Connect with us

REGIJA

Jarun umjesto Yarun: Da li je greška u koordinatama uzrok pada letjelice u Zagrebu?

Objavljeno

na datum

letjelica

Sinoćnji pad neidentificirane letjelice u Zagrebu i dalje je top tema u regionu, a još uvijek se špekulira o tome kako je ona dospjela čak u Hrvatsku.

Moguće pojanjenje ponudio je bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Josip Štimac, koji je rekao da je, po njegovom mišljenju, “logično ovo što se sad pojavilo na društvenim mrežama”.
“Umjesto Yaruna u Ukrajini u Google Maps su možda ukucali krivo. Ako su upisali krivo, Google maps je identificirao naš Jarun u Zagrebu. Naravno da će istraga utvrditi sve što se točno dogodilo, ali to mi se nekako čini najlogičnije”, kazao je Štimac za Večernji list.

Štimac je naveo kako se ta letjelica programira na zemlji prije leta i nema mogućnost korekcije putanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa“Ono što je isprogramirano, ona prati tu putanju. Mogla je pasti na katedralu ili bilo gdje drugdje. Ali ako je baš pala na Jarun, ovo mi se čini dosta logičnim da su upisane koordinate krivog Jaruna. Radi se o letjelici koja nema posadu. Padobrani služe za spuštanje te letjelice. Lansira se s kamiona, odleti svoju rutu i prije slijetanja otvori padobrane da se spusti i da se može ponovno. Postoji samouništenje moguće da je došlo i do toga”, pojasnio je on.

Podsjećamo, kasno sinoć je u Zagrebu pala, za sada još uvijek neidentificirana letjelica. Kako je saopćila hrvatska vlada, imaju saznanja da je letjelica došla iz pravca Rumunije preko Mađarske, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

REGIJA

Policija na nogama: Dojave o bombama nakon sudova stigle i u šoping-centre, u porukama se prijeti vladi

Objavljeno

na datum

Administator

U više institucija i objekata širom Hrvatske od jutros je prijavljeno da su postavljene bombe.

Dojave o bombi stigle su i u dva centra na splitskog područja. Dojavljena je i bomba u Arena Centru, svi su evakuirani.

Cijenjeni posjetitelji, zbog izvanrednih okolnosti, danas, u ponedjeljak, 5.12. u postupku je evakuacija centra te trgovine Arena Centra ne rade – izvijestili su iz Arena Centra na svojoj Facebook stranici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaLažna dojava

Danas, 5. decembra u jutarnjim satima Policijska uprava karlovačka zaprimila je informaciju o anonimnoj dojavi o navodno postavljenoj eksplozivnoj napravi na objektu Županijskog suda u Karlovcu.

Na lokaciju su upućeni policijski službenici protueksplozijske zaštite kako bi provjerili istinitost dojave i poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Pregledom objekta Kantonalnog suda nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi – izvijestila je PU karlovačka.

Nema eksplozivne naprave

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaPolicijska uprava dubrovačko-neretvanska zaprimila je tijekom jutra anonimnu dojavu o navodno postavljenim eksplozivnim napravama na objektima pravosudnih tijela u Dubrovniku i Metkoviću.

Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Izvršenim pregledom na lokaciji u Dubrovniku nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi dok se objekt pravosudnih tijela u Metkoviću još uvijek provjerava”, priopćila je PU dubrovačka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Poznati uslovi novog plana Vlade Njemačke za privlačenje stranih radnika

Objavljeno

na datum

Administator

U srijedu je njemačka vlada odobrila planove za reviziju Zakona o migraciji radnika, sa formalnim prijedlogom koji bi trebao biti predstavljen 2023. godine. Možda najveća promjena uključena u planove reformi je ona koja omogućava radnicima koji nisu iz EU da dođu u Njemačku na duži period, od vjerovatno godinu dana, na takozvanoj “Chancenkarte” (karti mogućnosti), koja bi im omogućila da traže posao.
Prema novim propisima, građani koji nisu iz EU, a koji žele da se presele u Njemačku dugoročno, ne bi morali dokazivati ​​da im je ponuđen ugovor o radu ili sponzorstvo. To znači da tamo gdje biste ranije morali podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu, sada možete umjesto toga tražiti “Chancenkarte”.

Radnicima bi bilo dozvoljeno da rade probno na period do dvije sedmice tokom jednogodišnjeg traženja posla u Njemačkoj.

Također bi onima koji se žele preseliti zbog posla, to bilo dozvoljeno ako bi u Njemačkoj radili na pola radnog vremena u trajanju od najmanje 20 sati sedmično.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaŠema bi se zasnivala na bodovnom sistemu u kanadskom stilu koji bi razmatrao sposobnosti u pet oblasti: kvalifikacije, poznavanje njemačkog jezika, radno iskustvo, veze sa ljudima u Njemačkoj i godine života.

Ministar rada Hubertus Heil, rekao je da će kandidati biti uzeti u obzir ako ispunjavaju tri ili više kriterija.

Ostaje nejasno koje konkretne okolnosti bi kvalificirale kandidate za svaku kategoriju, na primjer, koji nivo znanja njemačkog jezika bi bio potreban. Heil je, međutim, rekao da je moguće da će kandidati koji još nisu naučili njemački biti uzeti u obzir.

Reforma također nastoji pojednostaviti proces kojim se radnicima koji dolaze iz zemalja van EU službeno priznaju kvalifikacije u Njemačkoj. Trenutno nisu sve međunarodne kvalifikacije priznate i, ako jesu, proces njihovog certificiranja može potrajati dugo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati

REGIJA

U Beču uhapšen državljanin BiH: Zaplijenjen kokain vrijednosti 1,5 miliona eura

Objavljeno

na datum

Administator

Granična policija BiH

U bečkoj četvrti Penzing uhapšena su jučer trojica osumnjičenih za preprodavanje droge, među kojima je i jedan državljanin BiH, kod kojih je pronađeno 11,3 kilograma kokaina.

Radna grupa za borbu protiv uličnog kriminala uspjela je tokom predistrage uhapsiti dvadesetpetogodišnjeg dilera iz Bosne i Hercegovine, te dilere iz Mađarske (36) i Hrvatske (39).

Policajci su kod dilera pronašli ukupno 11,3 kilograma kokaina ulične vrijednosti oko 1,5 miliona eura i gotovinu od 8.990 eura, objavio je portal “Heute”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaZaplijenjen je i pištolj s ugraviranim serijskim brojem, kao i vozilo “Volkswagen Touareg” za koje policija tvrdi da je služilo za krijumčarenje droge, prenosi Klix.ba

Mađarski i jedan državljanin BiH sumnjiče se da su iz Hamburga kokain prevezli u Beč i sakrili ga kod hrvatskog državljanina.

Polovinu kokaina policija je pronašla sakrivenu u podrumu, a pripada uhapšenom Hrvatu, dok je druga polovina bila u automobilu dvojice osumnjičenika i u ruksaku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu