Connect with us

MAGAZIN

Bihaćki bend “Emberdown”: Najvažniji je kvalitet i autorski repertoar

Objavljeno

na datum

Bihaćki bend “Emberdown” pravo je osvježenje na bh. muzičkoj sceni. Sadašnju postavu čine Ivan Jerković (bas gitara i prateći vokal), Alen Šulić (bubanj), Denis Čehajić (gitara), Mirza Mujagić (gitara) i Elvedin Semanić (vokal).

Autorski repertoar benda čine četiri kompozicije “Cape of Gray”, “Do Not”, “Unconditional Love” i “Filth”.

“Bend postoji četiri godine. Ako izuzmemo period gdje je sve stalo, period lockdowna i strožijih covid mjera, možemo reći da zapravo punim kapacitetom radimo neke dvije i po godine. Bend je nastao, tako reći, na greškama nekoliko lokalnih bendova koji su žurbom pokušavali doći do eventualnih rezultata. ‘Emberdown’ ne želi biti takav bend. Radimo kako osjetimo da je ispravno i uzimamo svo vrijeme ovog svijeta da postignemo nešto s čim bismo bili zadovoljni onda kada to, napokon, prezentujemo javnosti”, kazali su.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz benda su dodali da ton nije nešto što bi naveli kao njihovu prednost, ali ni kao manu.

“Može biti i jedno i drugo, ovisno iz perspektive pogleda na samu stvar. Jednostavno, takva smo skupina ljudi i nekad i samima sebi znamo reći da bi, možda, bilo poželjno ubrzati stvari. Do sada smo završili četiri pjesme, od kojih su dvije snimljene sa pratećim spotovima. ‘Cape of Gray’ i ‘Do Not’ radili smo u studiju ‘Amadeus’. Vlasnik studija je ujedno i naš najveći kritičar, Nemdžad Alić, i njemu dugujemo mnogo u vidu podrške i savjeta. Spotovi su rađeni sa bihaćkom videografskom ekipom ‘LegeArtis’ i definitivno su ekipa koju se ne sramimo preporučiti bilo kome”, kaže vokal Elvedin Semanić.

Kada je u pitanju debitantski album, neodlučni su koliko bi pjesama trebao da ima.

“Živimo u vremenu singlova i vremenu gdje je bez dobrog videa teško čak i odličnu pjesmu dovesti do nekog zadovoljavajućeg broja preslušavanja. Album ćemo definitivno izdati, ali samo onda kada osjetimo da nemamo šta više reći sa trenutnim idejama. Za sada, ako pogledate u cjelini ove četiri pjesme koje su dostupne online u vidu spotova i live nastupa, može se zaključiti da je tematika naših tekstova uvijek taj unutarnji konflikt osobe same sa sobom ili sa nekim iz okruženja”, naveo je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Te četiri pjesme, zasad, čine jedan svijet te osobe i evo čak i peta, na kojoj rade trenutno, se tekstualno nadovezuje na prethodne pjesme.

“Bend bez autorskog materijala je kao slikar koji bi prazno platno stavio preko slike drugog slikara i precrtao sve, i opet ne bi obojio kao original. Možeš biti fenomenalan bend, ali ako nemaš nešto svoje za ponuditi, i da to nešto izazove neku reakciju, ostaješ samo jedan od bendova koji su došli i prošli. Malo ko će slušati tvoju obradu nekoga/nečega pored originalne verzije. Postoje izuzeci ali su jako rijetki, pogotovo u našem okruženju, dok će tvoju kvalitetnu i dobro ispromoviranu pjesmu sigurno čuti više ljudi. Činjenica je da kao bend uopšte nemamo neki limit u kreiranju i ni sami ne znamo na šta će izaći i kako će zvučati ono što pravimo. Moramo istaknuti jednu osobu, prijatelja Haruna. Vrlo vjerovatno će se i iznenaditi, ali nije ni svjestan koliko utiče na neke sitnice. Za njega imamo običaj reći da je šesti član benda, onaj član iz sjene”, nastavlja Semanić.

Do sada, kao sastav, nisu nastupali van Bihaća. Bilo je poziva za nastupe, ali…

“Pojedinačno smo prošli dosta toga, ali kao ‘Emberdown’ još uvijek smo samo lokalna ekipa. Bili smo primljeni na posljednju gitarijadu ‘Na Putu za Jug’ u Mostaru, ali su posao i daljina bili prevelika prepreka. Jedan nastup bi izdvojili kao poseban, a to je zatvaranje kulturno-umjetničke manifestacije Bihaćko Ljeto 2021. Bila nam je to ogromna čast. Bihać je dugo vremena stagnirao na muzičkom polju. Pojava ‘kvazi bendova’ od dva člana sa vokalom i akustičnom gitarom natjerala je lokalne klubove da malo okrenu leđa bendovima koji za pojavu na stageu, prije svega, traže prostor. O opremi da i ne govorimo. Mnogo je lakše osigurati uslove za dvoje i jednu akustičnu gitaru nego za puni sastav benda”, naveli su.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Općenito, Bihać je prepun muzike, prepun talenata koji će se, nadamo se, pokazati na pozornici festivala Bihać Urliče – poručuju momci iz bihaćkog benda.

Da ovi muzičari imaju i veliko srce pokazao je humanitarni koncert za Maka Kajtazovića.

“Pojedinačno smo učestvovali u mnogo toga, pa i u humanitarnim akcijama. Kao ‘Emberdown’, ovo nam je prva humanitarna svirka. Bendovi koji su učestvovali na svirci su ‘New Storm’ i ‘Misery Crown’. Vidjevši facebook post o problemu malenog Maka, došli smo na ideju da uradimo zajedničku humanitarnu svirku. Ishodom smo itekako zadovoljni, premašio je sva naša očekivanja. Upravo zbog toga smo i odlučili pokušati napraviti sličnu stvar i u Bosanskoj Krupi, ali, kako smo već naveli, taj koncert je još uvijek samo ideja”, poručuju iz benda “Emberdown”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

MAGAZIN

VIDEO – Goran Bare opisao današnju muziku: Move your body, ovo – ono, trči, vrati se, donesi

Objavljeno

na datum

Administator

Goran Bare je ususret koncertu u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu gostovao u HRT-ovoj emisiji “Kod nas doma” te je, između ostalog, komentarisao današnju muziku.

“Ovo što sad ja čujem na radiju, to mi ne zvuči ni na šta zapravo. To jednostavno… Ne želim nikog vrijeđati, ali jednostavno, to je udaranje… Nekakve djevojke pjevaju ‘Aaa move your body’, ovo – ono, tamo – vamo, trči, vrati se, donesi i tako…”, rekao je.

Dodao je da smatra da su spotovi ogavni, ali nije želio dalje komentarisati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ne, ne bih htio. Počet ću, a onda me niko neće moći zaustaviti. Onda će biti belaja”, rekao je uz osmijeh.

Najavio je i nove muzičke projekte, a na pitanje novinarke Barbare Kolar osjeća li tremu uoči zagrebačkog koncerta je odgovorio:

“Ja sam već toliko dugo na sceni da je to meni uobičajeno stanje. Sve ima svoju ljepotu i svoju ružnu stranu. To je moj posao, to je moje zanimanje, to je moj život, to je sve što sam ja, to najviše volim, tim se bavim i sretan sam zbog toga.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

MAGAZIN

VIDEO – Nastup Bosanca u “Superstaru” o kojem se priča: Žiri mu poručio da nema ni ritma ni sluha

Objavljeno

na datum

Administator

Prvu epizodu muzičkog takmičenja “Superstar” je obilježio nastup Muhidina Hasanovića, koji je rođen u mjestu pokraj Tuzle.

Ovaj mladić se prije sedam godina preselio u Njemačku, a umjetničko ime mu je Dinči. Filip Miletić je najprije konstatovao da je Dinči gastarbajter.

“Šta znači gastarbajter?”, upitao ga je. Severina ga je zatim pitala ima li njemačku disciplinu jer su organizovani i kod njih je “sve po špagi”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nisam još. Oni su hladni. Mislim, nisu loši, ali…”, rekao je.

Otpjevao je Nuccijevu pjesmu “Automatti”. S obzirom na to da se u njoj spominje Naopoleon Bonaparte, Severinu je zanimalo zna li Dinči ko je ova historijska ličnost, a on joj je kazao da nema pojma ko je on.

“Neviđeno, samo što ritma nemaš, sluha nemaš. Super ti je pjesma”, naveo je Miletić.

Nika Turković je rekla da joj je Dinči “sve prodao”, tj. da mu je povjerovala u svaki dio teksta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Samo mi je tu malo falilo, pogotovo na ovim refrenima, malo sluha i to mi je, nažalost, najvažnije i tako da se moram time voditi”, dodala je.

Severina je pitala Dinčija koliko je putovao do Hrvatske, na šta joj je on odgovorio da mu je trebalo 12 sati.

“Žao mi je, ali ovo možda nije bilo tako dobro za ovu emisiju, ali mislim da ćeš s ovakvim stavom osvojiti puno cura”, kazala je.

“Beskrajno si nam simpatičan i onda je teško reći nekome ko je tako drag i simpatičan: ‘Ajde, sad opet sjedi u autobus i vozi se 12 sati. Ja ću ti dati ‘da’ i to je jedno ‘da'”, komentarisao je Tonči Huljić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dinči je i od Nike dobio ‘da’, no Severina i Filip su ostali prvi stavu da on ne može proći dalje. Ipak, ovaj simpatični mladić je svojom harizmom itekako uljepšao takmičenje.

Nastavi čitati

MAGAZIN

Fotografija nastala prije 56 godina krije nevjerovatnu priču koja i danas privlači pažnju javnosti

Objavljeno

na datum

Administator

Fotografija “Poljubac života” (Kiss of life) 56 godina nakon nastanka i dalje privlači veliku pažnju javnosti jer se iza nje krije nevjerovatna priča.

Fotografija je nastala 1967. godine, a objektivom ju je uhvatio Rocco Morabito, američki fotograf koji je za nju dobio i Pulitzera, samo godinu kasnije.

Iza ovog snimka se krije priča o dvojici komunalnih radnika koji su obavljali rutinsko održavanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na njoj električar J.D. Thompson daje umjetno disanje svom kolegi Randallu G. Championu, nakon što je Champion ostao bez svijesti jer je slučajno dotaknuo žicu visokog napona.

Jačina od 4000 volti trenutno je prošla kroz njegovo tijelo i srce koje se zaustavilo pod tolikim opterećenjem.

Randallovo beživotno tijelo visjelo je na sigurnosnom pojasu koji je spriječio pad, a njegov partner brzo je stigao do njega i započeo reanimaciju.

Kad se kod Randalla pojavio slab puls pošto mu je Jay upuhao zrak u pluća, otkopčao ga je i spustio na zemlju.

Ubrzo su stigli spasioci koji su preuzeli Randalla i odvezli ga u najbližu bolnicu. Nakon nekog vremena potpuno se oporavio. Živio je još 35 godina poslije događaja, a umro je 2002. godine u 64. godini života.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu