Connect with us

SVIJET

VIDEO – Objavljen snimak Rusa koji ubijaju civila koji se predao: ”Ovo je ratni zločin”

Objavljeno

na datum

Ukrajina

Njemački javni servis ZDF je u emisiji Frontal objavio snimku dronom koja prikazuje kako ruski vojnici u predgrađu Kijeva ubijaju ukrajinskog civila koji se pokušao predati. ZDF konstatira da je riječ o ratnom zločinu.

ZDF Frontal je dobio snimke dronom od anonimnog izvora u Ukrajini, navode.

“To su bila dva pojedinačna isječka, jedan traje dvije minute, drugi gotovo četiri minute. Ono što prikazuju je šokantno. Ukrajinski nadzorni dron snima brzu cestu E40 nekoliko kilometara zapadno od Kijeva”, javlja ZDF.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Snimka prikazuje trenutak u rano poslijepodne 7. marta 2022. godine.

“Sjeverno od autoceste Rusi su preuzeli kontrolu nad nekim kijevskim predgrađima. Napredovali su prema cesti. Dron snima položaj ruskog tenka nekoliko metara od benzinske pumpe, tenk ima jednu od tipičnih bijelih identifikacijskih oznaka ruskih snaga u Ukrajini. Ispred njega: plavi automobil, očito oštećen mecima. A u šumi pokraj tenka: malene, ali vidljive siluete naoružanih vojnika”, opisuje ZDF situaciju.

Prošlo je 16 minuta iza 14 sati kada je dron snimio nekoliko automobila, piše Index.

“Nisu to vojni, već obični lični automobili, koji idu prema centru Kijeva. Prvi vozači su možda primijetili ruske tenkove i okrenuli se, ali, srebrnosivi auto usporava i staje. Osoba napušta auto s podignutim rukama i odmah biva upucana, padajući iza auta. Čini se da su ruski vojnici odgovorni. Dolaze sa svojih položaja na mjesto zločina. Mogu se identificirati kao ruski vojnici po bijelim trakama”, ističe ZDF.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Njemačka televizija podsjeća da je prema međunarodnom kaznenom pravu zabranjeno pucati na civile, pogotovo na ljude koji su se očito predali. Drugim riječima, snimka nam pokazuje ratni zločin.

Stoga je ključno pitanje je li snimka originalna.

“Uostalom, istina prva umire u ratu, a sve uključene strane koriste propagandu u svoje svrhe. Slike mogu biti oružje”, ističe ZDF.

Oni su uspjeli potvrditi autentičnost snimke drona. Došli su do čovjeka koji im je poslao snimku, on se trenutno skriva u podrumu u glavnom gradu Ukrajine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prije rata bavio se prodajom električne robe. ZDF zna njegovo pravo ime i godine, ali su odlučili da ih iz sigurnosnih razloga neće objaviti.

Dron kojim je snimljen ovaj događaj je Mavic III, koji ima profesionalnu filmsku kameru, ali nije vojni uređaj. Snimke sadrže vremensku oznaku koja je autentična.

“Mjesto zločina može se pronaći na Google Mapsu. Benzinska pumpa, susjedna šuma, kuća uz cestu – sve odgovara. Nije tajna ni činjenica da su ruske snage u to vrijeme granatirale obližnje kijevsko predgrađe Irpin”, navodi ZDF.

Na slikama od 7. marta vidi se zatim kako ruski vojnici odvlače tijelo muškarca iz automobila u jarak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“S njim su putovali i žena i dijete. Kasnije ih vojnici vode u obližnju šumu. Što se s njima tada događa, snimke ne pokazuju”, napominje ZDF.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Rusi postigli veliki napredak u Ukrajini: Ugrožena ključna čvorišta ukrajinske vojske

Objavljeno

na datum

Administator

Ruske snage značajno su napredovale u uskom koridoru u istočnoj Ukrajini. Rusi su u deset dana napredovali otprilike pet kilometara sjeverozapadno od Avdivke i navodno u nedjelju ušli u selo Ocheretyne.

Američki institut za proučavanje rata rekao je da su Rusi nedavno postigli potvrđene uspjehe u ovom selu u regiji Donjecka.

Ocheretyne, nekada dom za oko 3.000 ljudi, nalazi se nekoliko kilometara sjeverozapadno od Avdivke, koju su ruske snage zauzele nakon teških borbi u februaru ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga su zauzeli nekoliko okolnih sela. Ukrajina, koja se više od dvije godine suočava s velikom ruskom vojnom agresijom, nedavno je izvijestila o nestašici municije.

Situaciju na frontu sljedećih bi sedmica mogla poboljšati isporuka nove američke vojne pomoći, čije je finansiranje odobrio i Senat.

“Geolokalizirana snimka objavljena 22. aprila prikazuje ruske snage kako podižu rusku zastavu iznad zgrade vojno-civilne uprave u središtu Oceretyne. To ukazuje da su ruske snage zauzele željezničku stanicu, prešle željezničku prugu i napredovale prema sjeveru u središnji dio sela”, rekao je ISW.

U isto vrijeme, institut je napomenuo da još nije zabilježio vizualnu potvrdu ruske kontrole nad ovim selom. Guardian se poziva i na snimke podizanja ruske zastave koje su objavili ruski vojni blogeri.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema novinama, zauzimanje Ocheretyna znači da je Rusija uspjela zaobići sjeverno krilo nedavno izgrađene ukrajinske linije fronta, uključujući minska polja i rovove.

Ukrajinska vojska pokušava uspostaviti odbrambenu crtu duž rijeke Durna, ali ojačane ruske trupe napreduju posljednjih sedmica, koristeći klizne bombe za miniranje ukrajinskih bunkera.

Kako navodi The Guardian, regionalna komanda ukrajinske vojske priznala je da je situacija teška. Rečeno je da Rusi koriste “puni arsenal oružja” protiv ukrajinskih trupa, uključujući ono što je opisano kao hemijsko oružje. Zauzeli su neke zgrade i zauzeli južni dio Ocheretynea, navodi se, dodajući da je većina sela i dalje u ukrajinskim rukama i da je situacija navodno pod kontrolom.

Kanal CNN, koji spominje i rusko napredovanje kod Očeretina, pozivajući se na ukrajinski monitoring projekt DeepState, na svojoj web stranici navodi da ovo selo samo po sebi nema stratešku vrijednost, ali se nalazi na brdu, što ga čini poželjnim mjestom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ukrajinskih oficira rekao je da bi se, ako Rusi zauzmu Ocheretyne i tamo zadrže, važne ukrajinske logističke rute koje povezuju tri ključna vojna čvorišta – Kostantinivku, Pokrovsk i Velyku Novosilku – mogle naći pod ruskom vatrom.

Nastavi čitati

SVIJET

VIDEO – Pogledajte dramatično spašavanje vozača iz gorućeg automobila na autoputu u Minnesoti

Objavljeno

na datum

Administator

Prava drama se odvijala na autoputu u Minnesoti gdje je grupa ljudi spašavala vozača iz gorućeg automobila.

Kako pišu američki mediji, vozač je svojim SUV-om udario u stub rasvjete, nakon čega je vozilo zahvatio požar. Nekoliko vozača i putnika iz drugih vozila se zaustavilo te su zajedničkim snagama učinili sve kako bi spasili vozača. Kadir Tolla, jedan od onih koji su vozaču pritekli u pomoć, kazao je da putovao na sastanak s klijentima kada je ugledao automobil u plamenu. Zaustavio se i prišao automobilu te je vidio da je vozač pri svijesti.

U pomoć mu je priteklo još nekoliko osoba te su pokušavali otvoriti vrata koja je blokirala ograda. Kamera u Tollinom automobilu je snimila kako on uzima komad plastike te pokušava razbiti prozor, no bez uspjeha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

I dok je automobil sve više zahvatao plamen, pojavio se radnik službe za održavanje autoputa, razbio je prozor i omogućio okupljenima da izvuku vozača na sigurno.

Tolla je rekao da mu je to bio najstrašniji trenutak u životu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Biden se oglasio nakon historijske odluke Senata SAD-a: Podržavamo borbu protiv Hamasa i Putina

Objavljeno

na datum

Administator

Američki predsjednik Joe Biden oglasio se nakon što je Senat SAD-a usvojio historijsku odluku o slanju značajne vojne pomoći Ukrajini, Tajvanu i Izraelu.

U obraćanju nakon sjednice Senata, Biden je rekao kako će usvajanje ovog paketa pomoću ojačati američku nacionalnu sigurnost te poslati svijetu moćnu poruku o moći američkog vodstva.

“Odlučno se zalažemo za demokratiju i slobodu te protiv tiranije i ugnjetavanja. Već danas ću potpisati ovu odluku kao zakon i obratiti se američkom narodu čim odluka stigne na moj stol”, naveo je Biden.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poručio je kako je neophodno što prije potpisati ovaj zakon.

“Potrebna je hitna pomoć za Ukrajinu, suočenu s nemilosrdnim bombardovanjem iz Rusije. Za Izrael, koji se upravo suočio s napadima bez presedana iz Irana. Za izbjeglice i one pogođene sukobima i prirodnim katastrofama širom svijeta, uključujući Gazu, Sudan i Haiti. Također, pomoć je potrebna i za naše partnere koji traže sigurnost i stabilnost u Indo-Pacifiku”, poručio je američki predsjednik.

Biden je riječi zahvalnosti uputio i svim senatorima koji su u ovom domu Kongresa glasali za usvajanje ovog važnog dokumenta.

“Ovaj zakon učinit će našu naciju i svijet sigurnijim jer podržavamo naše prijatelje koji se brane od terorista poput Hamasa i tiranina poput Putina”, zaključio je Biden.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu