Connect with us

BUŽIM

Općina Novi Grad sa 50.000 KM podržala izgradnju Muzeja 505. Viteške brigade u Bužimu

Objavljeno

na datum

Mersudin Nanić

Općina Novi Grad Sarajevo podržala je projekat izgradnje Muzeja 505. Viteške brigade Petog korpusa Armije RBiH, koji će se graditi u Bužimu, u čast očuvanja sjećanja na najhrabrije borce 505. Bužimske herojske brigade, koja je odbranila od agresora zapadni dio BiH

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić potpisali su sporazum o finansijskoj podršci Općine Novi Grad Sarajevo u realizaciji ovog projekta u iznosu od 50.000 KM.

Muzej 505. Viteške brigade čuvat će uspomenu na slavnu bužimsku brigade, na ratne zasluge ove brigade, njenog čuvenog komandanta, generala Izeta Nanića, kao i sve poginule borce i pripadnike Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, koji su položili svoje živote braneći našu domovinu, kako bi buduće generacije znale za naše najbolje sinove i njihovu herojsku borbu u odbrani domovine od agresora.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Efendić podsjetio je ovom prilikom da je Bužim herojski grad i herojsko mjesto.

“Mi svi znamo u Bosni i Hercegovini za herojstvo grada Bužima, generala Izeta Nanića, jednog od devet heroja, od kojih su dvojica iz Općine Novi Grad, rahmetli Safet Hadžić i Safet Zajko, to su neke poveznice između naših općina. Najmanje što možemo uraditi jeste da podržimo jedan ovakav projekat, to je sigurno nešto što je simbol grada Bužima, odbrana i herojstvo u odbrani BiH, koji se pokazao u tom mjestu. Mogu reći da su stanovnici Bužima ponosni na to, da malo ko u Bosni i Hercegovini na taj način baštini tradiciju odbrane, nećete naći više nigdje da se 20.000 ljudi okupi u povodu herojskih dana kada se obilježavaju ti važni datumi bitaka kao što je to u Bužimu”, istakao je načelnik Efendić.

Načelnik Općine Bužim rekao je da se Muzej 505. Viteške brigade sada nalazi u prostorijama koje nisu uslovne, a u kojem se čuva vrijedna arhivska građa svega onoga što je bila 505. Viteška brigada i rahmetli general Izet Nanić.

Istakao je da je vrijeme da se prave nove prostorije, da se

koristi savremena tehnologija kako bi se na mlađe generacije prenijelo i sačuvalo sjećanje na najbolje sinove bužimske brigade i generala Izeta Nanića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Naša majka i majka našeg generala Rasima Nanić je pred duše svoga supruga i dva sina poklonila, uvakufila zemljište iznad turbeta generala Nanića, gdje ćemo graditi Muzej 505. Viteške brigade. Trenutno se završava glavni projekat, a nakon toga očekujemo raspisivanje tendera za realizaciju ovog projekta”, rekao je Nanić.

Dodao je trenutno imaju oko 600.000 do 700.000 KM na raspolaganju za raspisivanje prvog tendera, te da će prema procjenama projekt koštati oko 2,5 miliona KM.

“Uključile su se brojene općine i druge institucije, smisao naše inicijative jeste da pokažemo da časna, viteška, hrabra borba pripadnika Armije RBiH, pripadnika 5. Korpusa i 505. Viteške brigade, jeste da pokažemo da je to bila časna viteška borba i da mi to cijenimo i poštujemo. Mi očekujemo da se i preostale općine uključe u ovaj projekat i da pokažu solidarnost, odnosno da pokažu da poštuju sve ono što su radili naši najbolji sinovi”, naglasio je Nanić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

BUŽIM

Tragedija u Bužimu: Ugušio se u septičkoj jami

Objavljeno

na datum

Administator

Muškarac B.N. iz Bužima nastradao je tokom radova oko kuće, kada se, kako postoje informacije, ugušio u septičkoj jami.

Tragedija se, prema dostupnim saznanjima, dogodila dok je B.N. čistio septičku jamu, prenose lokalni mediji.

Nesreća se dogodila u bužimskom naselju Konjodor.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Detalji ove tragedije zasad nisu poznati.

Nastavi čitati

BUŽIM

FOTO – Aida Šahinovic edukator-rehabilitator u saradnji sa Futsal klubom Bužim pokrenula akciju „ Za ljepše uspomene iz vrtića“

Objavljeno

na datum

Administator

Cilj Projekta je da se kroz humanost i donaciju, pomogne i da se obraduju djeca sa poteškoćama u razvoju i djeca tipičnog razvoja koja pohađaju JU Vrtić Bužim!

Djeci vrtića kupljena su didaktička sredstva, nove igračke, odabrane stavke iz asistivne tehnologije, enciklopedije, zbirke priča, bajki i basni… sve ovo ce zasigurno uljepšati nasoj djeci igru i boravak u vrtiću. “Sve će proći osim dobra koje učiniš.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BUŽIM

𝐏𝐨𝐦𝐨𝐳𝐢𝐦𝐨 𝐧𝐚š𝐢𝐦 𝐧𝐚𝐣𝐦𝐥𝐚đ𝐢𝐦 𝐝𝐚 𝐢𝐦𝐚𝐣𝐮 𝐥𝐣𝐞𝐩š𝐞 𝐮𝐬𝐩𝐨𝐦𝐞𝐧𝐞 𝐮 𝐯𝐫𝐭𝐢ć𝐮 𝐮𝐳 𝐧𝐨𝐯𝐞 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐤𝐭𝐢č𝐤𝐞 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐣𝐚𝐥𝐞!

Objavljeno

na datum

Administator

Pomozimo našim najmlađim da imaju ljepše uspomene u vrtiću uz nove didaktičke materijale!

Dragi sugrađani, poštovani članovi, sponzori, donatori i simpatizeri Futsal kluba obavještavamo Vas da nam je Aida Šahinović uputila apel za pomoć, koji ćemo mi naravno podržat i prezentovati!

Aida je diplomirani edukator-rehabilitator, te se njen poziv primarno bavi s osobama sa poteškoćama u razvoju. S obzirom da u našem gradu trenutno ima djece sa poteškoćama u razvoju, ali malo ili nimalo sredstava za njihove potrebe (didaktički materijali) posebno u vrtiću, prihvatili smo ovaj vid saradnje. Takođe, veoma je niska svijest o ovoj temi, njihovom položaju u društvu i slično. Tu dolazi njena ideja za ovaj projekat.
Cilj je da kroz humanost i donaciju, pomognu kako djeci tipičnog razvoja, tako i djeci sa poteškoćama u razvoju koja pohađaju Ju Vrtić Bužim!
Sav prikupljen novac će se donirati u vidu didaktičkih materijala za potrebe sve djece, naravno sve će biti transparentno objavljeno na našoj stranici i stranici Vrtića!

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“𝑽𝒂š𝒆 𝒋𝒆 𝒔𝒂𝒎𝒐 𝒐𝒏𝒐𝒍𝒊𝒌𝒐 𝒌𝒐𝒍𝒊𝒌𝒐 𝒅𝒂𝒕𝒆.”

Način sudjelovanja:

  • Novac možete predati lično predsjedniku Futsal kluba Arnel Baltić, Sekretaru kluba Rifetu Naniću;
    Upravi Vrtića ili direktorici vrtića Almi Sijamhodžić-Skenderović ili Aidi Šahinović.
  • Sav novac koji donirate biće objavljen na stranici, osim ukoliko neko želi ostati anoniman (objaviće se samo iznos donacije).
  • Pri predaji novca, dajete potpis za vjerodostojnost da ste dali u humanitarne svrhe.

Da naglasimo, račun za ovaj humanitarni projekat trenutno ne postoji iz razloga što, još uvijek, ne postoji Udruženje koje se bavi ovim tipom projekata pa smo primorani da na ovaj način prikupljamo donacije, nadamo se Vašem razumijevanju.

Vjerujemo da će ovaj humanitarni projekat podići svijesti o djeci sa poteškoćama u razvoju, da su također dio društva te da su jednaki kao i svi mi!

Trebamo ih uvažavati i ohrabrivati, pričati sa njima i slušati.
𝐌𝐨𝐫𝐚𝐦𝐨 𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐢𝐡𝐯𝐚𝐭𝐢𝐭𝐢!

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bužim i Bužimljani su uvijek bili poznati po solidarnost, humanosti, podršci – stoga dokažimo djeci da smo upravo takvi, da smo tu za njih i da nisu nevidljivi u našim očima!

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu