Connect with us

BIHAĆ

VIDEO – Uposlenica MUP-a USK Dijana Brkić jedina žena sa Zlatnom policijskom značkom u BiH

Objavljeno

na datum

Dijana Brkić je jedina žena u Bosni i Hercegovini dobitnica Zlatne policijske značke, najvećeg priznanja za zasluge u policiji. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zaposlena je od 1993. godine.

„Mislim da nisam pogriješila jer sam u MUP-u na neki način pronašla sebe. Našla sam posao koji mi odgovara, koji volim, a najbitnije je da radite posao koji volite i onda to uvijek da rezultata“, govori ova inspektorica u Sektoru kriminalističke policije MUP-a USK-a.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je zaposleno 67 žena policijskih službenika. Od toga u Sektoru kriminalističke policije rade četiri žene, prenosi Federalna.ba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„U MUP-u ima toliko puno žena na različitim pozicijama, ne samo na pozicijama policajca već vam tu ima i mlađi inspektora i inspektora pa čak imamo i jednu ženu glavnog inspektora. Mislim da je to rukovodstvo prepoznalo – na puno poslova žena daleko lakše ostvaruje kontakte ukoliko se tiče žrtava nasilja u porodici, ukoliko se tiče seksualniih delikata“, ističe Brkić.

Već 10 godina djeluje Udruženje „Mreža policijskih službenica“, čiji je i Dijana Brkić član. Cilj Udruženja je podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti, o zabrani diskriminacije spolova i afirmacija žena policijskih službenika. Članice Udruženja se posebno zalažu za povećanje broja žena u policiji.

„Pozivam sve mlade žene koje imaju afiniteta za rad u policiji da se jave na konkurse koje redovno objavljuje MUP. Ukoliko budu imale sreće da pronađu sebe u poslu koji vole, onda će to biti definitivno uspjeh“, poručuje Brkić.

Iako su žene manje plaćene od svojih muških kolega i često su izložene mobingu i diskriminaciji, sve je više onih koje su dokazale da mogu stajati rame uz rame sa svojim muškim kolegama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dijana Brkić je jedna od njih, žena koja je ostvarila svoj san i radi posao koji voli.

Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. Datuma Midzic

    10.03.2022. at 3:34

    Odavno nisam pročitala pozitivan primjer kao ravnopravnost spolova u našem društvu.Dijani Brkić kao ženi čestitam i želim puno uspjeha u radu a posebno na mjestu gdje će razumjeti žene i djecu kao žrtve nasilja i još puno diskriminacija nad ženama kao što je mobing ,psihičko zlostavljanje trafikig i drugi oblici nasilja, jer je jednostavno žena koja uz rame svojih kolega muškaraca može rame uz rame sigurno i solidarno…

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu