Connect with us

BIHAĆ

FOTO – Bišćani željni umjetnosti dočekali svoj dan: Otvorena izložba bihaćkog autora Adnana Dade Dupanovića

Objavljeno

na datum

Izložba Adnana Dade Dupanovića

U Bihaću je sinoć otvorena izložba pod nazivom Ja i Mi bihaćkog autora Adnana Dade Dupanovića. Sinoćnjim događajem kojem je prisustvovao veliki broj posjetioca i zaljubljenika u umjetnost, otvoren je i renovirani izložbeni salon Muzeja Unsko-sanskog kantona. Sva izložena djela nastala su u proteklih osam mjeseci. Ovo je prvi put da je autor posegnuo za skulpturom i objektom, dok je s druge strane autobiografski element nešto čim se bavio i pokušavao ubaciti u sva svoja djela i radove.

“Tematski se bavim odnosom individue i kolektiva, a kad kažem individue mislim na sebe, a kolektiv u svim svojim ranijim rangovima i nivoima znači od društvenog kolektiva pa doi civilizacijskog kolektiva se odnosi na mi”, istaknuo je autor.

Po izrazu i načinu na koji gradi slike, autor kaže da izložba više odgovara drugoj polovini 20. vijeka ali tematski, ono što istražuje i obrađuje, je u potpunosti aktuelno. Izložba “Ja/Mi” kao događaj kojim je novi izložbeni salon Muzeja Unsko-sanskog kantona opet otvorio vrata svojim posjetiocima pokazala se kao pun pogodak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo se dakle dogovarali prije neka 3-4 mjeseca i upravo se nekako poklopila ta njegova ideja da izlaže u našem izložbenom salonu sa projektom koji smo mi upravo započeli, a to je renoviranje i davanje nekog novog ruha ovom našem prostoru, što se na kraju pokazalo kao pun pogodak”, rekao je Dino Dupanović, direktor Muzeja USK-a.

Direktorica Kulturnog centra Bihać, Erna Begatović nije krila oduševljenje sinoćnom posjetom i izložbom.

“Ja pratim likovnu kulturu u Bihaću i pratim generalno likovnu umjetnost, ovakve izložbe su bile negdje poslije rata kada se u galeriju nije moglo ući, odnosno u početku kada se tek gradska galerija otvorila. Mi smo sinoć bili svjedoci kao i prije sedam mjeseci na njegovoj prvoj samostalnoj izložbi, da Bihać ima itekakvu publiku”, kazala je Begatović.

Ove umjetničke radove posjetioci će u galeriji moći pogledati sve do 25. marta. O interesu za ovu vrstu umjetnosti dovoljno govori podatak kako su termini za izložbe popunjeni sve do jeseni ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Foto: Muzej Unsko-sanskog kantona
Foto: Muzej Unsko-sanskog kantona
Foto: Muzej Unsko-sanskog kantona

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Podignuta optužnica protiv Bišćanina zbog napada na ovlašteno službeno lice

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

Dine Pečenkovića, zvanog “Pečo”, rođenog 1991. godine u Bihaću, državljanina BiH.

Optuženi se, prema navodima iz optužnice, tereti da se, 14.02. ove godine, na parking prostoru tržnog centra na području opštine Bihać, upravljajući automobilom “Audi”, oglušio na izdate naredbe policijskih službenika SIPA-e i napao policijskog službenika angažovanog na poslovima lišenja slobode počinioca krivičnih djela, na način da je na istog nasrnuo vozilom kojim je upravljao, dok je policijski službenik uspio izbjeći udar vozila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženi se tereti da je napao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine u vršenju poslova sigurnosti Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela iz člana 241b. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu i potvrdio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

SIPA izvršila raciju u privremenom prihvatnom centru Lipa u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u sklopu operativne akcije “ISTOK SWOT”, na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Lipa u Bihaću danas provode operativno taktičku radnju “racija” šireg lokaliteta Centra.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, akcijom je izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, te pregled osoba, stvari i prostorija u cilju pronalaska osoba koja tu nelegalno borave.

“Kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potječu iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra, te identifikacija organizatora krivičnih djela ‘Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata’, i krivičnog djela ‘Krijumčarenje ljudi'”, saopćeno je iz SIPA-e.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Racija se provodi u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, te Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Unsko sanskog-kantona.

Više informacija bit će poznato po okončanju ovih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalni sud Bihać: Produžen pritvor u predmetu Izet Grahović

Objavljeno

na datum

Administator

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću, u krivičnom predmetu protiv optuženog Izeta Grahovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ubojstvo iz člana 166. stav 2. tačka d) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u stjecaju sa krivičnim djelom Neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje i posredovanje oružjem, bitnim dijelovima i municijom iz člana 73. stav 1. Zakona o oružju i municiji USK u vezi sa članom 54. KZ F BiH, odlučujući o prijedlogu za produženje pritvora Kantonalnog tužilaštva USK-a, nakon održanog ročišta je dana 04.12.2023. godine u predmetu broj 01 0 K 019139 23 Kv 7 donijelo Rješenje kojim se optuženom produžava pritvor za 2 (dva) mjeseca iz razloga propisanih odredbom člana 146. stav 1. tačka d) Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, a isti može trajati najduže 3 (tri) godine nakon potvrđivanja optužnice ili do nove odluke suda, s tim što će se kontrola opravdanosti pritvora vršiti svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru, saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalbu Vrhovnom sudu FBiH u roku od tri dana od dana prijema. Žalba ne zadržava izvršenje rješenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu