Connect with us

CRNA HRONIKA

FOTO – Pripadnici GPBiH zaplijenili veću količinu tekstilne robe, novac, oružje i drugo

Objavljeno

na datum

zapljena gpbih

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Zvornik, 31. marta 2022. godine, na području Bratunca, spriječili su krijumčarenje veće količine tekstilne robe i njenu daljnju distribuciju na tržište BiH. U vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se bh. državljani, S.S. (1988.) i S.J. (1973.), koji su i lišeni slobode.

Krijumčarena tekstilna roba, za koju nisu posjedovali dokumentaciju o porijeklu, otkrivena je prilikom granične kontrole kombija, bh. nacionalnih oznaka, kojim je upravljao spomenuti S.S.
Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i prema naredbi dežurnog sudije za prethodni postupak Suda BiH izvršen je pretres vozila i objekata koje koristi S.S., a tom prilikom nađeni su i slijedeći predmeti: novac, municija, vojno naoružanje i oprema, duhan, zlato, preparati za potenciju „Kamagra“ te nevažeće registarske oznake za vozila.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „krijumčarenje“, protiv osumnjičenih osoba Tužilaštvu BiH bit će dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Pripadnici Granične policije BiH otkrili osam osoba prema potragama Interpola, sudova i policije

Objavljeno

na datum

Administator

Granična policija BiH

Pripadnici Jedinice GPBiH Velika Kladuša, 21. marta 2024., predali su A.M. (1993.) službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu, nakon što je utvrđeno da ga potražuju Općinski sud u Bihaću zbog krivičnog djela Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti i Općinski sud u Velikoj Kladuši zbog krivičnog djela Nasilničko ponašanje. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Velika Kladuša.

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Orašje, 22. marta 2024. godine, lišili su slobode I.K. (1968.), državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga Kantonalno tužilaštvo Posavskog kantona potražuje zbog krivičnog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Orašje i predat službenicima Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona. Prethodno, 19. marta 2024., pripadnici ove jedinice lišili su slobode N.B. (1964.) jer je utvrđeno da je Osnovni sud u Zvorniku potražuje radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanka BiH je kontrolirana na ulasku u BiH na prijelazu Šamac i predata službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška su 22. marta 2024. prilikom ulaska u našu zemlju na prijelazu Gradiška lišili slobode T.Z. (1989.), nakon što je ustanovljeno da je Policijska uprava Gradiška raspisala potragu za njom zbog krivičnog djela Oduzimanje djeteta. Državljanka BiH je predata službenicima Policijske uprave Gradiška. Prethodno, 21. marta 2024., pripadnici ove jedinice su lišili slobode Z.B. (1984.) jer je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela Teška krađa. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška i predat službenicima Policijske uprave Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo su 21. marta 2024., na letu iz Beča, lišili slobode N.H. (1983.). Utvrđeno je da Općinski sud u Travniku potražuje ovog bh. državljanina radi izdržavanja kazne zatvora. Predat je službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo. Uz navedeno, 19. marta 2024., pripadnici ove jedinice su na letu za Istanbul lišili slobode O.C. (1988.), nakon što je utvrđeno da je Interpol Wiesbaden raspisao potjernicu za njim zbog krivičniog djela Povrede koje uzrokuju smrt. Državljanin Savezne Republike Njemačke je predat službenicima Sudske policije Suda BiH.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod su 19. marta 2024. lišili slobode M.H. (1987.) prilikom izlaska iz naše zemlje na prijelazu Brod. Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njom zbog krivičnog djela Krivotvorenje isprave. Državljanka BiH je predata službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

SIPA zbog lažnih diploma iz Goražda uhapsila šest osoba, oduzeto više od 60.000 KM

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u operativnoj akciji “Index” realizovali pretrese poslovnih, stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija i slobode lišili šest osoba.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju SIPA-e, osobe lišene slobode su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će u zakonskom roku odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U pretresima koji su realizovani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, 24.000 Eura i 20.000 konvertibilnih maraka, računari i drugi predmeti koji mogu postupiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Kao što smo ranije istakli ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini”, saopćila je SIPA.

Pretresi su realizovani po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko–dobojskog kantona, Bosansko – podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko – neretvanskog kantona.

Kako je Klix.ba ranije pisao, jedan od uhapšenih u akciji “Index” je Edina Brutus, kao i Hajriz Bećirović. Također, SIPA je u Goraždu pretresla objekte u vlasništvu Damira Žuge, bivšeg ministra obrazovanja u ovom kantonu i zastupnika stranke Narod i Pravda u Skupštini Bosansko Podrinjskog kantona Goražde.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Harisu Haračiću 35 godina zatvora zbog okrutnog ubistva bračnog para Džuzdanović

Objavljeno

na datum

Administator

Vrhovni sud FBiH, po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, donio je danas osuđujuću pravosnažnu presudu za Harisa Haračića iz Teočaka za teški zločin te mu izrekao jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina zbog ubistva i pokušaja ubistva počinjenih na okrutan način krajem decembra 2020. godine u Teočaku.

Haračić je optužen da je 23. decembra 2020. godine na okrutan način usmrtio Hajriju Džuzdanović te pokušao ubiti i njenog supruga Muju.

“U optužnici se navodi da je Haračić spomenutog dana, oko 23 sata, provalio u porodičnu kuću starijeg bračnog para u Teočaku, razbacao stvari u podrumu i kući te supružnicima, koje je zatekao na spavanju, na okrutan način nanio veći broj ubodnih rana oštrim predmetom, kao i brojne povrede udarcima rukama po glavi, licu i cijelom tijelu. Od posljedica povređivanja sedamedesettrogodišnja Hajrija je preminula u UKC-u Tuzla nekoliko sati nakon događaja, dok je njen suprug, sedamdesetsedmogodišnji Mujo Džuzdanović, tada teško povrijeđen, a dvije sedmice nakon toga je također preminuo” saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu