičma ne formira normalno tokom trudnoće. Kako bi imala zdrav i normalan život Edini je potrebna operacija u Istanbulu koja košta 73.585 eura. S obzirom da je deformacija na vrlo nezgodnom mjestu na tijelu, to su i opasnosti po komplikacije veće, a česte infekcije koje Edina ima mogu joj ugroziti život ili može ostati prikovana za kolica zauvijek”, saopćeno je iz Pomozi.ba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Edinina mama Džejla je poduzimala sve kako bi omogućila njenoj djevojčici normalan život od momenta kada su joj saopćili da sa njenom bebom nije sve u redu. Sada im je potrebna naša pomoć kako bi prikupili ova ogromna finansijska sredstva za liječenje.

Osim poziva na broj 17043, ovoj malenoj djevojčici možete pomoći i donacijama putem web platforme www.pomoziba.org ili žiro računa Udruženja Pomozi.ba.

RAČUNI ZA UPLATE

PayPal:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

paypal1@pomozi.ba

(Edina Imamović)

Za uplate iz BiH:

UniCredit Bank

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

338-730-22202506-52

Intesa Sanpaolo Banka BiH

154-180-20085330-48

Raiffeisen Bank

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

161-000-02481200-94

Bosna Bank International d.d

141-306-53201196-79

NLB Banka d.d

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

132-260-20223371-17

ZiraatBank BH dd Sarajevo

186-121-03108095-46

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Svrha: Edina Imamović

Za uplate iz inostranstva:

Bank name: Intesa Sanpaolo Banka BiH

SWIFT CODE: UPBKBA22

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

IBAN: BA39 1541802008533048

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Edina Imamović

Za uplate na račun Pomozi.ba u Austriji:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

ERSTE BANK

IBAN: AT64 2011182266475400

BIC: GIBAATWWXXX

Wien, Oestereich

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Name: hilfhelfen-pomozi.ba

Verwendungszweck: Edina Imamović

Za uplate iz Turkiye:

VAKIF KATILIM BANKASI A.S.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

IBAN:TR91 0021 0000 0006 3546 7000 01

İstanbul, Türkiye

Derneğin Adı: Bosna Hersek Yardımlaşma Derneği

Açıklama: Edina Imamović

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za uplate iz Holandije i Zapadne Evrope:

ING

SWIFT: INGBNL2A

BAN: NL63INGB0675431905

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

St. Pomozi.ba (Help Bosnie) NL

Het doel van de betaling: Edina Imamović

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu