Connect with us

SVIJET

Danas se nastavljaju pregovori Moskve i Kijeva, Zelenski pozvao na opreznost od novih napada

Objavljeno

na datum

ukrajina rusija pregovori

Mirovni pregovori između Kijeva i Moskve trebali bi se nastaviti danas putem videolinka, saopćio je jučer član ukrajinskog pregovaračkog tima David Arakhamia.

Fokusirajući se na mirovni okvir koji je Kijev predstavio tokom uživo sastanka u Istanbulu ove sedmice i pristanka Rusije da okonča vatru u Kijevu, Moksva je pregovore opisala kao konstruktivne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Putin dodatno je povećao diplomatske uloge usred pregovora, potpisujući dekret kojim se od strane kupaca traži da od petka plaćaju ruski gas u rubljama ili da dovedu do prekida njihovih energetskih ugovora – zahtjev koji su Njemačka, Francuska i Velika Britanija odmah odbile i Berlin opisale kao ucjenu.

Humanitarni koridor bit će otvoren danas od 10 sati kako bi se omogućilo civilima da izađu iz opkoljenog lučkog grada Mariupolja, a konvoj od 45 ukrajinskih autobusa jučer je krenuo da pokuša isporučiti humanitarne zalihe i izvuče zarobljene civile, rekao je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Verensčuk.

Očekuje se da će konvoj ući u grad u petak ujutro nakon ruskih obećanja o ograničenom prekidu vatre na ruti od Mariupolja do grada Zaporožja koji je pod kontrolom Ukrajine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Taj potez uslijedio je nakon ‘ličnog zahtjeva’ francuskog predsjednika i njemačkog kancelara Putinu”, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Volodimir Zelenski je u četvrtak uvečer u svom obraćanju putem Facebooka ponovio upozorenje da se Rusija priprema za “snažne udare” u regionu Donbasa nakon što se činilo da se povlači iz napada na Kijev. On je odbacio povlačenje ruskih snaga kod Kijeva, Černihiva i Sumijanazvavši ih taktičkim.

Pentagon je također rekao da Rusija možda repozicionira neke od svojih snaga kako bi ih poslala u Donbas.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

VIDEO – Paraglajder u posljednjoj sekundi izbjegao pad i smrt, dramatičan video obišao svijet

Objavljeno

na datum

Administator

Amerikanac Kevin Philipp izbjegao je smrt u posljednjoj sekundi nakon što se tokom paraglajding treninga zapleo u vlastiti padobran.

“Nema vremena za umiranje!”, napisao je na društvenim mrežama nakon što je objavio video koji je šokirao mnoge njegove prijatelje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Philippa je tokom njegovog posljednjeg leta zadesio jak nalet vjetra i dok je bio u slobodnom padu, očajnički je pokušavao aktivirati sigurnoni padobran koji se nalazi oko pojasa.

Drama se odvijala gotovo do samog tla, a onda se praktično u posljednjoj sekundi sigurnoni padobran otvorio i na svu sreću izbjegnuta je tragedija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog širenja pandemije majmunskih boginja

Objavljeno

na datum

Administator

Američka vlada proglasila je izbijanje majmunskih boginja hitnim stanjem u javnom zdravstvu nakon porasta broja slučajeva, čime je proglašeno vanredna situacija.

Ova odluka donijeta je kako bi se ubrzala distribucija vakcina, proces hospitalizacije i federalnih sredstava za suzbijanje širenja virusa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovakva mjera američkih vlasti stupila je na snagu nakon nešto manje od dvije sedmice kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala najvišu uzbunu za hitne slučajeve nakon porasta broja slučajeva u svijetu.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, broj slučajeva u SAD premašio je 6.600. Četvrtina ovih slučajeva pojavila se u državi New York, koja je prošle sedmice proglasila vlastito vanredno stanje zbog ove bolesti.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je više od 26.000 slučajeva potvrđeno je širom svijeta ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki stručnjaci za javno zdravlje izrazili su zabrinutost da bi proglašenje vanrednog stanja moglo dodatno stigmatizirati bolest. Iako svako može dobiti majmunske boginje, epidemija je uglavnom bila koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima.

Ipak, to nije samo spolno prenosiva infekcija jer se može prenijeti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Nizozemska proglasila nestašicu vode zbog suše

Objavljeno

na datum

Administator

Nizozemska je u srijedu proglasila službenu nestašicu vode jer su ovu nizinsku zemlju pogodile visoke temperature i neuobičajeno suho ljeto.

Nizozemska vlada rekla je da razmatra daljnje mjere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osjetljiva na klimatske promjene.

“Nizozemska je zemlja vode, ali i ovdje je naša voda dragocjena”, rekao je ministar infrastrukture i komunalne privrede Mark Harbers u izjavi.

Dijelovi Nizozemske već su zabranili poljoprivrednicima zalijevanje svojih usjeva površinskom vodom, što je udarac za drugog najvećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki kanali za plovidbu također su obustavljeni, a slana voda iz mora se vraća u neke rijeke jer su njihovi vodostaji tako niski, dodao je Harbers.

Prioritet će sada biti dat osiguranju da vitalni nasipi ostanu sigurni, a zatim opskrbi pitkom vodom i energijom, rekao je.

Suša je “postajala sve vidljivija u prirodi” i bilo je “zamislivo da će suša uticati na više društvenih interesa”, dodao je Harbers.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zato molim sve Nizozemce da dobro razmisle trebaju li oprati auto ili potpuno napuniti svoj bazen na napuhavanje”, poručio je on, piše AFP.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu