Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Gradska vodovodna preduzeća u USK-u u teškoj situaciji, moguće poskupljenje vode

Objavljeno

na datum

Vodovod

Direktori gradskih i općinskih vodovodnih preduzeća u Unsko-sanskom kantonu (USK) upozorili su na velike probleme u poslovanju, koji su uslovljeni poskupljenjem električne energije za 20 posto, ogromnim povećanjem cijena repromaterijala, ali i iseljavanjem stanovništva.

-Na primjer u sušnom periodu, mi smo prinuđeni pumpati vodu iz Sanice. To se radi na nadmorskoj visini od 600 metara, sa izuzetno jakim pumpama koje su veliki potrošači električne energije. Prema sadašnjem ugovoru, mi bismo recimo do 20. maja morali dostaviti plan za juni, a sve to je za nas nemoguće – kazala je direktorica Komunalnog d.o.o. Bosanski Petrovac Nada Repija.

Na problem poskupljenja električne energije ukazao je i direktor Vodovoda i kanalizacije Sanski Most Mensur Islamović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

-Mi imamo zaista jedan specifičan problem, budući da smo prema Zakonu o javnim nabavkama raspisali javni poziv, na koji nam se Elektrodistribucija nije javila. To je opravdano navodnom poslovnom odlukom o neprijavljivanju na pozive određeno vrijeme. Ja bih rekao da oni u suštini znaju da imaju monopol u snabdijevanju električnom energijom i da se jednostavno nisu htjeli prijaviti budući da znaju da nema drugog dobavljača. Rezultat toga je da bismo mi za prvih šest dana ove godine, umjesto dosadašnjih 2.300, trebali platiti račun od 9. 600 KM – dodao je Islamović.

Rečeno je i kako je repromaterijal za održavanje vodovodnih postrojenja poskupio više od 300 posto, a posebno je izdvojen problem smanjenja potrošača, odnosno iseljenja stanovništva iz ovog dijela Bosne i Hercegovine.

-Uspješno poslujemo samo kada se naši vodomjeri vrte, ili da budem konkretniji kada imamo veći broj savjesnih potrošača. Samo u Bihaću je prestalo raditi 6.000 vodomjera u odnosu na neke prethodne godine, a slična situacija je i u drugim gradovima i općinama. Naši prihodi su drastično pali iseljavanjem stanovništva, slabljenjem privrede i ogromnim aktuelnim poskupljenjima, dok je o rashodima zbog starosti vodovodnih sistema suvišno govoriti – riječi su direktora Javnog preduzeća “Vodovod” Bihać Mirsada Merdanića.

Gradska i općinska vodovodna preduzeća će zbog svega navedenog morati tražiti pomoć osnivača, u vidu subvencioniranja određenih kubika vode i održavanja vodovodnih sistema, što je potvrdio i direktor Vodovoda i kanalizacije Velika Kladuša Esad Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglašeno je da se krajnji potrošači – građani samo na takav način mogu donekle poštediti eventualnog značajnijeg poskupljenja i cijene vode.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata osumnjičenih lica iz Bosanske Krupe i Bužima

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i Naredbe Općinskog suda Bosanska Krupa, pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK, dana 05.06.2024. godine u ranim jutarnjim satima su izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih lica i to B.N, B.A, B.S, I.E, Š.H, A.I, Š.B, S.V i K.O. svi iz Bosanske Krupe i Bužima.

Tokom navedenih pretresa pronađena je i oduzeta veća količina sljedećih predmeta: 8 kom. Ručnih bombi, 3 kom. Protiv pješadijskih mina, vatreno naoružanje poluautomatska puška, vatreno naoružanje-puška m-48, vatreno naoružanje- Automatska puška, municija raznog kalibra i vrste kako puščano zrno, tako i pištoljsko, te patroni za lovačko naoružanje, razni djelovi za pušte (cijevi, kundaci, zatvarači, udarne igle i dr,), optički nišani (više komada).

Nad gore navedenim licima zavedena je kriminalistička obrada te će nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz čl.371. KZ F BiH „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu