Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Nekretnine su skupe, cijene će i dalje rasti

Objavljeno

na datum

Cijene nekretnina u najvećim gradovima Bosne i Hercegovine rastu iz dana u dan. Potražnja je i dalje velika, iako je samo u posljednjih godinu dana poskupljenje veće od 20% – kako se čini, cijene će i dalje rasti. Za običnog građanina, pri ovakvim cijenama, nekretnina je postala samo želja.

Zakoni ponude i potražnje, nestabilnost tražišta, inflacija ili sigurna investicija? Razlozi su brojni, dok cijene lete u nebo. Cifre su vrtoglave, pa tako za kvadrat stambenog prostora u Sarajevu, Banjoj Luci, pa i na Jahorini, kupci izdvajaju pet, pa i šest hiljada maraka.

„To je zbog globalnih poremećaja na tržištu koji su već od korone počeli da se dešavaju. Cijene mnogih materijala koji utječu na gradnju su dosta povećane i sada, naravno, ovaj zadnji dio, sa Ukrajinom i agresija koja se desila – tržište se poremetilo, iz dana u dan da se mijenjaju cijene, praktično prate cijene na berzi“, objašnjava Maho Taso, direktor agencije za nekretnine iz Sarajeva

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Kad pogledamo strukturu kupaca, onda vidimo da pola, možda čak i više, nisu iz Banje Luke. Uvijek neko ima novca. I u manjim sredinama se odlučuju da investiraju u Banjoj Luci i tu su opravdani ekonomski razlozi. Ako hoće da ostvari neki prihod na taj uloženi kapital, najbolje može da ostvari prihod kroz izdavanje nekretnine u Banjoj Luci”, navodi Dragan Milanović, direktor agencije za nekretnine iz Banje Luke.

Investitori uz skuplji građevinski materijal ističu i da na cijene utiče i skuplja radna snaga. Stanogradnja se svakodnevno razvija, a kako stvari stoje, tržišni uslovi će uticati i na novo poskupljenje, za koje kažu da je neminovno.

„Do dodatnih poskupljenja će sigurno doći – u slučaju da cijene građevinskog materijala i dalje budu rasle i praćene nestašicom. U suštin je to nešto što mi ne možemo izbjeći jer nam je dobar dio građevinskih proizvoda određen uvozom. To je jedna globalna situacija, u svim zemljama regiona i Evrope. Svugdje vlada slična situacija“, ističe Mile Petrović, sekretar Sektora građevinarstva u Privrednoj komori RS-a.

Građani su zabrinuti zbog visokih cijena nekretnina. Kažu, pri ovim cijenama, teško da neko sa prosječnom platom može i razmišljati kako da dođe do stambenog prostora.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poznavaoci prilika kažu da će se ovaj trend zadržati još neko vrijeme, posebno zbog činjenice i da je palo povjerenje u bankarski sektor, nakon što su zbog sukoba u Ukrajini građani počeli povlačiti i depozite iz određenih banaka.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo: Izmjena saobraćaja zbog Povorke ponosa, ove ulice će biti zatvorene

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog održavanje Povorke ponosa, sutra, u subotu, 22. juna, u periodu od 16:00 do 22:00 sata doći će do izmjene režima saobraćaja u centralnim sarajevskim ulicama.

Ministarstvo saobraćaja KS izdalo je rješenje kojim je data saglasnost organizatoru “BH povorka ponosa 2024”, da tog dana, radi provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja, saobraćajni režim bude privremeno izmijenjen na centralnim dionicama kako slijedi:

Zabrana saobraćaja motornih vozila i vozila javnog prevoza u ulicama:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zmaja od Bosne, Vrbanja, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Fra Anđela Zvizdovića, Hiseta, Maršala Tita, Kulovića, Čobanija, Hamida Dizdara, Kalmija Baruha, Vrazova, Hamze Hume, Most Skenderija, Obala Kulina bana i Reisa Džemaludina Čauševića
Zabrana zaustavljanja i parkiranja u ulicama:

Franje Račkog, Koste Hermana, Turhanija, Đoke Mazalića, Valtera Perića – plato kod „Raiffeisen banke“, Musala, La Benevolencije i Šenoina.
U ulici Ćemaluša će biti na snazi izmjena saobraćaja, dozvoljen saobraćaj u smjeru Branilaca Sarajeva – Mula Mustafe Bašeskije.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se iz obustave saobraćaja za vrijeme prolaska učesnika manifestacije u odobrenom terminu i na odobrenim saobraćajnicama, a prema procjenama MUP-a Kantona Sarajevo dozvoljava se i obustava pješačkog saobraćaja.

Za vrijeme privremene izmjene režima saobraćaja operateri javnog gradskog prevoza putnika na linijama koje prolaze trasom kretanja učesnika manifestacije prilagodit će održavanje linija prevoza putnika privremenoj izmjeni saobraćaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Alternativni pravci odvijanja saobraćaja u spomenutim terminima su:

PRAVAC ISTOK -ZAPAD: Maršala Tita, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zmaja od Bosne. PRAVAC ZAPAD-ISTOK: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. PRAVAC JUG – SJEVER: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija. Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Alipašina. PRAVAC SJEVER – JUG: Alipašina, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. Drugi alternativni pravci koje utvrde pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Elektroprivreda BiH: Trenutno zadovoljavamo potrebe 50 posto potrošača električne energije

Objavljeno

na datum

Administator

Iz Elektroprivrede BiH za Klix.ba je rečeno da je u toku proizvodnja 120 megavati struje, čime se zadovoljava 50 posto domaćinstava.

Radnici Elektroprivrede BiH su spriječili kvarove na poizvodnim pogonima uslijed velikih poremećaja u distribuciji struje.

Ranije su iz Nezavisnog operatora sistema BiH za Klix.ba kazali da njihovi dispečeri postepeno dižu elektroenergetski sistem iz totalnog kraha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz Elektroprivrede BiH su poručili da će se s novim informacijama naknadno oglasiti.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Totalni raspad elektroenergetskog sistema u BiH, razlog je preopterećenje u regiji

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini je došlo do potpunog kraha elektroenergetskog sistema.

Za prijenos električne energije u BiH nadležan je Nezavisni operator sistema u BiH NOS.

Iz Elektroprivrede BiH su nam kazali da je razlog prekida snabdjevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prijenos poremećaja na sistem BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U toku su aktivnosti na uspostavi sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Kako HINA prenosi iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, za zatim Hrvatsku. Ovakav prekid se nikada do sada nije dogodio kroz ove tri države.

Dispečeri između država trenutno komuniciraju kako bi donijeli plan sanacije jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom jer su svi povezani dalekovodima.

Šta je tačan uzrok nije jasno, ali se pretpostavlja da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja i da se sistem srušio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Još uvijek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja cjelokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbjednim postrojenja u Termoelektrani Tuzla”, kazao je za Klix.ba direktor Termoelektrane Tuzla Fuad Muminović.

U 12:35 sati došlo je do potpunog prekida snabdjevanja električnom energijom u cijeloj državi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu