Connect with us

BIHAĆ

Učenici Medicinske škole u Bihaću šalju važnu poruku. Potpomognuta oplodnja nije ”tabu” tema!

Objavljeno

na datum

medicinska skola

U našoj okolini o medicinski potpomognutoj oplodnji se malo priča, iz tog razloga, učenici III razreda Medicinske škole Bihać, na projektu ”Ja građanin” u sklopu projekta Civitas obrađuju temu “Ispunjenje moga sna – In vitro fertilizacija”. Cilj teme je jasan, medicinski potpomognuta oplodnja nije “tabu” tema! Uz podršku brojnih ginekologa, ministra zdravstva podršku im je pružio i Zavod za zdravstveno osiguranje.

“Svake godine se održava projekt “Ja građanin” koji je u sklopu Civitasa. Kao učenici koji pohađaju III razred Medicinske škole Bihać, ali i učenici čija je to možda buduća profesija, ove godine smo za problem uzeli temu o kojoj se malo priča, a postoji mnogo ljudi koji se nalaze u samom procesu toga. Naime, naša tema govori o medicinski potpomognutoj oplodnji te njen naziv glasi: “Ispunjenje moga sna – In vitro fertilizacija”. Cilj nam je da proširimo vidike našoj okolini i dokažemo da medicinski potpomognuta oplodnja nije “tabu” tema, te da je to nešto o čemu treba mnogo više govoriti, te samim tim da utječemo i na grane vlasti što se tiče financijske strane, jer u Unsko – sanskom kantonu ovakvi parovi nisu naročito financijski podržani. Naš ovogodišnji projekt podržavaju brojni ginekolozi, ministar zdravstva kao i Zavod za zdravstveno osiguranje. Nadamo se da ćemo uspjeti u svom cilju i da će ova tema prestati biti zabačena te ugledati svjetlo dana. Time ćemo sigurno pomoći ljudima koji su se nalazili ili se nalaze u istom ili sličnom problemu. Podržimo ih i pokažimo da je to sve dio današnjice.”- poručili su učenici III razreda Medicinske škole.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. Hasib

    16.03.2022. at 11:11

    Svakako treba pružiti priliku i tim bračnim parovima da pokušaju da dobiju djete jer svaki bračni supružnici žele imati svoje potomke i zašto onda nebi I'm pružili tu priliku

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

VIDEO – Bihaćke srednje škole na praksu đake šalju i u javna preduzeća

Objavljeno

na datum

Administator

Iskustvo je pokazalo da je učenje kroz praktični rad učenicima srednjih škola najinteresantniji način učenja.

Ponukane ovakvim iskustvom, srednje škole u Bihaću sporazume o obavljanju prakse potpisuju i s javnim preduzećima, a jedno od njih je i JKP „Komrad“ Bihać. U ovo poduzeće svake sedmice dolaze učenici iz Mašinsko-saobraćajne mješovite srednje škole u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

FOTO – Bihać: U pretresima kod pet osoba pronađena marihuana

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i Naredbe Općinskog suda u Bihaću pripadnici Sektora kriminalističke policije su uz asistenciju Jedinice za specijalističku podršku MUP-a USK, dana 20.02.2024 godine, izvršili pretrese na više lokacija u gradu Bihaću i to:

Ulica ZAVNOBIH-a, gdje je izvršen pretres stana i pomoćnih objekata koje koristi četrdesettrogodišnjak iz Bihaća te je tom prilikom pronađeno i izuzeto 49 paketića sa sadržajem suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu, jedna vaga za precizno mjerenje, jedna drobilica za duhan, mobilni telefon nepoznate marke i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od prodaje narkotika;

Ulice Alekse Šantića, Hasana Kjafije Prušćaka i Ulica Bakašaiškog Odreda gdje su izvršeni pretresi kuće, pomoćnih objekata kao i putničkog automobila marke BMW koje koristi dvadesetdevetogodišnjak iz Bihaća te je tom prilikom pronađena i izuzeta određena količina suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu, jedna puška ručne izrade, municija za istu i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od prodaje narkotika;

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ulice Ešrefa Kovačevića i Bosanskih Šehida gdje su izvršeni pretresi stana i pomoćnih objekata koje koristi dvadesetsedmogodišnjak iz Bihaća te su tom prilikom pronađena i izuzeta dva paketa sačinjena od aluminijske folije sa sadržajem suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od prodaje narkotika;

Ulica Bihaćkih Branilaca gdje je izvršen pretres porodične kuće i pomoćnih objekata koje koristi dvadesetčetvorogodišnjak iz Bihaća te je tom prilikom pronađena i izuzeta određena količina suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od prodaje narkotika;

Ulica Bihaćkih Branilaca gdje je izvršen pretres radnog mjesta u sportskoj kladionici i putničkog motornog vozila marke VW golf vlasništvo tridesettrogodišnjakinje iz Bihaća te je tom prilikom pronađena i izuzeta određena količina suhe zeljaste materije koja izgledom asocira na Kannabis sativu i jedna nagorjela ručno spravljena cigareta sa sadržajem neutvrđene materije;

Pronađene tvari i predmeti su oduzeti dok je nakon obavještenja dežurne tužiteljice Tužilaštva USK-a ista naredila dalju kriminalističku istragu zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ za prva četiri navedena lica dok je za peto lice naređeno provođenje kriminalističke istrage zbog sumnje da je izvršila krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Završen projekat rekonstrukcije puta Donji Srbljani – Gornji Srbljani

Objavljeno

na datum

Administator

Rekonstrukcija i završetak putne dionice Donji Srbljani – Gornji Srbljani realizirani su u okviru IFAD „Projekta razvoja poduzeća i poljoprivrede“ – rekonstrukcija lokalnih cesta u Bihaću.

„Dakle, u okviru IFAD projekta iskoristili smo dio sredstava, iako je Grad Bihać većinski financijer vlastitim sredstvima. Ukupna vrijednost projekta, zajedno sa lokalnim putem u Golubiću je 158. 000 KM, a Grad Bihać je učestvovao sa 110. 000 maraka.

Prvobitna namjena ovih puteva je pospješiti poljoprivrednu proizvodnju, ali svakako i olakšanje komunikacije za lokalno stanovništvo“, izjavio je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Halil Omanović, direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potvrdio je kako je za ovu namjenu izdvojeno 48. 000 KM – sredstava iz IFAD projekta,piše Radio Bihać.

„IFAD je odobrio kredit za financiranje „Projekta razvoja poduzeća i poljoprivrede“, koji je efektivan od 2022. godine. U toku Projekta realiziran je i ovaj mikroprojekat sanacije puta u naselju Srbljani, odnosno završetak dijela koji nije bio asfaltno spojen“, naveo je Omanović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu