Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Dodik nakon sastanka sa Borrellom: Izetbegović bezočno laže

Objavljeno

na datum

Milorad Dodik

Lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa današnjeg sastanka u zgradi Delegacije Evropske unije sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU izašao je zadovoljan, više puta ponavljajući da je Borrell bio korektan.

Dodik je rekao da se na sastanku od Bakira Izetbegovića, tražila djelimična ustavna reforma i reforma Izbornog zakona iako je lider SDA u ranijoj izjavi rekao da je Borrell od Dodika zahtijevao da se zaustavi prijenos nadležnosti na entitete sa državnog nivoa, da se očuva mir i stabilnost…

“Kako čovjek laže, ne mogu vjerovati. Od Izetbegovića se tražila djelimična ustavna reforma kao i reforma Izbornog zakona. Mi u Republici Srpskoj smo to davno završili u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH, rekli smo da to ide neposredno u skladu sa Ustavom i sada već čekamo i mrcvarimo se ovdje mnogo vremena oko toga. Mislim da nije fer da se tako bezočno laže jer je od Izetbegovića Borrell tražio da se završi sa ustavnom reformom”, rekao je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je sastanak kao i Borrell bio veoma korektan.

“Nema ubrzanog puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, to sam mogao zaključiti iz njihovih stavova gdje oni traže da se standardi moraju poštivati i to je ono što je apsolutno jasno svakome. I ta priča u kojoj se u nekoj vrsti bjesnila ovdje upoređuju Ukrajina i BiH, to je neuporedivo. Ovdje u BiH je bio građanski rat, ovdje nije bila ova vrsta priče kao u Ukrajini. Mi podržavamo teritorijalni integritet svih zemalja članica UN-a i isto tako i Ukrajine. Želimo da prestane što je prije moguće rat, ali mislim da je rat nastao, sam je to i Borrell prije nekoliko dana rekao, zato što su oni mnogo podsticali Ukrajinu da će biti članica NATO-a, a onda to nisu mogli ispuniti. Stvari su se zakomplikovale i došlo je do ovoga”, dodao je Dodik.

Osvrnuo se i na izjavu Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a, a koji je poručio da neće biti novca EU za RS kazavši da od toga nema ništa. Smatra da Republika Srpska ne treba biti predmet sankcija, te da ukoliko to EU planira treba uraditi za cijelu BiH.

“Borrell mi te sankcije nijednom nije spomenuo na sastanku, ako je to rekao Izetbegoviću onda laže. Dakle, postoje kriteriji, EU plasira sredstva BiH i ako ih obustavi samo RS time je doprinijela podjeli BiH”, poručio je Dodik,piše N1.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. Ilija

    16.03.2022. at 17:54

    Baš me čudi da se laže u BiH…..

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu