SVIJET

Amerika spremila plan u slučaju da Rusija iskoristi atomsko oružje

Objavljeno

na datum

Bijela Kuća je oformila tim sigurnosnih stručnjaka koji razrađuju planove u slučaju da Vladimir Putin, predsjednik Rusije, izrevoltiran zbog neuspjeha u
Ukrajini odluči da iskoristi hemijsko, biološko ili atomsko oružje.

Grupa koja je nazvana “Tigar” razmatra i moguće odgovore ukoliko bi Putin napao unutar NATO teritorije konvoje sa naoružanjem za Ukrajinu, javlja New York Times.

Tim se sastaje tri puta sedmično na tajnim sesijama. Razmatrano je i odogovorima u slučaju da Rusija odluči rat proširiti na susjedne države, uključujući Gruziju i Moldaviju te kako pripremiti Evropu za izbjegličke valove koji nisu viđeni decenijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dok su prije mjesec slični scenariji zvučali čisto teoretski, sada su u krugovima od Brisela do Bijele kuće svjesni mogućnosti da Rusija upotrijebi svoja najmoćnija oružja kako bi prekinula pat poziciju.

Generalni sekreta NATO-a, Jens Stoltenberg, je podvukao neophodnost priprema. On je po prvi put rekao prvi puta rekao da bi upotreba oružja za masovno uništenje, čak i ako bi bilo upotrebljeno unutar granica Ukrajina, mogla imati “strašne posljedice” za stanovnike zemalja članica NATO-a. Stoltenberg je govorio o strahu da bi se hemijski ili radioaktivni oblak mogao širiti preko granica. Jedno od pitanja koje se istražuje da li bi takva kolateralna šteta bila smatrana napadom na NATO članicu i da li bi zahtjevala zajednički vojni odgovor.

Trenutni “Tigar” tim je formiran odlukom Bidenovog nacionalnog savjetnika za sigurnost, Jakea Sullivana, 28. februara, 4 dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Prethodna verzija tima je radila mjesecima iza scene pripremajući vladu SAD-a za slučaj ruskog napada na Ukrajinu.

Tim je odigrao ključnu ulogu u izradi dubokih sankcija za Rusiju, rasporedu NATO snaga u državama i naoružavanju ukrajinske vojske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version