Connect with us

SVIJET

Ukrajinci objavili da je u borbama u Donjecku ubijena majka 12 djece

Objavljeno

na datum

Ukrajina

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na Twitteru da je u borbama s ruskim snagama u regiji Donjeck ubijena 48-godišnja Olga Semidjanova.

Od 2014. godine je radila kao vojna doktorica u tom području. Ministarstvo je objavilo i da je bila majka 12-ero djece, od kojih je šestero usvojila. Također je bila dobitnica priznanja “Majka heroina” koje se dodjeljuje majkama s više od petero djece.

Vijest o njenoj smrti 3. marta objavila je i jedna od njenih kćerki na društvenim mrežama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kyiv Independent piše da je od njene smrti prošlo već 14 dana, a nesretna žena još nije pokopana. Naime, zbog žestokih borbi koje se vode u tom području, porodica ne može organizirati ukop.

“Znamo gdje je moja majka ubijena, ali ne znamo kome da se obratimo da vratimo tijelo kući. Ne znamo je li tamo pokopana”, rekla je njena kćerka Ana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

VIDEO – Kubanski predsjednik nosio kefiju: U Palestini se definišu čast i dostojanstvo svijeta

Objavljeno

na datum

Administator

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel posjetio je mlade ljude u Havani gdje su razgovarali i o ratu u Gazi te je poslao simbolične poruke podrške Palestini.

“Mi patimo svaki dan jer ne možemo ništa učiniti”, naveo je Diaz-Canel.

Canel, koji se susreo s propalestinskim mladim ljudima u Havani, nosio je palestinsku kefiju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na izraelske napade na Gazu, Canel je rekao:

“Palestina pati. Mi patimo svaki dan jer ne možemo ništa učiniti. Danas se tamo definiše čast i dostojanstvo svijeta. Težina historije će pasti na one koji ostaju ravnodušni prema šta se tamo dešava.”

Na kraju razgovora, Canel se fotografisao sa mladima koji drže palestinsku zastavu.

Napomenimo i da kefiju često zovu nezvaničnom palestinskom zastavom koja se povezuje sa političkim otporom i identitetom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

To je postala 30-ih godina kao simbol borbe protiv britanske vlasti.

Nastavi čitati

SVIJET

Armenija sve dalje od Rusije: Pashinyan najavio da je sljedeći korak napuštanje “ruskog NATO-a”

Objavljeno

na datum

Administator

Sljedeći logičan korak za Armeniju nakon zamrzavanja članstva u ODKB-u bit će povlačenje zemlje iz organizacije, rekao je premijer Armenije Nikol Pashinyan, govoreći u parlamentu.

“Sljedeći logičan korak bit će povlačenje Armenije iz ODKB-a… Kada se to dogodi, odlučit ćemo sami. Možda za mjesec dana, za godinu, za tri godine”, rekao je.

Istodobno, armenski je lider istaknuo da je pozicija Erevana povezana s politikom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Jedan od čelnika ODKB-a izjavio je da je sudjelovao u pripremi 44. rata, podržavao, vjerovao i želio pobjedu Azerbajdžana. Trebam li nakon ovoga razgovarati o pitanjima s predsjednikom Bjelorusije u formatu ODKB-a?”, rekao je Pashinyan.

Istaknuo je da nikada neće posjetiti Bjelorusiju sve dok je Lukašenko njen predsjednik. Također neće biti posjeta zemlji drugih armenskih dužnosnika.

Istodobno, Pashinyan je istaknuo da će “biti prisiljen razgovarati s Lukašenkom o pitanjima u formatu EAEU-a i ZND-a”.

“Teoretski, situacija oko ODKB-a mogla bi se promijeniti ako Bjelorusija odluči napustiti ODKB ili predsjednik Bjelorusije nađe riječi isprike koje će biti prihvatljive armenskom narodu”, dodao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je Jerevan dosljedno kritizirao ODKB, postupno smanjujući svoje sudjelovanje u organizaciji. Tako je u novembru armenski premijer Nikol Pashinyan odbio sudjelovati na summitu ujedinjenja u Minsku.

Osim toga, sredinom februara političar je najavio suspenziju članstva zemlje u ovoj savezu. Prema njegovom mišljenju, Ugovor o kolektivnoj sigurnosti u odnosu na republiku navodno nije proveden, “posebno 2021.-2022”.

U martu je Pashinyan rekao da bi se Armenija mogla povući iz ODKB-a ako ne odgovori na pitanja koja je postavio Jerevan u vezi sa suverenim teritorijem zemlje.

Početkom maja u Jerevanu je objavljeno da će se republika “suzdržati od pridruživanja odluci “O proračunu ODKB-a za 2024.” i sudjelovanja u financiranju aktivnosti organizacije predviđenih ovom odlukom”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova nazvala je izjave armenskog vodstva u vezi s ODKB-om ultimatumom i uvredljivom retorikom. Kako je podsjetilo Ministarstvo vanjskih poslova, u septembru 2022., na zahtjev Jerevana, savez je odmah formirao i poslao misiju za procjenu tajništva organizacije i Zajedničkog štaba u pogranična područja zemlje.

Kao rezultat toga, Vijeće kolektivne sigurnosti odlučilo je rasporediti promatračku misiju u republici, ali su je armenske vlasti odbile i radije pozvale predstavnike EU-a.

Unatoč tome, Moskva i dalje polazi od činjenice da Jerevan i dalje ostaje punopravni član ODKB-a sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze, istaknulo je ministarstvo.

Nagorno Karabah, koji je imao autonomni status, najavio je svoje jednostrano povlačenje iz Azerbajdžanske SSR prije 35 godina. Nakon raspada SSSR-a i oružanog sukoba s Azerbajdžanom (1992.-1994.), regija je dugo godina postojala kao nepriznata republika naseljena Armencima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U jesen 2020. ponovno su počela neprijateljstva u Karabahu, zbog čega je armenska strana izgubila sva područja oko Nagorno-Karabaha i dio teritorija koji su bili dio autonomije u sovjetsko vrijeme.

Ruske mirovne snage također su stacionirane u regiji. Azerbajdžan je 19. septembra 2023. započeo vojnu operaciju u Karabahu, koja je trajala jedan dan. Kao rezultat toga, nepriznata republika je prestala postojati, a gotovo cijelo stanovništvo regije otišlo je u Armeniju. Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev rekao je da je zemlja obnovila svoj teritorijalni integritet.

ODKB ILI Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) međuvladin je vojni savez u Euroaziji koji se sastoji od šest postsovjetskih država: Armenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Rusije i Tadžikistana, formiran je 2002. godine. Kolokvijalno se naziva i ruskim NATO-om.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Sve bliže dolazak moćnih američkih aviona na ukrajinsko nebo: Ukrajinci pripremaju teren

Objavljeno

na datum

Administator

Ukrajinske snage ulažu napore da oslabe ruske sisteme protuzračne odbrane. Ako uspije, to bi moglo omogućiti Ukrajini da dugoročno učinkovitije koristi avione s ljudskom posadom, vjeruje Institut za proučavanje rata (ISW).

ISW je izvijestio da su ukrajinske snage izvele napade u noći s 11. na 12. juna, gađajući jednu bateriju protuzračne odbrane S-300 i dvije baterije S-400 u blizini okupiranih naselja Belbek i Sevastopolj na Krimu.

ISW je također primijetio da geolocirane slike objavljene 12. juna pokazuju oštećena i uništena ruska sredstva S-300 sjeverno od okupirane Jevpatorije i uništeni ruski radarski sistem S-400 južno od okupiranog Džankoja, podupirući ranije izvještaje Glavnog štaba Ukrajine od 10. juna o udarima protiv sredstava ruske protuzračne odbrane u tim područjima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kostiantyn Nemichev, osnivač pukovnije Kraken ukrajinske odbrambene obavještajne službe (DIU), potvrdio je 12. juna da su ukrajinske snage rasporedile HIMARS kako bi uništile četiri ruska sistema S-300 u Belgorodskoj oblasti, ne navodeći datum.

Kako je objavljeno, ova je akcija dovela do raspoređivanja ruskih sredstava protuzračne odbrane s Krima u Belgorodsku oblast početkom juna 2024., što je rezultiralo smanjenom pokrivenošću ruske protuzračne odbrane oko Krima.

Glasnogovornik DIU-a Andrii Yusov pojasnio je 12. juna da su napadi ukrajinskih bespilotnih letjelica na zračnu bazu Akhtubinsk u Astrahanskoj oblasti između 7. i 8. juna oštetili dva ruska borbena aviona Su-57, ispravljajući ranije izvještaje o samo jednom avionu. Sistemi protuzračne odbrane S-300/S-400 i lovci Su-57 ključna su ruska sredstva koja ograničavaju ukrajinske zračne operacije blizu fronte i podupiru ruske ofanzivne napore u Ukrajini.

“Ukrajinske snage će možda nastojati aktivno degradirati rusku protuzračnu odbranu prije nego što Ukrajina dobije značajan broj aviona kako bi se postavili uvjeti za buduću ukrajinsku upotrebu zračnih snaga s fiksnim krilima s ljudskom posadom bliže područjima fronta. Ukrajinske snage možda pokušavaju degradirati Ruska protuzračna odbrana uoči očekivanih isporuka F-16 borbenih aviona Ukrajini, koje će navodno započeti u malim količinama u ljeto i jesen 2024. godine”, navodi se.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

ISW vjeruje da bi ukrajinske vojne operacije mogle na kraju integrirati avione za podršku kopnenim snagama ako Ukrajina nabavi dovoljno borbenih aviona zapadni partneri obuče dovoljno pilota i ako Ukrajina uspješno oslabi rusku protuzračnu odbranu.

U međuvremenu, ISW je ponovio da su ukrajinske i zapadne vlasti ranije izjavile da Ukrajini treba značajna količina vremena za obuku dovoljnog broja pilota i opremanje zemlje s otprilike 150 F-16, koji su važni za postizanje zračne nadmoći za učinkovite operacije kopnene podrške.

“Ukrajinski dužnosnici također su identificirali svoju predviđenu upotrebu F-16 i drugih aviona s ​​fiksnim krilima kako bi ograničili ruske zračne operacije, a glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Ilya Yevlash primijetio je da bi samo dvije eskadrile F-16, otprilike 18 aviona, bile dovoljne da značajno utjecati na situaciju u ukrajinskom zračnom prostoru”, dodao je ISW.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu