Connect with us

BIHAĆ

”Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH“ u Bihaću

Objavljeno

na datum

bihać centar

Govor mržnje i drugi štetni sadržaji nisu dozvoljeni sadržaji na društvenim mrežama, a kompanije koje stoje iza platformi poput Facebooka, Twittera, Instagrama i Youtubea, imaju niz politika i smjernica koje se bave regulacijom. O regulaciji štetnog sadržaja na društvenim mrežama govorilo se na radionici za mlade održanoj 18. marta 2022. u Bihaću, gdje je istaknuta važnost medijske pismenosti i poznavanja smjernica za komunikaciju u online javnom prostoru, a radilo se i na promišljaju o tome kakvi sadržaji su potencijalno problematični, na koji način pristupiti dezinformacijama i govoru mržnje na internetu.

Radionicu je vodila urednica društvenih mreža Mediacentra Sarajevo Maja Ćalović, koja je učenicima i učenicama Gimnazije Bihać ukazala upravo na regulaciju štetnog sadržaja u vidu lažnih vijesti i dezinformacija na internetu, a predstavljeni su im i dostupni i besplatni alati za prepoznavanje i provjeru digitalno manipuliranog sadržaja i sadržaja objavljenog van konteksta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Anketa među deset učenika i učenica Gimnazije Bihać koji su prisustvovali na radionici pokazala je da oni najviše koriste društvenu mrežu Instagram, zatim Snapchat, a nakon toga i Facebook i YouTube. Kažu i da uslove korištenja društvenih mreža ne čitaju, a da društvenim mrežama najviše zamjeraju to što im oduzimaju previše vremena, pružaju mogućnost lažnog predstavljanja, šire negativan sadržaj, dezinformacije, govor mržnje, a smetaju im i reklame koje im onemogućavaju čitanje i gledanje sadržaja na internetu bez ometanja.

Zerina Smajić, profesorica likovne kulture u Gimnaziji Bihać, kaže kako se na nastavi ne razgovara o društvenim mrežama jer ne postoji nastavni plan o tome, ali da uvijek rado odgovara i daje savjete učenicima ukoliko imaju pitanja vezana za društvene mreže. Ipak, smatra da bi se u školama trebalo raditi na ovoj temi.

„Zahvaljujući vašoj radionici otvorena su mnoga pitanja vezana za društvene mreže i kako djeca mogu učiti o tome, ali i da se zaštite od zloupotrebe društvenih mreža. Mislim da bi aktivno u školama trebala da se vodi ova tema, da se edukuju sami predavači pa da tako i djeci damo pozitivan prikaz i način kako se to treba konzumirati“, navodi ova profesorica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Učenica Gimnazije Bihać, Hana Hrnjica, kaže da društvene mreže, posebno platformu Instagram, koristi kako bi pratila najavu događaja a da ona na toj mreži postavlja fotografije, ali i događaje na kojima je prisustvovala, kao i zanimljive vijesti koje se dešavaju u svijetu. Navodi i da često nailazi na problematični sadržaj na internetu, poput dezinformacija, propagande i da to prijavljuje Instagramu kao lažne vijesti nakon čega, kako smatra, ta platforma vrši provjeru.

„Danas smo dobili mnogo materijala pomoću kojeg možemo razlikovati istinite vijesti od lažnih i znatno češće ću koristiti te materijale i drago mi je što sam saznala za njih“, kaže Hrnjica.
Govor mržnje je zastupljen na društvenim mrežama, pogotovo u komentarima ispod objava popularnih ličnosti, kaže učenica Sara Alagić, koja navodi da i ona, poput svoje kolegice, prijavljuje takav sadržaj. I ona objavljuje svoje fotografije, kao i događaje na kojima je bila, ali prati i edukativni sadržaj i vijesti o filmovima i serijama.
„Naučila sam dosta novih stvari u smislu toga kako se ponašati na društvenim mrežama. Uvijek sam pazila, ali sada ću još više. Iskreno, nisam znala neke stvari i potresla sam se“, priča ova učenica.

Umjetnica iz Sarajeva Merima Bešlagić bila je žrtva cyber bullyinga te je svoja iskustva podijelila sa bihaćkim gimnazijalcima i gimnazijalkama. Danas je veoma aktivna u ukazivanju na problem digitalnog nasilja, jer kako kaže, ova vrsta nasilja može uticati na mlade na način da može završiti tragično.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„To je problem koji je zastupljen i treba govoriti o tome i podići svijest o štetnim i negativnim komentarima na mrežama“, rekla je ona i poručila mladima da svako može naći svoju publiku i da ne treba da se plaše, odnosno da nije rješenje da ne budu prisutni na mrežama.
Radionica u Bihaću bila je posljednja od deset radionica koje su organizovane kroz projekt „Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH“, koji provode Mediacentar Sarajevo i Boram, a finansira Evropska unija. Pod motom „Nije sve što piše istina“ radionice su ranije održane u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Orašju, Goraždu, Tomislavgradu, Trebinju, Srebreniku i Bihaću a cilj im je bio jačanje medijske pismenosti kod mladih ljudi u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BIHAĆ

VIDEO – Bihać: U Garavicama obilježena 81. godišnjica zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima

Objavljeno

na datum

Administator

Jučer je na Garavicama kod Bihaća obilježena je 81. godišnjica zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Tokom ljeta 1941. godine ovdje je ubijeno više od 12.000 civila uglavnom srpske nacionalnosti. Obilježavanje je organizirano skromnije za razliku od prethodnih godina.

Sve je to preživio i gledao Čedo Banjac, tada jedanaestogodišnji dječak, danas 92-godišnjak koji se i dalje sjeća tih zločina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Sjećam se kao današnjeg dana. Bježao sam, sklanjao se, gorjele su kuće ubijan je nedužni narod. Nemili slučaj nad nevinim srpskim, jevrejskim i romskim narodom se desio. Da se ne zaboravi zločin. Ubijana su djeca, žene, samo što su se drugačije zvali“, prisjeća se on.

Za razliku od prethodnih godina, na jučerašnjem obilježavanju nije bio prisutan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik niti bilo ko od predstavnika vlasti RS-a.

„Izražavam svoje žaljenje zbog činjenice da na ovako malom mjestu dođe ovako mali broj ljudi, da se o ovome veoma malo zna, da od predstavnika RS-a niko nije došao, iako su im puna usta Garavica“, rekao je Milanko Mihajlica, član Predsjedništva PDP-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na služenju parastosa bilo je prisutno svega dvadesetak starijih osoba koji gaje tradiciju sjećanja. Paroh bihaćki Slaviša Milinović ističe da je razočaravajuće što se na mlađe generacije ne prenosi glas o stradanju, te da su žrtve bilo kojeg naroda podjednako važne.

„Ne smijemo umanjivati ničije žrtve niti doprinositi da se one umanjuju ili omalovažavaju, ali, nažalost, kroz ovakvu svijest vidimo to se dešava i to, nažalost, vidimo danas i na Garavicama – narod koji unižava svoje žrtve time što nije došao danas na parastos“, izjavio je Milinović.

Sa obilježavanja zločina na Garavicama, kao i prethodnih godina i danas je poslana jasna poruka: na ovaj zločin se mora podsjećati zbog nedužno ubijenih civila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

SDP, NES, SBB i NiP: Denis Bećirović uvjerljivo je pobijedio u USK 2018. godine, a ove godine će pobjeda biti još uvjerljivija

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni odbori Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Narodnog evropskog pokreta (NES) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Naroda i pravde (NiP) u Unsko-sanskom kantonu demantovali su optužbe SDA-ovih satelita, odnosno takozvane Koalicije „Država“ na račun kandidata ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića.

„U povodu lažnih informacija tzv. koalicije „Država“ da kandidat ujedinjenje opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović nema masovnu podršku građana Unsko-sanskog kantona i Bihaća, ovim putem želimo demantovati iznesene laži.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Po ustaljenom receptu njihovih mentora iz SDA, Hadžikadićeva klapa marginalaca pokušava građane uvjeriti da ne vjeruju svojim očima i javno iskazanoj masovnoj podršci dr. Bećiroviću u Bihaću, nego da vjeruju njihovim tumačenjima iz Sarajeva. Napominjemo da je dr. Bećirović uvjerljivo pobijedio u USK 2018. godine, a ove godine će pobjeda biti još uvjerljivija.

Građani koji su masovno stali iza dr. Bećirovića će na izborima demantirati podla podmetanja. SDA i njihovi sateliti do izbora mogu i hoće pokušati spinovati očitu istinu da kandidat ujedinjene opozicije uživa masovnu podršku građana.

Njihov spin prestaje njihovim porazom u oktobru. Sistem koji su stavili u funkciju širenjem dezinformacija može funkcionisati do oktobra, a tada će ujedinjena opozicija razmontirati i njih i njihovu vlast. Bosna i Hercegovina masovno želi i podržava promjene i nikakve laži sluga sistema ne mogu promijeniti tu činjenicu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Svjesni smo da ogromna podrška dr. Bećiroviću brine režimske krugove i njihove sluge jer slične scene podrške stižu iz svih krajeva naše zemlje“, navodi se u zajedničkom saopćenju stranaka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Bećirović: Prioritet je povezati Sarajevo sa Krajinom, a BiH da postane veliko gradilište

Objavljeno

na datum

Administator

Denis Bećirović (SDP), kandidat za člana Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarao je sa brojnim građankama i građanima Bihaća.

Tokom druženja i šetnje s građanima Bihaća, Bećirović je između ostalog kazao kako smatra da članovi Predsjedništva BiH, zajedno s drugim organima vlasti na svim nivoima, moraju pomoći da država Bosna i Hercegovina postane veliko gradilište, a ne političko rušilište.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Svim raspoloživim snagama moramo podržati i ubrzati aktivnosti na kvalitetnom povezivanju glavnog grada Sarajeva sa Bihaćem i Krajinom u cjelini. Moramo snažnije i konkretnije pomoći JP Aerodrom Bihać jer ovaj projekat ima ogroman značaj za Bihać i cijeli Unsko-sanski kanton. Izgradnja aerodroma doprinijet će, između ostalog, i razvoju turizma, kao i kvalitetnijem povezivanju Krajine sa drugim dijelovima zemlje i inozemstvom. Aerodrom bi Bihać dovelo u rang sa Sarajevom, Tuzlom, Banja Lukom i Mostarom. Nacionalni park Una, kao nosioc turizma, i aerodrom, omogućili bi ekonomski preporod ovog dijela Bosne i Hercegovine. Naše jedinstvo moramo prenijeti i na gradilišta širom Bosne i Hercegovine”, istakao je.

On je rekao da posebno poštovanje moramo iskazati prema onima koji su, kada je bilo najteže, bili zaštitnici slobode, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine – i ne samo toga, nego zaštitnici ljudskih života, naših nada i vjere da će naša zemlja kao i stoljećima unazad opstati.

“Borci Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su časno branili našu domovinu, nisu uvijek na pravedan način tretirani od institucija ove zemlje. To moramo promijeniti na način da vodimo sistemsku brigu o boračkoj populaciji, šehidskim i porodicama poginulih branilaca Bosne i Hercegovine, kao i demobilisanim borcima i njihovim porodicama, uz transparentnu podršku projektima boračkih udruženja, s posebnim fokusom na programe zbrinjavanja djece šehida i poginulih boraca”, poručio je Denis Bećirović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za kraj je istakao da se sinhroniziranim radom države, entiteta, kantona, gradova i općina može poboljšati imidž Bosne i Hercegovine.

“To moramo učiniti tako što ćemo u funkciju planskog razvoja staviti naše konkurentske prednosti, kao što su: prirodni resursi, obučena radna snaga, dobar geostrateški položaj, povoljni klimatski uslovi, ogroman turistički potencijal, stabilna moneta itd,“ zaključio je Bećirović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu