Connect with us

BOSANSKA KRUPA

VIDEO – Žene u metalskoj industriji – priča iz Bosanske Krupe

Objavljeno

na datum

Da žene mogu raditi kao zavarivači i operateri na CNC mašinama u industrijskoj proizvodnji dokazalo je njih 19 u Bosanskoj Krupi, koje su se prije četiri mjeseca odlučile baviti ovim zanimanjima.

U decembru prošle godine Mirela Nuhanović se zaposlila kao operater na CNC mašinama u firmi „Krupa kabine“ iz Bosanske Krupe. Slučajno počela, namjerno, priča nam, tu i ostala.

„Kad je bio Dan otvorenih roza vrata, sa sestrom sam došla ovamo. Pogledali smo, razgovarali smo, jednostavno smo pristale odmah da vidimo da li ćemo moći ili ne. I evo tu smo već četvrti mjesec“, priča Mirela.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Mirela nije jedina. Dajra Ramić je završila tekstilnu školu i osam godina je radila u jednoj tekstilnoj tvornici, koja je na kraju završila u stečaju. Petnaest godina bila je nezaposlena.

„Odlučila sam da se prijavim. Pošto nigdje nisam radila i dobila sam posao. Imali smo obuke. Obuke su dobro prošle“, jaže ona.

Prije četiri mjeseca, proveden je projekt Dan otvorenih roza vrata, gdje je ženama ponuđeno da rade u industrijskoj proizvodnji. Tom prilikom, zaposleno je 19 žena.

„To je jedan jako lijep projekt na koji se ponosimo – da damo mogućnost svim ženama koje su nezaposlene i koje nisu zadovoljne momentalnim poslovnim statusom da nađu sebi novu priliku. Imamo mašine koje olakšavaju, imamo tehnologiju tako da je svaki posao ovdje prilagođen i ženskim osobama. To znači da je snaga mentalna, u mozgu, a ne u rukama“, ističe prokurista Aida Fojnica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Firma “Krupa kabine” se bavi proizvodnjom kabina i trenutno zapošljava 370 radnika, od toga oko 50 žena. Pored računovodstva i logistike, žene sad rade i kao inženjeri mašinstva u tehnologiji, u kontroli kvaliteta finalnog proizvoda, te CNC operateri i zavarivači.

„Naravno da smo sretni da je ovaj pilot projekt zapošljavanja ženske radne snage u samoj proizvodnji uspio, zadovoljni smo i, naravno, ako se ukaže potreba i mogućnost, rado ćemo pristupiti zapošljavanju dodatne ženske radne snage“, poručuje direktor firme Krupa kabine Dženan Džafić.

Žene u Bosanskoj Krupi su dokazale da je sve moguće ostvariti. Samo treba imati želju, rekle su nam Mirela i Dajra, koje nikad nisu ni sanjale da će jednog dana raditi ove poslove. Upravo njih dvije, iako ne jedine, ruše stigmu. Onu društvenu. Da žene nisu jake ili sposobne raditi poslove koje je društvo, vidimo nepravedno, pripisalo jačem spolu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSANSKA KRUPA

Nakon pet dana pronađeno tijelo nastradalog Adnana Fajića u Bosanskoj Otoci

Objavljeno

na datum

Administator

Kanu klub Kormoran danas je objavio da je pronađeno tijelo Adnana Fajića, bivšeg nogometaša NK Sloga iz Bosanske Otoke, koji je 12. novembra nastradao u saobraćajnoj nesreći zajedno sa Nedžadom Mujagićem, kapitenom ovog kluba.

Njih dvojica su, automobilom u kojem su bila još tri nogometaša, sletjeli sa kolovoza pored mosta u Bosanskoj Otoci.

Tri nogometaša su preživjela, tijelo Mujagića je pronađeno nedugo nakon nesreće, a Fajićevo danas, poslije petodnevne potrage.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Završena je potraga za našim nestalim sugrađaninom. Danas je naša služba u suradnji sa Jedinicom za podršku USK sa pojačanim timom našla dvjestotinjak metara od mjesta nesreće”, saopćili su iz Kanu kluba Kormoran.

Podsjećamo, Fajić je bio sin bivšeg nogometaša Sloge Rizaha Fajića te član uprave ovog kluba.

Sloga je klub koji se takmiči u Drugoj ligi Federacije BiH Zapad.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

FOTO+VIDEO – Ispovijest nogometaša Fajića, koji je izašao iz automobila i isplivao iz Une: Gledao sam smrti u oči, samo da nađemo Adnana!

Objavljeno

na datum

Administator

U subotu navečer dogodila se stravična saobraćajna nesreća u Bosanskoj Otoci. U automobilu koji je probio ogradu na mostu i sletio u rijeku Unu poginuli su Nedžad Mujagić i Adnan Fajić. Adnanovo tijelo do objave ovog teksta nije bilo pronađeno.

Nedžad je ostao u automobilu i njemu je jučer u Bosanskoj Krupi klanjana dženaza.

Imali feštu

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U automobilu su još bili Salmin Kahrić, Emrah Bešić i Nusmir Fajić, koji je ranije u karijeri branio boje mnogih klubova u BiH i regionu. On je u emotivnoj ispovijesti reporteru “Dnevnog avaza” jučer s druge strane mosta u Bosanskoj Otoci otkrio šta se dogodilo i kako se uspio spasiti.

Sa suzama u očima počinje svoju priču.

  • Taj dan smo imali utakmicu i pobijedili. Bilo je dobro raspoloženje, posljednja utakmica, pa kući. Imali smo nakon toga feštu u kafiću. Poslije toga smo otišli u Bosanski Novi, pogledali utakmicu Posušje – Sarajevo i krenuli kući. Malo brža vožnja i na kraju tragedija – govori Fajić drhtavim glasom.

Nestali Adnan Fajić je Nusmirov amidžić. S velikom tugom u očima gleda na drugu stranu mosta gdje su proletjeli automobilom.

Majka poginulog Nedžada pored tabuta lije gorke suze. E. Trako

Sekunde su bile u pitanju. Tamo se vidi kuda smo proletjeli u vodu. Dok smo izašli, već je bilo gotovo. Već smo u tom momentu shvatili da su njih dvojica ostala u automobilu. Tako se ispostavilo. Jučer su izvukli kapitena, a mog stričevića još nisu našli. Tragali su i danas, i sutra će – govori Nusmir Fajić.

Tuga obavila Krajinu. E. Trako

Trenutka udara se skoro pa i ne sjeća jer je bila velika brzina. A kako je uspio izaći iz automobila koji tone, to samo dragi Bog zna.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  • Ne znam, sekunda te dijeli od smrti. Grabi čim možeš, pokušavaj, bori se, na kraju, eto, uspio sam se spasiti.

Kroz prozor

Nisam povrijeđen. I drugi momci koji su izašli, oni su izašli prije mene, ni njima nije ništa. Jedan kaže da je izašao kroz prozor, drugi kroz šajbu. Uglavnom, spasili su se, što je najbitnije – dodaje Nusmir.

Potraga za Adnanom Fajićem. E. Trako

Građani koji su jučer pratili potragu malo su negodovali jer se ne traga više sati.

  • Ljudi rade svoj posao, voda je velika. Nastavit će i sutra i prekosutra, samo da ga nađemo, ostalo će biti dobro – izustio je Nusmir, a suza mu je kanula iz oka.

Teško mu je govoriti o svemu… Na kraju je još dodao da mu je 12. novembar drugi rođendan.

Potragu sve vrijeme pratio i brat

Potragu za Adnanom Fajićem pratio je jučer sve vrijeme i njegov brat. S jedne na drugu stranu mosta obilazio je i tužnog pogleda duboko uzdisao.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Zajednička inicijativa za izgradnju puta Bihać – Bosanska Krupa

Objavljeno

na datum

Administator

Gradonačelnici Bihaća i Bosanske Krupe, Elvedin Sedić i Armin Halitović potpisali su jučer u Bihaću zajedničku inicijativu za dopunu Programa javnih investicija Federacije BiH 2024-2026. godine, koju su odmah uputili Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija. Zajednička inicijativa odnosi se na uvrštavanje projekta izgradnje magistralne ceste Bihać-Bosanska Krupa, preko lokaliteta Grmuško-srbljanskog platoa.

„Napominjemo da se radi o projektu prioritetnom za razvoj Unsko-sanskog kantona, ali i regiona, posebno za gradove Bihać i Bosanska Krupa. Njegovom implementacijom bi se stvorili uslovi za turistički i privredni razvoj obje lokalne zajednice”, riječi su bihaćkog gradonačelnika Sedića..

Gradonačelnici su danas naglasili kako očekuju da će zajednička inicijativa, koja je od izuzetnog značaja kada je u pitanju stvaranje pretpostavki za snažniji razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine, naići na razumijevanje, te da će ovaj prioritetan projekat, biti uvršten u Program javnih investicija Federacije BiH za 2024-2026. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Projekat je također za oba grada od posebne važnosti zbog povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju, budući da je postojeća putna komunikacija kroz kanjon rijeke Une izuzetno opasna za odvijanje saobraćaja, posebno u zimskim mjesecima“, izjavio je gradonačelnik Halitović.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu