Connect with us

BOSANSKA KRUPA

VIDEO – Žene u metalskoj industriji – priča iz Bosanske Krupe

Objavljeno

na datum

Da žene mogu raditi kao zavarivači i operateri na CNC mašinama u industrijskoj proizvodnji dokazalo je njih 19 u Bosanskoj Krupi, koje su se prije četiri mjeseca odlučile baviti ovim zanimanjima.

U decembru prošle godine Mirela Nuhanović se zaposlila kao operater na CNC mašinama u firmi „Krupa kabine“ iz Bosanske Krupe. Slučajno počela, namjerno, priča nam, tu i ostala.

„Kad je bio Dan otvorenih roza vrata, sa sestrom sam došla ovamo. Pogledali smo, razgovarali smo, jednostavno smo pristale odmah da vidimo da li ćemo moći ili ne. I evo tu smo već četvrti mjesec“, priča Mirela.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Mirela nije jedina. Dajra Ramić je završila tekstilnu školu i osam godina je radila u jednoj tekstilnoj tvornici, koja je na kraju završila u stečaju. Petnaest godina bila je nezaposlena.

„Odlučila sam da se prijavim. Pošto nigdje nisam radila i dobila sam posao. Imali smo obuke. Obuke su dobro prošle“, jaže ona.

Prije četiri mjeseca, proveden je projekt Dan otvorenih roza vrata, gdje je ženama ponuđeno da rade u industrijskoj proizvodnji. Tom prilikom, zaposleno je 19 žena.

„To je jedan jako lijep projekt na koji se ponosimo – da damo mogućnost svim ženama koje su nezaposlene i koje nisu zadovoljne momentalnim poslovnim statusom da nađu sebi novu priliku. Imamo mašine koje olakšavaju, imamo tehnologiju tako da je svaki posao ovdje prilagođen i ženskim osobama. To znači da je snaga mentalna, u mozgu, a ne u rukama“, ističe prokurista Aida Fojnica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Firma “Krupa kabine” se bavi proizvodnjom kabina i trenutno zapošljava 370 radnika, od toga oko 50 žena. Pored računovodstva i logistike, žene sad rade i kao inženjeri mašinstva u tehnologiji, u kontroli kvaliteta finalnog proizvoda, te CNC operateri i zavarivači.

„Naravno da smo sretni da je ovaj pilot projekt zapošljavanja ženske radne snage u samoj proizvodnji uspio, zadovoljni smo i, naravno, ako se ukaže potreba i mogućnost, rado ćemo pristupiti zapošljavanju dodatne ženske radne snage“, poručuje direktor firme Krupa kabine Dženan Džafić.

Žene u Bosanskoj Krupi su dokazale da je sve moguće ostvariti. Samo treba imati želju, rekle su nam Mirela i Dajra, koje nikad nisu ni sanjale da će jednog dana raditi ove poslove. Upravo njih dvije, iako ne jedine, ruše stigmu. Onu društvenu. Da žene nisu jake ili sposobne raditi poslove koje je društvo, vidimo nepravedno, pripisalo jačem spolu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSANSKA KRUPA

FOTO – JAKO NEVRIJEME POGODILO BOSANSKU KRUPU: ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE ANGAŽIRAO SVE RASPOLOŽIVE MATERIJALNE I LJUDSKE RESURSE

Objavljeno

na datum

Administator

Danas je u popodnevnim satima jako nevrijeme popraćeno obilnom kišom, ledom i jakim udarima vjetra pogodilo Bosansku Krupu. Nezapamćeno olujno nevrijeme koje je pogodilo Bosansku Krupu trajalo je oko 25 minuta, a prema trenutnim informacijama nanesena je šteta na nekoliko objekata, oboreno je nekoliko stabla na području grada, a ogromna količina vode preopteretila je oborinsku kanalizacionu mrežu uzrokujući plavljene određenih dijelova ulica u gradu.

Gradski štab civilne zaštite angažovao je sve raspoložive materijalne i ljudske resurse. Na terenu su nadležne gradske službe, JKP „10.juli“ i vatrogasne jedinice koje trenutno rade na sanaciji štete.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

VIDEO – Nevrijeme praćeno kišom i gradom zahvatilo Bosansku Krupu i Sanski Most

Objavljeno

na datum

Administator

Nevrijeme praćeno jakom kišom i gradom danas je zahvatilo Bosansku Krupu i Sanski Most. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su najavili da će u našoj zemlji danas na snazi biti žuti meteoalarm zbog olujnog nevremena te su pozvali građane na oprez.

Snimke nevremena u Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu građani su objavljivali na društvenim mrežama.

Padavine i jak vjetar zasada nisu doveli do materijalne štete, a meteorolozi najavljuju da će u većini područja meteoalarm biti ugašen u 18:00 sati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, meteoalarm će na snazi biti do ponoći na području Banje Luke i Višegrada.

Stabilizacija vremena nas očekuje već sutra, a temperature će se kretati između 28 i 32 stepena cezija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

Potvrđena optužnica protiv bivšeg pripadnika Armije RBiH Nedžada Ćehića iz Bosanske Krupe

Objavljeno

na datum

Administator

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 4.8.2023. godine optužnicu u predmetu Nedžad Ćehić (S1 1 K 045506 23 Kro) koja optuženika Nedžada Ćehića tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. stavak 1. točka a), u svezi sa člankom 180. stavak 1. KZBiH, a u svezi sa člankom 29. KZBiH.

Optuženiku Nedžadu Ćehiću stavlja se na teret da je u svojstvu pripadnika voda vojne policije 511. Slavne brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu ARBiH) i Vojske Republike Srpske (u daljnjem tekstu VRS), na teritoriju općine Bosanska Krupa, prilikom napada ARBiH na pozicije VRS u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, općina Bosanska Krupa, u periodu od druge polovice svibnja 1995. godine pa do polovice srpnja 1995. godine, skupa sa drugim pripadnicima ARBiH zarobio najmanje dvadeset pet pripadnika VRS na navedenim lokalitetima, od kojih su neizravno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu uporabom vatrenog oružja lišili života četiri pripadnika VRS, dok su preostalih najmanje dvadeset jednog ratnog zarobljenika pripadnika VRS odveli, zatvorili i držali u vojnom pritvoru 511. Slavne brdske brigade ARBiH, odakle su ih u tri navrata, u ljeto 1995. godine, u namjeri da ih liše života u grupama izvodili i lišili života na tri lokacije na teritoriju općine Bosanska Krupa, saopćeno je iz Sud-a BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu