Connect with us

SVIJET

FOTO – Sravnjena stambena područja u Mariupolju, skoro da nema kuće bez uništenog krova

Objavljeno

na datum

Ukrajina

U centru Mariupolja izbrisani su cijeli gradski blokovi, a nivo razaranja ovdje do sada nije viđen ni u jednom ukrajinskom opkoljenom gradu. To potvrđuju i nove satelitske snimke kompanije Maxar Technologies.

S obzirom na to da komunikacija u Mariupolju i izvan njega ne postoji, ove fotografije su jedino vizuelno ažuriranje u posljednjih nekoliko dana, a da nije riječ o ruskim izvještajima.

Na satelitskim snimcima vidi se da je bilo desetine eksplozija u Mariupolju i okolini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Snimljeno je područje istočno od bombardovanog dramskog pozorišta gdje ukrajinske vlasti vjeruju da je poginulo oko 300 ljudi. Na jednoj snimci vidi se da krovovi nedostaju ili su značajno oštećeni na gotovo svakoj zgradi.

U istočnom Mariupolju, još jedno stambeno područje pretrpjelo je slično uništenje. Svaka kuća koja okružuje dva zasebna apartmanska naselja je uništena.

Zatim uništeno je i prostrano stambeno naselje u jugoistočnom Mariupolju, u blizini tvornice željeza i čelika Azovstal. CNN je ranije potvrdio da su ruski vojnici i čečenski borci bili aktivni u blizini tog stambenog naselja.

Satelitske snimke također prikazuju preživjele pokolja. Ispred supermarketa Metro u zapadnom Mariupolju, stotine ljudi okupljene u redovima čekaju da uđu u zgradu. Krov marketa ima rupe od vojnih udara.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Gradonačelnik Mariupolja procijenio je da je od ponedjeljka u gradu ostalo čak 160.000 ljudi.

Samo sjeveroistočno od grada, vide se ruski vojni položaji, uključujući vozila parkirana neposredno pored kuća. Tegljeni topnički položaji vide se samo sjeveroistočno od tih vozila.

Nastavi čitati
MarketingHamdija Abdić

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

Krimski Tatari na udaru: “Rusi ih mobilišu, ako odbiju – pucaće im u leđa”

Objavljeno

na datum

Administator

Aktivisti za ljudska prava na Krimu kažu da je ruska mobilizacija na tom okupiranom poluostrvu nesrazmjerno usmjerena na krimske Tatare, etničku grupu koja se protivi ruskoj vlasti otkako je to područje pripojeno Rusiji 2014. godine. “Svugdje, u svakom gradu, čujem da su većina mobilisanih krimski Tatari, a znamo da posebno ciljaju naselja s pretežno krimsko-tatarskim stanovništvom”, rekao je u telefonskom intervjuu aktivista iz te etničke zajednice, čiji mnogi pripadnici još uvijek žive na tom poluostrvu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u srijedu „djelimičnu mobilizaciju“ u pokušaju da ojača vojne snage za nastavak ruske invazije na Ukrajinu novim vojnicima. Širom zemlje porodice se opraštaju od muškaraca koji su pozvani u borbu. Pritom ima izveštaja o nesrazmjerno velikom broju mobilizovanih u siromašnim regijama naseljenim etničkim manjinskim skupinama, poput Buratije i republika na Sjevernom Kavkazu.

Krimski Tatari, koji su velikom većinom muslimanske vjeroispovijesti, čine otprilike 13 posto stanovništva Krima. Ne postoji službena dokumentacija ko je sve mobilizovan, odnosno po kojim kriterijima, ali rašireni ‘dokazi‘ koji proizlaze iz razmjene informacija među pripadnicima etničke grupe, sugerišu da su krimski Tatari nesrazmjerno obuhvaćeni tim procesom. U Krim SOS, ukrajinskoj organizaciji za ljudska prava, procjenjuju da je 90 posto obavještenja o mobilizaciji uručeno krimskim Tatarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Pucnjava u školi u Rusiji, najmanje šestero mrtvih

Objavljeno

na datum

Administator

Naoružani muškarac pucao je u školi u središnjoj Rusiji i ubio najmanje šest osoba, a ranio dvadeset, javlja BBC pozivajući se na ruske dužnosnike.

Hitna pomoć i službe sigurnosti stigle su na mjesto događaja u gradu Iževsk.

Pucnjava se dogodila u školi s gotovo 1000 učenika i 80 nastavnika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Napadač se navodno ubio, a motiv pucnjave zasad nije jasan, piše BBC.

Nastavi čitati

SVIJET

Evropska komisija: Odnosi Srbije s Rusijom otvaraju ozbiljna pitanja

Objavljeno

na datum

Administator

Sporazum o redovitim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Srbije i Rusije, zemlje koja je nelegalno napala suverenu zemlju i čija vojska svakodnevno čini zločine, otvara ozbiljna pitanja i suprotna je deklariranom cilju Beograda o priključivanju EU-u, istaknula je u ponedjeljak Europska komisija.

“Ako vidimo da ministarstvo vanjskih poslova Srbije dogovara redovite konzulacije s ministarstvom zemlje koja na dnevno bazi krši Povelju UN-a, čija vojska čini zločine i zvjerstva, onda je to vrlo jasan znak njihove namjere da pojačaju svoje veze s Rusijom i to otvara ozbiljna pitanja”, izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku EK-a Peter Stano.

Stano je na novinarsko pitanje komentirao potpisivanje sporazuma između ministara vanjskih poslova Rusije i Srbije Sergeja Lavrova i Nikole Selakovića o redovitim konzultacijama i koordinaciji u sljedeće dvije godine. Taj dokument je potpisan prošli petak na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

“Europska unija je bila vrlo jasna sa zemljama partnerima, a posebice s onima u procesu pristupanja, da odnosi ne mogu biti uobičajeni s takvom zemljom i režimom, koji čini toliko zločina i zvjerstava. Mi to uzimamo vrlo ozbiljno”, rekao je Stano dodajući da je Srbija svojom vlastitom odlukom proglasila pristupanje EU-u svojim prioritetom.

“Ta odluka povlači za sobom i usklađivanje s EU-om u pitanjima vanjske politike”, istaknuo je Stano.

Srbija je jedina zemlja kandidatkinja koja odbija slijediti odluke EU-a u području vanjske politike, uključujući i sankcije koje je Unija uvela protiv Ruske Federacije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu