Connect with us

BIHAĆ

VIDEO – Bihać: Platili stanove, sada strahuju da će biti izbačeni na ulicu

Objavljeno

na datum

Dugogodišnju borbu za svoja prava vode vlasnici oko 40 stanova iz Bihaća. Strahuju da će biti izbačeni na ulicu jer ne žele platiti dodatnih 15 posto na ugovorene cijene.

Prije 12 godina Sanela Aldžić Mahmić i njena porodica kupili su dva stana u novoizgrađenoj zgradi u Ulici Zaima Imamovića u Bihaću. Iako su isplatili ugovorenu cjenu, stanovi su još uvijek pod hipotekom, a sad i Agencija iQR, koja je preuzela obaveze hipotekarnog kredita, od njih traži dodatnih 15 posto na ugovorenu cijenu.

“Stan imamo na sebi, naš vlasnički list je na nama, imamo teret hipoteke i sad traže da platimo još 15 posto na tu ukupnu cijenu. Naš stan nije 100 posto plaćen nego bi onda bio 115 posto po njihovim. Mi pare nemamo”, kaže Sanela.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Godine 2008. firma BH Invest započela je aktivnosti na prodaji stanova u zgradi u ulici Zaima Imamovića te je podignut i hipotekarni kredit od lizing društva Hypo Alpe-Adria Leassinga, a kao hipotekarni zalog je bila zgrada u izgradnji. Prema riječima stanara sa firmom BH Invest je ugovoreno da će se u roku od 30 do 60 dana obezbijediti brisovnice za brisanje tereta na kupljenim stanovima nakon uplate po ugovoru. Međutim, oko 40 stanova nikad nije dobilo brisovnicu iako su isplatili ugovorenu cijenu.

“U tom etažiranju se javili problemi, gdje je došlo do etažiranja i ljudi žele da se upišu kao vlasnici, jer u njihovim ugovorima BH Invest je uzeo obavezu da će on da im ishoduje brisovne dozvole”, pojašnjava stanar Edvin Bolić.

Firma BH Invest trenutno je u stečajnom postupku, a sve obaveze u ovom slučaju na kraju je preuzela Agencija iQR, koja sada od vlasnika stanova traži dodatna sredstva. Kontaktirali smo ih da bismo došli do odgovora, no oni pred kamere nisu željeli. U pisanom odgovoru iz iQR-a kažu:

“Uvažavajući problematiku kupaca stanova firme u stečaju, izašli smo sa prijedlogom vansudskog rješenja prema modelu u kojem bi iQR d.o.o. snosio 85% a kupci stanova 15% štete nastale stečajem firme BH Invest d.o.o. Bihać. Ovaj model je odbijen te jedino preostaje sudsko rješavanje problematike.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Imali smo sastanak sa Agencijom iQR koja je preuzela dugovanja od HETA-e. Koja je nama predložila da mi koji smo isplatili stanove u cijelosti doplatimo njima još 15 posto na taj iznos. Mi na to nismo pristali”, navodi stanarka Azra Mahmutović.

Ovaj slučaj vijećnik Adnan Lipovača je iznio pred Gradsko vijeće Bihać.

“I ono što je jako dobro, što je pozitivno da je gradonačelnik oformio tim iz kabineta gdje će u narednoj sedmici primiti predstavnike stanara i mi ćemo zajedno s njima ići prema višim nivoima vlasti i tražiti riješavanje njihovih problema.”

Stečajna upraviteljica Izeta Selimović nije željela stati pred kamere jer je stečajni postupak nad firmom BH Invest u toku, a pokrenut je 2018. godine. Stanari odbijaju platiti dodatnih 15 posto na već plaćene stanove i pitaju se da li će nakon 12 godina morati iz svojih stanova na ulicu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. Hasib

    16.03.2022. at 11:05

    Onaj koje stan isplatio taj više nejma nikvi obaveza da do na placu je stan ako je stan isplaćen zašto potražuju još novca ako stan košta 50 hiljada maraka zašto bi oni bili dužni dati još 7500 maraka da bi neko strpao u džep da sam na mjestu ti stanara nebi platio ni jednu marku pa neka sudom traže jer zakon je na njihovoj strani

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

VIDEO – Prevazilaženje predrasuda: Sve više Roma u Bihaću pohađa školu i bilježi uspjehe

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog predrasuda Romi u Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim problemima. Često osuđena na prosjačenje, romska djeca zbog toga ne idu u školu.

Ipak, u Bihaću se odnos prema ovoj kategoriji građana proteklih godina znatno poboljšao, a uz podršku i angažman institucija i lokalne zajednice, sve više djece pohađa osnovnu i srednju školu, ali i bilježe uspjehe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija

Objavljeno

na datum

Administator

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 09.04.2024. godine nakon kraće bolesti u 75-oj godini života na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija iz Bihaća.

Dženaza i ukop mile nam rahmetlije će se obaviti dana 12.04.2024. godine (petak) u 14:30 sati na mezarlucima “HUMCI” u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: Kadeti-polaznici za čin mlađi inspektor potpisali ugovore

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 05.04.2024 godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su u prisustvu ministra i zamjenika direktora Uprave policije budući kadeti-polaznici za čin mlađeg inspektora potpisali ugovore o međusobnim pravima i obavezama između Uprave policije MUP-a USK i kadeta polaznika za vrijeme trajanja osnovne obuke za čin „mlađi inspektor“ na policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Obuka, koja počinje 08.04.2024 godine, održat će se u trajanju od tri mjeseca na policijskoj akademiji i jedan mjesec u Upravi policije MUP-a USK nakon čega će se sa uspješnim kadetima pristupiti o potpisivanju ugovora o zaposlenju u Upravi policije MUP-a USK.

Ministar Habibija i zamjenik direktora Kozlica su budućim polaznicima akademije čestitali na odabiru te su im zaželjeli sreću u nastavku obuke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu