Connect with us

BIHAĆ

VIDEO – Bihać: Platili stanove, sada strahuju da će biti izbačeni na ulicu

Objavljeno

na datum

Dugogodišnju borbu za svoja prava vode vlasnici oko 40 stanova iz Bihaća. Strahuju da će biti izbačeni na ulicu jer ne žele platiti dodatnih 15 posto na ugovorene cijene.

Prije 12 godina Sanela Aldžić Mahmić i njena porodica kupili su dva stana u novoizgrađenoj zgradi u Ulici Zaima Imamovića u Bihaću. Iako su isplatili ugovorenu cjenu, stanovi su još uvijek pod hipotekom, a sad i Agencija iQR, koja je preuzela obaveze hipotekarnog kredita, od njih traži dodatnih 15 posto na ugovorenu cijenu.

“Stan imamo na sebi, naš vlasnički list je na nama, imamo teret hipoteke i sad traže da platimo još 15 posto na tu ukupnu cijenu. Naš stan nije 100 posto plaćen nego bi onda bio 115 posto po njihovim. Mi pare nemamo”, kaže Sanela.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Godine 2008. firma BH Invest započela je aktivnosti na prodaji stanova u zgradi u ulici Zaima Imamovića te je podignut i hipotekarni kredit od lizing društva Hypo Alpe-Adria Leassinga, a kao hipotekarni zalog je bila zgrada u izgradnji. Prema riječima stanara sa firmom BH Invest je ugovoreno da će se u roku od 30 do 60 dana obezbijediti brisovnice za brisanje tereta na kupljenim stanovima nakon uplate po ugovoru. Međutim, oko 40 stanova nikad nije dobilo brisovnicu iako su isplatili ugovorenu cijenu.

“U tom etažiranju se javili problemi, gdje je došlo do etažiranja i ljudi žele da se upišu kao vlasnici, jer u njihovim ugovorima BH Invest je uzeo obavezu da će on da im ishoduje brisovne dozvole”, pojašnjava stanar Edvin Bolić.

Firma BH Invest trenutno je u stečajnom postupku, a sve obaveze u ovom slučaju na kraju je preuzela Agencija iQR, koja sada od vlasnika stanova traži dodatna sredstva. Kontaktirali smo ih da bismo došli do odgovora, no oni pred kamere nisu željeli. U pisanom odgovoru iz iQR-a kažu:

“Uvažavajući problematiku kupaca stanova firme u stečaju, izašli smo sa prijedlogom vansudskog rješenja prema modelu u kojem bi iQR d.o.o. snosio 85% a kupci stanova 15% štete nastale stečajem firme BH Invest d.o.o. Bihać. Ovaj model je odbijen te jedino preostaje sudsko rješavanje problematike.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Imali smo sastanak sa Agencijom iQR koja je preuzela dugovanja od HETA-e. Koja je nama predložila da mi koji smo isplatili stanove u cijelosti doplatimo njima još 15 posto na taj iznos. Mi na to nismo pristali”, navodi stanarka Azra Mahmutović.

Ovaj slučaj vijećnik Adnan Lipovača je iznio pred Gradsko vijeće Bihać.

“I ono što je jako dobro, što je pozitivno da je gradonačelnik oformio tim iz kabineta gdje će u narednoj sedmici primiti predstavnike stanara i mi ćemo zajedno s njima ići prema višim nivoima vlasti i tražiti riješavanje njihovih problema.”

Stečajna upraviteljica Izeta Selimović nije željela stati pred kamere jer je stečajni postupak nad firmom BH Invest u toku, a pokrenut je 2018. godine. Stanari odbijaju platiti dodatnih 15 posto na već plaćene stanove i pitaju se da li će nakon 12 godina morati iz svojih stanova na ulicu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. Hasib

    16.03.2022. at 11:05

    Onaj koje stan isplatio taj više nejma nikvi obaveza da do na placu je stan ako je stan isplaćen zašto potražuju još novca ako stan košta 50 hiljada maraka zašto bi oni bili dužni dati još 7500 maraka da bi neko strpao u džep da sam na mjestu ti stanara nebi platio ni jednu marku pa neka sudom traže jer zakon je na njihovoj strani

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

KAKO SE OBJAŠNJAVA POSKUPLJENJE VODE U BIHAĆU NAKON 12 GODINA

Objavljeno

na datum

Administator

Na posljednjoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Bihać donesena je odluka o povećanju cijene pitke vode, odnosno uvođenju naknade za prečišćavanje otpadnih voda. Građani će umjesto dosadašnjih 0, 94, plaćati 1, 20 KM za kubni metar potrošene pitke vode, dok će se novouvedena naknada za prečišćavanje otpadnih voda u iznosu 0, 40 KM odnositi na one koji su priključeni na ovaj sistem.

Predstavnici aktuelnog rukovodstva Javnog preduzeća Vodovod odluku o povećanju cijena njihovih usluga smatraju neophodnom, ili nužnom mjerom u ovom momentu.

“To je zaista bila neminovna potreba. Reći ću to ovako, ako ima i jedan proizvod ili roba da joj 12 godina nije promijenjena cijena, onda nije trebalo doći ni do povećanja cijena naših usluga. Od 2011. godine imamo vjerovatno najnižu cijenu usluga u okruženju, a mislim da vam ne moram govoriti koliko su poskupjele sve naše ulazne stavke – oprema, nabavni dijelovi, rezervni dijelovi, energenti i električna energija. Zato, svakome ko je realan – jasno je da je moralo doći do promjene cijene, ukoliko želimo kvalitetno i kontinuirano vodosnabdijevanje, te preduzeće koje može odgovoriti svom zadatku”, riječi su direktora Javnog preduzeća Vodovod Bihać Mirsada Merdanića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovom prilikom rečeno je i kako će financijska sredstva dobijena na osnovu povećanja cijene, biti namjenski usmjerena.

“Poskupljenja u ovom slučaju se odnose samo na fizička lica, dok cijena za pravna lica ostaje u iznosu 1, 70 KM po kubnom metru potrošene vode. Dakle, djelimično je primijenjena metodologija za obračun cijena, tako da je ovaj dio poskupljenja za fizička lica (sa 0, 94 – na 1, 20 KM) takozvani varijabilni dio cijene kojim pokrivamo operativne troškove. Sada dodatno uvodimo trošak rekonstrukcije održavanja mreže, kako bi ta sredstva usmjerili u rekonstrukciju vodovodne mreže i što kvalitetnije vodosnabdijevanje građana”, izjavio je Amel Muslić, izvršni direktor za zajedničke poslove.

Trenutnom rukovodstvu JP Vodovod Bihać zamjeraju se gubici i neprihodovana voda od 53 posto, što je prema riječima izvršnog direktora za tehničke poslove Amira Malkoča neopravdano, ako se, kako kaže, uzme u obzir starost vodovodne mreže.

“Nažalost, u nekim dijelovima grada vodovodna mreža je iz 60 – tih godina prošlog stoljeća. Građane uvijek brinu azbest – cementni cjevovodi kojih još uvijek ima upravo zbog starosti naše mreže. E sada, ovo poskupljenje cijene vode omogućava nam da u dogledno vrijeme planiramo i realiziramo rekonstrukciju i zanavljanje određenih dijelova mreže i na taj način dodatno poboljšamo vodosnabdijevanje. Bez obzira na dosta teške uvjete, već smo u prethodnom periodu uspjeli modernizirati neke segmente, poput pumpi na rezervoarima i dijela terensko – voznog parka. Uz pomoć Grada Bihaća nedavno smo realizirali i postavljanje nove cjevovodne mreže u dijelu ulice “Dr. Irfana Ljubijankića”, što je izuzetno vrijedan projekat”, dodao je Malkoč.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici na kojoj je na kraju i usvojen prijedlog o povećanju cijena usluga gradskog vodovodnog preduzeća, bilo je dosta podijeljenih mišljenja, baš kao i kod svih građana. U nekim slučajevima izražena je sumnja u budući način raspolaganja tim novcem, trenutnu visinu plata rukovodilaca, broju uposlenih… Zato smo upravo direktora Merdanića pitali da li je sve to razlog usvajanja zaključka kojim se traži smjena upravljačkih struktura Preduzeća na spomenutoj sjednici Gradskog vijeća.

“Ne bih se mnogo osvrtao na taj zaključak, s obzirom da znamo da je tome prethodila rasprava o kreditnom zaduženju. Ne mogu i ne želim govoriti o politici, jedino ću naglasiti da se ne slažem sa nekim konstatacijama iz Zaključka, prvenstveno mislim na tvrdnje da je ova Uprava neodgovorno upravljala, te da nije uspjela osgurati uvjete za funkcionisanje Preduzeća. Mi se u posljednjih nekoliko godina suočavamo sa brojnim otežavajućim okolnostima, što se do sada nije odrazilo na funkcioniranje preduzeća, odnosno usluge koje pružamo građanima. Reći ću i to da je Javno preduzeće Vodovod u 2020. godini imalo 134, a sada ima 125 uposlenika, konto priče o pretjeranom i neopravdanom zapošljavanju”, naveo je direktor bihaćkog Vodovoda Merdanić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Potvrđena optužnica protiv Žerić Irmana iz Bihaća zbog ubistva Elvisa Bajramovića

Objavljeno

na datum

Administator

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignuta protiv Žerić Irmana (26) iz Bihaća zbog krivičnog djela Ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka d) Krivičnog zakona Federacije BiH potvrđena je rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću 25.09.2023.godine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 30.06.2023.godine u Ulici Hasan bega Bišćevića u Bihaću,upravljajući vozilom marke Fiat Stilo i krećući se iz pravca grada u pravcu mjesta Sokolac,a pri tom znajući da u tom dijelu grada živi Elvis Bajramović u namjeri da mu se osveti zbog ranijih nesuglasica koje su imali oštećenog udario prednjim dijelom automobila nakon čega je oštećeni pao na haubu i prednje vjetrobransko staklo te na aflaltni kolovoz i pri tome zadobio teške teške tjelesne povrede nakon kojih je preminuo 01.07.2023.godine.

Nakon toga optuženi je putem društvene mreže Instagram slao poruke da je automobilom udario oštećenog i da mu se osvetio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osnovanost predmetne optužnice Kantonalno tužilaštvo je potvrdilo provedenom istragom i prikupljanjem brojnih dokaza,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Nastavi čitati

BIHAĆ

Radio kao instruktor letenja: Poznat identitet stradalog pilota u nesreći kod Bihaća

Objavljeno

na datum

Administator

Jučer u poslijepodnevnim satima na padinama Plješevice, u mjestu Zavalje kod Bihaća, dogodio se pad jedrilice u kojem je tragično preminuo Jusuf Midžić, poznat kao “Midža”.

Rođen 1948. godine u Bihaću, Midžić je bio dobro poznat u tom gradu. Bio je profesor fizike i istaknuti instruktor letenja u Aero Klubu Bihać, gdje je bio najstariji i najaktivniji član.

Midžić je bio iskusan pilot s dugom karijerom koja je počela 1964. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nesreća se dogodila oko 18:45 sati i prijavljena je od strane očevidaca.

Uzroci pada letjelice bit će poznati nakon provedenih istražnih radnji i vještačenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu