Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Pitali smo čelnika NES-a šta misli o pregovorima za izborni zakon: Ovo su njegove zamjerke

Objavljeno

na datum

Nermin Ogresevic

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), komentirao je za Klix.ba posljednju rundu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH koja je održana u Sarajevu prethodnih dana, a na kojoj nije postignut dogovor o ključnim pitanjima.

On je istaknuo stav ove stranke da format razgovora o ustavnim promjenama i izbornom zakonu sveden na Federaciju nije najpotentnije rješenje i da se o ovim pitanjima treba razgovarati na nivou čitave države, jer se to tiče cijele BiH.
“U tom smislu mi smo već u četvrtak iznijeli svoj stav da za nas ne bi bilo prihvatljivo asimetrično rješenje, a to bi značilo da se na jedan način biraju članovi Predsjedništva BiH iz Federacije a na drugi način iz Republike Srpske”, naglasio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je su iskoristi priliku da predlože već poznati model “koji je u ovom trenutku možda jedno od boljih rješenja”, da se sva tri člana Predsjedništva biraju na indirektan način.

No, u tom smislu nije bilo napretka, odnosno na pregovorima se nije išlo u tom pravcu.

“Mi smo tretirali i pitanje ustavnih promjena, na način kako su one predložene kroz definiciju predstavnika naroda i ostalih građana, i mišljenja smo bili da to nije suštinska implementacija intencije presuda Evropskog suda za ljudska prava”, istaknuo je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su imali jasan stav koji su isticali u periodu nakon pregovora u Neumu, te da im je akcent bio na neprihvatljivosti asimetričnih rješenja.

“Mislim da trebamo ići u pravcu da pokušamo staviti na sto pitanje indirektnog izbora, i rješenja koja su puno jednostavnija i ne traže modele koji su prilično komplicirani, pošto mijenjamo Ustav ne samo za ovu već i za puno narednih generacija”, kazao nam je Ogrešević.

Stav stranke je da se javnost treba upoznati i uključiti u ovaj proces.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Moramo izmjene ustava raditi na način da imamo popriličan opći konsenzus. Izmjene moraju biti većinski prihvaćene i u javnosti”, zaključio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Predložen jednomjesečni pritvor za inspektora MUP-a RS Nedeljka Luburu

Objavljeno

na datum

Administator

Tužilaštvo BiH predložilo je produženje mjere pritvore na mjesec dana dvojici uhapšenima u jučerašnjoj operativnoj akciji MUP-a RS, među kojima i visokorangiranom inspektoru Nedeljku Lubari.

Nakon što je u prisustvu advokata, ispitao osumnjičene, postupajući tužilac Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvojicu osumnjičenih koji su lišeni slobode u jučerašnjoj akciji MUP-a RS, na području Banje Luke.
Tužitelj Tužilaštva BiH podnio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Bojana Roguljića i Nedeljka Lubare.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetit ćemo, Lubura je policijski službeniki, načelnik Jedinice za profesionalne standarde u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Njih dvojica, koji su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičeni su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje lica, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, te zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ-a BiH, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se, osumnjičeni organizovali radi krijumčarenja sigurnosno interesantne osobe i potraživane međunarodnim potjernicama radi teških krivičnih djela organizirang kriminala u regionu, uključujući i ubistvo. Navedena osoba je prokrijumčarena sa područja EU na područje BiH, nakon čega su joj osumnjičeni nastavili pužati pomoć u skrivanju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

U USK-u se najavljuje brza cesta koja bi spajala Bihać, Cazin i V.Kladušu

Objavljeno

na datum

Administator

Kao pred svake, i pred ovogodišnje izbore se iznova pokreću priče o važnim i prioritetnim projektima. U Unsko-sanskom kantonu se najavljuje brza cesta koja bi spajala Bihać, Cazin i Veliku Kladušu i koja bi bila spojena sa cestama Republike Hrvatske. Krajišnici nisu optimistični da bi se ovom cestom mogli voziti u skorije vrijeme – s obzirom na to da radovi na pojedinim, već započetim projektima, traju i više od 20 godina.

Video možete pogledati: OVDJE

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Košarkaši BiH uprkos finansijskim problemima ipak otputovali na turnir u Estoniju

Objavljeno

na datum

Administator

Muška košarkaška reprezentacija je, uprkos lošoj finansijskoj situaciji u savezu, uspjela otputovati u Estoniju na turnir gdje će odigrati duele protiv Belgije i domaće selekcije.

Na spisku selektora Adisa Bećiragića koji će igrati u Tartuu se nalaze: Miralem Halilović, Jusuf Nurkić, Džanan Musa, Amar Gegić, Edin Atić, Sani Čampara, Kenan Kamenjaš, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Emir Sulejmanović, John Roberson, Rijad Avdić, Ajdin Penava i Đorđe Topolović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zmajevi će sutra odigrati meč protiv Belgije (17 sati po našem vremenu), a u nedjelju protiv domaće selekcije (16 sati).

“Ove utakmice poslužit će nam da vidimo šta smo to uradili u protekle dvije sedmice na Vlašiću. To će biti zaista kvalitetne provjere, jer ćemo igrati protiv dobrih reprezentacija, koje su, poput nas, učesnice predstojećeg Eurobasketu”, kaže selektor Bećiragić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu