Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Dodik nakon sastanka sa Borrellom: Izetbegović bezočno laže

Objavljeno

na datum

Milorad Dodik

Lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa današnjeg sastanka u zgradi Delegacije Evropske unije sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU izašao je zadovoljan, više puta ponavljajući da je Borrell bio korektan.

Dodik je rekao da se na sastanku od Bakira Izetbegovića, tražila djelimična ustavna reforma i reforma Izbornog zakona iako je lider SDA u ranijoj izjavi rekao da je Borrell od Dodika zahtijevao da se zaustavi prijenos nadležnosti na entitete sa državnog nivoa, da se očuva mir i stabilnost…

“Kako čovjek laže, ne mogu vjerovati. Od Izetbegovića se tražila djelimična ustavna reforma kao i reforma Izbornog zakona. Mi u Republici Srpskoj smo to davno završili u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH, rekli smo da to ide neposredno u skladu sa Ustavom i sada već čekamo i mrcvarimo se ovdje mnogo vremena oko toga. Mislim da nije fer da se tako bezočno laže jer je od Izetbegovića Borrell tražio da se završi sa ustavnom reformom”, rekao je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je sastanak kao i Borrell bio veoma korektan.

“Nema ubrzanog puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, to sam mogao zaključiti iz njihovih stavova gdje oni traže da se standardi moraju poštivati i to je ono što je apsolutno jasno svakome. I ta priča u kojoj se u nekoj vrsti bjesnila ovdje upoređuju Ukrajina i BiH, to je neuporedivo. Ovdje u BiH je bio građanski rat, ovdje nije bila ova vrsta priče kao u Ukrajini. Mi podržavamo teritorijalni integritet svih zemalja članica UN-a i isto tako i Ukrajine. Želimo da prestane što je prije moguće rat, ali mislim da je rat nastao, sam je to i Borrell prije nekoliko dana rekao, zato što su oni mnogo podsticali Ukrajinu da će biti članica NATO-a, a onda to nisu mogli ispuniti. Stvari su se zakomplikovale i došlo je do ovoga”, dodao je Dodik.

Osvrnuo se i na izjavu Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a, a koji je poručio da neće biti novca EU za RS kazavši da od toga nema ništa. Smatra da Republika Srpska ne treba biti predmet sankcija, te da ukoliko to EU planira treba uraditi za cijelu BiH.

“Borrell mi te sankcije nijednom nije spomenuo na sastanku, ako je to rekao Izetbegoviću onda laže. Dakle, postoje kriteriji, EU plasira sredstva BiH i ako ih obustavi samo RS time je doprinijela podjeli BiH”, poručio je Dodik,piše N1.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. Ilija

    16.03.2022. at 17:54

    Baš me čudi da se laže u BiH…..

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nizozemski marinci stigli u BiH kako bi se pridružili misiji EUFOR-a

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo odbrane Nizozemske saopćilo je kako je u ponedjeljak iz zračne baze Eindohoven 100 marinaca krenulo u Bosnu i Hercegovinu. Ranije je u državu stiglo 50 nizozemskih vojnika.

“Mornarička četa postat će dio multinacionalne bataljona EUFOR-a Althea. Bataljon se može rasporediti po cijeloj Bosni i Hercegovini iz baze Butmir u Sarajevu. Jedinica se može rasporediti za više zadataka, od patrola do kontrole gomile i nereda , ali i kao brza jedinica za pružanje podrške bilo gdje u zemlji”, navodi se u saopćenju.

Istakli su da su predviđene i zajedničke vježbe s Oružanim snagama BiH, a da će za šest mjeseci vojnici biti zamijenjeni drugom četom

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istakli su da osim čete marinaca u Bosni i Hercegovini od ranije boravi dio štabnih oficira i obavještajni tim iz Nizozemske.

Odluka o slanju nizozemskih vojnika u misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini objavljena je u aprilu ove godine. U obavještajnom dijelu misije raspoređeno je 10 vojnika. Kao razlog za slanje je navedeno povećanje tenzija u državi.

Podsjećamo, nakon više godine odsustva i Njemačka se prošle godine ponovo pridružila misiji EUFOR-a. Trenutno se u EUFOR-u nalazi oko hiljadu vojnika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Mađarska se protivi sankcijama RS-u i obećava investicije, a Dodik planira uvođenje mađarskog jezika u škole

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik još jednom je u kratkom periodu boravio u Mađarskoj kod tamošnjeg premijera Viktora Orbana. Tom prilikom uslijedili su međusobni epiteti i obećanja o investicijama u kulturološkoj razmjeni i saradnji.

Mađarska je već godinama glavni evropski oslonac politike Milorada Dodika. Orban je njegov najveći i otvoreni zaštitnik koji stavlja veto, odnosno najavljuje ulaganje veta na višestruke najave uvođenja sankcija Evropske unije RS-u i Dodiku.

“Mađarska se snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba u BiH jer one zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija”, saopćeno je i ovaj put.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Suštinski Mađarska vodi mnogo intenzivniju politiku s entitetom RS, u poređenju sa državom BiH. Mađarska pod Orbanovoj vlašću ima interes da u našoj zemlji, a primarno u RS-u ulaže u telekomunikacije, energetiku, ali i finansijski sektor. Čak je i Dodik potvrdio da će ta zemlja preuzeti projekte koje je Njemačka otkazala u RS-u kao vid sankcija Dodiku.

Mađarska je ta koja je Dodiku obećala i dala određeni novac kojim popunjava budžetske rupe.

Dodik je itekako svjestan koliko mu Mađsrska znači pa je jučer najavio intenzivniju integraciju privreda, ali je iznio ideju da se kao pilot projekat u desetak škola u RS-u uvede učenje mađarskog jezika te da se na fakultete uključe i mađarski profesori.

Treba podsjetiti da se u skoro 30 škola u RS-u uči i ruski jezik kao drugi strani jezik, a i kineski jezik je već unazad nekoliko godina uveden kroz kurseve na koje se učenici prijavljuju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik: Mađarska spremna da preuzme projekte u RS koje je Njemačka otkazala

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je premijer Mađarske Viktor Orban izrazio spremnost da Mađarska preuzme projekte u Republici Srpskoj koje je Njemačka otkazala.

“Orban je izrazio spremnost da Mađarska supstituiše projekte koje su Nijemci otkazali jer nisu željeli da regulišu ugovore”, rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa Orbanom, navodeći da je razgovarano o stvarima koje su ranije definisali, ali i nekim novim idejama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Naša saradnja se razvija na najbolji način. Pokušavamo da prepoznamo i realizujemo projekte koje smo ranije zacrtali u oblasti energetike, kao što su vjetroparkovi, a veoma uspješno se odvija i projekat podrške Mađarske poljoprivrednim proizvođačima u RS”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je razgovarano i o saradnji i podršci mađarske Vlade srpskoj zajednici i SPC.

“Razgovarali smo i o tome kako bismo mogli i trebalo da vodimo politike koje će integrisati naše privrede što više, kao i o mogućnosti da se na eksperimentalnom nivou u desetak škola i fakulteta u sljedećoj školskoj godini uključe mađarski profesori i da sagledamo interes djece za učenje mađarskog jezika”, rekao je Dodik.

Sastanku Dodika i Orbana prisustvovali su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu