Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

SDP iznio teške optužbe na račun Elektroprivrede, tvrde da vlast nema mjere protiv krize

Objavljeno

na datum

SDP

Federalni parlamentarci opozicionog SDP-a tvrde da će privrednici Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (EP BiH) znatno skuplje plaćati struju. Nezadovoljni su i reakcijom vlasti na ekonomsku krizu.

Prema riječima zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Muje Hasića, pravne osobe su od EP BiH dobile fakture za prvih šest dana ove godine po cijeni koja je 50 posto viša u odnosu na cijenu struje, koja je potrošena godinu ranije. Uvjerava da to nije slučaj kod onih kojima struju distribuiraju Elektroprivreda HZHB (EP HZHB) i Elektroprivreda Republike Srpske (EPRS).
“To faktički znači da su pravne osobe platile visoke iznose i da je to dovelo u pitanje njihovu likvidnost. To je samo uradila EP BiH, dok to nisu uradile preostale dvije elektroprivrede. To sam provjerio. Preostale dvije elektroprivrede su za januarsku potrošnju primijenile cijenu iz prošle godine”, istakao je Hasić.

Pitao je EP BiH u čijem interesu radi te je konstatovao da im u interesu ne treba biti stvaranje što višeg profita.

“Javna preduzeća nisu formirana da stvaraju najviše profite, već da pružaju usluge građanima i pravnim osobama koje plaćaju poreze”, rekao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Hasić je iznio i teške optužbe na račun EP BiH.

“U bivšoj državi su ljudi, grupa ljudi, pravne osobe koje su radile na ekonomskom urušavanju sistema bili otpuženi za subverzivne aktivnosti protiv države. Šta će Vlada FBiH uraditi protiv menadžmenta EP BiH kako bi pravne osobe bile jednake s onima koje struju dobijaju od EP HZHB i EP RS? Nadam se da će biti dovoljan broj ljudi koji će raditi u interesu privrede”, zaključio je Hasić.

Mašić: Vlada nema nijednu mjeru

Njegov stranački kolega Damir Mašić je istakao zašto je SDP nezadovoljan reakcijom vlasti na ekonomsku krizu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Apsolutno nemamo nijednu adekvatnu mjeru entitetske vlade. Prije svega mislimo na Robne rezerve i Federalnu upravu za inspekcijske poslove (FUZIP), koji su, prema našem mišljenju, mogli mnogo više uraditi. Tako da ćemo mi tražiti hitan izvještaj o stanju robnih rezervi – čim se raspolaže i u kojim količinama, te zbog čega se naftni terminali apsolutno ne koriste u ovoj situaciji”, izjavio je Mašić.

Kako je naveo, tražit će od FUZIP-a da javno objavi koji privredni subjekti, pa i oni koji se bave distribucijom goriva, su kršili zakone koji se odnose na marže. Poručio je da će od entitetske vlasti tražiti konkretne mjere za ublažavanje ekonomske krize, prenosi Klix.ba

“O robnim rezervama govorimo godinu i danas imamo šizofrenu situaciju da ni premijer ni direktor Robnih rezervi nemaju predstavu čime FBiH raspolaže. Robne rezerve služe za regulaciju tržišta tokom poremećaja. Koja je svrha rezervi ako se njima ne može regulisati”, kazao je.

Mašić je ponovio da SDP očekuje da Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine danas prihvati prijedlog o ukidanju akciza na gorivo. Napomenuo je da su visoki prihodi u budžetu posljedica inflacije. Kako je naglasio, nije isto platiti PDV na dvije i na četiri KM. Konstatovao je da to znači da visoki prihodi nisu odraz ekonomskih politika. Prema SDP-ovoj procjeni, gorivo će biti jeftinije za 0,30-0,40 KM ako se akcize ukinu.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH će na današnjoj vanrednoj sjednici razmatrati informaciju o analizi učinka ograničenja cijena električne energije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bišćanin Rejhan Raković zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora!

Objavljeno

na datum

Administator

Sud BiH osudio je Rejhana Rakovića, policijskog službenika Granične policije, na kaznu zatvora od četiri godine zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi, dok je Kenit Čakić osuđen na godinu dana za ista djela.

Državni sud je presudu donio nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje koje su Raković i Čakić sa svojim braniocima sklopili s Tužilaštvom BiH, piše Detektor.ba.

Sutkinja Sena Uzunović je tokom izricanja presude navela da se osuđenima u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to Rakoviću od septembra 2021. do februara 2022., a Čakiću od septembra 2021. do marta 2022. Čakić je i novčano kažnjen sa hiljadu konvertibilnih maraka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rakoviću je izrečena i mjera sigurnosti “zabrana vršenja djelatnosti” u trajanju od pet godina, u koju se ne ubraja vrijeme provedeno u zatvoru.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda, ovo je lista

Objavljeno

na datum

Administator

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela novu Odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade donesenu krajem augusta ove godine današnjom odlukom je povećan broj proizvoda sa devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se do 31. decembra ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma (veleprodajna marža šest posto, a maloprodajna osam posto), hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama (veleprodajna marža pet posto, a maloprodajna šest posto), zatim jestivo suncokretovo ulje od litar (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), so od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), šećer kristal bijeli od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), makaroni 400 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), riža dugo zrno 800 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto).

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa konzumna jaja M klase 30 komada (veleprodajna marža šest, maloprodajna marža osam posto), zatim svježe cijelo pile u kesi kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa juneća rebra s kostima kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), te deterdžent za veš u prahu tri kilograma (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna marža 12 posto) i deterdžent za suđe tečni litar (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo trgovine održalo je dva sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH na kojim su razmatrane pojedine odredbe ranije Odluke i njena primjena u praksi. Na tim sastancima je bilo zaključeno da je potrebno revidirati postojeću Odluku s ciljem proširenja broja proizvoda na koje se odnose mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže u trgovini.

Također je obrazloženo da je u dijalogu sa predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će dosljednom primjenom Odluke pokazati svoje opredjeljenje da prihvataju dio tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Šemsudin Mehmedović potvrdio kandidaturu za predsjednika SDA

Objavljeno

na datum

Administator

Šemsudin Mehmedović saopćio je da je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA, koji će biti biran na 8. kongresu SDA, a o tome je danas zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke.

Na osnovu člana 57. stav (2) Statuta Stranke demokratske akcije, člana 5.1 stav 2. tačka 2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije, a u skladu sa Uputstvom za izbor delegata 8. Kongresa i predlaganje kandidata za izbor centralnih organa SDA, podnio sam prijavu kandidature za predsjednika SDA koji će se birati na 8. Kongresu SDA.

Prijavu moje kandidature, u skladu sa navedenim članovima Statuta i Pravila izbornog postupka, podržava 19 (devetnaest) općinskih organizacija SDA. U dozvoljenom roku nije bilo žalbi na nominacije, koje su dostavljene regionalnim i kantonalnim odborima stranke, kao i Centrali SDA – navodi Mehmedović u saopćenju za javnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, s obzirom na to da je ispunio neophodne uslove da u skladu sa aktima SDA bude kandidat za predsjednika SDA ‘danas sam, na osnovu člana 5.2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije zvanično uputio Izbornoj komisiji SDA BiH prijavu moje kandidature očekujući da me uvrste na kandidatsku listu za izbor predsjednika SDA’.

Na osnovu ovlasti iz člana 148. Statuta i člana 3.7. Pravila izbornog postupka očekujem da Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate u prezentaciji svojih programa delegatima Kongresa, kao i jednak broj članova biračkih odbora i posmatrača.

Moju kandidaturu su podržale OO SDA Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bos.Kobaš, Vukosavlje, B.Brod, Derventa, Modriča, Bos.Šamac, Foča, Rogatica, B.Novi, i Gornji Vakuf – saopćio je Mehmedović.

Osim Mehmedovića, za lidersku poziciju se bori i aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu