Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

U KCUS spašeno petogodišnje dijete sa moždanim udarom

Objavljeno

na datum

KCUS

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) početkom ovog mjeseca realizovana je prva mehanička trombektomija kod petogodišnjeg djeteta sa moždanim udarom.

Pacijent je primljen na Pedijatrijsku kliniku u teškom zdravstvenom stanju, a trenutno se oporavlja na Neuropedijatrijskom odjelu.

Prema riječima prof. dr. Sandre Vegar Zubović, direktorice dijagnostičkig diciplina hitni pregled mozga magnetnom rezonancom je ukazao na začepljenje bazilarne arterije sa životno ugrožavajućom infarkcijom moždanog stabla na šta je ukazivalo i teško kliničko stanje pacijenta sa oduzetošću, gubitkom koordinacije pokreta i otežanim gutanjem.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Zbog znakova moždanog udara od strane multidisciplinarnog tima sastavljenog od pedijatara i neurointerventnih radiologa ustanovljena je indikacija za mehaničku trombektomiju za koju je KCUS kao ustanova tercijarnog nivoa kadrovski i tehnički kapacitiran.

Tim neurointerventnih radiologa Klinike za radiologiju, uz saradnju sa anesteziolozima, je ovu proceduru u kratkom vremenskom roku nakon uspostavljanja dijagnoze uspješno izveo čime je došlo do trenutnog poboljšanja kliničke slike djeteta i povlačenja simptoma“, naglasila je prof. dr. Vegar Zubović.

Tim neurointerventnih radiologa Klinike za radiologiju KCUS navodi da je prema njihovom pretraživanju dostupne literature do sada u svijetu publikovano samo 16 prikaza izvođenja mehaničke trombektomije u ovoj životnoj dobi.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS ističe da je procedura mehaničke ekstrakcije krvnog ugruška iz bazilarne arterije, minimalno invazivnim pristupom, omogućila da se izbjegne neminovni nastanak teških posljedica koju začepljenje bazilarne arterije nosi u smislu trajnog invaliditeta, pa i smrtnog ishoda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„ Svi smo ponosni na medicinski tim koji je uspješno uradio mehaničku trombektomiju kod petogodišnjeg djeteta, što predstavlja rijetskost i u svjetskoj medicini. Ovo je rezultat predanog rada naših uposlenika. Puno toga smo uradili u proteklih šest godina, u smislu educiranja kadra i nabavke potrebne opreme. Zahvaljujući tome primjenjujemo najsavremenije protokole u liječenju u šta spada i liječenje ovog malog pacijenta. Njegov oporavak nastavlja se na Pedijatrijskoj klinici“, izjavila je prof. dr. Izetbegović.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nizozemski marinci stigli u BiH kako bi se pridružili misiji EUFOR-a

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo odbrane Nizozemske saopćilo je kako je u ponedjeljak iz zračne baze Eindohoven 100 marinaca krenulo u Bosnu i Hercegovinu. Ranije je u državu stiglo 50 nizozemskih vojnika.

“Mornarička četa postat će dio multinacionalne bataljona EUFOR-a Althea. Bataljon se može rasporediti po cijeloj Bosni i Hercegovini iz baze Butmir u Sarajevu. Jedinica se može rasporediti za više zadataka, od patrola do kontrole gomile i nereda , ali i kao brza jedinica za pružanje podrške bilo gdje u zemlji”, navodi se u saopćenju.

Istakli su da su predviđene i zajedničke vježbe s Oružanim snagama BiH, a da će za šest mjeseci vojnici biti zamijenjeni drugom četom

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istakli su da osim čete marinaca u Bosni i Hercegovini od ranije boravi dio štabnih oficira i obavještajni tim iz Nizozemske.

Odluka o slanju nizozemskih vojnika u misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini objavljena je u aprilu ove godine. U obavještajnom dijelu misije raspoređeno je 10 vojnika. Kao razlog za slanje je navedeno povećanje tenzija u državi.

Podsjećamo, nakon više godine odsustva i Njemačka se prošle godine ponovo pridružila misiji EUFOR-a. Trenutno se u EUFOR-u nalazi oko hiljadu vojnika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Mađarska se protivi sankcijama RS-u i obećava investicije, a Dodik planira uvođenje mađarskog jezika u škole

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik još jednom je u kratkom periodu boravio u Mađarskoj kod tamošnjeg premijera Viktora Orbana. Tom prilikom uslijedili su međusobni epiteti i obećanja o investicijama u kulturološkoj razmjeni i saradnji.

Mađarska je već godinama glavni evropski oslonac politike Milorada Dodika. Orban je njegov najveći i otvoreni zaštitnik koji stavlja veto, odnosno najavljuje ulaganje veta na višestruke najave uvođenja sankcija Evropske unije RS-u i Dodiku.

“Mađarska se snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba u BiH jer one zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija”, saopćeno je i ovaj put.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Suštinski Mađarska vodi mnogo intenzivniju politiku s entitetom RS, u poređenju sa državom BiH. Mađarska pod Orbanovoj vlašću ima interes da u našoj zemlji, a primarno u RS-u ulaže u telekomunikacije, energetiku, ali i finansijski sektor. Čak je i Dodik potvrdio da će ta zemlja preuzeti projekte koje je Njemačka otkazala u RS-u kao vid sankcija Dodiku.

Mađarska je ta koja je Dodiku obećala i dala određeni novac kojim popunjava budžetske rupe.

Dodik je itekako svjestan koliko mu Mađsrska znači pa je jučer najavio intenzivniju integraciju privreda, ali je iznio ideju da se kao pilot projekat u desetak škola u RS-u uvede učenje mađarskog jezika te da se na fakultete uključe i mađarski profesori.

Treba podsjetiti da se u skoro 30 škola u RS-u uči i ruski jezik kao drugi strani jezik, a i kineski jezik je već unazad nekoliko godina uveden kroz kurseve na koje se učenici prijavljuju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik: Mađarska spremna da preuzme projekte u RS koje je Njemačka otkazala

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je premijer Mađarske Viktor Orban izrazio spremnost da Mađarska preuzme projekte u Republici Srpskoj koje je Njemačka otkazala.

“Orban je izrazio spremnost da Mađarska supstituiše projekte koje su Nijemci otkazali jer nisu željeli da regulišu ugovore”, rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa Orbanom, navodeći da je razgovarano o stvarima koje su ranije definisali, ali i nekim novim idejama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Naša saradnja se razvija na najbolji način. Pokušavamo da prepoznamo i realizujemo projekte koje smo ranije zacrtali u oblasti energetike, kao što su vjetroparkovi, a veoma uspješno se odvija i projekat podrške Mađarske poljoprivrednim proizvođačima u RS”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je razgovarano i o saradnji i podršci mađarske Vlade srpskoj zajednici i SPC.

“Razgovarali smo i o tome kako bismo mogli i trebalo da vodimo politike koje će integrisati naše privrede što više, kao i o mogućnosti da se na eksperimentalnom nivou u desetak škola i fakulteta u sljedećoj školskoj godini uključe mađarski profesori i da sagledamo interes djece za učenje mađarskog jezika”, rekao je Dodik.

Sastanku Dodika i Orbana prisustvovali su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu