Connect with us

SVIJET

FOTO – Sravnjena stambena područja u Mariupolju, skoro da nema kuće bez uništenog krova

Objavljeno

na datum

Ukrajina

U centru Mariupolja izbrisani su cijeli gradski blokovi, a nivo razaranja ovdje do sada nije viđen ni u jednom ukrajinskom opkoljenom gradu. To potvrđuju i nove satelitske snimke kompanije Maxar Technologies.

S obzirom na to da komunikacija u Mariupolju i izvan njega ne postoji, ove fotografije su jedino vizuelno ažuriranje u posljednjih nekoliko dana, a da nije riječ o ruskim izvještajima.

Na satelitskim snimcima vidi se da je bilo desetine eksplozija u Mariupolju i okolini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Snimljeno je područje istočno od bombardovanog dramskog pozorišta gdje ukrajinske vlasti vjeruju da je poginulo oko 300 ljudi. Na jednoj snimci vidi se da krovovi nedostaju ili su značajno oštećeni na gotovo svakoj zgradi.

U istočnom Mariupolju, još jedno stambeno područje pretrpjelo je slično uništenje. Svaka kuća koja okružuje dva zasebna apartmanska naselja je uništena.

Zatim uništeno je i prostrano stambeno naselje u jugoistočnom Mariupolju, u blizini tvornice željeza i čelika Azovstal. CNN je ranije potvrdio da su ruski vojnici i čečenski borci bili aktivni u blizini tog stambenog naselja.

Satelitske snimke također prikazuju preživjele pokolja. Ispred supermarketa Metro u zapadnom Mariupolju, stotine ljudi okupljene u redovima čekaju da uđu u zgradu. Krov marketa ima rupe od vojnih udara.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Mariupolja procijenio je da je od ponedjeljka u gradu ostalo čak 160.000 ljudi.

Samo sjeveroistočno od grada, vide se ruski vojni položaji, uključujući vozila parkirana neposredno pored kuća. Tegljeni topnički položaji vide se samo sjeveroistočno od tih vozila.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Izraelski ministar odbrane razgovarao sa američkim kolegom: Nemamo izbora osim da odgovorimo Iranu

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je ministru odbrane Lloydu Austinu u nedjelju da Izrael nema drugog izbora nego da odgovori na napad raketama i dronovima koji je Iran pokrenuo tokom vikenda.

To su kazali za Axios američki zvaničnik i drugi izvor upućen u razgovor.

Gallant je rekao Austinu u telefonskom pozivu u nedjelju da Izrael ne može dozvoliti da se balističke rakete lansiraju na njegovu teritoriju bez odgovora, rekli su američki zvaničnik i izvor koji je informiran o pozivu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izrael neće prihvatiti jednačinu u kojoj Iran odgovara direktnim napadom svaki put kada Izrael napadne mete u Siriji, dodao je Gallant.

Izvori su rekli da je Austin prenio sličnu poruku onoj koju je predsjednik Biden dao Netanyahuu u subotu navečer, naglašavajući potrebu da se učini sve što je moguće kako bi se izbjegla dalja eskalacija.

“Dobili ste pobjedu. Odnesite pobjedu”, rekao je Biden Netanyahuu, upozorivši da SAD neće podržati bilo kakav izraelski kontranapad na Iran.

Bidenova administracija i nekoliko drugih zapadnih zemalja koje su saveznice Izraela kazale su Netanyahuu da ne žuri s odmazdom protiv Irana koja bi mogla dovesti do regionalnog rata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izraelski ratni kabinet sastao se u ponedjeljak kako bi razgovarao o mogućem odgovoru Izraela.

Iran je 13. aprila lansirao gotovo 350 dronova i projektila za napad na Izrael u znak odmazde za izraelski zračni napad 1. aprila na kompleks njegove ambasade u Siriji u kojem su ubijeni visoki iranski general i drugi.

Većinu dronova i projektila presrele su izvan izraelskog vazdušnog prostora izraelske, američke, britanske, francuske, jordanske i saudijske snage, rekli su zvaničnici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Američki zvaničnici tvrde da je pola iranskih balističkih raketa imalo tehničke probleme

Objavljeno

na datum

Administator

Najmanje polovina balističkih projektila u iranskom napadu na Izrael tokom vikenda nije se lansirala, nije uspjela u letu ili se srušila prije nego što je stigla na odredište, potvrdila su dva američka zvaničnika za ABC.

Drugi američki zvaničnik rekao je za Wall Street Journal da je Teheran pripremio između 115 i 135 balističkih projektila za napad, ali da je otprilike 50 posto lansirano.

Što se tiče iranskih projektila, najmanje devet je probilo izraelski sistem protivvazdušne odbrane i napore saveznika u presretanju. Kao rezultat toga, dvije vazdušne baze u Izraelu su bile pogođene, ali nije pričinjena značajna šteta, rekao je jedan od visokih američkih zvaničnika za ABC.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema američkom izvještaju, pet balističkih projektila pogodilo je zračnu bazu Nevatim i oštetilo transportni avion C-130, neiskorištenu pistu i prazna skladišta. Dok su ostale četiri balističke rakete pogodile drugu bazu u Negevu, nije bilo izvještaja o značajnijoj šteti.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden razgovarao je o iranskom napadu na Izrael i zakonodavstvu za dodatni paket pomoći koji je zaustavljen tokom razgovora s liderom većine u Senatu Chuckom Schumerom, liderom manjine u Senatu Mitchom McConnellom, predsjedavajućim Predstavničkog doma Mikeom Johnsonom i liderom manjine u Zastupničkom domu Hakeemom Jeffom.

Tokom napada, SAD su presrele preko 80 jednosmjernih bespilotnih letjelica za napad i najmanje šest balističkih projektila namijenjenih da pogode Izrael iz Irana i područja Jemena pod kontrolom Huta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Otkriveno da je u iranskom napadu oštećen izraelski avion, pogođena dva aerodroma

Objavljeno

na datum

Administator

Najmanje devet iranskih projektila koji su probili izraelsku protivvazdušnu odbranu pogodilo je dvije izraelske zračne baze, ali nije prijavljena značajna šteta, rekao je visoki američki zvaničnik za ABC News.

Pet balističkih projektila pogodilo je vazdušnu bazu Nevatim, oštetivši transportni avion C-130, neiskorištenu pistu i prazna skladišta, rekao je zvaničnik. Četiri dodatne balističke rakete pogodile su zračnu bazu Negev, ali nema izvještaja o značajnijoj šteti, rekao je zvaničnik.

Glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga rekao je ranije u nedjelju da je 99 posto od 300 “prijetnji različitih tipova” koje je Iran lansirao na Izrael, uključujući 120 balističkih projektila i više od 30 krstarećih projektila, presreli izraelski sistem protivzračne odbrane i lovac izraelskog ratnog vazduhoplovstva, kao i “sistemi protivvazdušne odbrane i avioni naših partnera”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Američke snage, uz podršku razarača američke Evropske komande, u subotu i nedjelju uništile su više od 80 jednosmjernih dronova i najmanje šest balističkih projektila usmjerenih na Izrael iz Irana i Jemena, saopćila je u ponedjeljak Centralna komanda SAD-a ili CENTCOM.

Ovo uključuje balističku raketu na njenom lanseru i sedam bespilotnih letelica uništenih na zemlji prije njihovog lansiranja u oblastima pod kontrolom Huta, naveo je CENTCOM u objavi na X.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu