Connect with us

BUŽIM

Bužimljani odbacili navode da idu u Višegrad praviti nerede: Obična srpska propaganda

Objavljeno

na datum

Saopćenje

Nakon zabrinjavajućih poruka, koje su se pojavile na društvenim mrežama, da se u nedjelju u Višegradu navodno spremaju veliki neredi, a da bi na skup Ravnogorskog četničkog pokreta trebala stići i grupa iz Bužima, stiglo je saopćenje nekoliko udruženja iz Bužima koja su demantovala sve navode i poručila da se radi o običnoj propagandi.

Kažu da su proteklih dana mogli čuti i čitati, kako su rekli, srpsku propagandu da će Bužimljani 13. marta otići na okupljanje četničkog pokreta da bi izazvali nerede.
“Mi u Bužimu nemamo informacija da bi bilo ko mogao otići u Višegrad i izazvati incidente koji nam u ovim vremenima nisu potrebni, niti će ih podržati građani općine Bužim i bivših boraca i starješina 105/505 Vbbr te se protivimo bilo kakvim izazivanju provokacija bilo to u Višegradu, Bužimu ili bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine”, saopćili su.

Pismo bužimljanskih udruženja (Foto: Klix.ba)

Ističu da se herojska 505 Vbbr borila za državu BiH u kojoj će se poštovati zakoni na cijeloj njenoj teritoriji, bez diskriminacije bilo koga i da se samo istinom i pravdom može graditi država BiH, a ne na lažnim propagandama i na kršenju i nepoštivanju zakona ove države.

“Mi u Bužimu obilježavamo naše pobjede nad neprijateljima na dostojanstven način, a da nikoga ne provociramo, a također ne želimo ni da nas neko provocira ili daje lažne informacije da ćemo mi Bužimljani negdje doći nekoga provocirati”, naveli su.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovo pismo potpisali su predsjednik OO RVI Bužim Ibrahim Duraković, predsjednica OPŠ i PB Bužim Remzija Ćatić, predsjednik UDB OOR 92-95 Bužim Senad Jusić, predsjednik Udruženja 505 Viteška Edham Eminić I predsjednik UDNRP Bužim Safet Isaković.

Podsjetimo, nijedna sigurnosna služba koju je Klix.ba kontaktirao nije imala nikakva saznanja da u Bosni i Hercegovini postoje bilo kakvi planovi o incidentima ili bilo kojoj vrsti planskog ugrožavanja mira.

Ovogodišnje okupljanje ravnogoraca, kako saznaje Klix.ba, planirano je isključivo u kompleksu Draževina, odnosno kod spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Undruljama, gdje bi bio služen parastos. O cijelom događaju obaviještena je i policija u Višegradu.

Proteklih godina brojna upozorenja i apeli nadležnima da zabrane sramne četničke povorke Višegradom nisu urodili plodom. Prošle godine vođen je i sudski proces protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta, ali je sud oslobodio Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića, koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje na području Višegrada, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSANSKA KRUPA

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata osumnjičenih lica iz Bosanske Krupe i Bužima

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i Naredbe Općinskog suda Bosanska Krupa, pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK, dana 05.06.2024. godine u ranim jutarnjim satima su izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih lica i to B.N, B.A, B.S, I.E, Š.H, A.I, Š.B, S.V i K.O. svi iz Bosanske Krupe i Bužima.

Tokom navedenih pretresa pronađena je i oduzeta veća količina sljedećih predmeta: 8 kom. Ručnih bombi, 3 kom. Protiv pješadijskih mina, vatreno naoružanje poluautomatska puška, vatreno naoružanje-puška m-48, vatreno naoružanje- Automatska puška, municija raznog kalibra i vrste kako puščano zrno, tako i pištoljsko, te patroni za lovačko naoružanje, razni djelovi za pušte (cijevi, kundaci, zatvarači, udarne igle i dr,), optički nišani (više komada).

Nad gore navedenim licima zavedena je kriminalistička obrada te će nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz čl.371. KZ F BiH „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BUŽIM

BUŽIM: Edukacija policijskih službenika o temi – Ljudska prava lica lišenih slobode u policijskim pritvorima

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 28.05.2024. godine u prostorijama PS Bužim, od strane Odsjeka za edukaciju i certificiranog policijskog službenika Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK-a, uspješno je realizirana edukacija policijskih službenika Policijske stanice Bužim, na temu „Ljudska prava lica lišenih slobode u policijskim pritvorima“.

Cilj edukacije je da policijski službenici steknu određena znanja i vještine u provođenju zakonskih propisa, koja su vezana za lica lišena slobode i privremeno zadržane ili pritvorene od strane policije. Ovo je važna tema koja se tiče ljudskih prava i pravičnog postupanja prema osobama koje su podvrgnute pravosudnom procesu.

Edukacija će biti provedena i u drugim policijskim stanicama Uprave policije MUP-a USK-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BUŽIM

Hana ima Downov sindrom i ne čuje, za operaciju u Istanbulu potrebno prikupiti 18.500 eura

Objavljeno

na datum

Administator

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za devetogodišnju Hanu Odobašić iz Bužima koja ima brojne zdravstvene teškoće.

Pored toga što ima Downov sindrom, sa šest mjeseci je imala operaciju srca, a sa godinu dana operaciju katarakte na desnom oku. U njenoj trećoj godini je ustanovljeno da ne čuje i da pati od 80 posto gubitka sluha. Ljekari čak sumnjaju da čuje i preostalih 20 posto.

Već pet godina čeka na operaciju ugradnje kohlearnih implantata u našoj zemlji. S obzirom na to da vrijeme igra ogromnu ulogu kod djece sa oštećenjem sluha, Hana je već izgubila mnogo vremena i uveliko zaostaje za svojim vršnjacima. Ona ide u prvi razred i nastavu prati pomoću vizualnih sredstava i asistentice koja radi s njom svaki dan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za operaciju ugradnje kohlearnog implantata u Istanbulu potrebno joj je 18.500 eura. Pomozimo ovoj djevojčici koju život zaista nije mazio da prvi put čuje glas svoje majke, cvrkut ptica, muziku…

Osim poziva na telefonski broj 17044, dostupan svim operaterima u BiH (pozivom se doniraju 2 KM), donacije su moguće i na web platformi www.pomoziba.org, te putem računa Udruženja.

RAČUNI ZA UPLATE:

PayPal:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

paypal1@pomozi.ba

(Hana Odobašić)

Za uplate iz BiH:

UniCredit Bank

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

338-730-22202506-52

Intesa Sanpaolo Banka BiH

154-180-20085330-48

Raiffeisen Bank

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

161-000-02481200-94

Bosna Bank International d.d

141-306-53201196-79

NLB Banka d.d.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

132-260-20223371-17

ZiraatBank BH d.d. Sarajevo

186-121-03108095-46

Asa banka d.d. Sarajevo

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

134-105-11300001-66

Sparkasse Bank BiH

199-496-00059682-82

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Svrha: Hana Odobašić

Za uplate iz inostranstva:

Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BiH

SWIFT CODE: UPBKBA22

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

IBAN: BA39 1541802008533048

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Hana Odobašić

Za uplate na račun Pomozi.ba u Austriji:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

ERSTE BANK

IBAN: AT64 2011182266475400

BIC: GIBAATWWXXX

Wien, Oestereich

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Name: hilfhelfen-pomozi.ba

Verwendungszweck: Hana Odobašić

Za uplate iz Turske:

VAKIF KATILIM BANKASI A.S.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

IBAN:TR91 0021 0000 0006 3546 7000 01

İstanbul, Türkiye

Derneğin Adı: Bosna Hersek Yardımlaşma Derneği

Açıklama: Hana Odobašić

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za uplate iz Holandije i Zapadne Evrope:

ING

SWIFT: INGBNL2A

IBAN: NL63INGB0675431905

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

St. Pomozi.ba (Help Bosnie) NL

Het doel van de betaling: Hana Odobašić

Za korisnike BBI, Union i Asa banke, omogućena je i donacija putem KVIKO aplikacije, uz obavezno naglašavanje svrhe uplate.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu