Connect with us

BOSANSKA KRUPA

Bosanska Krupa: Javni poziv za prijem novih aktivni-operativnih članova

Objavljeno

na datum

DVD Bosanska Krupa

Dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) kao udruženja od posebnog značaja koja dobrovoljnim/volonterskim angažmanom svojih članova značajno unapređuju sistem zaštite i spašavanja na području svoje lokalne zajednice gdje djeluju, svoju operativnost i mobilnost zasnivaju na mladim i sposobni operativnim članovima.

Zbog izražene tendencije masovnog odlaska mladih sa prostora naselja Bosanska Krupa za boljom egzistencijom u uređenim društvima i posljedica koje osjeti lokalna zajednica na udaru se nalaze i DVD-ovi koji svoj rad i održivost zasnivaju upravo na mladim ljudima iz svoje lokalne zajednice. U nastojanju da se suprostavi takvim tendencijama a u cilju zadržavanja minimalne operativnosti dobrovoljne vatrogasno-spasilačke jedinice (DVSJ) Upravni odbor „DVD BOSANSKA KRUPA“ je raspisao Javni poziv za upis novih operativni članova svoje DVSJ.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pored općih uslova koje kandidati moraju ispunjavati a na osnovu kojih Upravni odbor svojom odlukom donosi Rješenje o prijemu u članstvo, DVD svojim budućim članovima nudi niz pogodnosti koje se ogledaju u dodatnim edukacijama i obrazovanju radi sticanja specijalističkih zvanja, sposobnosti i profesionalne edukacije cjeloživotnog obrazovanja koje su karakteristične za segment zaštite i spašavanja.

Između ostalog kandidatima a budućim članovima DVD kroz svoj „Centar za obuku vatrogasaca i spasioca“ nudi mogućnost obuke, edukacije i sticanja zvanja/licenci/certifika za:
• sticanje zvanja „dobrovoljni vatrogasac“,
• sticanja zvanja za upravljača čamca, vodiča-skipera i drugih plovila,
• sticanja zvanja za upravljača čamca sa vanbrodskim motorom dužine do 15m,
• sticanje zvanja rukovaoca sredstvima radio veza – CEPT, Novice (N) i Entry (E) klase,
• sticanje zvanja spasioca na vodi,
• sticanje zvanja za spasioca sa visina (vertikalna spašavanja s visina i iz dubina).

Poseban kuriziotitet je da je „DVD BOSANSKA KRUPA“ jedna od nekoliko organizacija koja je saglasnostima od Ministarstva prometa i komunikacija FBiH (FMPiK) ali i Kantonalne uprave za civilnu zaštitu Unsko-sanskog kantona (KUCZ USK) ovlaštena za vršenje pojedinih obuka i edukacija u cilju priprema kandidata za polaganje pred nadležnim komisijama FMPiK (upravljači čamaca) i KUCZ USK-a (dobrovoljni vatrogasac).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pored obuka i edukacija pruža ju Vam se mogućnosti druženja u zdravom i prijateljskom okruženju te upoznavanja ovakvih i sličnih udruženja u BiH i okruženju i posjete istim. Ukoliko imate želju, volju i sposobnosti da svoje slobodno vrijeme utrošite za sigurnost naših sugrađana na području djelovanja DVD-a pridružite nam se.

Kontakt: 062/262-614

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSANSKA KRUPA

VIDEO – Bosanska Krupa – oaza mira i zelenila

Objavljeno

na datum

Administator

Turistička sezona u Unsko-sanskom kantonu je u punom jeku. Turisti iz različitih dijelova svijeta svakodnevno pristižu, a ono što ih najviše privlači je svakako krajiški sinonim za turizam – rijeka Una. Naša ekipa je posjetila Bosansku Krupu, grad sa bogatom i raznovrsnom ponudom koji se prethodnih godina nametnuo kao atraktivna destinacija za posjetitelje.

S pravom se može nazvati oazom mira i zelenila. Tokom cijele godine se radilo da turistička sezona bude što uspješnija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Možemo reći da ćemo svakodnevno imati aktivnosti kojima ćemo našim građanima priuštiti malo ljepše ljeto, našim gostima pokazati da i mi imamo šta ponuditi“, kaže gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović (SDP)

A gostiju je grad pun. Sami su se uvjerili da Bosanska Krupa ima široku lepezu sadržaja. U prilog tome govori i činjenica da nekolicina posjetitelja iz različitih dijelova Evrope već nekoliko godina, umjesto mora, za ljetovanje bira kamp pored Une.

Skoro svi posjetitelji sa kojima smo razgovarali kažu kako ovdje nisu po prvi put. Kako kažu, ko jednom dođe na obale rijeke Une – taj će se uvijek vraćati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ponude ima, ali potrebno je još raditi kako bi na tržištu bila konkurentnija, smatra prvi čovjek Grada: „Potrebno nam je vremena i sredstava da te resurse pretvorimo u kapacitete, ali organiziranje manifestacija će nam pomoći da prezentiramo Krupu, da ljudima stvorimo naviku da dolaze ovdje“.

A prva takva manifestacija je druga Krupska regata, koja će biti održana u subotu. Prijave su zaustavljene s obzirom na to da broj prijavljenih učesnika premašuje broj dostupnih čamaca.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH podržalo projekte u Bužimu, Bosanskoj Krupi i Ključu

Objavljeno

na datum

Administator

Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice podržalo je nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata u Bužimu, Bosanskoj Krupi i Ključu, saopćili su iz ovog ministarstva.

Kako je navedeno, počinje sanacija Doma kulture, puta u naselju Rejzovići, asfaltiranje puta u mjesnoj zajednici Krasulje i sanacija vjerskog objekta u Ključu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U Bosanskoj Krupi bit će asfaltiran lokalni put Arapuška cesta – Pučenik – Zalin – Veliki Dubovik, dok će u Bužimu biti, kako je istaknuto, moderniziran nekategorisani put Radoč – izletište Svetinja.

Resorni ministar Edin Ramić (SDA), načelnici Bužima Mersudin Nanić (SDA), Bosanske Krupe Armin Halitović (SDP) i Ključa Nedžad Zukanović (SDP), predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Ključu Ismet Omanović i direktor Centra za kulturu i obrazovanje Ključ Adis Egrlić potpisali su ugovore o sufinansiranju navedenih projekata.

“Lokalne zajednice su iskazale interes za realizaciju projekata, aplicirali na naše javne pozive i došli smo do same realizacije. Vidjeli smo da se radi o projektima koji su od šireg društvenog značaja i da će koristiti ljudima u ovim sredinama, posebno povratnicima. Uvijek ćemo rado podržati realizaciju sličnih projekata kada u njima učestvuje i lokalna zajednica”, kazao je ministar Ramić, saopćili su iz Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

Bosanska Krupa: Planinari pohodili izvor Krušnice

Objavljeno

na datum

Administator

Planinarsko društvo "Grmeč"

U organizaciji Planinarskog društva “Grmeč” iz Bosanske Krupe u proteklu subotu je održana tradicionalna planinarska šetnja pod nazivom “Pohod na Šujnovac i Krušnicu”, a u sklopu ovog događaja sudjelovalo je oko 300 planinara iz više planinarskih društava s područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Šira okolina Bosanske Krupe je raj za planinare, a jedna od najljepših uređenih planinarskih staza je ona koja se proteže od brda Šujnovac do izvora Krušnice, jedne od najljepših rijeka u našoj zemlji. Staza je pogodna za rekreativce i osobe sa slabijom fizičkom spremom, pa se često na njoj mogu sresti šetači.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ciljevi planinarskih šetnji i pohoda koje organiziramo jesu promocija prirodnih ljepota i doprinos razvoju turizma na području naše općine. Rekreativni boravak i netaknuta ljepota krajolika osvajaju posjetioce prirodnom raznolikošću. Staze su dostupne svima koji vole prirodu, žele da šetaju, da se rekreiraju i da ovim hobijem uljepšaju život”, kaže Kenan Saračević, predstavnik pomenutog društva. Krajnja destinacija učesnika pohoda bio je planinarski dom koji se nalazi u blizini Krušnice, koja izvire ispod obronaka Grmeča, nedaleko od Bosanske Krupe.

Ova smaragdna ljepotica se na kraju svoga toka, čija dužina iznosi sedam kilometara, ulijeva u Unu, protičući kroz bajkovitu prirodu ukrašenu gustim zelenim šumama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu