Connect with us

BIHAĆ

Učenici Medicinske škole u Bihaću šalju važnu poruku. Potpomognuta oplodnja nije ”tabu” tema!

Objavljeno

na datum

medicinska skola

U našoj okolini o medicinski potpomognutoj oplodnji se malo priča, iz tog razloga, učenici III razreda Medicinske škole Bihać, na projektu ”Ja građanin” u sklopu projekta Civitas obrađuju temu “Ispunjenje moga sna – In vitro fertilizacija”. Cilj teme je jasan, medicinski potpomognuta oplodnja nije “tabu” tema! Uz podršku brojnih ginekologa, ministra zdravstva podršku im je pružio i Zavod za zdravstveno osiguranje.

“Svake godine se održava projekt “Ja građanin” koji je u sklopu Civitasa. Kao učenici koji pohađaju III razred Medicinske škole Bihać, ali i učenici čija je to možda buduća profesija, ove godine smo za problem uzeli temu o kojoj se malo priča, a postoji mnogo ljudi koji se nalaze u samom procesu toga. Naime, naša tema govori o medicinski potpomognutoj oplodnji te njen naziv glasi: “Ispunjenje moga sna – In vitro fertilizacija”. Cilj nam je da proširimo vidike našoj okolini i dokažemo da medicinski potpomognuta oplodnja nije “tabu” tema, te da je to nešto o čemu treba mnogo više govoriti, te samim tim da utječemo i na grane vlasti što se tiče financijske strane, jer u Unsko – sanskom kantonu ovakvi parovi nisu naročito financijski podržani. Naš ovogodišnji projekt podržavaju brojni ginekolozi, ministar zdravstva kao i Zavod za zdravstveno osiguranje. Nadamo se da ćemo uspjeti u svom cilju i da će ova tema prestati biti zabačena te ugledati svjetlo dana. Time ćemo sigurno pomoći ljudima koji su se nalazili ili se nalaze u istom ili sličnom problemu. Podržimo ih i pokažimo da je to sve dio današnjice.”- poručili su učenici III razreda Medicinske škole.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. Hasib

    16.03.2022. at 11:11

    Svakako treba pružiti priliku i tim bračnim parovima da pokušaju da dobiju djete jer svaki bračni supružnici žele imati svoje potomke i zašto onda nebi I'm pružili tu priliku

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu