Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Pitali smo čelnika NES-a šta misli o pregovorima za izborni zakon: Ovo su njegove zamjerke

Objavljeno

na datum

Nermin Ogresevic

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), komentirao je za Klix.ba posljednju rundu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH koja je održana u Sarajevu prethodnih dana, a na kojoj nije postignut dogovor o ključnim pitanjima.

On je istaknuo stav ove stranke da format razgovora o ustavnim promjenama i izbornom zakonu sveden na Federaciju nije najpotentnije rješenje i da se o ovim pitanjima treba razgovarati na nivou čitave države, jer se to tiče cijele BiH.
“U tom smislu mi smo već u četvrtak iznijeli svoj stav da za nas ne bi bilo prihvatljivo asimetrično rješenje, a to bi značilo da se na jedan način biraju članovi Predsjedništva BiH iz Federacije a na drugi način iz Republike Srpske”, naglasio je.

Dodao je su iskoristi priliku da predlože već poznati model “koji je u ovom trenutku možda jedno od boljih rješenja”, da se sva tri člana Predsjedništva biraju na indirektan način.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

No, u tom smislu nije bilo napretka, odnosno na pregovorima se nije išlo u tom pravcu.

“Mi smo tretirali i pitanje ustavnih promjena, na način kako su one predložene kroz definiciju predstavnika naroda i ostalih građana, i mišljenja smo bili da to nije suštinska implementacija intencije presuda Evropskog suda za ljudska prava”, istaknuo je.

Dodao je da su imali jasan stav koji su isticali u periodu nakon pregovora u Neumu, te da im je akcent bio na neprihvatljivosti asimetričnih rješenja.

“Mislim da trebamo ići u pravcu da pokušamo staviti na sto pitanje indirektnog izbora, i rješenja koja su puno jednostavnija i ne traže modele koji su prilično komplicirani, pošto mijenjamo Ustav ne samo za ovu već i za puno narednih generacija”, kazao nam je Ogrešević.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Stav stranke je da se javnost treba upoznati i uključiti u ovaj proces.

Moramo izmjene ustava raditi na način da imamo popriličan opći konsenzus. Izmjene moraju biti većinski prihvaćene i u javnosti”, zaključio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Boris iz Banje Luke ratuje za Ruse: Čast mi je što me progone tamo neke SIPA-e i institucije

Objavljeno

na datum

Administator

Među srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije je i 41-godišnji Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjoj Luci je proveo posljednjih 25 godina.

Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Bez imalo srama i stida se ponosim što sam uzeo učešće u specijalnoj vojnoj operaciji. Naš motiv, motiv Srba je čisto patriotski. Mi nismo ni znali da ćemo imati plaću, na kraju se to ispostavilo kao dobra plaća, za ove uvjete odlična. Plaća je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama – navodi Boris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Trenutno ih je četverica, a došlo ih je osam.

Neki su otišli dalje, neki su otišli u srpski bataljon, neki su otišli kući – navodi on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dobre vijesti za penzionere u FBiH, sutra isplata novembarskih penzija

Objavljeno

na datum

Administator

Isplata penzija za mjesec novembar počet će sutra, u subotu 2. decembra, potvrdio je za Klix.ba portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Iako su ranije penzije obično isplaćivane petog dana u mjesecu, tendencija Vlade Federacije BiH je da penzioneri prije tog datuma dobiju svoju penziju.

Tako je donesena odluka da će novembarske penzije biti isplaćene u subotu 2. decembra. Proteklog mjeseca splata penzija je realizovana trećeg dana u mjesecu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poštari će, kako saznajemo, sutra dijeliti penzije, a penzioneri koji novac podižu u bankama to će moći učiniti na bankomatima s obzirom da mnoge poslovnice ne rade subotom.

Ukoliko korisnici ne koriste bankomat, svoj novac će moći uzeti na šalteru banke prvog radnog dana odnosno u ponedjeljak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu