Connect with us

CRNA HRONIKA

GP BiH: Na graničnim prijelazima lišeno slobode osam osoba

Objavljeno

na datum

Granična policija BiH

Službenici Jedinice granične policije BiH Zvornik, 29. marta 2022. godine, lišili su slobode A.T. (1993.), državljanina Republike Srbije. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Interpol Wiesbaden raspisao potjernicu zbog krivičnog djela „provalna krađa“. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Šepak i predat službenicima Sudske policije Suda BiH.

Istoga dana, pri ulasku u BiH na prijelazu Orašje lišena je slobode S.DŽ. (1959.) jer je ustanovljeno da je potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela „pronevjera u službi“. Službenici Jedinice GPBiH Orašje, državljanku BiH su predali službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu. Uz navedeno, službenici ove jedinice su prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Orašje lišili slobode N.H. (1980.), nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je predat službenicima Оkružnog cеntra sudskе pоliciје Bijeljina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Službenici Jedinice GPBiH Gradiška, 29. marta 2022., prilikom ulaska u BiH na prijelazu Gradiška lišili su slobode M.P. (1969.), nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnog djela „krađa energije“. Državljanin BiH je predat službenicima Оkružnog cеntra sudskе pоliciје Bаnjа Lukа.

Prethodno, 27. marta 2022., službenici ove jedinice su na ulasku u našu zemlju na prijelazu Gradina lišili slobode M.S. (1990.) jer ga potražuje Općinski sud u Visokom zbog krivičnih djela „nasilničko ponašanje“ i „posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“. Državljanin BiH je predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, 29. marta 2022., na letu za Istanbul, pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo lišili su slobode S.M. (1989.) jer ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je predat službenicima Оkružnog cеntra sudskе pоliciје Istočno Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Službenici Jedinice GPBiH Bijeljina, 28. marta 2022., na izlasku iz BiH na prijelazu Rača lišili su slobode M.N. (1995.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Bijeljini radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH je predat službenicima Оkružnog cеntra sudskе pоliciје Bijeljina.

Službenici Jedinice GPBiH Aerodrom Tuzla, 28. marta 2022., na letu za Memingen, lišili su slobode bh. državljanku, E.B. (1996.), jer je ustanovljeno da je za njom Policijska stanica Teslić raspisala potragu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Predata je službenicima Policijske stanice Teslić.

U Brčkom spriječeno krijumčarenje osoba sa područja Kosova

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Jedinice GPBiH Brčko, 29. marta 2022. godine na području Brčkog, spriječili su krijumčarenje četiri osobe sa područja Kosova.
Strani državljani su otkriveni prilikom granične kontrole vozila BMW, bh. nacionalnih oznaka, kojim je upravljao A.M. (1988.), državljanin Bosne i Hercegovine.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krijumčarenje osoba“, protiv A.M. ovoj instituciji bit će dostavljen Izvještaj o krivičnom djelu. Osobe sa područja Kosova su predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje,saopćeno je iz GP BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Potresna priča Sarajlije: Dok se neko igrao Boga i odlučivao ko zaslužuje da živi, a ko ne, moj otac je umro

Objavljeno

na datum

Administator

Sarajevski snimatelj Emir Džanan oglasio se na Facebooku gdje je podijelio šokantnu priču o svom ocu Mirsadu koji nije dočekao da dobije odobrenje za lijek koji mu je bio neophodan.

Njegovom ocu je u februaru ove godine bio dijagnosticiran hepatocelularni karcinom G1 i tada mu je indicirana terapija lijekom “Sorafenib”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Cijeli život radio

  • Procedura da pacijent dobije lijek je, pazite sad ovo, da s Onkologije KCUS pošalju dokumentaciju u Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, tj. na Fond solidarnosti koji je kao osnovan za ovakve pacijente i onda se početkom svakog mjeseca sastane jedna komisija i odlučuje ko će dobiti neki lijek, a ko neće.

S Onkologije su odmah poslali dokumentaciju i već početkom marta je komisija zasjedala i odlučila da moj tata neće dobiti lijek. Zasjedala je i u aprilu i u maju i u junu i u julu i avgustu, ali lijek nikada nije dobio. I tako, dok se neko igrao Boga i odlučivao ko zaslužuje da živi, a ko ne, moj tata je umro – napisao je Džanan.

On je naveo kako je porodica u međuvremenu odlučila da nabavi lijek, da ga kupi. Našli su jednu kutiju u apoteci Dina, koja je koštala 5.700 KM. Zahvaljujući prijateljima, Džanan i porodica su pronašli isti lijek u Turskoj za 2.000 KM. Nažalost, njegov otac je tada već bio preslab i doktor je rekao da ne bi podnio terapiju.

Nakon toga, naš zdravstveni sistem jednostavno pušta čovjeka da umre. Tako je i bilo, umro je kući u 62. godini okružen porodicom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ono s čime ne mogu da se pomirim je da čovjek koji je cijeli život radio i pošteno zaradio penziju nije dobio priliku da se bar pokuša liječiti.

Sve odrađeno “po zakonu”
Ako neko želi da se bavi ratnim zaslugama, odradio je i to, od prvog do zadnjeg dana. U septembru 1992. je ranjen dok je izvlačio tijela svojih mrtvih saboraca u Azićima. Nakon toga, Igman, Nišići, itd. itd., mada nikad to nije ni spomenuo negdje gdje bi imao pravo na bilo kakvu prednost ili povlasticu. Nije uopšte volio pričati o ratu.

Boli me najviše što je sve ovo odrađeno “po zakonu”, bez ikakve i bilo čije odgovornosti. Od doktora koji hladno propiše terapiju, gleda te u oči, a zna da je nećeš ni dočekati, ljudi koji sjede u toj komisiji i biraju čiji život je manje ili više vrijedan do kompletnog sistema i mafije koji ne da ne liječe nego profitiraju na bolesti i na kraju ubijaju svoje sugrađane.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Što se mog tate tiče, ostaje sjećanje na dobrog i hrabrog čovjeka koji je do zadnjeg trenutka u sebi imao onu dječiju razigranost kao na ovoj slici dok je 70-ih skakao po krovovima zgrada Koševskog Brda glumeći Supermana. Nažalost, ovdje bi i Supermana ubili – napisao je Džanan.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Za pripadnika OSA-e, koji je odavao tajne narkomafiji, predložen kućni pritvor

Objavljeno

na datum

Administator

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da se uhapšenom Robertu Radonjiću, pripadniku OSA-e i pripadniku Granične policije Milošu Lukajiću odredi kućni pritvor.

Kako je portal “Avaza” ranije objavio, Robert Radonjić, je pripadnik OSA-e BiH i šef kancelaracije tajne službe u Banja Luci. Za uhapšene Srđana Rađevića i Davorina Popovića zatražen je pritvor do mjesec dana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Oni su uhapšeni zbog odavanja tajnih podataka pripadnicima narkomafije. Također, oni se dovode u sumnju da su pripadnici grupe Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika Dragana Mektića, koji je u pritvoru sedam mjeseci.

Podsjećamo nakon hapšenja Cvijetića kod njega su pronađeni povjerljivi dokumenti OSA-e, prenosi Dnevni Avaz.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Da je živ, Dženan Memić bi danas napunio 28 godina: “Živiš u našim srcima”

Objavljeno

na datum

Administator

Da je živ, danas bi Dženan Memić zajedno sa svojom porodicom i prijateljima proslavio svoj 28. rođendan. Dženan je tog kobnog 8. februara 2016. godine napadnut u Velikoj aleji na Ilidži, a sedam dana kasnije podlegao je povredama u bolnici.

I ovaj rođendan će njegovi najbliži proslaviti dok krivci za njegovu smrt i to što više nije s njima još slobodno šetaju i nisu procesuirani.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Njegov otac Muriz i sestra Arijana zajedno sa advokatom Ifetom Feragetom vode bitku za pravdu i neće odustati sve dok ne otkriju istinu i kazne krivce za smrt Dženana, za kojeg komšije, prijatelji i svi koji su ga poznavali imaju samo riječi hvale.

Povodom njegovog rođendana, oglasili su se na stranici “Pravda za Dženana Memića”.

  • Čisto srce može nebo dotaći. Čisti život, primjer može postati…

I ruke od svile, što najdraže su bile… čekaju, da me zagrle, kad’ i mene, voljeni pozove. Živiš u našim srcima – napisano je na stranici.

Podsjetimo, u Sudu BiH se zbog njegovog ubistva sudi se bivšoj djevojci stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Kristal”, prenosi Dnevni Avaz.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu