Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

U protekla 24 sata na području USK počinjeno sedam krivičnih djela

Dva u Bihaću, tri u Cazinu, te po jedan u Sanskom Mostu i Velikoj Kladuši

Objavljeno

na datum

KRIMINALITET
Na području USK evidentirano je 7 /sedam/ počinjenih krivičnih djela.
– Bihać – 2 KD – “Šumska krađa” i “Krađa”,
– Cazin – 3 KD – “Teška krađa”, “Nasilje u porodici” i “Oštećenje tuđe stvari”,
– Sanski Most – 1 KD – “Nasilje u porodici”,
– Velika Kladuša – 1 KD – “Krivotvorenje isprave”.

JAVNI RED I MIR
Na području USK evidentirano je 6 /šest/ narušavanja javnog reda i mira.
– Bihać – 2 JRiM – “Vika, nepristojno ili drsko ponašanje i naročito drsko ponašanje” i “Fizički napad, prijetnja da će napasti na život ili tijelo drugog lica”,
– Cazin – 2 JRiM – “Fizički napad” i “Vika, galama, psovka”,
– Velika Kladuša – 2 JRiM– “Fizički napad” i “Naročito drsko ponašanje”.

BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA
Na području USK evidentirane su 2 /dvije/ saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.
– Bihać – 1 saob. nezgoda (materijalna šteta),
– Velika Kladuša – 1 saob. nezgoda (materijalna šteta).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Potraga za nestalim učenikom Medicinske škole u Bihaću još traje

Objavljeno

na datum

Administator

Policijska potraga za sedamnaestogodišnjim učenikom Medicinske škole u Bihaću (I.M.) koji je nestao u petak, još traje, potvrđeno je iz Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK).

Istakli su da se svakodnevno radi i pretražuje na terenu.

“Ronilački tim Jedinice za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i ostali policijski timovi su već danima angažirani. Pretražuju korito Une, obalno područje, ali i prikupljaju sve ostale informacije koje bi mogle pomoći u pronalasku nestale maloljetne osobe. Za sada, nažalost, nemamo novih detalja, međutim ne odustajemo”, rekao je policijski inspektor Adnan Beganović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za sedamnaestogodišnjim učenikom traga se od petka, kada su policijski timovi nakon dojave da osoba pokušava skočiti s mosta u naselju Bakšaiš, upravo na tom mjestu pronašli njegove odjevne predmete i mobilni telefon.

U potragu su se uključili pripadnici Gorske službe spašavanja, mještani naselja uz Unu, ali i brojni građani Bihaća, te prijatelji porodice nestalog.

Na gradskim ulicama pojavile su se i fotografije nestalog mladića, dok u potrazi pokušavaju pomoći i lokalni mediji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalna bolnica odala počast dr. Irfanu Ljubijankiću

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 28. godišnjice pogibije prvog ministra vanjskih poslova nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, dr. Irfana Ljubijankića, jučer je u krugu Kantonalne bolnice u Bihaću, koja i nosi njegovo ime, organizirano polaganje cvijeća pred spomen obilježjem i sat historije. Njemu su pored uposlenika, predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti prisustvovali i učenici srednjih škola.

Podsjećamo, dr. Ljubijankić poginuo je zajedno sa ostalim članovima visoke državne delegacije, u noći 27. na 28. maj 1995. godine, kada je helikopter, kojim su se uputili prema Zagrebu, srušen granatom, ispaljenom sa agresorskih položaja.

„Naš dr. Irfan Ljubijankić je zaslužio i puno više od ovoga. Prvenstveno zbog njegovog rada i zalaganja i u medicini i u politici. Pokazao je zaista jednu osobnost koja je samo njega krasila. Bio je zaista veliki čovjek. Čovjek koji se zalagao za evropsku Bosnu i Hercegovinu, sa svim onim vrijednostima koje je imala i prije rata. Na žalost ostali smo bez jednog velikog dokrtora i državnika“, naglasio je Ermin Goretić, v.d. direktora Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovim povodom u Kulturnom centru Bihać jučer je otvorena izložba slika i dokumenata o životu i radu dr. Irfana Ljubijankića.

„Muzej USK je pripremio jednu izložbu, koja prati razvojnu liniju dr. Irfana Ljubijankića od njegovog djetinstva, kulturni doprinos do političke karijere. Sve smo uspjeli nekako da sve popratimo. Njegov život je bio toliko bogat događajima da smo bili primorani da tu izložbu malo skratimo jer jednostavno nismo imali dovoljno prostora da sve prikažemo iz njegovog života“, kazao je Dino Dupanović, direktor Muzeja USK.

Sinoć je Kulturnom centru premijerno i prikazan dokumentarni film „Korpus u bijelom“ autora Ajše i Muhameda Pehlić, a u produkciji Kantonalne bolnice. Film je posvećen nesebičnoj borbi zdravstvenih radnika za živote i opstanak građana Bihaćkog okruga proteklog rata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Ministarstvo obrazovanja USK formiralo tim za krizne situacije u školama

Objavljeno

na datum

Administator

Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona zbog nekoliko zabrinjavajućih događaja, ali i refleksije dešavanja u regionu, formirali su tim za krizne situacije u samim školama. Posljednja dešavanja uslovila su i današnji sastanak predstavnika Ministarstva, stručnih školskih službi, te Vijeća roditelja na području grada Bihaća.

“Pokušali smo odmah u početku preventivno djelovati, te donijeli čitav niz prijedloga i zaključaka. Angažirali smo tim stručnjaka za rad sa djecom i mladima, odnosno za krizne situacije u školama. Nakon ovog događaja koji je prije nekoliko dana potresao jednu bihaćku školu, ali i cijeli Kanton, odlučili smo organizirati ponovni sastanak u gradu Bihaću kako bismo još jednom razgovarali o najefikasnijim zajedničkim postupcima i mjerama, saradnji i prevenciji. Svjesni smo kako je najvažnije upravo preventivno djelovati i zaista radimo mnogo u tom pravcu”, riječi su ministra obrazovanja USK Edvina Alijanovića.

O radu samog tima za krizne situacije u školama govorila je jedna od članica Vildana Aziraj- Smajić, specijalista kliničke psihologije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Dakle, škole će na raspolaganju imati tim koji će moći angažirati u kriznim događajima. Nažalost, u posljednje vrijeme smo imali nekoliko kriznih situacija, te smo intervenirali sa psihološkim kriznim intervencijama. Tako smo već od ponedjeljka radili sa profesorima, roditeljima i učenicima pogođenog razreda u Medicinskoj školi u Bihaću. Prethodno smo takvu intervenciju imali 2016. godine u Osnovnoj školi Gornje Prekounje – Ripač”, kazala je doktorica Smajić.

Važnost ovakvih sastanaka i općenito usmjerenosti na preventivno djelovanje i rad u školama istakao je i predstavnik Vijeća roditelja učenika u Osnovnoj školi “Harmani 2” Alen Dervišević.

“Zabrinuti smo i čini mi se da smo tek sada svjesni važnosti preventivnog djelovanja u školama, edukacije profesora i nastavnika, rada sa djecom i maksimalnog posvećivanja upravo njima”, naveo je Dervišević.

Naredni ovakav sastanak održat će se u Bosanskoj Krupi, nakon kojeg će vjerovatno uslijediti slične aktivnosti i u ostalim općinama i gradovima USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu