Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Nezaposlene porodilje u Tuzlanskom kantonu zvanično dobijaju po hiljadu maraka mjesečno

Objavljeno

na datum

Skupština TK

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su omogućili budućim porodiljama da mjesečno dobijaju naknadu po nekoliko osnova. Jedna od njih je da će po 1.000 KM nezaposlene porodilje dobijati 12 mjeseci, a novac će se osigurati iz kantonalnog budžeta.
Naime, zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su usvojili izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom.

Izmjene se odnose na porodiljske naknade, a na osnovu inicijative Kluba zastupnika Demokratske fronte, koju su predložili na jednoj od ranijih sjednica Kantonalne skupštine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako pojašnjava predsjednik Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić, počevši od 1. aprila 2022. godine, Vlada TK će obezbijediti za svaki nezaposlenu majku porodilju hiljadu konvertibilnih maraka mjesečno.

Za sve zaposlene majke porodilje koje imaju platu manju od hiljadu KM, kako dodaje Mešalić, Vlada TK će uplatiti razliku do tog iznosa, godinu dana od dana poroda, odnosno rođenja djeteta.

“Zbog mnogobrojnih upita majki koje već imaju male bebe ili su se porodile prije 1. aprila 2022. godine, iako vas ne možemo uvesti u pravo retroaktivno, sa zadovoljstvom ističem da će sve nezaposlene majke porodilje koje su se porodile u periodu od 1. aprila 2021. godine do 1. aprila 2022. godine, dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od hiljadu KM, a da će one majke koje su bile zaposlene dobiti jednokratnu razliku do hiljadu KM, ukoliko su imale platu manju od tog iznosa”, pojašnjava Mešalić, napomenuvši da je iznos od hiljadu KM oporeziv po Zakonu o porezima FBiH, po kojem samo jednokratne pomoći nisu oporezive u iznosu od 21 posto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Foto: A. K./Klix.ba

Kako bi se izbjegle zloupotrebe, uslov za stjecanje navedenog prava će biti da su majke porodilje u posljednje tri godine imale prebivalište na području Tuzlanskog kantona ili da su stupanjem u bračnu zajednicu stekle prebivalište u toj regiji naše zemlje.

“Moram napomenuti da će ukupna izdvojena sredstva za majke porodilje biti okvirno 26 miliona KM na godišnjem nivou sa porezima, što je historijski korak ka boljoj pronatalitetnoj politici. Ovo je maksimum što budžet TK može podnijeti, a da budemo obazrivi i vrlo odgovorno prema svim drugim korisnicima budžeta”, dodao je Mešalić.

Današnje izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom TK usvojene su sa 29 glasova za.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Predložen jednomjesečni pritvor za inspektora MUP-a RS Nedeljka Luburu

Objavljeno

na datum

Administator

Tužilaštvo BiH predložilo je produženje mjere pritvore na mjesec dana dvojici uhapšenima u jučerašnjoj operativnoj akciji MUP-a RS, među kojima i visokorangiranom inspektoru Nedeljku Lubari.

Nakon što je u prisustvu advokata, ispitao osumnjičene, postupajući tužilac Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvojicu osumnjičenih koji su lišeni slobode u jučerašnjoj akciji MUP-a RS, na području Banje Luke.
Tužitelj Tužilaštva BiH podnio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Bojana Roguljića i Nedeljka Lubare.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetit ćemo, Lubura je policijski službeniki, načelnik Jedinice za profesionalne standarde u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Njih dvojica, koji su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičeni su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje lica, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, te zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ-a BiH, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se, osumnjičeni organizovali radi krijumčarenja sigurnosno interesantne osobe i potraživane međunarodnim potjernicama radi teških krivičnih djela organizirang kriminala u regionu, uključujući i ubistvo. Navedena osoba je prokrijumčarena sa područja EU na područje BiH, nakon čega su joj osumnjičeni nastavili pužati pomoć u skrivanju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

U USK-u se najavljuje brza cesta koja bi spajala Bihać, Cazin i V.Kladušu

Objavljeno

na datum

Administator

Kao pred svake, i pred ovogodišnje izbore se iznova pokreću priče o važnim i prioritetnim projektima. U Unsko-sanskom kantonu se najavljuje brza cesta koja bi spajala Bihać, Cazin i Veliku Kladušu i koja bi bila spojena sa cestama Republike Hrvatske. Krajišnici nisu optimistični da bi se ovom cestom mogli voziti u skorije vrijeme – s obzirom na to da radovi na pojedinim, već započetim projektima, traju i više od 20 godina.

Video možete pogledati: OVDJE

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Košarkaši BiH uprkos finansijskim problemima ipak otputovali na turnir u Estoniju

Objavljeno

na datum

Administator

Muška košarkaška reprezentacija je, uprkos lošoj finansijskoj situaciji u savezu, uspjela otputovati u Estoniju na turnir gdje će odigrati duele protiv Belgije i domaće selekcije.

Na spisku selektora Adisa Bećiragića koji će igrati u Tartuu se nalaze: Miralem Halilović, Jusuf Nurkić, Džanan Musa, Amar Gegić, Edin Atić, Sani Čampara, Kenan Kamenjaš, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Emir Sulejmanović, John Roberson, Rijad Avdić, Ajdin Penava i Đorđe Topolović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zmajevi će sutra odigrati meč protiv Belgije (17 sati po našem vremenu), a u nedjelju protiv domaće selekcije (16 sati).

“Ove utakmice poslužit će nam da vidimo šta smo to uradili u protekle dvije sedmice na Vlašiću. To će biti zaista kvalitetne provjere, jer ćemo igrati protiv dobrih reprezentacija, koje su, poput nas, učesnice predstojećeg Eurobasketu”, kaže selektor Bećiragić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu